piernik z miodem - 2248 przepisów (strona:123/150)

Wigilijny kompot z suszonych owoców 174

świąteczny nastrój. W tym roku wyjątkowo nie mogę doczekać się Bożego Narodzenia. Być może dlatego, że spędzimy je w domu a wraz z tym wiąże się gotowanie szykowania, dekorowanie pierników i tym podobne przyjemności. Okres Świąt Bożego Narodzenia niezmiennie od wielu lat kojarzy mi się z pięknym zapachem jedzenie przygotowywanego przez moją babcię i mamę. Jednym z takich skojarzeń jest(...)jabłka, gruszki, śliwki, morele, cynamon, kardamon oraz goździki wypełnią aromatem cały Wasz dom! Składniki: 1 kg suszonych owoców – jabłek, gruszek, moreli, śliwek 4 litry zimnej wody 4 łyżki miodu laska cynamonu, 2 gwiazdki anyżu, kilka goździków, 4 ziarna kardamonu kilka plastrów świeżej cytryny Przygotowanie: 1. Do garnka wrzucamy owoce oraz wszystkie przyprawy. Zalewamy wodą i gotujemy. Pod koniec gotowania

Życie ze smakiem
Żurek wielkanocny na domowym zakwasie 160

bogato" z marchewką, białą kiełbasą, jajem i ziemniakami :) W tym roku postanowiłam sama przygotować zakwas. I choć miałam w związku z tym duże obawy (tak samo jak z piernikiem staropolskim), okazały się one zbyteczne. Żurek na domowym zakwasie wyszedł pyszny! :) Żurek wielkanocny: 2 litry wody 1 por kawałek selera 2 korzenie pietruszki 1-2 marchewki natka pietruszki kilka suszonych grzybków(...)boczku wędzonego 1-2 szklanki zakwasu (przepis ponizej) 2 łyżki smietany 12% 2 łyżki tartego chrzanu 2 czubate łyżki majeranku sól i pieprz do smaku 1 łyżka miodu (opcjonalnie) Do dużego garnka wkładamy umyte i obrane warzywa: marchew, pietruszkę, pora, selera, nać, opłukaną białą kiełbasę, grzyby, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na umiarkowanym

Zawsze głodna!
Pierniczki 130

roku z czystym sumieniem moge wziasc udzial w Festiwalu pierniczkow, poniewaz przygotowania do niego zaczelam odpowiednio wczesnie.Rok temu zrobilam pierniki, ktorych ciasto nie wymaga wczesniejszego lezakowania w lodowce. Tym razem chcialam wykorzystac taki przepis, w ktorym ciasto musi dojrzewac odpowiednio dlugo, by potem pierniczki byly naprawde wysmienite. Troche czasu mi zajelo zanim znalazlam przepis dla mnie odpowiedni. A trafilam(...)zrobic jeszcze 350 slicznych pierniczkow.Teraz az do Swiat beda lezaly zapakowane w puszki, a tuz przed Bozym Narodzeniem zabierzemy sie za ich dekorowanie. skladniki: 1 kg maki 1/2 litra miodu 2 szklanki cukru 1 kostka smalcu 1/2 szklanki mleka 3 jajka 3 plaskie lyzeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 torebka gotowej przyprawy do piernikow dodatkowo: cynamon, imbir, galka muszkatalowa, mielone

Przysmaki Karolki
Korzenne ciasto jaglane bez cukru i mąki 190

cukru i mąki - przepis: Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej + 2,5 szklanki wody 4 dojrzałe i słodkie banany 2 łyżki oleju 4 jaja 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli (do gotowania kaszy) Przygotowanie: Kaszą jaglaną gotujemy do miękkości wg. przepisu na opakowaniu. Ja zazwyczaj szklankę kaszy jaglanej zalewam 2,5 szklankami(...)przestudzenia. W osobnej misie rozgniatamy banany na puree. Powstałe puree i jaja dodajemy do ostudzonej kaszy. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeżeli banany nie są słodkie, to radzę dodać 2 łyżki miodu (ja nie dodawałem). Ja używam do połączenia składników jedynie łyżki, bo ciasto nie potrzebuje całkowicie ubijania, tylko połączenia. Następnie do masy dodajemy przyprawę korzenną, olej i proszek do pieczenia. Dokładnie

Kuchnia Łukasza
Bakaliowe pierniki 156

łyżeczki imbiru * 1 łyżeczka kardamonu * 1 łyżeczka pieprzu * 1 łyżeczka mielonych goździków do smarowania przy pieczeniu: * jajko plus 3 łyżki mleka Sposób przygotowania: W garnku rozpuszczamy masło, cukier, miód. Mieszamy co jakiś czas. Rodzynki sparzamy. Rodzynki i orzechy drobno siekamy. Przyprawy mieszamy razem w osobnym naczyniu. Dodajemy je do rozpuszczonego tłuszczu. Dokładamy jeszcze bakalie i mieszamy. Do miski wsypujemy pół(...)Cały czas mieszamy. Dodajemy resztę mąki. Zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i wykrawamy za pomocą foremek różne kształty. Pieczemy w temperaturze ok 175 stopni C ok. 8 minut. Przed pieczeniem pierniki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem. Pierniki od razu są mięciutkie i gotowe do konsumpcji. Źródło: http://wkuchniaganiok.blogspot.com/2010/08/chyba-powinnam-zaczac-od-piernikow.html

Pobite gary Barbary
PIERNICZKI 161

Bardzo dobre, aromatyczne i łatwe pierniczki. Nie są z gatunku tych twardych, na których można połamać sobie zęby, po trzech dniach są jeszcze lepsze i  

Pani na deser
Keks piwny 143

Kiedy nudzą mi się ciasta miękkie, z przekładaną masą, szarlotki i serniki, piekę keks tradycyjny , pierniki albo ciasta na białkach. Są doskonałe na każdą chwilę, bo można je długo przechowywać, bo najlepiej smakują, podane z kubkiem gorącej aromatycznej herbaty lub z filiżanką pysznej kawy. Jeśli lubicie ciasta o wyraźnym smaku, zapachu i zwartej konsystencji, a do tego zawierające mnóstwo bakalii(...)właśnie dla Was. Składniki: 350 g miękkiego masła 350 g cukru 6 jajek (w temperaturze pokojowej) 500 g mąki pszennej (tortowej) ½ łyżeczki goździków 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 3 łyżki miodu 300 ml ciemnego piwa Porter 250 g żurawiny suszonej 250 g rodzynek 150 g śliwek suszonych bez pestek 70 g suszonych daktyli 150 g posiekanych migdałów duża łyżka skórki startej

Kuchnia u Krysi
Rogale Świętomarcińskie 155

Gdy przeprowadziłam się z wielkopolski do małopolski, dokładnie do Krakowa, od razu zauważyłam brak czegoś co sprawiło, że miałam ochotę

Słodki Pomysł
Budyń czekoladowy z korzenną nutą 137

łyżki) 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika Przygotowanie: 200 ml mleka zagotować z cukrem i masłem w garnuszku. Do reszty mleka wsypać przesiane kakao, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawę do piernika. Całość dokładnie wymieszać lub krótko zmiksować mikserem, by nie było grudek. Gdy mleko w garnku będzie bardzo gorący, wlać kakaowo-mączną mieszankę. Od razu energicznie mieszać, by nie utworzyły się grudki(...)ciepło lub po wystudzeniu. W tym drugim wypadku powstanie kożucha na powierzchni budyniu jest rzeczą normalną ;). Smacznego! Rada! Jeśli chcecie zrobić fit wersję tego deseru, zastąpcie cukier, np. miodem, ksylitolem lub innym zdrowym słodzikiem, a masło olejem kokosowym

Nastoletnie Wypiekanie
Panpepato. 170

Panpepato to włoskie korzenne ciasto pełne orzechów, podobne do piernika z mnóstwem bakalii, zbliżone do Panforte , ale mniej ciągnące, a bardziej miękkie. Jeśli macie ochotę na słodkie, pyszne ciasto, zapraszam! Składniki na Panpepato:  na formę o średnicy 20 cm 50 g migdałów bez skórek 50 g orzechów laskowych bez skórek 50 g orzechów włoskich 40 g orzechów piniowych(...)rodzynek (sparzonych i odsączonych) 40 g gorzkiego kakao 1 łyżeczka cynamonu 2 szczypty gałki muszkatołowej 1 szczypta mielonego, białego pieprzu 40 g mąki pszennej 160 ml płynnego miodu 2 łyżki śmietanki 30%      Bakalie mieszamy z suchymi składnikami, dodajemy miód, śmietankę i mieszamy do połączenia składników. Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy doń

Rozpustne gotowanie
Piernik z kremem pomarańczowym 429

roku testuję pierniki ;) Nie tyle ciasteczka, co właśnie ciasta. Na długo dojrzewający już od początku listopada chyba stoi (nawet dokładnie nie pamiętam), a w między czasie popełniłam dwa placki takie szybsze w przygotowaniu- w sensie, że nie czekamy min. dwa tyg aż ciasto będzie odpowiednie. Dopiero teraz uświadomiłam sobie, że choć zupełnie różne, to jednak podobne, bo z nutą pomarańczy(...)drugi z mandarynkami. No ale ten robiłam chyba w październiku, więc miałam prawo zapomnieć ;) Zapisujcie przepis, bo święta co raz bliżej ;) Składniki na blaszkę 28x19cm   Ciasto: 240g miodu 240g cukru 2 jajka 2 żółtka ½kg mąki tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem pomarańczowy: 5 dużych pomarańczy 1 tabliczka czekolady białej 2 budynie śmietankowe 2 galaretki pomarańczowe 150g masła Dodatkowo

Kuchnia w czekoladzie
Pierniczki Katarzynki 194

To drugi przepis na pierniczki w tym sezonie przedświątecznym i z pewnością nie ostatni. Tym razem propozycja pochodzi ze starej książki kucharskiej, którą dostałam od mojej

Mango Papaja
Lebkuchen - najlepsze pierniki na świecie 127

najlepsze pierniki na świecie pochodzi  stąd . Skoro autorka przepisu tak twierdzi, ja mogę się tylko przyłączyć do tej opnii, nie jestem bowiem piernikowym fanem. To moje pierwsze pierniki  jakie w życiu upiekłam i bardzo nam posmakowały. Na święta upiekę następną porcję. Są mięciutkie i rozpływają się w ustach, zupełnie inne od polskich pierniczków. Nie wymagaja leżakowania, sa miękkie(...)mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630) 85 g zmielonych migdałów 3 łyżeczki przyprawy piernikowej 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml miodu 85 g masła 1/2 szklanki drobno posiekanej skórki pomarańczowej i cytrynowej Skladniki na polewę czekoladową: 120 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki kremówki Wykonanie: suche składniki wymieszać w misce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Polewa czekoladowa do ciast 120

Często jest tak, że to właśnie dobra polewa „robi” ciasto. Dzisiaj przepis na polewę czekoladową idealną do wszelkiego rodzaju ciast: babek, mazurków, pierników, murzynków… wymieniać można by długo. Doskonała w smaku, świetnie zabezpiecza ciasto przed wysychaniem. Niestety, nie jest to wersja polewy do ciasta dla osób dbających o linię dla tych polecamy… wersję ciast bez polewy(...)wiórki, orzechy czy owoce. Przepis zaczerpnięty z któregoś z przepisów Doroty z mojewypieki.com z lekkimi modyfikacjami. Drukuj Polewa czekoladowa do ciast window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 łyżka miodu 75 g czekolady min 70% kakao 75 ml śmietany kremówki Wykonanie W garnuszku mocno podgrzewamy śmietanę wraz z miodem. Uważamy, żeby się nie zagotowała. Do gorącej śmietany wrzucamy połamaną w mniejsze

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania