mąki pszennej - u mnie sielska, typ 650 1/2 łyżeczka soli CIASTO WŁAŚCIWE: 125ml wody - w temp.pokojowej 125ml ciemnego piwa - u mnie Żywiec Porter 3 łyżki ciemnego, płynnego miodu rzepakowego [ok 75 g] - w oryginal e miała by ć melasa 2 łyżki roztopionego masła [ok 25ml] 25g świeżych drożdży lub 8g suszonych - u mnie suche 60g mąki żytniej razowej(...)mąki orkiszowej 400g mąki pszennej - u mnie sielska, typ 650 2 łyżki drobno pokrojonych suszonych śliwek skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżeczki przyprawy do piernika - zamiast goździków, sugerowanych w oryginalnym przepisie 1 łyżeczka soli SKÓRKA PIWNA: ok. 2,5 g świeżych drożdży 100 ml ciemnego piwa 60g mąki żytniej razowej 1/4 łyżeczki soli
Grunt to przepis!jego smaku. To ciasto może być świetną alternatywą dla piernika czy keksu. Jeśli chcecie zaskoczyć bliskich upieczcie je koniecznie. Jest wilgotne z wyczuwalnym smakiem pietruszki i orzechową posypką, po prostu pyszne :) Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki rodzynek 1 szklanka gorącego mleka 5 łyżek miodu 100 g miękkiego masła 3 jajka 200 g. korzenia pietruszki
Cynamonowe szczęściemąki pszennej. Możecie też zestaw przypraw zastąpić przyprawą do piernika, dodać inne bakalie np. suszone śliwki, żurawinę itp. nie przesadzając oczywiście z ich ilością (łącznie max 1-1,5 szklanki bakalii), a u pieczone ciasto dodatkowo oprószyć cukrem pudrem, polać dowolną polewą lub podać z marchewką karmelizowaną na miodzie i soku pomarańczowym, jak u nas :). Porcja: forma
SzczyptaSmaQgronie najbliższych, niezapomnianych Świąt, pełnych makowców, serników, miodowników i pierników ;) Wesołych Świąt!!! Składniki na makowiec na ucieranym cieście z suszonymi śliwkami (na tortownicę o śr. 28 cm lub formę o wymiarach 24 x 28 cm) : MASA MAKOWA: 500 g maku 1 litr mleka 250 g cukru 3 łyżki miodu 1 dag świeżych drożdży 3 żółtka 3 białka
Rozpustne gotowaniepiernik. Dojrzewał rzeczywiście długo, bo aż cztery tygodnie, ale warto poczekać. Ciasto wyszło bardzo aromatyczne, aczkolwiek jakby nieco nie dopieczone, ale nic mu to nie ujmuje w smaku:) Na początku ciasto jest dość twarde, ale z dnia na dzień jest coraz bardziej miękkie, dlatego lepiej upiec je na kilka dni przed Świętami. Inspiracja Składniki: 500g mąki pszennej, 250g miodu(...)oczyszczonej, szczypta soli, 1/2 łyżki cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 1/2 łyżeczki mielonego anyżu, 50g rodzynek, 25g migdałów w słupkach, 25g suszonych śliwek. Miód, cukier i smalec podgrzać, lecz nie doprowadzić do wrzenia. Tak przygotowanym syropem sparzyć przesianą mąkę. Przestudzić, po czym wyrobić. Dodać sodę oczyszczoną rozpuszczoną w zimnym mleku, jajko, sól i korzenne
Z miłości do słodkościlukrem królewskim . Składniki: 150 g melasy (zastąpiłam miodem) 110 g masła 100 g brązowego cukru (u mnie zwykły) 375 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli 1 duże jajko 2 łyżeczki przyprawy do pierników Przygotowanie: Melasę, cukier i masło podgrzać w garnuszku do połączenia
Nastoletnie WypiekanieMój ulubiony piernik na święta trochę wzbogaciłam. Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka musu z jabłek (podprażone jabłka tak jak na jabłecznik) 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka sody 2-3 łyżki kakao 125 g margaryny 2 łyżki miodu garść rodzynek garść daktyli garść suszonych śliwek Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietanki
talerz przyjemnościPlacki z twarogu znane w kuchni małopolskiej jako małdrzyki krakowskie. Jestem ich zdecydowaną fanką! Pulchne, kształtne, podane z cukrem pudrem, konfiturą, polewą, miodem, syropem. Dzieci je uwielbiają! – zaliczam do nich moją córkę, która zajadała małdrzyki bez dodatków. Dziś małdrzyki krakowskie w wersji mniej słodkiej, do której pasują wszelakie sosy, np. pomidorowy, serowy, gulasz warzywny lub mięsny z delikatnego białego(...)mięsa. Dodajcie surówkę, a obiad gotowy. Do wersji na słodko wystarczy dodać cukru pudru lub cukru z wanilią, większą szczyptę cynamonu, przyprawę do piernika lub wanilię co wzbogaci dodatkowo smak placuszków. Są świetne w tych wersjach, zakochacie się, polecam! Zakochana po uszy w takich potrawach zapraszam na małdrzyki krakowskie – proste, smaczne, domowe, wyjątkowe placuszki z twarogu. SKŁADNIKI
Zasmakuj Kuchnimasą orzechową, można polukrować lub oblać czekoladą. Lepszego ciasta na Święta nie znajdziecie :) To z poniższego przepisu możemy przygotować już dzisiaj, aby przed samymi Świętami uniknąć nawału dodatkowych zajęć. Piernik powinien dojrzewać minimum 2 tygodnie, więc bierzmy się do pracy 😀 Przepis dostałam od Kryni58 która korzysta z wydanej w 1986 roku książki " W staropolskiej kuchni i przy(...)miodu, 2 szklanki cukru, 25 dkg smalcu (lub masła) podgrzać stopniowo, niemal do zawrzenia. Masę ochłodzić. Do chłodnej lub zaledwie letniej masy dodajemy stopniowo, wyrabiając ciasto ręką; 1 kg pszennej mąki, 3 całe jaja, 3 ścięte łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 1/2 szklanki zimnego mleka, 1/2 łyżeczki soli oraz 2 - 3 torebki [ po ok. 40 g ] korzennych przypraw do piernika
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalubię pierniki zwłaszcza, że ten jest idealny ... czuć przyprawy, jest wilgotny i długo utrzymuje świeżość. Dodatkowo jest banalnie prosty nawet nie trzeba wyciągać miksera. Przepis pochodzi z fantastycznego blogu Kwestia Smak. Składniki (na prostokątną blaszkę o wymiarach 12 x 25 cm ) : • 125 g masła • 250 g (1 szklanka) brązowego cukru (lub białego) • 2 łyżki miodu(...)przygotowanej foremki (masa będzie raczej rzadka) i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 - 50 minut, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Po całkowitym ostudzeniu piernik przekroić na pół i przełożyć powidłami. Można bezpośrednio ze słoiczka, ewentualnie w celu zagęszczenia bardziej rzadkich powideł, można umieścić je w rondelku i zagotować z 1 łyżką wody, chwilkę
cucinarelubię pierniki zwłaszcza, że ten jest idealny ... czuć przyprawy, jest wilgotny i długo utrzymuje świeżość. Dodatkowo jest banalnie prosty nawet nie trzeba wyciągać miksera. Przepis pochodzi z fantastycznego blogu Kwestia Smak. Składniki (na prostokątną blaszkę o wymiarach 12 x 25 cm ) : • 125 g masła • 250 g (1 szklanka) brązowego cukru (lub białego) • 2 łyżki miodu(...)przygotowanej foremki (masa będzie raczej rzadka) i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 - 50 minut, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Po całkowitym ostudzeniu piernik przekroić na pół i przełożyć powidłami. Można bezpośrednio ze słoiczka, ewentualnie w celu zagęszczenia bardziej rzadkich powideł, można umieścić je w rondelku i zagotować z 1 łyżką wody, chwilkę
cucinarestolnicę przesiać mąkę razem z sodą, dodać miód, sól i wymieszać. Jeżeli jak ja również nie macie miejsca na przechowywanie dużej stolnicy, polecam Wam stolnicę silikonową , która świetnie spełnia swoje funkcje, a przy tym rewelacyjnie się czyści i po zwinięciu zajmuje bardzo mało miejsca. 3) Dodać cukier, przyprawę do piernika, otartą skórkę z pomarańczy, pokrojone w kostkę zimne masło
Fitsweet.mestolnicę przesiać mąkę razem z sodą, dodać miód, sól i wymieszać. Jeżeli podobnie jak ja nie macie miejsca na przechowywanie dużej stolnicy, polecam Wam stolnicę silikonową , która świetnie spełnia swoje funkcje, a przy tym rewelacyjnie się czyści i po zwinięciu zajmuje bardzo mało miejsca. 3) Dodać cukier, przyprawę do piernika, otartą skórkę z pomarańczy, pokrojone w kostkę zimne masło
Fitsweet.meŻeby łatwiej było znaleźć, to w tym poście umieszczam linki ze zdjęciami do wszystkich dotychczasowych przepisów na pierniczki i ciasteczka ;-) Korzenne pierniczki z miodem bez leżakowania
Passions hobbies life