pieczywo - 17769 przepisów (strona:474/1185)

Bogracz z boczkiem, ziemniakami i papryką 170

najpopularniejszych potraw kuchni węgierskiej. Potrawę można przyrządzić na świeżym powietrzu w żeliwnym kociołku nad ogniskiem. Można ją również przygotować w domowych warunkach na kuchence. Bogracz doskonale smakuje ze świeżym pieczywem. SKŁADNIKI: 700g łopatki wieprzowej, 200g boczku wędzonego, 1 cebula, 2 papryki czerwone, 2 pomidory, 3 duże ziemniaki, 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Tradycyjna kuchnia Kasi
Gulasz drobiowy z czerwoną fasolą 174

trzeba korzystać i jak najwięcej czasu spędzać na wolnym powietrzu. A, że jeść coś trzeba to proponuję wam właśnie to danie, które można podać z ziemniakami, kaszą, makaronem lub pieczywem. Składniki: 2 duże piersi z kurczaka (około 500-600 razem) 2 łyżki masła klarowanego 1 średnia cebula około 500 ml bulionu około 3/4 szkl śmietanki łowickiej 36% 1 puszka czerwonej

Ala piecze i gotuje
Wiosenna sałatka warzywna 105

pokrojony w kostkę, odsączoną kukurydzę i selera. Doprawić do smaku i wymieszać z majonezem według uznania. Udekorować dowolnie, wstawić do lodówki do schłodzenia i podawać z dobrą wędliną i pieczywem

Tradycyjna Kuchnia
Biały żytni z serwatką na liściach tataraku, metoda dwufazowa 168

albo dwustopniowa jak kto woli.  Z dowolnego przepisu na chleb sami możemy zmienić prowadzenie zaczynu z jednej fazy na 2 czy nawet 3. Jeśli chcemy upiec większą ilość pieczywa podwajamy ilość składników w przepisie. Np. z przepisu wynika, że robimy zaczyn z 1 łyżki zakwasu, 200g mąki żytniej, 100g wody i pozostawiamy do fermentacji na 12 -14 godzin. Podwajamy

Leśny Zakątek
Szybka sałatka ze szpinakiem i cieciorką 159

pewno zostanie ze mną na dłużej. Wspaniale nadaje smaku każdej sałatce, idealny do warzyw (np. przygotowanych na parze), do mięs i… od po prostu do kromki świeżego pieczywa. Polecam. Olej porowy, to produkt pochodzący z Manufaktury Łagowski. Poza wspomnianym olejem w ofercie Manufaktury Łagowski znajdzie również: olej pomidorowy, olej pieprzowy, olej wędzone warzywa, pastę pomidorową, czekoladę śliwkową, i moją

Słodkie okruszki
Małże z tymiankiem i pomidorkami 80

oczywiście ze świeżą chrupiącą bagietką. Składniki: 1 kg muli 250 g małych pomidorków duża cebula 2 ząbki czosnku pęczek świeżego tymianku kieliszek białego wytrawnego wina oliwa pieprz dodatkowo: świeże pieczywo np. bagietka Cebulę i czosnek drobno pokroić. W głębokim garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę pod koniec dodając czosnek. Smażyć jeszcze pół minuty uważając, aby czosnek się

wyzwania kuchenne
Sałatka z selerem, jajkami i czerwoną fasolą 465

jajka, więc nie będzie problemów z przygotowaniem tego dania. Idealnie będzie pasowała podana ze świeżą bagietką, a jeśli jej nie macie akurat pod ręką to szybko przygotujcie grzanki – pieczywo kładziemy na suchej patelni i rumienimy z obu stron. Najdłuższą chyba czynnością jest ugotowanie jajek na twardo. Porada: Czas gotowania jajek liczymy od momentu zagotowania się wody. Wtedy też powinniśmy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Hummus 159

idealnie gładki bo blender odmówił mi posłuszeństwa. Choć przyznam, że te lekko wyczuwalne grudki w niczym nie przeszkadzają. Taką pastę możemy zjeść na śniadanie lub kolację. Wystarczy posmarować nim pieczywo i dodać ulubione składniki ( na przykład jakieś warzywa ). Do hummusu możecie użyć domowej pasty sezamowej, na którą przepis znajdziecie tutaj . Albo zakupić gotową w sklepie Kuchnie Świata , gdzie mają super

Ewa w kuchni
Muffinki kukurydziano-sojowe z cebulą i olejem porowym (bez glutenu) 130

mąki kukurydzianej, ani sojowej. Zresztą lubię połączenie obu tych mąk . I jeszcze kilka słów o oleju porowym, którego uwielbiam. Zapewne nie wszyscy o nim słyszeli, a szkoda! Wystarczy świeże pieczywo i naprawdę nic więcej nie potrzeba... Często przyrządzam z nim sałatki, marynaty i różne przekąski. Jest niesamowicie aromatyczny oraz doskonały jakościowo. Zresztą mogłabym napisać o nim baaardzo wiele, więc polecam

Di gotuje
SMORGASTARTA CZYLI SZWEDZKI TORCIK KANAPKOWY Z TUŃCZYKIEM 132

Dodajemy ser oraz posiekany szczypiorek. Przyprawiamy i mieszamy. PRZYGOTOWUJEMY TORT: Z chleba tostowego odkrajamy skórki. Dwie kromki układamy obok siebie. Smarujemy chleb warstwą pasty tuńczykowej. Pastę przykrywamy 2 kromkami pieczywa a następnie smarujemy chleb warstwą pasty rzodkiewkowej. Pastę przykrywamy 2 kromkami chleba. Wierzch oraz boki smarujemy pastą jajeczną. Dodatkowo boki dekorujemy gałązkami szczypiorku a wierzch tortu pokrojonym ogórkiem oraz pomidorem

Kuchnia w oparach
Guacamole 177

font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Guacamole Guacamole najbardziej lubię jako dodatek do świeżego pieczywa albo do tostów a mój syn zjada je zawsze z nachosami albo waflami ryżowymi. Niezależnie jednak od sposobu podania jest tak samo pyszne i zdrowe. Awokado jest jednym z najzdrowszych

Gotuj Się Kto Może
WIOSENNY TORCIK KANAPKOWY Z TUŃCZYKIEM 132

Dodajemy ser oraz posiekany szczypiorek. Przyprawiamy i mieszamy. PRZYGOTOWUJEMY TORT: Z chleba tostowego odkrajamy skórki. Dwie kromki układamy obok siebie. Smarujemy chleb warstwą pasty tuńczykowej. Pastę przykrywamy 2 kromkami pieczywa a następnie smarujemy chleb warstwą pasty rzodkiewkowej. Pastę przykrywamy 2 kromkami chleba. Wierzch oraz boki smarujemy pastą jajeczną. Dodatkowo boki dekorujemy gałązkami szczypiorku a wierzch tortu pokrojonym ogórkiem oraz pomidorem

Kuchnia w oparach
Pulled beef czyli pieczona łata wołowa w domowej bułce z jabłkami szara reneta w maśle orzechowym oraz marchewką i porem 88

łaty wołowej, chwilę później szara reneta i porcja włoszczyzny. I ja już wiedziałam, że wystarczy mi butelka czerwonego wina, porcja umami w postaci zmielonych suszonych grzybów, marynowany pieprz, dobre pieczywo i masło orzechowe dla przełamania kwasowości jabłek. Wiedziałam też, że kilka miesięcy później pisząc o tym daniu będę doskonale pamiętała jego smak. Bo był perfekcyjny. Był najdoskonalszy ze wszystkiego

Mango Papaja
Bułeczki pszenno-żytnie 96

Dzisiaj porządna porcja pieczywa. Bułki z wyraźnym charakterem, z zadziorem. Domieszka mąki żytniej zdecydowanie dodaje im smaku. Również dość długie pozostawianie zaczynu drożdżowego do wyrastania ma wpływ na ten zadziorny charakter. Zamiast normalnych 20 minut, zaczyn wyrastał przez 12 godzin. Niby trochę trwa zrobienie tych bułek, ale warto ten czas poświęcić. Takich bułek w sklepie nie kupicie. Skórka nie twarda

Marder&Marder Manufacture
Wegański majonez z fasoli Jamar 105

olej, miksuję. Na końcu przyprawiam do smaku wg uznania solą i pieprzem. Mój majonez z fasoli jest już gotowy, przekładam go do słoika i trzymam w lodówce, podaję na pieczywie, także tostowym chrupiącym. Majonez z białej fasoli Jamar poleca się na kanapki!   JAMAR poleca się! Prosty skład i nic więcej! – fasola biała, woda, sól. Puszka w kolorze czerwonym

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania