Powstał z myślą o naszej małej smakoszce domowego pieczywa. Namoczyłam małą ilość kaszy, quinoa i amarantusa, bo bałam się, że ten eksperyment nie zakończy się pomyślnie. Myliłam się! Próbny chlebek wyszedł na tyle smaczny, że nie nadążałam z krojeniem kromek dla córek. Dodam, że pięknie pachnie po wyjęciu z piekarnika, ma bardzo ładny żółtawy kolor (podoba się dzieciom!), fajną konsystencję
Jeść, by żyć w zdrowiuZapraszam na pyszne, domowe pieczywo. Uwielbiam piec w domu chleb bo wiem, że taki domowy jest dużo zdrowszy od kupnego a dodatkowo ten zapach podczas pieczenia... Bezcenne Składniki: 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżki otrąb BIO z samopszy od BioBabalscy 7 g drożdży suszonych 1 łyżeczka soli 1 szkl ciepłej wody Przygotowanie: Do miski wsypujemy
słodkie i nie tylko historie kulinarnesera gouda – 4 jaja rozmiar M lub 3 rozmiar L – sól, pieprz – do podania: ketchup, szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Z bagietki odkrój górną cześć i wybierzcie trochę pieczywa ze środka, aby zrobić miejsce na dodatki. Szynkę pokrój w małą kostkę, dymkę drobno posiekaj, ser zetrzyj na tarce. Do bagietek włóż pokrojoną szynkę oraz dymkę. Wbij jaja do miski, dodaj
nietylkopasta.plrozdrabniamy. Dodajemy pozostały olej (ilość zależy od konsystencji jaką chcemy uzyskać), sól, pieprz oraz opcjonalnie starty ser i miksujemy. Gotowe pesto przekładamy do słoiczka. Podajemy np. z makaronem, pieczywem
Domowy Smak JedzeniaFocaccia to moje ulubione włoskie pieczywo. Przygotowujemy je bardzo często. Podstawą jest zawsze ciasto drożdżowe z dodatkiem oliwy z oliwek. Tym razem przygotowałam focaccię w prostokątnej blaszce. Dodatkami była cukinia, drobniutkie pieczarki i pomidor rzymski. Nie zabrakło czarnuszki, grana padano i posiekanej natki z pietruszki oraz suszonego oregano! to Była prawdziwa uczta dla zmysłów! Focaccia z cukinią, pieczarkami
Moja smaczna kuchniapraktycznie żadnych umiejętności kulinarnych. W jego przygotowanie nie trzeba też włożyć wiele pracy, potrzebna jest tylko cierpliwość :) Minimum dwie doby, żeby serek był kremowy i nadawał się do smarowania pieczywa. Za każdym razem serek może być inny, to zależy od waszej pomysłowości. Mój serek jest przyprawiony sola i pieprzem, ale możecie zrobić zupełnie bez niczego, tylko z solą, z ziołami
Agusiowe smakołykiprzez kilka minut aż ładnie się podpieką. Następnie przełóż je do oddzielnego naczynia. Krok 4 Zmniejsz ogień, wlej do rondla 2 łyżki oliwy a następnie wrzuć na nią pokrojone pieczywo. Obracaj kostki chleba, żeby równomiernie się opiekły, a następnie przełóż do naczynia z pomidorkami. Wyłącz palnik pod rondlem, ale nie ściągaj go z kuchenki – będzie jeszcze potrzebny. Krok 5 Zagotuj
Niedzielny kucharzMało płuczemy w zimnej wodzie aż wypłuczemy resztki maślanki. Kulę masła formujemy i przekładamy do masielnicy, następnie chłodzimy. Po lekkim schłodzeniu nadaje się do użycia. Przed smarowaniem pieczywa wyjmujemy je z lodówki aby zmiękło. Smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku
Kulinarne Fantazje MarioliTaką piękną focaccię upiekłam tuż przed świętami. Chrupiąca z zewnątrz, puszysta i ładnie wyrośnięta. Ciasto włożyłam do małej, okrągłej foremki. Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, które może być przygotowane w okrągłej formie lub na prostokątnej blasze - ciasto jest wtedy o wiele niższe, ale za to bardziej chrupiące. Odkąd mam okrągłą foremkę, moją ulubioną jest wysoka, wyrośnięta
Moja smaczna kuchniaroku zdecydowałam się zrobić na święta pasztet z dodatkiem żurawiny. Muszę Wam powiedzieć, że ten dodatek naprawdę sprawił, że pasztet jest wyjątkowy. Smakuje doskonale jako dodatek do pieczywa, ale również sam. Z podanych składników wyjdzie nam jedna tradycyjna foremka "keksówka" z pasztetem. Do gorącego bulionu w garnku dodać liście laurowe i ziele angielskie. Mięso wieprzowe i wołowe umyć i pokroić
Świat Domowej Kuchnimusimy kupować gotowych past jajecznych. Takie cudo możemy zrobić sami w domu. Przygotowanie zajmuje kilka minut (nie licząc gotowania jajek). Ale te możemy nagotować wcześniej. Z domowym pieczywem pasta jest po prostu rewelacyjna! 4 jajka 1 pęczek szczypiorku 1,5 łyżeczki musztardy sarepskiej 1,5 łyżki majonezu 1 biała cebulka Sól Pieprz Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek. Jajka
VioletoweKucharzeniewszystkiego ;) Oto jedna z moich ulubionych wersji. Podsmażone na maśle klarowanym z pieprzem cytrynowym, podane z kozim serkiem i jajkiem, smakują naprawdę idealnie :) 2 porcje: 4 kromki pieczywa z ziarnami 2 łyżki naturalnego koziego twarożku 5-6 dużych rzodkiewek łyżeczka masła klarowanego łyżeczka pieprzu cytrynowego 2 ugotowane jajka szczypiorek, sól i pieprz do posypania Umyte i pokrojone rzodkiewki podsmażamy
Mienta blogdusimy pod przykryciem, aż białka się zetną. Żółtka powinny być płynne. Posypujemy startym serem i dusimy do roztopienia. Zestawiamy z ognia posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy np. z pieczywem
Domowy Smak JedzeniaDziś u nas kremowa i delikatna pasta z tuńczyka, twarogu i oliwek. Idealna na pieczywo, zjadamy na śniadanie lub podwieczorek z plastrami ogórka czy pomidora, z koperkiem. Dla mnie takie pasty są świetną alternatywą dla wędlin i żółtego sera tak często serwowanych na śniadanie. Pasta z tuńczyka i oliwek, aromatyczna, z charakterem, wspaniała kremowa w smaku się poleca Składniki
Zasmakuj Kuchnidodatkiem majeranku. Pod koniec gotowania, wrzucić boczek, startą cebulę, chrzan i przyprawić solą do smaku. Na koniec zaciągnąć śmietaną wymieszaną w odrobinie gorącej zupy i podawać z pieczywem
Tradycyjna Kuchnia