piernik z miodem - 2248 przepisów (strona:114/150)

PIERNICZKI WITRAŻYKI 136

Pierniczki... tradycyjne ciasteczka bożonarodzeniowe, które są wyjątkowe za sprawą miodu oraz przyprawy korzennej. Ich zapach to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia, a ich pieczenie oraz dekorowanie

Kuchnia MagdaLeny
Korzenny sernik dyniowy 144

budyniu waniliowego bez cukru 1,5-2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżka tłuszczu do nasmarowania formy Polewa: 1,5 tabliczki (150 g) białej czekolady 3 łyżki śmietanki 30% Spód: 1 opakowanie (300 g) ciasteczek zbożowych (u mnie ciasteczka wielozbożowe czekolada, orzech i miód Vitanella) 0,5 kostki (100 g) masła Sos karmelowy: 0,5 szklanki (100 g) cukru

Fitsweet.me
Korzenny sernik dyniowy 155

budyniu waniliowego bez cukru 1,5-2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżka tłuszczu do nasmarowania formy Polewa: 1,5 tabliczki (150 g) białej czekolady 3 łyżki śmietanki 30% Spód: 1 opakowanie (300 g) ciasteczek zbożowych (u mnie ciasteczka wielozbożowe czekolada, orzech i miód Vitanella) 100 g masła Sos karmelowy: 0,5 szkalanki (100 g) cukru 5 łyżek śmietanki

Fitsweet.me
Przyprawa korzenna do pierników 145

wspólnego i zamiast za przyprawy, płacimy za wypełniacze. Przygotowanie własnej mieszanki przypraw do pierników to nic trudnego, zajmuje kilka minut i mamy prawdziwie korzenny dodatek nie tylko do świątecznych wypieków. Możemy używać jej jako dodatek do aromatycznej herbaty (polecam dodać do niej plasterek pomarańczy i odrobinę miodu), rozgrzewającego grzańca i innych świątecznych potraw jak np  korzennych śledzi .  Składniki

Smakowity Blog Kulinarny
Czekoladowa tarta serowa na piernikowym spodzie 184

ciepłego mleka Ciasteczka rozkruszyć przy pomocy malaksera na drobny pył, dodać przyprawę do piernika. Połączyć w misce z roztopionym masłem i odrobiną mleka. masa czekoladowo-serowa 500 g serka wiejskiego ( wiaderko ) ze śmietanką tabliczka gorzkiej czekolady ( u mnie 72%, z pomarańczą ) 2 jajka 1/2 szklanki miodu 2 opakowania budyniu śmietankowego szczypta soli Serek wiejski zmiksować na kremową masę. Czekoladę rozpuścić

Kuchnia Ellie
piernik sześciotygodniowy (staropolski) 174

cztery blaty, które bardzo wyrosły w pieczeniu. Piekłam w foremce 25*40 cm, piernik po przełożeniu miał wysokość około 10 cm. Składniki: 1 kg mąki 1,5 szklanki cukru ( w oryginalnym przepisie były 2 szklanki, ale moim zdaniem to za dużo) 250 g masła 500 g miodu 3 jajka 3 płaskie łyżeczki sody 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierniczki świąteczne 142

Dziś Mikołajki, najwyższy czas wziąć się za pieczenie pierniczków. Kiedy dłużej poleżą, w święta będą idealnie miękkie. Jest to sprawdzony przepis, bo te pierniczki robię od

upichcic
Piernik czekoladowy 159

Bardzo lubię ciasta wilgotne i ten piernik właśnie taki jest . Poza tym jest bardzo szybki w przygotowywaniu i zawsze wychodzi . Polecam go na chłodne wieczory z kubkiem gorącej dobrej herbaty.Składniki: tabliczka (100g) twardej, gorzkiej czekolady szklanka płynnego miodu 2 duże (lub 3 małe) jajka pół szklanki cukru 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate szklanki mąki pszennej 100g

Gorący kąsek
Piernik bezglutenowy 200

Piernik z maki ryżowej i mielonych migdałów. Wilgotny, pierny, nie za słodki (niektórzy wręcz twierdzili, że mało słodki). Choć podczas przygotowywania byłam pewna, że będę miała na święta piękny zakalec, okazało się, że ciasto wyrosło i jest pyszne. Serdecznie polecam. Na podstawie "Kwestii smaku".  Składniki: 150 g mąki ryżowej 100 g mielonych migdałów 50 g mąki ziemniaczanej(...)masła 130 g miodu 60 g cukru trzcinowego 1-2 łyżki przyprawy piernikowej (u mnie 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka goździków, 1 łyżeczka imbiru, 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, kawałek anyżu + 1 łyżka kakao - przyprawy utłukłam w moździerzu) 1 łyżeczka kawy (mielonej lub rozpuszczalnej) 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka gumy guar (niekoniecznie) 2 jajka 250 ml mleka

Rodzinka w kuchni
Piernik świąteczny 181

Najsmaczniejszy piernik świąteczny z bakaliami, aromatyczny pachnący przyprawami korzennymi i czekoladą. Piernik przygotowuje się szybko jest bardzo łatwy. Smakuje wyśmienicie, jest miękki nie wymaga leżakowania. Jest pyszny i efektowny. składniki 3 duże jajka 1 szkl cukru pudru 3 szkl mąki szymanowskiej Polskie Młyny 20dag prawdziwego miodu 1 szkl kwaśnej śmietany 20 dag margaryny

Kulinarne pyszności Molki
Kruchy piernik 98

Pyszny, kruchy piernik, który świetnie smakuje z powidłami i kubkiem ulubionej herbaty. Niezbyt słodki ale bardzo smaczny i korzenny. Składniki (na małą keksówkę (20 cm x 10 cm): 1 szklanka mąki pszennej 1 białko 3 łyżki miodu 1/2 łyżeczki sody 50 gram masła 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy korzennej 2 łyżki mleka szczypta cynamonu Miód podgrzewam z mlekiem

Mango Papaja
Świąteczny sernik na korzennym spodzie z nutą pomarańczy 261

nutą pomarańczy Spód: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka domowego masła orzechowego (lub trochę więcej) 40 g masła (jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, można dodać odrobinę więcej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka miodu 1 kg twarogu (u mnie 500 g półtłustego i 500 g chudego

FitKot
SZYBKI, WILGOTNY I PYSZNY PIERNIK, NA MĄCE ORKISZOWEJ 646

dzisiejszy, to taki typowy piernik, bardziej zbity ale bardzo wilgotny, z dużo większą ilością przyprawy piernikowej ale wcale nie za dużą, powiedziałabym nawet, że idealną. Ja po prostu uwielbiam pierniki przekładane powidłami, są cudowne, bajeczne... nic tylko zajadać... Polecam obydwa :-)Przepis znaleziony na Kwestii Smaku , troszkę tylko zmodyfikowany. Piekłam w silikonowej formie o wym.30x12cm, w oryginale był w formie(...)orkiszowej jasnej (u mnie typ750)        lub 300g mąki tortowej- 200g ksylitolu  lub cukru   (w oryginale było 250g )- 250ml mleka- 125g masła- 2 łyżki miodu- 2 łyżki powideł- 4 łyżeczki przyprawy korzennej (dałam Kotanyi)- 1 łyżeczka cynamonu- 2 płaskie łyżeczki sody- 1-2 łyżki ciemnego kakao- 2 jajka- 2 pełne łyżki kawy inki (pominęłam)Przełożenie

Smaczne Zdrowe
piernik z mąką żytnią 126

Przeczytałam gdzieś, że pierniki dawniej pieczono z prażonej mąki. Wypróbowałam ten sposób i okazało się, że smakiem ciasto przypominało popularne 'Katarzynki". Zrobiło się u nas świątecznie, choć do Świąt jeszcze daleko.  *blaszka 25*34 cm Składniki: 300 ml miodu  400 g mąki żytniej razowej 130 g mąki pszennej opakowanie przyprawy korzennej  1 jajko  1 żółtko

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
MIODOWA GLAZURA DO CIASTA 85

nieco bardziej wyjątkowe, proste ciasto 🙂 Składniki*: 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka miodu 1 łyżka wody umieść wszystkie składniki w rondelku lub na małej patelni cały czas mieszając gotuj na małym ogniu aż cukier się rozpuści (ok 3-5 minut) polej glazurą wierzch ciasta, np bananowego lub piernika [...] Artykuł MIODOWA GLAZURA DO CIASTA pochodzi z serwisu sandrafrej.com

SandraFrej.com
Pizza 169

ciasteczkami wiekuistymi, nazywanymi tak z powodu wyjątkowej trwałości (można je jeść jak piernik, nawet pół roku po upieczeniu). Poza wymienionymi wyżej, w Wielkim Poście żywiono się także żurem postnym, kartoflami, gotowaną i surową kwaszoną kapustą, gotowaną brukwią, śliwkami suszonymi, rozgotowanymi na gęstą zupę. Często tłuste mięsa, cukier, miód i nabiał w ogóle na sześć tygodni znikały z kuchni. Zatem

Przepysznik - BLW i nie tylko

Proponowane wyszukiwania