Jutro, jeśli tylko dopisze piękna pogoda proponuję wyprawę po kwiaty mniszka. Bo najlepiej zbierać je w pogodny, słoneczny dzień, przed samym południem kiedy kwiaty są
Proste Potrawyprawdopodobnie innego nie będziecie chcieli już spróbować. Inspiracją był przepis Nigelli, jednak dostosowałam go pod nasze smaki, żeby nie był za słodki (tak więc możecie wyregulować sobie ilość cukru). Piernik na Guinnessie jest bardzo ciemny, bardzo wilgotny, chrupiący z zewnątrz (chyba, że użyjecie polewy). W smaku zupełnie nie czuć samego piwa, które po prostu nadaje mu wilgotności i miękkości. Składniki(...)masę. Dodać miód i olej, wymieszać. Dodawać partiami suche składniki, na przemian z przestudzonym piwem (powinno być lekko ciepłe). Delikatnie mieszać, nie miksować, tylko do połączenia składników. Ciasto jest raczej rzadkie, więc nie ma problemu z wymieszaniem składników. Formę (ja użyłam 24×24) wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Piernik na Guinnessie pieczemy
Pociąg Do Kuchnisuszonych moreli 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/2 papryczki chili 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól i pieprz do smaku opcjonalnie 1 łyżeczka miodu Sposób przygotowania: Na dnie garnka położyć mięso, dodać kiszoną kapustą, zalać wodą
Gosia gotujeowsianych (u mnie mąka Radix-bis )* 70g mąki ryżowej Radix bis 40g masła 1 łyżka miodu lub melasy trzciniowej (u mnie melasa Radix-Bis ) 1-2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu (zależy jak słodko lubicie) 1 jajko 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu ½ łyżeczki proszku do pieczenia** Masa serowa: 0,5 kg twarogu trzykrotnie zmielonego lub dobrej
Fabryka pomysłówSkładniki: Ciasto: 1/2 szklanki miodu, 10 łyżek miękkiego masła - kostka 200g 1 szklanka cukru pudru, 2 jajka, 4 i 1/2 szklanki mąki (tortowej) 2 łyżeczki sody, 1 łyżka kakao, 1 opakowanie przyprawy do piernika. Przygotowanie: Mąkę przesiać przez sitko. Wszystkie składniki razem wymieszać. Zagnieść ciasto. Rozwałkować. Powycinać pierniki.Słomką powycinać małe otwory - jeden otwór musi być na górze każdego piernika
W kuchni u MonikiPiernik na bazie piwa żurawinowego z dodatkiem suszonej żurawiny to kolejna propozycja na pyszne, świąteczne ciasto. Składniki 250 ml piwa żurawinowego ( Karmi ) 750 g mąki 3 płaskie łyżeczki sody 3 łyżki wody 150 g miękkiej margaryny 50 g cukru pudru 6 jajek 1,5 opakowania przyprawy korzennej 350 g miodu 1/2 szkl suszonej żurawiny polewa 125 g margaryny 1/2 szkl(...)kakao 2 łyżki wody 1. Miód rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. 2. Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. 3. Ciągle miksując wlewamy stopniowo przestudzony miód i piwo. Dodajemy sodę rozpuszczoną w wodzie. 4. Wsypujemy przyprawę korzenną oraz przesianą wcześniej mąkę. Ciasto mieszamy do połączenia składników. 5. Pozostałe białką ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo łączymy
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatymasła lub margaryny ¾ szklanki miodu 55 g gorzkiej połamanej czekolady Sposób wykonania: Miód podgrzać, dodać masło lub margarynę i połamaną czekoladę. Wszystko podgrzewać do momentu aż wszystkie składniki się rozpuszczą a następnie odstawić do wystygnięcia. Mąkę zmieszać z kakao, sodą, cukrem pudrem, solą, przyprawą do piernika. Dodać jajko i wlać stopniowo rozpuszczony tłuszcz. Całość można zmiksować ( ja wyrobiłam dokładnie ręką
Na słodko lub wytrawnieznalazłam na świątecznym wydaniu opakowania kaszy jaglanej prażonej Cenos . Był tam przepis na pierniki z kaszy jaglanej, jednak ja trochę przepis zmodyfikowałam i wyszły pyszne ciastka :) Składniki: * 100 g kaszy jaglanej prażonej * 600 g mąki pszennej * 200 g masła * 2 jajka * 6 łyżek miodu * 1 łyżka kakao * szczypta cynamonu Wykonanie: Do garnka wlać wodę, posolić. Gdy woda zacznie
Zrób to smacznieNajlepszą dla nich alternatywę stanowią wówczas banany (1:1). Ostatnio, kiedy je miksowaliśmy do piernika na gładką masę, okazało się, ze mają super lepką konsystencję. Od razu w głowie pojawiło się milion pomysłów jak banany wykorzystać. Podzieliliśmy ciasto na pół i do jednej zamiast miodu dodaliśmy również banany. Oprócz smaku, który był bardziej bananowy niż piernikowy, raczej niczym się
Kuchnia od dwojgasobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszny świąteczny piernik. Ciasto jest bardzo puszyste i lekkie. Pięknie pachnie przyprawą korzenną i cynamonem. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole. SKŁADNIKI: Ciasto: 8 dag margaryny 10 dag cukru 1/2 szklanki miodu 2 łyżki przyprawy korzennej 1/2 szklanki śmietany 18% 3 jajka 1 szklanka mąki 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu Polewa
Tradycyjna kuchnia Kasiniż zwykle, ale jeszcze smaczniejszy. No, może nie pierwszy, a drugi, gdyż pierwszy był piernik dojrzewający. Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 25 dag mielonego maku 10 dag cukru 3 białka 2 łyżki miodu olejek migdałowy 20 dag bakalii-rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa kandyzowana itp. Masa śmietankowa
Ciasteczkowy Potwórcukru brązowego1 łyżeczka przypraw do piernika (cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon)1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/3 łyżeczki soli2 jajka2 szklanki startej dyni1 szklanka oleju roślinnego1/3 szklanki mioduPrzygotowanie:Bakalie zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut, następnie odsączamy na sitku.Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, dodajemy jajka, olej, dynię i miód. Mieszamy delikatnie łyżką, na koniec dodajemy
Smakowity Blog Kulinarnypół łyżeczki czarnuszki, goździków, kolorowego pieprzu oraz 1 ząbek drobno posiekanego czosnku, oliwa z oliwek, świeżo zmielona sólsos czekoladowo - winny: 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina, 1/4 szklanki płynnego miodu, 90g gorzkiej czekolady (70% kakao), 1 drobno posiekana mała cebula, 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki, pół świeżej, posiekanej papryczki chili (ok. 5g) lub 1 łyżka suszonej - w płatkach, kilka gałązek(...)minięciu tego czasu piekarnik nagrzewamy do 180*C. Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na połówki i pozbawiamy się pestek. W niewielkiej misce wszystkie połówki łączymy z przyprawą do piernika - tak aby każda cząstka była nią jak najmocniej pokryta. Wykładamy je do żaroodpornego naczynia z polędwiczką tak, by były jak najbliżej mięsa (zdjęcie). Polędwiczkę pieczemy na kratce na środkowej półce
Symfonia Smakówpłaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika Krem: 400 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 200 g marcepanu kilka łyżek wrzątku 1-2 łyżki soku z cytryny Do nasączenia: 10-12 łyżek gorącej wody 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny Polewa: 150 g czekolady mlecznej 3-4 łyżki śmietanki
Smaki Na Talerzu