piernik z miodem - 2248 przepisów (strona:108/150)

Sernik na korzennym spodzie z polewą czekoladową i orzechami 209

owsianych (u mnie mąka Radix-bis )* 70g mąki ryżowej Radix bis 40g masła 1 łyżka miodu lub melasy trzciniowej (u mnie melasa Radix-Bis ) 1-2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu (zależy jak słodko lubicie) 1 jajko 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu ½ łyżeczki proszku do pieczenia** Masa serowa: 0,5 kg twarogu trzykrotnie zmielonego lub dobrej

Fabryka pomysłów
Pierniki na choinkę 184

Składniki: Ciasto: 1/2 szklanki miodu, 10 łyżek miękkiego masła - kostka 200g 1 szklanka cukru pudru, 2 jajka, 4 i 1/2 szklanki mąki (tortowej) 2 łyżeczki sody, 1 łyżka kakao, 1 opakowanie przyprawy do piernika. Przygotowanie: Mąkę przesiać przez sitko. Wszystkie składniki razem wymieszać. Zagnieść ciasto. Rozwałkować. Powycinać pierniki.Słomką powycinać małe otwory - jeden otwór musi być na górze każdego piernika

W kuchni u Moniki
Piernik na piwie żurawinowym 264

Piernik na bazie piwa żurawinowego z dodatkiem suszonej żurawiny to kolejna propozycja na pyszne, świąteczne ciasto. Składniki 250 ml piwa żurawinowego ( Karmi ) 750 g mąki 3 płaskie łyżeczki sody 3 łyżki wody 150 g miękkiej margaryny 50 g cukru pudru 6 jajek 1,5 opakowania przyprawy korzennej 350 g miodu 1/2 szkl suszonej żurawiny polewa 125 g margaryny 1/2 szkl(...)kakao 2 łyżki wody 1. Miód rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. 2. Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. 3. Ciągle miksując wlewamy stopniowo przestudzony miód i piwo. Dodajemy sodę rozpuszczoną w wodzie. 4. Wsypujemy przyprawę korzenną oraz przesianą wcześniej mąkę. Ciasto mieszamy do połączenia składników. 5. Pozostałe białką ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo łączymy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Pierniczki czekoladowe 188

masła lub margaryny ¾ szklanki miodu 55 g gorzkiej połamanej czekolady Sposób wykonania: Miód podgrzać, dodać masło lub margarynę i połamaną czekoladę. Wszystko podgrzewać do momentu aż wszystkie składniki się rozpuszczą a następnie odstawić do wystygnięcia. Mąkę zmieszać z kakao, sodą, cukrem pudrem, solą, przyprawą do piernika. Dodać jajko i wlać stopniowo rozpuszczony tłuszcz. Całość można zmiksować ( ja wyrobiłam dokładnie ręką

Na słodko lub wytrawnie
KRUCHE CIASTKA Z KASZĄ JAGLANĄ 158

znalazłam na świątecznym wydaniu opakowania  kaszy jaglanej prażonej Cenos . Był tam przepis na pierniki z kaszy jaglanej, jednak ja trochę przepis zmodyfikowałam i wyszły pyszne ciastka :)  Składniki: * 100 g kaszy jaglanej prażonej * 600 g mąki pszennej * 200 g masła * 2 jajka * 6 łyżek miodu * 1 łyżka kakao * szczypta cynamonu Wykonanie: Do garnka wlać wodę, posolić. Gdy woda zacznie

Zrób to smacznie
Granola bez zbednych kalorii 210

Najlepszą dla nich alternatywę stanowią wówczas banany (1:1). Ostatnio, kiedy je miksowaliśmy do piernika na gładką masę, okazało się, ze mają super lepką konsystencję. Od razu w głowie pojawiło się milion pomysłów jak banany wykorzystać. Podzieliliśmy ciasto na pół i do jednej zamiast miodu dodaliśmy również banany. Oprócz smaku, który był bardziej bananowy niż piernikowy, raczej niczym się

Kuchnia od dwojga
Piernik Świąteczny 195

sobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszny świąteczny piernik. Ciasto jest bardzo puszyste i lekkie. Pięknie pachnie przyprawą korzenną i cynamonem. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole.  SKŁADNIKI: Ciasto: 8 dag margaryny 10 dag cukru 1/2 szklanki miodu 2 łyżki przyprawy korzennej 1/2 szklanki śmietany 18% 3 jajka 1 szklanka mąki 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu Polewa

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makowiec na biszkopcie pod pierzynką 215

niż zwykle, ale jeszcze smaczniejszy. No, może nie pierwszy, a drugi, gdyż pierwszy był piernik dojrzewający. Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 25 dag mielonego maku 10 dag cukru 3 białka 2 łyżki miodu olejek migdałowy 20 dag bakalii-rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa kandyzowana itp. Masa śmietankowa

Ciasteczkowy Potwór
Razowe muffinki dyniowe 161

cukru brązowego1 łyżeczka przypraw do piernika (cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon)1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/3 łyżeczki soli2 jajka2 szklanki startej dyni1 szklanka oleju roślinnego1/3 szklanki mioduPrzygotowanie:Bakalie zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut, następnie odsączamy na sitku.Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, dodajemy jajka, olej, dynię i miód. Mieszamy delikatnie łyżką, na koniec dodajemy

Smakowity Blog Kulinarny
93.Obiadowe, małe eksperymenty: czyli polędwiczki wieprzowe w sosie czekoladowo - winnym, mini kluseczki śląskie i pieczone 199

pół łyżeczki czarnuszki, goździków, kolorowego pieprzu oraz 1 ząbek drobno posiekanego czosnku, oliwa z oliwek, świeżo zmielona sólsos czekoladowo - winny: 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina, 1/4 szklanki płynnego miodu, 90g gorzkiej czekolady (70% kakao), 1 drobno posiekana mała cebula, 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki, pół świeżej, posiekanej papryczki chili (ok. 5g) lub 1 łyżka suszonej - w płatkach, kilka gałązek(...)minięciu tego czasu piekarnik nagrzewamy do 180*C. Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na połówki i pozbawiamy się pestek. W niewielkiej misce wszystkie połówki łączymy z przyprawą do piernika - tak aby każda cząstka była nią jak najmocniej pokryta. Wykładamy je do żaroodpornego naczynia z polędwiczką tak, by były jak najbliżej mięsa (zdjęcie). Polędwiczkę pieczemy na kratce na środkowej półce

Symfonia Smaków
Piernikowa rolada z marcepanowym kremem 205

płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika Krem: 400 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 200 g marcepanu kilka łyżek wrzątku 1-2 łyżki soku z cytryny Do nasączenia: 10-12 łyżek gorącej wody 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny Polewa: 150 g czekolady mlecznej 3-4 łyżki śmietanki

Smaki Na Talerzu
Śledzie z suszonymi śliwkami i z cynamonem 215

Śledzie z dodatkiem suszonych śliwek i cynamonu i miodu.Mają wspaniały smak , przypominający smak piernika .W moim domu nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Składniki: 500 gram filetów śledziowych 2 cebule 200 gram śliwek suszonych 1/2 szklanki oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki octu 2 liście laurowe pieprz,cukier Sposób przygotowania: Śledzie

Bajeczna Kuchnia
Miodownik 164

minionymi świętami, nie wiem. Ja jeszcze nie wiem co znajdzie się w moim Sylwestrowym menu, być może będzie to Miodownik który ostatnio wypróbowałam. Jest dużo fajniejszy w smaku niż piernik, a mimo wszystko ma w sobie coś zimowego. Bardzo fajnie komponuje się w smaku z czekoladową polewą. Jeżeli lubicie te klimaty to gorąco polecam! "Składniki:600 g mąki200 g miodu150(...)orzechów włoskich4 łyżeczki skórki pomarańczowej w syropiełyżeczka sodyDodatkowo:100 g czekolady mlecznejgarść orzechów laskowychSposób przygotowania:Do rondelka wsypujemy łyżeczkę cukru i karmelizujemy, dodajemy pół szklanki wody i mieszamy. Dodajemy miód, resztę cukru, masło i wszystko dokładnie mieszamy. Dodać sodę rozprowadzoną z odrobiną wody - odstawić do ostygnięcia.Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka i miodową masę. Wymieszać w malakserze, albo mikserem

Słodkie Przyjemności
Piernik staropolski - część 1, ciasto 217

delikatny, wprost rozpływający się w ustach. Samo ciasto najlepiej przygotować na 4-6 tygodni przed Świętami, choć dla spóźnialskich mam nowinę, że nawet 2 tygodnie dadzą radę. Samo pieczenie piernika zostawiamy na kilka dni przed Wigilią, wtedy przekładamy go powidłami śliwkowymi, polewamy czekoladą i dekorujemy. Będzie idealny! Dziś przedstawiam powszechnie już znaną pierwszą część przepisu, kolejnej wypatrujcie(...)mąki pszennej500 g miodu250 g masła2 szklanki cukru1/2 szklanki mleka3 jajka3 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soli3 łyżeczki mielonego cynamonu2 łyżeczki mielonego imbiru1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej1 łyżeczka mielonych goździkówPrzygotowanie:Miód, masło, cukier oraz mleko umieść w rondelku i podgrzewaj powoli aż całość zacznie wrzeć. Wymieszaj dokładnie, by cukier dobrze się rozpuścił. Odstaw do wystudzenia. Następnie wbij jajka i dokładnie połącz

Food Square