łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 60 g cukru 70 g cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika (albo przyprawy wg swojego uznania) 160 g jogurtu greckiego 70 g oleju (użyłam słonecznikowego) 1 duże jajko 1 łyżka miodu 1 duża gruszka (moja miała ponad 200 g) cukier trzcinowy do posypania Obierz gruszkę i pokrój ją w niedużą kostkę
Kuchnia bezglutenowabataty (ok. 500-600g) 80g gorzkiej czekolady 3 wiejskie jaja 7 łyżek oleju kokosowego 4 łyżeczki przyprawy do piernika 3 łyżeczki kawy zbożowej np. Inka 4 łyżeczki gorzkiego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 4 łyżki miodu 5 łyżek mąki kokosowej Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. W tym czasie obieramy bataty
Cooking Monstermigdałów 1 łyżka kakao (można pominąć) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1½ łyżki przyprawy do piernika 1½ łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 200 g miksu kandyzowanych skórek cytrusów lub kandyzowanego imbiru 400 g miodu wielokwiatowego 150 g masła Mąkę, migdały, kakao, sodę, proszek i przyprawy przesiać. Miód i masło stopić na małej mocy, mieszając
Pełny talerzmąka orkiszowa pełneziarno - 100 g mąka pszenna tortowa - 100 g mąka żytnia - 50 g mąka gryczana - 350 ml miodu - 60 g cukru pudru - 3 łyżki kakao - 1 jajko - 120 g masła - 3 opakowania po 20 g przyprawy do piernika - 1,5 łyżeczki sody W/w składniki zagniatamy na jednolite i elastyczne ciasto. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na kwadrans. Ciasto
SMYKWKUCHNINiedługo święta i wszyscy będziemy zajadać się piernikami i pierniczkami. U mnie dziś przedsmak świątecznych łakoci. Składniki: - 250 g masła - 3 szklanki mąki - ½ szklanki cukru - 4 łyżki miodu - 2 jajka - 2 łyżeczki przyprawy korzennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta Przygotowanie: Masło i miód podgrzewamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę łączymy z wszystkimi suchymi składnikami. Dodajemy masło
Kulinarne życiewysokiej szklanki wsypać kawe i pozostałe składniki.Wszystko zalać wrzącą wodą i energicznie wymieszać. Podgrzać mleko w garnuszku z miodem i goździkami. Jeśli posiadamy odpowiednie urządzenie można spienić mleko. Wlać do kawy i udekorować wedle uznania np. przyprawą do piernika
Fit & Healthy Lifeidealnie pasuje do nich kwaskowaty lukier, ale potrzebują czasu aby zmięknąć. Składniki: - 35 dag mąki pszennej - 25 dag miodu, ja użyłam prawdziwego ale możecie użyć sztucznego - 10 dag ksylitolu lub zwykłego cukru - 1 jajo - 3 łyżeczki przyprawy do piernika Lukier cytrynowy: - cukier puder - sok z cytryny 1. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy przyprawę do piernika. Ksilitol ucieramy
Apetyczna babeczkarozpuszczonej wraz ze śmietaną w kąpieli wodnej. Można udekorować krokantem. /przepis inspirowany truflami z tej strony / ROLADA Z PIERNIKA 350 g mąki 150 g cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka masła 2 łyżki miodu przyprawa piernikowa 1 słoik powideł 1 szklanka drobno pokrojonych bakalii 1/2 szklanki mielonych orzechów 1 żółtko do posmarowania
KUCHARNIAwięc dzielę się z Wami :)składniki na: około 100 pierniczków-- 550 g mąki tortowej + do podsypania- 300 g miodu - 100 g ciemnego cukru z melasą- 120 g masła- 1 jajko- 2 łyżeczki sody oczyszczonej- 50 g przyprawy do piernika- 2 łyżeczki kakaoMasło rozpuszczamy w rondlu. Następnie czekamy aż lekko przestygnie. Mieszamy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy
Bon Appetit MałgorzatyMoja propozycja na przyrządzenie miodówki została wyróżniona wKonkursie Miody Polskie. Konkurs został zorganizowany na blogu Kuchnia w zieleni.1 miejsce:gin - tarta sernikowa z pieczonymi śliwkamiWyróżnienia:Charlotte - piernik staropolskiUrszula - Proste potrawy - miodówka Marianna - Miodowe lody sernikowe Gratuluję Gin za zajęcie 1 miejsca, wyróżnionej Charlotte i Mariannie również
Proste Potrawyzdecydować, które wylądują na świątecznym stole :) Pierwsza propozycja to babka z nadzieniem pół-sernikowym, pół piernikowym, oblana białą czekoladą. Babka ta jest pewnego rodzaju kompromisem - mój Ukochany nie lubi pierników, natomiast uwielbia serniki :) Przepis znalazłam na stronie Domowe Wypieki. Zapraszam do pieczenia!Składniki na masę piernikową:180 g płynnego miodu100 g cukru80 g masła2 łyżki kakao2 jajka250 g mąki(...)budyniu waniliowego70 g masła1 jajko50 g cukruDodatkowo:1 tabliczka białej lub gorzkiej czekolady25 g kandyzowanej skórki pomarańczowejCZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNIFOREMKA: 22 CM Z KOMINEM1. Do rondelka wkładamy miód, masło, cukier i kakao. Podgrzewamy stopniowo i mieszamy do całkowitego połączenia składników. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.2. W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną. Łączymy
My Culinary ArtPost Piernikowe choinki z lukrem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojeSkładniki na ciasto 500 g mąki pszennej 2 jaja 150 g cukru trochę przyprawy do piernika, jeśli jest dobra,aromatyczna, to wystarczy łyżeczka 150 g masła (unikam margaryny) łyżeczka proszku do pieczenia, płaska szczypta sody 2 łyżki prawdziwego miodu 1 torebka cukru wanilinowego 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 łyżko kakao Masa grysikowa 2 szklanki mleka 4 łyżki kaszy manny(...)drugiego placka ciemnego-powidło+cienka warstwa masy. Kładziemy powidłem do masy i znów powidło-masa-spód trzeciego powidłem-przykrywamy, potem czwarty blat ,który smarujemy po wierzchu masą. U mnie piernik został posypany surowym kakao i kawałkami krojonego Toblerone. Ale to ostatnie to już tylko moja słabość. Wkładamy do lodówki. Super się kroi i świetnie przewozi, podawać nie bezpośrednio z lodówki
Z Kuchni Do Kuchnigulasz to też nie będę specjalnie zdziwiony :D Ale przyznać muszę, że piernik był bardzo smakowity, chociaż musiałem go po swojemu "dosmaczyć" :) Składniki Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE 250 ml mleka 3 jaja 30 g drobno posiekanego masła 5 łyżek miodu 3 łyżki konfitur lub powideł (śliwkowe, wiśniowe, malinowe
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamarmolady lub dżemu 100 ml mleka lub gęstej śmietany kremówki *** 80 g masła lub dobrej margaryny 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego 2 łyżki dobrej jakości kakao np. VanHouten. (ilość kakao można zmniejszyć, jeśli używamy resztek ciemnych ciast tj. piernik, murzynek itp.) 1 łyżka czekolady w proszku albo Maltesers Hot Chocolate 2-3 łyżki dowolnego kremu orzechowego lub czekoladowego
Cztery Fajerymarmolady lub dżemu 100 ml mleka lub gęstej śmietany kremówki *** 80 g masła lub dobrej margaryny 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego 2 łyżki dobrej jakości kakao np. VanHouten. (ilość kakao można zmniejszyć, jeśli używamy resztek ciemnych ciast tj. piernik, murzynek itp.) 1 łyżka czekolady w proszku albo Maltesers Hot Chocolate 2-3 łyżki dowolnego kremu orzechowego lub czekoladowego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazmodyfikowałam go do własnych potrzeb. Jeśli chcecie by pierniczki były odpowiednio miękkie oraz przeszły cudownym aromatem przyprawy do piernika upieczcie je już dziś! Składniki (na około 30-35 sztuk): 250 gram mąki pszennej 90 gram zmielonych migdałów 150 gram miodu 50 gram syropu (użyłam syropu orzechowego ale może być klonowy, z agawy itd..) 3 łyżki korzennej przyprawy 1 łyżeczka proszku
Mango PapajaSkładniki: 3 łyżki miodu 1/2 kostki miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao Sposób przygotowania: 1. Suche składniki przesiać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. 2. Ciasto podzielić na części i rozwałkować. Wyciąć ciasteczka. Ułożyć na wyścielonych papierem do pieczenia blachach i piec
A Ty Smakuj Mnieskładniki na ciasto: 450 g mąki 150-170 g cukru pudru 70 g miodu, płynnego 4 jajka, białka oddzielone od żółtek 250 g margaryny 125 g śmietany 18% 115 g oleju, słonecznikowego 1 przyprawa do piernika 1i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 jabłka wykonanie: Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo
Domowy Smak Jedzeniabuduje atmosferę rodzinnego ciepła Wigilii Bożego Narodzenia. Idą święta idą ... Składniki: 1 kg.mąki 1 szklanka miodu 1 szklanka cukru 1 kostka masła 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 1 paczka przypraw do piernika 1-2 łyżki cynamonu Sposób przygotowania: Wszystkie składniki razem połączyć i wyrobić na jednolitą masę. Ciasto włożyć do lodówki
Z notatnikagęstej, kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej 3 łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżeczki przyprawy do piernika (w oryginalnym przepisie- 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka goździków, pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej, pół łyżeczki pieprzu 250 g masła 400 g miodu Dzień przed pieczeniem Kakao wymieszać z mąką. Miód zagotować z przyprawami. Zdjąć z ognia i dodać masło, poczekać
Maślane ciasteczkoSernik jabłkowo-cynamonowy Jesień w pełni. Co raz częściej sięgamy po rozgrzewające herbaty z miodem, imbirem czy cynamonem. Dla mnie przyprawy korzenne kojarzą mi się ewidentnie z późną jesienią, zimą, a najbardziej ze Świętami Bożego Narodzenia. Pierniki pachnące gożdzikami i cynamonem, miodowniki, orzechowce. Myślami już wybiegam do świątecznych pierniczków....Eh, tak się rozmarzyłam, a to wszystko przez moją pięcioletnią córkę
na moim stole...