piernik z miodem - 2248 przepisów (strona:107/150)

Piernik z gwiazdką 168

się długo wykombinowałam babeczkę cytrynową z której wykroiłam gwiazdki i wsadziłam do surowego ciasta na piernik i upiekłam  .Wyszło coś fajnego, zobaczcie sami.  Akcja Ciasto na Niedzielę            Ciasto piernikowe: 1 szklanka ksylitolu 1 szklanka miodu sztucznego Jamar 1/2 kostki margaryny 6 jaj 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka

Różowa kuchnia
Piernikowiec z budyniem 170

Składniki: ciasto 3 jajka 1 szklanka mleka 1 pełna szklanka powideł śliwkowych 2 łyżki miodu 3/4 szklanki oleju 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 pełne łyżki kakao 1 duża paczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1.5 łyżeczki sody masa 1 budyń śmietankowy kostka miękkiego masła dodatkowo powidła Wykonanie: Składniki na ciasto suche wymieszać z mokrymi

Pychotkaaa
Ciasto miodowe z masą serową 164

Proponuję ciasto miodowe, które przekładamy masą z gotowanego sera. Placki są od razu miękkie. Taka masa przypomina mi smak dzieciństwa. Pycha.SKŁADNIKINa ciasto:3 szklanki mąki1

W kuchennym oknie Ewy
Świąteczne ciasteczka 173

Hej! Czas robić pierniki. Mam fantastyczny przepis na te świąteczne ciasteczka, a co najważniejsze, że mogą pomagać nam dzieci. Potrzebujemy: Czytaj więcej »

Tylko pysznie
Świąteczne pierniki 598

pachniało w domu świętami należy uruchomić małą produkcję pierniczków  :)Składniki:- 125 g miękkiego masła- 1/2 szklanki cukru- 1/2 szklanki płynnego miodu- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej- 1 łyżeczka mielonego imbiru- 1 łyżeczka cynamonu- 1 łyżeczka sody oczyszczonejPrzygotowanie:Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy pozostałę składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i odkładamy(...)około 7 minut (na złty kolor). Pierniczki są miękkie po wyjęciu a po ostygnięciu lekko twardnieją.Ja dekoruje lukrem królewskim bo jest twardy i super się utrzymuje na piernikach. Składniki na lukier:- 2 białka- 2 szklanki cukru pudru- 1 łyżeczka soku z cytrynyBiałka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Przygotowany lukier dzielimy na porcje

Zainspirowana w kuchni
Piernikowe kuleczki z bakaliami – deser bez pieczenia 166

pierniczków bez polewy i lukru* 2 łyżki miodu wielokwiatowego – do nabycia w Yerba MaTe 24 około 2-3 pełne łyżki białego sera (kremowy) 2 pełne łyżki rodzynek** – do nabycia w Yerba MaTe 24 opcjonalnie cukier puder do obtoczenia części kuleczek * wspaniały sposób na wykorzystanie zeschłych pierników ** można dodać również inne bakalie np. 1 łyżkę rodzynek, pół łyżki żurawiny

Słodkie okruszki
Bezglutenowe muffiny z gruszkami 131

łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 60 g cukru  70 g cukru trzcinowego  1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika (albo przyprawy wg swojego uznania) 160 g jogurtu greckiego 70 g oleju (użyłam słonecznikowego) 1 duże jajko 1 łyżka miodu 1 duża gruszka (moja miała ponad 200 g) cukier trzcinowy do posypania Obierz gruszkę i pokrój ją w niedużą kostkę

Kuchnia bezglutenowa
Pierniko-brownie z batatów 109

bataty (ok. 500-600g) 80g gorzkiej czekolady 3 wiejskie jaja 7 łyżek oleju kokosowego 4 łyżeczki przyprawy do piernika 3 łyżeczki kawy zbożowej np. Inka 4 łyżeczki gorzkiego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 4 łyżki miodu  5 łyżek mąki kokosowej Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. W tym czasie obieramy bataty

Cooking Monster
Lebkuchen 387

migdałów 1 łyżka kakao (można pominąć) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1½ łyżki przyprawy do piernika 1½ łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 200 g miksu kandyzowanych skórek cytrusów lub kandyzowanego imbiru 400 g miodu wielokwiatowego 150 g masła Mąkę, migdały, kakao, sodę, proszek i przyprawy przesiać. Miód i masło stopić na małej mocy, mieszając

Pełny talerz
Pierniczki korzenne na zimę 166

mąka orkiszowa pełneziarno - 100 g mąka pszenna tortowa - 100 g mąka żytnia - 50 g mąka gryczana - 350 ml miodu - 60 g cukru pudru - 3 łyżki kakao - 1 jajko - 120 g masła - 3 opakowania po 20 g przyprawy do piernika - 1,5 łyżeczki sody W/w składniki zagniatamy na jednolite i elastyczne ciasto. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na kwadrans. Ciasto

SMYKWKUCHNI
Mioduszki 132

Niedługo święta i wszyscy będziemy zajadać się piernikami i pierniczkami. U mnie dziś przedsmak świątecznych łakoci. Składniki: - 250 g masła - 3 szklanki mąki - ½ szklanki cukru - 4 łyżki miodu - 2 jajka - 2 łyżeczki przyprawy korzennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta Przygotowanie: Masło i miód podgrzewamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę łączymy z wszystkimi suchymi składnikami. Dodajemy masło

Kulinarne życie
Gingerbread coffe 177

wysokiej szklanki wsypać kawe i pozostałe składniki.Wszystko zalać wrzącą wodą i energicznie wymieszać. Podgrzać mleko w garnuszku z miodem i goździkami. Jeśli posiadamy odpowiednie urządzenie można spienić mleko. Wlać do kawy i udekorować wedle uznania np. przyprawą do piernika

Fit & Healthy Life
Pierniczki z cytrynowym lukrem, bez tłuszczu 142

idealnie pasuje do nich kwaskowaty lukier, ale potrzebują czasu aby zmięknąć.  Składniki: - 35 dag mąki pszennej - 25 dag miodu, ja użyłam prawdziwego ale możecie użyć sztucznego - 10 dag ksylitolu lub zwykłego cukru - 1 jajo - 3 łyżeczki przyprawy do piernika Lukier cytrynowy: - cukier puder - sok z cytryny 1. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy przyprawę do piernika. Ksilitol ucieramy

Apetyczna babeczka
Co jeszcze kryje pudełko? II rozdział 197

rozpuszczonej wraz ze śmietaną w kąpieli wodnej. Można udekorować krokantem.  /przepis inspirowany truflami z tej strony / ROLADA Z PIERNIKA 350 g mąki  150 g cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka masła 2 łyżki miodu przyprawa piernikowa 1 słoik powideł  1 szklanka drobno pokrojonych bakalii 1/2 szklanki mielonych orzechów 1 żółtko do posmarowania

KUCHARNIA
Pierniczki. Przepis z Ikei ;) (Pepparkakor) 134

więc dzielę się z Wami :)składniki na: około 100 pierniczków-- 550 g mąki tortowej + do podsypania- 300 g miodu - 100 g ciemnego cukru z melasą- 120 g masła- 1 jajko- 2 łyżeczki sody oczyszczonej- 50 g przyprawy do piernika- 2 łyżeczki kakaoMasło rozpuszczamy w rondlu. Następnie czekamy aż lekko przestygnie. Mieszamy z pozostałymi składnikami  i wyrabiamy

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania