Idealnie kremowa pasta z ciecierzycy i pasty tahini – hummus. Smakuje na pieczywie, przygotowana na ostro bądź w klasycznej wersji, z wyczuwalnym aromatem czosnku i pasty sezamowej, gdzie słodkość cieciorki przełamana została delikatnie sokiem z cytryny. Hummus poleca się na kanapki, śniadanie lub podwieczorek! Składniki: 1 szklanka suchej ciecierzycy 1 szklanka pasty tahini – sezamowej jasnej 3 łyżek soku
Zasmakuj KuchniKilka składników, chwila czasu i trochę serca ♥ Tyle trzeba , żeby cieszyć się pysznym świeżym pieczywem ! Trochę zdrowsze bo zamiast masła użyłam oleju lnianego… Ale jeśli jesteście fanami maślanych wypieków to spokojnie możecie dodać masło J SKŁADANIKI: ZACZYN: 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru ½ szkl. mleka CIASTO: 400 g mąki pszennej ½ szkl. mleka 3 żółtka 1 łyżeczka soli
Marcepanowa kuchniawyraźnie zgęstnieje. Ten sposób gotowania zapewni, że liście czosnku niedźwiedziego oddadzą wspaniały aromat do sosu, jednocześnie nadal pozostaną w ładnym, zielonym kolorze. Gotowe danie podajemy ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Świetnie sprawdzi się tu ryż lub ziemniaki. * ilość liści zależy od ich wielkości. Ja użyłam większych liści. Jednego gołąbka zawinęłam w 3 liście. Notes - czosnek niedźwiedzi najlepiej zbierać zanim pojawią się
Wędrówki po kuchniprzygotowaniu danie, które nie tylko wspaniale smakuje, ale również syci. Przygotowanie zajmie Wam dosłownie kilka chwil. Frankfurterki smażone z warzywami i serem możecie podać bez dodatków lub ze świeżym pieczywem. Do przygotowania posiłku wykorzystałam nowość od Duda. Wspomniane frankfurterki możecie również zabrać ze sobą na majowy weekend. Idealnie smakują zarówno z patelni, jak i grilla. Poznajcie również pozostałe nowości Duda
Słodkie okruszkiChałka z kruszonką Dzisiaj polecam chałkę z kruszonką. Chałka z kruszonką Składniki na chałkę 3 szklanki mąki pszennej 20 g drożdży ½ szklanki cukru ½ szklanki mleka 1
Pomysłowa kuchniaminuty) na złotobrązowo wraz z ananasem na grillu lub patelni grillowej. W razie potrzeby możesz posmarować ser, jak i ananasa odrobiną oliwy. Bułki również podpiecz. Następnie każdą połówkę pieczywa posmaruj sosem chimichurri , ułóż nań roszponkę, grillowanego ananasa i ser halloumi. Podawaj od razu
Food Squarepieczenia można wykorzystać np. do bigosu, gulaszu, sosu, zupy - doskonały, soczysty, aromatyczny, kruchy nadziany śliwkami, boczkiem wędzonym, cebulą i pieczony w rękawie to idealne mięso na zimno do pieczywa.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsumakiem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec przez 5 - 7 minut. Białko powinno się całkowicie ściąć, a żółtko pozostać lekko płynne. Podawać z pastą z awokado i pieczywem. Smacznego
Stare Garykoniec dodajemy oregano oraz słodką paprykę. Doprawiamy do smaku. Podajemy na ciepło, z posiekaną natką z pietruszki. Posypujemy startym grana padano i siemieniem lnianym. Idealnie smakuje z ulubionym pieczywem lub np. chlebkiem pita. Na drugi dzień smak jest jeszcze lepszy
Moja smaczna kuchniaPesto to zielony sos, który doskonale smakuje z makaronem lub pieczywem. Bardzo zdrowy, szybki w przygotowaniu i smaczny 😊 Składniki: szpinak świeży 3 garście, oliwa z oliwek 2-3 łyżki, czosnek 1 ząbek, sok z cytryny do smaku, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Szpinak myjemy, wkładamy do malaksera, dodajemy oliwę z oliwek i miksujemy na gładki sos. Dodajemy wyciśnięty
kulinarne odsłony patigrzanie góra-dół, bez termoobiegu. Porwane kawałki bagietki rozkładamy na papierze, równomiernie skrapiamy oliwą, posypujemy ziołami włoskimi, solą czosnkową i dokładnie mieszamy żeby równomiernie rozprowadzić przyprawy. Przyprawione pieczywo rozkładamy jedną, równą warstwą na papierze i pieczemy pod górną grzałką piekarnika przez 8-10 minut – pilnujcie, bagietka powinna się zrobić chrupiąca i lekko złota, nie może się przypalić. Gotowe grzanki
Karo in the Kitchenzdrowe. Co piec na grillu? Grillować można niemal wszystko - wołowinę, wieprzowinę, baraninę, drób, kiełbasy i kaszanki, ryby i owoce morza, warzywa i owoce, sery typu brie i camembert czy pieczywo. Mięso do grillowania powinno być oczyszczone ze ścięgien i błon , które na skutek pieczenia stają się twarde. Dobrze sprawdzają się mięsa z przerostami lub otoczką tłuszczu (np. karkówka, żeberka, boczek
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapunktem wyjścia, można do niej dodać ugotowane obrane ziemniaki w mundurkach, pomidorki koktajlowe, ogórka małosolnego czy paski papryki i zrezygnować np. z dodatku pieczywa. Warto czasami zrezygnować z surówek z sosem na bazie majonezu, które do grillowanych dań, powiedzmy uczciwie aż za bardzo obciążają nasz układ trawienny
kuron.com.plwbić jajka i delikatnie mieszając, smażyć aż zetną się białka. Następnie rozmieszać żółtka i smażyć aż prawie całkowicie się zetną. Posolić, popieprzyć do smaku i dokładnie wymieszać. Podawać z pieczywem
Czerwień i błękitRolada sprawdza się jako danie główne, które można podawać z ziemniakami lub innymi dodatkami jak również jako dodatek do pieczywa, na zimno Składniki 1 kg łopatki 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego 2 jajka 3 ząbki czosnku 1 kieliszek białego wytrawnego wina 1 kromka chleba 1 kostka rosołowa olej sól, pieprz,tymianek, do smaku Łopatkę rozkroić … Czytaj dalej Rolada
gotuj ze mną