Bardzo cienkie ostrze już od samego początku (patrząc od rękojeści) zaczyna zwężać się, ku ostro zakończonemu czubkowi. Tak cienka klinga ułatwia cięcie delikatnych produktów, takich jak pomidory, pieczywo, czy cebula. Szerokie ostrza (w górnej części) łatwo uszkadzają krojonego pomidora, czy też powodują rozwarstwienie cebuli podczas szybkiego cięcia. Spowodowane jest to stopniowo zwiększającym się naciskiem w płaszczyźnie
cucinareogromną słabość do chałki. Ale to delikatne, słodkie pieczywo najbardziej smakuje mi w wersji z wytrawnymi dodatkami. Jeśli mam do wyboru chałkę ze słodką konfiturą lub chałkę z żółtym serem, czy pikantną pastą to zawsze wybiorę drugą wersję. Ostatnio przygotowałam tak pyszne śniadanie, że teraz śni mi się po nocach ;) Chałkę grubo posmarowałam masłem i upiekłam do zrumienienia. Dzięki temu
Mienta blogOsoby na diecie bezglutenowej nie maja łatwego życia. Ciągłe wyrzeczenia i odmawianie sobie chleba pszennego... Prawda jest taka że pieczywo bez glutenu nie jest tak sprężyste i puszyste.. ale może być pyszne. Dziś u mnie chlebek z dodatkiem puree z dyni. Przepis na formę: 31cm x 12cm (na 2 chleby) SKŁADNIKI: 750ml letniej wody 4 łyżeczki soli
Dziś Ja gotujeUwielbiam domowe pieczywo! Nic nie smakuje i nie pachnie lepiej, niż domowy chleb czy bułki. Moja dzisiejsza propozycja to dietetyczne bagietki pełnoziarniste. Bagietki z mojego przepisu zawierają dużo błonnika, który reguluje pracę jelit, spowalnia przyswajanie cukrów i wpływa korzystnie na przemianę materii – jest więc idealny
Vegan TasteKilka dni temu zaprezentowałem przepis na dietetyczne, pełnoziarniste bagietki. Dzisiaj mała propozycja jak je wykorzystać – zapiekanka na bagietce! Zapiekanki na pieczywie kojarzą mi się z dzieciństwem – chrupiące, białe bułki przykryte przesmażonymi pieczarkami, do tego duża porcja roztopionego żółtego sera, a na górze mnóstwo
Vegan TasteWielokrotnie pisałem, że jestem ogromnym fanem produktów wykonywanych w domu. Regularnie przygotowuję domowe tofu, robię mleka roślinne, zdarza mi się także piec domowe pieczywo. Dziś do kolekcji przepisów dołącza domowe masło orzechowe. Produkty wytwarzane w domu mają tę zaletę, że są w 100% zdrowe
Vegan TasteBajgle to wyjątkowe, żydowskie bułeczki pochodzące z XVII wieku. Ciągnąca, rumiana skórka i miękki środek – to cecha charakterystyczna tego pieczywa. Pochodzenie bajgli nie jest do końca znane. Niektórzy mówią, że pochodzą one z Krakowa, gdzie były wręczane jako prezenty dla kobiet, które właśnie urodziły
Vegan TasteFocaccia to chyba najlepsze pieczywo na świecie! Prosty przepis, który zawsze się udaje – puszyste, aromatyczne ciasto i ulubione dodatki – dziś suszone pomidory. Najlepiej smakuje na ciepło, choć na zimno również jest dobra. Mógłbym jeść ją codziennie, bo jest wyśmienita! Poniższy przepis
Vegan TasteMistrzyni kanapek, na równi z hummusem, pastą z groszku i pastą z pieczonej papryki, najlepsza ze świeżym, chrupiącym, jeszcze ciepłym pieczywem – czosnkowa pasta z białej fasoli. Pasta z fasoli to żadne odkrycie – w sieci można znaleźć wiele przepisów na pastę z fasoli z pieczonym
Vegan TastePasta do chleba z pieczonego selera to ciekawy i bardzo smaczny dodatek do pieczywa. Nie jesteście przekonani, nie przepadacie za tym warzywem? Też tak myślałam, ale bardzo miło się zaskoczyłam Seler korzeniowy to warzywo, po które powinniśmy sięgać w okresie jesienno – zimowym, to teraz jest na niego sezon Dodatkowo seler to samo zdrowie: ma dwukrotnie więcej witaminy C niż
365 dni dookoła kuchnikaszy jaglanej. Wilgotny, zwięzły, bezproblemowo się kroi, dobrze rozsmarowuje na chlebie, a do tego pyszny, sycący i zdrowy. Tak samo doskonały solo jak i na pajdzie świeżego chrupiącego pieczywa. Do świątecznego i nieświątecznego menu, na śniadanie oraz do zabrania ze sobą, jednak najlepiej sprawdza się jako lekka, warzywna kolacja. Składniki (forma o wymiarach 10cm x 20cm): 1 szklanka
Fitsweet.mesezonie jesienno-zimowym. Świetna na przeziębienia i jesienną szarówkę. Ugotowana na mięsnym wywarze, z dużą ilością warzyw i przypraw, jest sycąca, aromatyczna i rozgrzewająca. Można dodatkowo podawać z pieczywem. Jeśli chcecie przechować zupkę na późniejsze dni, wystarczy przelać bardzo gorącą zupę do słoików ( wyjętych prosto ze zmywarki lub wyparzonych wrzątkiem) i od razu zakręcić. Przechowywana w lodówce, będzie dobra
cool and mintyZapraszam na pyszny chleb z mąki pszennej oraz kukurydzianej. Zamiast wody dodałam mleko i dzięki temu pieczywo wyszło mleczne. Górę chleba posypałam naprzemiennie sezamem czarnym i łuskanym od Helio. Polecam Składniki: 2,5 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki kukurydzianej 1 szkl mleka 2 łyżki puree z dyni 1 łyżeczka soli 1 op. suchych drożdży (7g) 2 łyżki oleju sezam
słodkie i nie tylko historie kulinarneprzecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu. Ogórki, rzodkiewkę i koperek zalać jogurtem, posolić i popieprzyć do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać jako dodatek do obiadu lub z pieczywem
Kulinarne przemysleniarzodkiewkę również pokroić w kostkę. Wymieszać wszystko z rybą i koperkiem. Skropić delikatnie octem lub sokiem z cytryny, dodać kilka kropel maggi, popieprzyć i ewentualnie posolić. Podawać z pieczywem posmarowanym masłem
Kulinarne przemyslenia