się to okresu świątecznego, chociaż tak wiem, że to jeszcze ponad miesiąc. Ale kocham ten czas! Ten czas wyczekiwania na pierwszy śnieg w tym roku, na zapach cynamonu, jodły, pierników w puszcze i ukrywanych prezentów po szafach ;-) Oj tak! zdecydowanie nie mogę się już doczekać! Dlatego dzisiaj zapraszam Was na makowca bez maku, którego nazwałam orzechowcem! ;-) SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE(...)podsypywania - 2 jaja - 1/2 paczki drożdży świeżych - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka - 1/3 kostki masła MASA ORZECHOWA: - 2 szklanki orzechów włoskich - 1/2 buteleczki aromatu migdałowego - 3 łyżki miodu - 1/2 szklanki ciepłego mleka - 1/3 kostki masła - 4 łyżki brązowego cukru - 1 duże jajo - 3 suszone śliwki WYKONANIE: ROZCZYN: do kubeczka wlej połowę mleka, dodaj drożdże plus 3 łyżeczki
SMYKWKUCHNImleka1/4 łyżeczki aromatu waniliowegoDodatkowo:lukier plastyczny kremowy, biały, czerwony Ciasto:1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem. 2. Masło utrzeć z cukrem i miodem (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3-4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund(...)końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i wlać mleko, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem.4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Blaszkę wstawić do nagrzanego piernika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC) przez około 24-27 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.5. Po wyjęciu blaszki z piekarnika odstawić
Mała Cukierenkałyżki miodu 100 g margaryny 1 szk mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka proszek do pieczenia do dekoracji lukier, kokos barwnik czerwony orzeszki czerwone Przygotowanie:Wodę, kakao, cynamon, cukier, miód, margarynę włożyć do garnka, mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do zimnej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Dodać żółtka i zmiksować na wolnych(...)masy i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia formy w kształcie serca. Piec w 160 stopniach około 25 min. Piec do suchego patyczka.Zimny piernik udekorować lukrem i kokosem.Wychodzą 2 serca. Wielkość foremki to 18 cm długości i 18 cm szerokości w najszerszym miejscu
Ala piecze i gotujePierwszy raz robiłam piernik na drożdżach i jestem nim zachwycona. Ma bardzo ciekawy lekko winny smak, jest pulchny, wilgotny i długo świeży. Nie wymaga leżakowania, wyrasta duży i można go jeść praktycznie zaraz po upieczeniu. Z podanej porcji wychodzi naprawdę duże i wysokie ciasto, spokojnie wystarczy dla dużej rodziny. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 350 g mąki(...)drożdży 7 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 opakowania przyprawy korzennej na przełożenie: 5 łyżek kaszy manny 1/2 litra mleka 2 łyżki cukru 200 g masła 300 g powideł śliwkowych gęstych dodatkowo: 1 szklanka wystudzonej herbaty Drożdże rozgnieść z cukrem. Dodać żółtka, miód, olej, mąkę z soda i przyprawą. Razem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia500g mąki + do podsypywania 300g miodu 100g margaryny Palma w złotym opakowaniu 100g ciemnego cukru muscovado 3 płaskie łyżki przyprawy garam masala 2 łyżeczki sody 1 jajko SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Miód, margarynę, oraz cukier zagotować w rondelku z grubym dnem i przestudzić. W dużej misce wymieszać mąkę, przyprawę garam masala, oraz sodę. Do sypkich składników powoli wlewać przestudzoną mieszankę miodową(...)minut w temperaturze 160-180 stopni, kiedy brzegi pierniczków zaczynają się rumienić należy wyjąć je z piekarnika, chwilę przestudzić (aż stwardnieją) i ściągnąć z blaszki. ŚWIECZNIKI Z PIERNIKA (3 szt) POTRZEBNE ELEMENTY świecznik z białymi choinkami 1 pierniczek w kształcie koła o średnicy 12 cm 2 piernikczki w kształcie koła o średnicy 6 cm z wyciętymi dziurkami o średnicy nieco
DefinicjaSmakugram miodu łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy korzennej Lukier pomarańczowy: szklanka cukru pudru 3 łyżki soku pomarańczowego Dodatkowo: ulubione dekoracje Masło i miód rozpuszczam, do ciepłej masy dodaję sodę. Mąki mieszam z przyprawami, dodaję masę miodową i wyrabiam gładkie ciasto. Gotowe ciasto umieszczam w lodówce na kilka godzin lub dobę. Po tym czasie(...)grubości 0,5 cm. Wykrawam ciastka, które przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 8 minut. Studzę na kratce. Ostudzone pierniki dekoruję lukrem i posypką. Smacznego, Klaudia
Mango Papajarobieniem ciasta, przepis na mieszankę świąteczną podawałam TUTAJ . Dzięki temu aromat jest naprawdę niesamowity. Ciasto powinno długo oczekiwać na pieczenie, końcówka listopada to naprawdę ostatni dzwonek, żeby je przyrządzić. Piernik dojrzewający piecze się parę dni przed świętami, aby zdążył zmięknąć. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle(...)Sans MT"; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:"Gill Sans MT"; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 500 g miodu naturalnego 1 szklanka cukru 125g masła 125g smalcu 125ml mleka łyżka kawy 1 kg mąki pszennej 3 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 3 łyżki przyprawy korzennej 3 jajka szczypta
Wrzosowa Polanajestem w domu jest już szaro-buro. Składniki (tortownica 19cm): ciasto: 3 jajka 8 łyżek otrębów owsianych 4 łyżki otrębów pszennych 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego opakowanie przyprawy do piernika (około 22g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka ciemnego kakaa 4-5 łyżek ksylitolu firmy Oleofarm lub innego słodzidła 6 łyżek twarogu sernikowego (zazwyczaj daję Emilkę, jednak w tym przypadku(...)niestety 7,5% tłuszczu i jest rzadszy od Emilki) do przełożenia: słoiczek domowych powideł śliwkowych bez cukru (dziękuję mamusiu :*) około 4 łyżek twarogu sernikowego (możemy go czymś posłodzić, np. miodem, jednak dla mnie sama słodycz z dżemu starczyła) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto POZA białkami mieszamy białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie mieszając do reszty tak przygotowane
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwykrawają ciasteczka i podjadają co nieco....lubię taki czas!Ciasto:30 dag mąki żytniej, używałam typu 72010 dag mąki pszennej 10 dag mielonych migdałów3-4 łyżeczki cynamonu6 łyżek miodu płynnego, używałam spadziowego20 dag masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajaLukier limonkowy:1 białkocukier puder, ok 10-12 łyżek2 łyżeczki soku z limonkiDodatkowo:1/2 opakowania czerwonej galaretki(...)www.smak-kuchni.pl. Wykrawacze Smaku Kuchni mają ciekawe wzornictwo i solidne wykonanie, polecam wszystkim miłośnikom kuchni!. Do 10 grudnia na hasło „APETYCZNA” 10% rabatu na wszystkie foremki do ciastek i pierników.1. Zagniatamy ciasto z podanych składników. Wałkujemy na grubość 3-5 mm i wykrawamy ciasteczka. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Ciasteczka układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia, czas pieczenia
Apetyczna babeczkaCzas przedświątecznych przygotowań w moim domu w pełni. Dziś wielkie , rodzinne malowanie pierników. Każdego roku o tej porze pieczemy pierniki, a potem zbieramy się wokół stołu i pięknie ozdabiamy. Nie ma dwóch jednakowych pierniczków i w tym leży ich piękno. Przepis ten dostałam przed laty od mojej koleżanki Lilii i zagościł na stałe w moim domu- pierniczki są pyszne(...)jeszcze kilka zdjęć pierniczków. SKŁADNIKI: 3kg. mąki 1 kg. cukru 1 masło śmietankowe 1 masło roślinne 2 łyżki białego smalcu 4 paczki korzeni 3 łyżki kakao słoik miodu(taki dżemowy) 3 czubate łyżki dobrej kawy sparzonej w szkl. wody 3 łyżki amoniaku zgaszone 1/2 szkl. gorącego mleka 1/2 paczki proszku do pieczenia 2 łyżki cynamonu 4-5 jajek
Kuchnia Beatydlatego, że to ciasteczka, które upiekłam dla naszych przyjaciół. Ciasteczka owsiane z nutą cytryny składniki: 1 jajko 150 g mąki owsianej 150 g mąki pszennej typ 500 2 łyżki miodu rzepakowego 140 g masła starta skórka z 1 cytryny sok z połowy cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia do dekoracji białko cukier puder ewentualnie barwniki wykonanie: Wszystkie składniki(...)minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto. Odrywamy po kawałku i na blacie oprószonym mąką wałkujemy na grubość 0,5 cm. Wycinamy ciastka za pomocą foremek do pierników. Ciastka pieczemy w temperaturze 180°C przez 8-10 minut (trzeba sprawdzać jak zaczną się rumienić) Po ostygnięciu ozdabiamy lukrem, który robimy ubijając białko z cukrem pudrem. Cukier puder dodajemy stopniowo do uzyskania
Przysmaki KarolkiDalsza zabawa z pierniczkami, smakiem i " dziurką" Czyli serduszka przygotowane specjalnie do powieszenia na choinkę. Składniki: 250 g mąki pszennej typ 500 Kłos -Pol 85
Różowa kuchniadyni 0,5 szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki otrębów 0,5 szklanki mąki żytniej (ja użyłam mąki do wypieku chleba) 1 jajko 1 spora łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki stewii opcjonalnie garść pokrojonych orzechów lub rodzynek Sposób przygotowania: Dynie trzemy na tarce, a następnie gotujemy z dodatkiem wody, aż będzie miękka(...)pure z dyni, mieszamy wlewamy mokre składniki do suchych i wszystko miksujemy ja spróbowałam jeszcze ciasto, żeby mieć pewność czy jest dość słodkie, w razie czego możemy dosłodzić miodem ;) tak przygotowane ciasto wykładamy do formy na muffinki z papilotkami (ja użyłam silikonowych) pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćduszki z okazji zbliżających się zabaw na Halloween. Ciastka bez proszku do pieczenia i bez mleka (ale jak kto może lub woli to zamiast margaryny używa zwykłego masła). Pierniki można dość długo przechowywać dzięki temu, że zaraz po upieczeniu robią się twarde.Wraz z upływem czasu miękną więc najlepiej schować je do pudełeczka czy puszki. Muszę przyznać, że zanim ozdobiliśmy kilka(...)duchami i dyniami a w planach były jeszcze szkielety i pająki. Zapraszam do smakowitej zabawy. Składniki: 2 szklanki mąki jajko pół szklanki cukru łyżka margaryny lub masła 2 łyżki miodu łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki przypraw w proszku: cynamon, goździki, pieprz do ozdobienia: jajko, lukier (cukier+sok z cytryny), Mąkę należy przesiać do miski, dodać cukier, sodę i przyprawy
prawdziwe jedzenieSKŁADNIKI: - 100 g zmielonych orzechów laskowych - 150 g maki pszennej typ 450 - 80 g mąki krupczatki - 140 g zimnego masła - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka przyprawy korzennej do pierników - 2 łyżki masła orzechowego - 1 jajko ekologiczne - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia W/w składniki bardzo szybko zagniatamy w elastyczne ciasto, owijamy folią i chowamy na kwadrans do lodówki(...)szklanki orzechów laskowych zblenduj na masło) - 2 jajka - 2 łyżki mleka - 80 g roztopionego w rondelku masła - 1/2 łyżeczki cynamonu -1/2 łyżeczki kardamonu - 3 łyżki miodu Wszystkie składniki umieść w misce lub wysokim naczyniu i zmiksuj na gładką masę. Jeśli nie chcesz się zachlapać sprawdź patent Beko, jak zmiksować masę bez bałaganu Formę na tartę wylep ciastem z lodówki
SMYKWKUCHNI