serka mascarpone, sól, pieprz świeżo mielony, tabasco (ja użyłam Tabasco Diamond Reserve*) , kawałek czerwonej papryki, szczypiorek, Kromki bułki posmarować z obu stron masłem. Patelnię posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku. Położyć pieczywo na rozgrzanej patelni i zrumienić z obu stron. Awokadao przekroić na pół. Wyjąć pestkę. Łyżką zdjąć skórkę z połówek awakado. Posmarować awokado sokiem z cytryny, aby nie czerniało. Jedną połówkę
królestwo garówprzekąski na sylwestra są proste w przygotowaniu a w smaku nie różnią się od “cięższych” przystawek, przygotowywanych na pieczywie. Główną “zmienną” jest użycie cukinii – wtedy przekąski nie tylko będą mniej kaloryczne, ale także zdrowsze. Cukiniowe przystawki świetnie smakują bez żadnych sosów, chociaż nie przeczę, że z ketchupem świetnie się komponują. Co kto lubi. Co ciekawe
A to pestkadzieci - Razowe krakersy z płatkami owsianymi i sezamem (Cracker integrali ai fiocchi di avena e sesamo) Bezglutenowe krakersy gryczane z ziarnami (Cracker di semi, senza glutine) Z cyklu: Domowe pieczywo - Arabskie chlebki z jogurtem, bez drożdży (Pane azzimo allo yogurt, senza lievito) Pizzette z ciasta francuskiego z pomidorkami i kremem z czarnych oliwek (Pizzette di sfoglia con pomodorini e crema
La grande e la piccola cuocaGorący, pożywny, sycący gulasz przepełniony warzywami, aromatycznymi pomidorami, kiełbasą chorizo i kostkami słodkiego ananasa, doprawione chili i kolendrą, podane z natką i/lub cheddarem. Wspaniały obiad na kilka dni, do pieczywa, gorących i chrupiących grzanek, ryżu, krótkiego makaronu lub – jak u mnie – kopytek lub klusek śląskich. Inne wersje? Dodajcie fasolę, ciecierzycę, zielony groszek, kiełbasę lub kawałki podsmażonego kurczaka. Wersje
Zasmakuj Kuchnicienkie paseczki cebulę. W naczyniu umieszczamy umyty szpinak. Dodajemy awokado, buraka i cebulę. Dodajemy pokruszony ser. Przygotowujemy sos. Łączymy wszystkie składniki i polewamy nim naszą sałatkę. Podajemy z ulubionym pieczywem lub grzankami. Artykuł Sałatka z pieczonym burakiem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEszkieletu oraz kostek z upieczonego w niedzielę kurczaka. Rosół można wykorzystać na wiele sposobów, np. jako bazę do innych zup lub sosów. SZARLOTKA Z CHLEBA Doskonały patent na nadmiar pieczywa lub czerstwy chleb. Przepis na tę szarlotkę jest prosty, wychodzi zawsze, smakuje wspaniale i prawie w ogóle nie wymaga pracy. DOMOWE TORTILLE, CZYLI SPOSÓB NA RESZTKI PIECZONEGO KURCZAKA Łatwiejsze
Niedzielny kucharzjeszcze dwa razy marynatą, po około 15 minutach pieczenia i ponownie po około 30 minutach *** *** Golonka pieczona w piwnej marynacie smakuje najlepiej podana z zasmażoną kiszoną kapustą, chrzanem i pieczywem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY
Blog z Apetytemśniadanie. Na duży głód polecam porcję po dwa jaja, a na mały po jednym. Jajka z pieczarkami i szpinakiem można podawać bez niczego lub z dodatkami, takimi jak: świeże pieczywo lub ziemniaki. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, gotowe na Waszym stole w 15 minut. Jeśli gustujecie w jajach sadzonych na różnych dodatkach polecam koniecznie naszą ulubioną “ Szakszukę
Moja Delicjabardzo aromatyczny i idealny na zimowy okres - imbiru jest na tyle dużo, że czuć jego rozgrzewającą moc :-) Pasztet nadaje się do krojenia w plastry jak i rozsmarowywania na pieczywie Czytaj więcej
Kasia Sarnapomarańczowa to typowe smaki i aromaty nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. Ja postanowiłam je połączyć w jedną całość, czego efektem są słodkie, makowe desery z dodatkiem waniliowego budyniu i kawałków pieczywa, które świetnie sprawdzą się do świątecznej kawusi z najbliższymi. Składniki: (na 4 pucharki) Masa makowa: 150g mielonego maku 400ml mleka 30g masła 40g cukru 2 łyżki miodu kilka kropel aromatu
Szalona Kuchnia EwelinyWitajcie. Zapraszam na pyszne domowe pieczywo. Chleb pszenno-kukurydziany smakuje wybornie i pasuje zarówno do słodkich jak i wytrawnych dodatków. Polecam Składniki: rozczyn: 50 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 4 łyżki ciepłej wody 1 łyżka mąki oraz: 1 szkl mąki kukurydzianej 2 szkl mąki pszennej 1 szkl ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli mak do posypania
słodkie i nie tylko historie kulinarnePain d’épices – francuski wypiek, ciasto, szybki chlebek, chleb przyprawiony, piernik – takich określeń możemy użyć opisując ten słodki miodowy wypiek. Ciasto przypomina miodowe pieczywo z aromatycznymi (zdecydowanie dominującymi) przyprawami, taki dla mnie inny, świąteczny polski piernik. Spokojnie można przełożyć je konfiturą, marmoladą, nawet masłem… i z radością smakować. Jest przepyszny! Z pewnością powtórzę go nieraz. Pain
Zasmakuj Kuchniwkawiarence.pl Muffiny serowe z żurawiną zrobiłam po raz pierwszy, gdy pewnego dnia okazało się, że nie mamy w domu pieczywa. Muffiny z białym serem to doskonały pomysł na oryginalne śniadanie. Smakują wybornie do kawy, a dzieciom np. do mleka czy kakao. Muffiny serowe z żurawiną robi się dosłownie 10 minut. Do tego wypieku idealnie nadaje się zwykły twarożek, ale również
W Kawiarencepodałem na szpinaku z czerwoną cebulą i pomidorkami koktajlowymi. Gorąco polecam także odrobinę tartego chrzanu, który idealnie pasuje do tak przygotowanego mięsa. Oczywiście możecie je podać z ziemniakami, frytkami, pieczywem czy kaszą. Na pewno niedługo wypróbuję jeszcze inne formy przygotowania pręgi wołowej, ze względu na niezwykły smak tego rodzaju mięsa. Składniki Pręga wołowa z kością (1 plaster około
Programista w kuchniGotować całość ok 30 minut. Do wywaru wlać przecedzony zakwas (do smaku) i zagotować. Następnie wlać śmietankę, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Barszcz przelać do talerzy. Podawać z pieczywem, groszkiem ptysiowym lub ugotowaną białą fasolą. Można również odcedzić grzyby, użyć ich do przygotowania uszek, które można dodać do tego barszczu (taką wersję przygotowuje moja mama
Czerwień i błękit