Pyszna wegańska pasta którą możemy się zajadać z pieczywem, tortillą, albo wyjadać ją samą. Taka pasta może być świetnym pomysłem na śniadanie do pracy, na imprezę. Jest lekka, a zarazem sycąca. Bakłażan sam w sobie jest bardzo mięsisty. Uwielbiam takie pasty bo można je zrobić szybko, i nie musimy biegać po sklepach żeby zjeść coś dobrego bo sami sobie możemy
wesoła kuchniaPapryka po chorwacku to przysmak, który podaje się jako dodatek do pieczonych mięs, wędlin, pieczywa lub można użyć jako farsz. Papryka tak przygotowana jest ostra i lekko słodkawa w smaku. SKŁADNIKI : 12-15 dużych, czerwonych, mięsistych papryk musztarda 250 -300 g ( sarepska i delikatesowa ) 150 ml oleju 1 łyżka miodu
Kulinarne Fantazje Marioliilości czosnku, który pięknie pachnie podczas pieczenia. Gorąco polecam tak przygotowane zapiekane warzywa. Zapiekanka idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad. Można jeść ją jako danie główne z dodatkiem ulubionego pieczywa, lub jako warzywny dodatek do dań mięsnych. Zapiekanka warzywna Składniki: 2 nieduże cukinie* 2 bakłażany 2 średnie cebule 3-4 ziemniaki 3-4 większe pomidory 4 ząbki czosnku
Codzienne GotowanieZapraszam na super śniadanie. Pyszne, sycące i na ciepło. Tosty francuskie to świetny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa- choć ze świeżego również są pyszne. Ja zrobiłam moje tosty z chleba tostowego świeżego i wyszły super.Do środka plaster pomidora malinowego i mozzarella Galbani . Polecam Składniki: 3 jajka 1/2 szkl mleka 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i suszonej bazylii
słodkie i nie tylko historie kulinarnekluczową rolę, nadając całości aromatu i smaku. Krewetki dają konsystencję, a warzywa świeżość i soczystość. Całość wieńczy kwaskowy dresing z awokado i jogurtu. Sałatka jest niebywale sycąca, a dodatkiem pieczywa może spokojnie wystąpić w roli zdrowego lanczu. Składniki: Krewetki surowe (mrożone) 2 puszki cieciorki 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 ogórek szklarniowy 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka curry
Niedzielny kucharzNutella z kaszy jaglanej to wyjątkowo pyszny i zdrowy krem, którym możemy smarować pieczywo, naleśniki czy placuszki albo pałaszować bez niczego na deser. Zasmakuje wam nawet jeśli nie przepadacie za kaszą jaglaną, gdyż jej smak jest niewyczuwalny. Krem jest bardzo sycący i dostarcza wielu składników odżywczych do organizmu. Jest bogaty w witaminy z grupy B, żelazo, magnez, mangan i fosfor
e-PrzepisyKulinarnegrzanki z fasolą – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – zapiekanki z pieczarkami Ilość porcji: 1-2 Przygotowanie: 30 minut Składniki: – kilka kromek pieczywa typu bruschetta – kilka łyżek puree z dyni – kilka łyżek koziego sera (użyłam miękkiego sera, ale możesz dodać także twardy kozi ser) – gałązki świeżego rozmarynu – sól i pieprz
nietylkopasta.plSałatkę podajemy zaraz po przygotowaniu. * w szybszej i bezpiecznej wersji sosu, żółtka należy zastąpić 100 g majonezu i zmiksować wszystkie składniki w blenderze ** grzanki można przygotować z każdego, białego pieczywa Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchniKanapkowa pasta z batata Kanapki nie często goszczą w moim menu. Kilka lat temu odłożyłam pieczywo na bok na rzecz owsianki i tym sposobem zostałam miłośniczką śniadań na słodko. Ale od czasu do czasu żeby urozmaicić sobie poranek sięgam po coś innego. Dziś przypomniałam sobie o chlebie i takim to sposobem powstały pyszne kolorowe... Artykuł Kanapkowa pasta z batata
Fit Food BrunetkiGulasz piecz przez 60 – 90 minut (do momentu, gdy mięso będzie miękkie). W trakcie pieczenia całość parę razy przemieszaj. Gotowy gulasz podawaj np. z ulubioną surówką oraz ziemniakami lub pieczywem
blog.moje-pasje.infoczasie przeziębienia, taka konfitura dodana do herbatki lub zjedzona ze świeżym pieczywem to prawdziwa bomba witaminowa. Po niej na pewno wrócimy szybciej do zdrowia :) Składniki na 4 małe słoiczki 200 ml: razem około 500 g malin i jeżyn ( u mnie była przewaga malin) 150 g cukru 50 ml wody 1 cała, mała limonka lub mała cytryna około
Gotowanie...to proste !pomidorowy, imbir, paprykę wędzoną, kmin rzymski, kolendrę suszoną, kurkumę, pieprz kajeński, sól, posiekaną natkę. Zmiksuj na gładki sos. Krok 3 Przełóż sos do ugotowanej soczewicy, wymieszaj dokładnie. Podawaj z pieczywem, ryżem lub kaszą. Jeśli lubisz dania z soczewicy koniecznie spróbuj super łatwej czerwonej zupy z soczewicy sióstr Hemsley oraz zupy z soczewicy masoor dal Nigeli Lawson lub irackiej zupy
Niedzielny kucharzbardzo popularnym dodatkiem do ryb. Można także zamówić najbardziej znaną potrawę jaką jest „Sol over Bornholm” ( słońce nad Bornholmem) czyli ryba podawana z surowym żółtkiem, rzodkiewką, szczypiorkiem i ciemnym pieczywem. Więcej informacji : www.smokedfish.dk Oprócz tego warto zajrzeć także do wytwórni karmelków w Gudhjem, a w Svaneke zobaczyć jak powstają landrynki. Co więcej, będąc na wyspie dosłownie wszędzie prześladowało mnie
noteskulinarnyfigawszystko delikatnie mieszamy. Na wierzch układamy pokrojone w ćwiartki jajka i całość z wierzchu polewamy pozostałym dresssingiem. Sałatkę od razu podajemy. Dobrze smakuje sama lub z chrupiącym pieczywem. Powrót na górę
Smaczna StronaZapraszam na pyszną kanapkę w włoskim stylu. Piada to rodzaj płaskiego włoskiego pieczywa podobnego do tortilli. Moją piadę podałam ze smaczną pasta serowo-jajeczną oraz warzywami. Polecam na śniadanie w weekend gdy mamy więcej czasu. Składniki: piada: 1,5 szkl mąki pszennej+do podsypania 100 ml ciepłej wody 3 łyżki oliwy sól do smaku pasta:200 g sera mozzarella Galbani
słodkie i nie tylko historie kulinarne