pieczywo - 17769 przepisów (strona:468/1185)

Najlepsze faworki 139

zabawę na Rynku zaczepiając mężczyzn i porywając ich do tańca, na koniec nakazując oddać wierzchnią część odzieży, jako rekompensatę strat poniesionych za Combra. Co jadano? W bogatszych domach zapustowe pieczywo było przygotowywane w podobny sposób jak teraz, czyli najczęściej na smalcu. Ważne było, aby pączek był jak najbardziej tłusty – tak, by najeść się pod przysłowiowy korek przed 40 dniami postu

Kate's Kitchen
Skąd się wziął Tłusty Czwartek? 150

zabawę na Rynku zaczepiając mężczyzn i porywając ich do tańca, na koniec nakazując oddać wierzchnią część odzieży, jako rekompensatę strat poniesionych za Combra. Co jadano? W bogatszych domach zapustowe pieczywo było przygotowywane w podobny sposób jak teraz, czyli najczęściej na smalcu. Ważne było, aby pączek był jak najbardziej tłusty – tak, by najeść się pod przysłowiowy korek przed 40 dniami postu

Kate's Kitchen
Smażone pieczarki do obiadu 186

prowansalskie. Zamiast tego można dać inną przyprawę, np. ostatnio dodałam przyprawy do ziemniaków, bo zioła mi się skończyły i pieczarki również były smaczne. 3. Podawać do obiadu lub do pieczywa. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Łódeczki z burakiem i makrelą oraz "Julia zaczyna od nowa" 165

szybkie, chrupiące i wyraziste w smaku przekąski zrobiłam z potrzeby chwili. O tej porze roku zawsze w lodówce mam cykorię belgijską i buraki pieczone przy okazji wypiekania pieczywa w weekendy. Składniki : cykoria belgijska 200 g ricotty chrzan (dałam 2 łyżki, ale to kwestia indywidualnego smaku) pieczony burak czerwony kawałek makreli wędzonej sos teriyaki koperek Ricottę wymieszać z chrzanem. Cykorię podzielić

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczone kotlety z szynki 158

funkcji góra/dół, temp. 200 st. C  Czas pieczenia zależy od piekarnika, ja mam stary elektryczny. -- Serwujemy jak kto lubi, do obiadu, kolacji... z pieczywem lub z innymi dodatkami. Doskonale sprawdzą  się na zimno, nie są tłuste, ale dzięki ziemniakowi są pulchne. Smacznego !  ***pomysł z dodaniem ziemniaka pochodzi od Marty Kowalik

chleba naszego
Jak planować zakupy? Planner zakupowy do druku 137

dań – produkty uniwersalne, które często jesz. Ja do takich produktów bazowych zaliczam kurczaka, jajka, mleko, mąkę, makaron, śmietankę (do sosów i do makaronów), pomidory, szynkę, ser i pieczywo (kup więcej i zamroź, jeżeli jeszcze jest świeże, będziesz mieć na czarną godzinę) – to kilka składników, z których zrobisz smaczne i proste dania. Warto również kupić na zapas zgrzewkę wody

Kuchnia Bazylii
Śniadaniowa pasta jajeczna z suszonymi pomidorami 136

drobną kostkę łyżka jogurtu greckiego łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz, Przygotowanie: Jajka drobno siekamy i mieszamy z pokrojonymi pomidorami. Dodajemy jogurt oraz przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy ze świeżym pieczywem

Życie ze smakiem
Zupa chlebowa z Madery 134

można zagospodarować rosół. Składniki 1,2 l rosołu drobiowo-wołowego 5 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki suszonego cząbru 4 jajka 3 łyżki oliwy natka pietruszki 4 duże kromki jasnego czerstwego pieczywa Przygotowanie Nastawiamy rosół, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cząber. Chleb smażymy na oliwie na rumiano, układamy po kromce do talerzy. Na gotujący się rosół po kolei wpuszczamy po jednym jajku

R'n'G Kitchen
Jak szybko zrobić pesto 178

Pesto może być wykorzystane zarówno do przygotowania pieczywa jak i bardzo często wykorzystywane jest jako składnik do makaronów. Pokażę Wam jak szybko zrobić pesto aby było smaczne i przede wszystkim zdrowe. Oczywiście pesto możecie zrobić z dowolnych warzyw np. pietruszki, suszonych pomidorów itp. Moje pesto będzie klasycznym pesto z bazylii. Składniki: pęczek bazylii 20g parmezanu 3 łyżki oliwy garść orzeszków

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szybka sałatka z burakiem podana z tostem 177

łyżka kukurydzy - 2 pieczarki - garść mini grzanek - sól morska - pieprz świeżo mielony Sos: - 1 łyżka musztardy - 1 łyżka oliwy - 1 łyżka wody - 1 łyżeczka octu jabłkowego Tost: - 4 kromki pieczywa ciemnego - 2 plastry sera - 2 plastry chudej wędliny - 2 suszone pomidory - oregano Sposób przygotowania: - na talerzach ułóż sałatę, pokrojone pieczarki, posyp kukurydzą i mini grzankami; - upieczonego (wcześniej upieczony burak może

MintTaste
Restauracja I love pizza w Biertowicach 171

zamówiłam sałatkę California. Bardzo dobra i naprawdę do pojedzenia. Mix sałat z pomidorkami koktajlowymi, wiórkami sera żółtego oraz panierowanymi kawałkami kurczaka. Całość polana sosem jogurtowo - czosnkowym. Jako dodatek podano pieczywo czosnkowe. Ja nie dałam rady zjeść całej porcji. Kiedyś nie przypuszczałabym, że sałatką można sobie pojeść w ramach obiadu. Jutro sama robię kolejną. Może i restauracja nie ma własnej strony

Karola gotuje
Chlebk bananowy (banana bread) 153

Słodki chlebek bananowy to wypiek, który jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych. Może być podany na deser lub na śniadanie jako zamiennik tradycyjnego pieczywa. Smakuje sam i z dodatkami jak konfitury, miód lub delikatny twarożek. Oto przepis na pyszny chlebek bananowy w pysznej wersji bez białego cukru i masła.   Składniki 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki

My Chcemy Jeść
Pieczeń z szynki z pieczarkami i ketchupem. 170

pachnie podczas pieczenia. Pieczeń ma dwie wady szybko znika i trochę źle się kroi przez te pieczarki, dlatego do zdjęcia ukroiłam taki gruby plaster. Polecam ze świeżym i chrupiącym pieczywem. Zapraszam :) Składniki: Na pieczeń: 1 kg surowej szynki wieprzowej 1 duża bułka pszenna 3 jajka 3 ząbki czosnku sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 1 liść laurowy

Izabelawkuchni
Pasta z makreli wędzonej z musztardą 134

ości. Zmiksowanie w malakserze na daje nam gwarancji, że nie pozbędziemy ości. Do przygotowania pasty użyłam masło, dzięki czemu otrzymujemy lepszą, maślaną konsystencję pasty i nie musimy już smarować pieczywa masłem. 200 g obranej ze skóry i z ości makreli, 60 g miękkiego masła, 2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo, 2 – 3 łyżeczki musztardy (u mnie sarepska

królestwo garów
Fool's Gold Loaf Sandwich, czyli "kanapka Elvisa Presleya" 158

łyżki masła -2 łyżki oleju -4 chlebki włoskie (lub 4 półbagietki/2 bagietki) Przygotowanie Boczek usmażyć na chrupko na oleju, odłożyć na ręcznik papierowy by ociekł z tłuszczu. Pieczywo rozkroić wzdłóż. Posmarować masłem. Podpiec kilka minut w nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu wydrążyć środki. Jedną połowę chlebka wypełnić masłem orzechowym, drugą dżemem. Ułożyć usmażony boczek. Złożyć kanapkę. Wartość energetyczna (1 porcja

Zielona Kuchnia

Proponowane wyszukiwania