pieprz olej Szukasz najlepszych przypraw do swojej kuchni? Zajrzyj tutaj. Przepis – Karkówka w kapuście kiszonej Przepis zaczynamy od krojenia w kostkę boczku wędzonego. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy wspomniany boczek. Gdy się on zarumieni dodajemy do niego pokrojoną w piórka bądź kostkę cebulę. Na koniec dodajemy nieco rozdrobnioną kapustę kiszoną. Całość przesmażamy ok. 5-10 minut, aż kapusta złapie ciemniejszy(...)patelni aż zacznie się lekko rumienić. Usmażoną wcześniej kapustę rozkładamy w szkle żaroodpornym. Tworzymy ok. centymetrową zwartą warstwę. Następnie kładziemy usmażoną karkówkę i na nią znów kapustę kiszoną. Całość pieczemy pod przykryciem 50 minut. Możemy użyć większej ilości kapusty i częściej przekładać nią karkówkę. Koszt: 28 zł Przygotowanie: 70 minut Przepis na pewno przypadnie do gustu najbliższym w rodzinie Zaletą
Kuchennyviral.plSpróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanek z ciasta francuskiego: 1 arkusz ciasta francuskiego, 2 jajka, 20 dag żółtego sera I dodatkowo do wyboru: dowolna wędlina, boczek, mięso z kurczaka (np. z rosołu), papryka czerwona, zielona lub żółta, podduszona cukinia, podsmażone pieczarki, gotowany brokuł lub kalafior, cebula, szczypior, natka pietruszki, lub co tam komu przyjdzie(...)francuskiego Zwijam ciasto ze składnikami w roladę, kroję na „kromeczki” o grubości około 1,5 cm i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Sposób przygotowania zapiekanek z ciasta francuskiego Zapiekanki piekę przez około 15-20 minut (do zarumienienia)w rozgrzanym do 180 o C piekarniku (termoobieg). Zapiekanki
Gotuj Się Kto MożeSkładniki: (dla 4 osób) 4-5 ziemniaków (450-500g) 5 plastry boczku ,lub szynki ,lub mięso z rosołu 5 jaj 300 ml mleka 3 łyżki mąki 150-200g sera żółtego sól i pieprz do smaku olej awokado pokrojone w kostkę i do tego sos śmietana z czosnkiem . Wykonanie Umyte ziemniaki w łupinach ugotować w osolonej wodzie około(...)pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem .W naczyniu układać talarki ziemniaków,na to położyć pokrojoną wędlinę .Całość przykryć przygotowanym sosem z jajek i mleka. Na wierzchu ułożyć kawałki sera żółtego. Piec 25 do 30 minut, w nagrzanym piekarniku 200 ° C Podawać z kawałkami mango i dowolnym sosem ,lub keczupem
w mojej kuchnicebule 1 marchewka 1 pietruszka 4 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego sól pieprz 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 jajka 2 bułki kajzerki 2 garści suszonej żurawiny Wykonanie: Boczek, łopatkę i łatę wkładamy do garnka, zalewamy wodą, tak, aby mięso było przykryte. Dodajemy cebule, obraną marchewkę i pietruszkę, listki laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz, gotujemy, aż mięso będzie bardzo(...)bułki i również mielimy. Na koniec wrzucamy jajka, dodajemy przyprawy, żurawinę i bardzo dokładnie mieszamy, Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Aluminiowe foremki wypełniamy mięsem i wyrównujemy wierzch łyżką. Pasztety pieczemy około 50 minut
Kulinarne przygody Gatityboczek, nie szynka, nie ser czy pieczarki ... tym razem to pierś kurczaka i ciasto francuskie stworzyły te pyszne rollsy no i nie mogło obejść się bez sosu czosnkowego :) Składniki : arkusz ciasta francuskiego ok 400 gr piersi kurczaka sezam sól, pieprz papryka ostra wędzona Przygotowanie : Pierś kurczaka ścinamy z grubości i cienko rozbijamy Następnie rozkładamy ją na całej powierzchni ciasta francuskiego(...)słodką wedle uznania Całość zwijamy w roladę i kroimy w ok 1,5 cm plastry Każdy z rollsów wkładamy jedną stroną do miseczki z sezamem i układamy na blasze Pieczemy w 170 oC przez ok 30-35 minut Podajemy z sosem czosnkowym
Mechanik w kuchnichude, z lekkim zapachem dziczyzny. Bardzo przypominają bażanty. Perliczki i bażanty można przygotowywać w ten sam sposób. Ponieważ jest to mięso chude, należy szczególnie pierś chronić tłuszczem – osłaniać słoniną, boczkiem. Najlepiej owinąć perliczkę paskami słoniny świeżej lub wędzonej. Ponieważ miałam otrzewną postanowiłam wykorzystać ją zamiast słoniny. Perliczka, 60 g wędzonej słoniny, otrzewna lub paski słoniny do owinięcia tuszki, sól, Perliczkę(...)nacięcia słoninę. Uda również ponakłuwać i włożyć w nacięcia słoninę. Całą perliczkę zawinąć w otrzewną. Ułożyć na blasze z rusztem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 1.5 godziny. Otrzewna powinna się ładnie przyrumienić. Perliczkę podałam z kopytkami z pietruszką. zastawa
królestwo garówsmażonym jarmużem i powietrzem z wędzonki, - pate z króliczej wątróbki z czatnejem z buraka, galaretką z wędzonego jabłka i chałką drożdżową, - cannelloni z królikiem, zapiekane w sosie pomidorowym z boczkiem, śmietaną, szałwią i parmezanem. Było cudownie aromatycznie i przepysznie! Przemek narzucił duże tempo i pracowaliśmy jak mróweczki! Jedni nastawiali bulion w szybkowarze, inni robili ciasto na makaron, a my przygotowywaliśmy(...)aromatycznie - brandy, porto, wytrawne czerwone wino, czosnek, tymianek, rozmaryn, natka pietruszki a to wszystko zostało wymieszane z dużą ilością klarowanego masła! Czysta poezja! Uwielbiamy buraki, często je gotujemy i pieczemy, żeby zjeść je same, bez dodatków. Uwielbiamy ich smak! A w tym buraczanym czatneju dosłownie się zakochaliśmy! Musicie go przygotować! U nas wejdzie na stałe do domowego menu! Wyobraźcie sobie
Plate of JoyRewelacja! Idealna alternatywa ziemniaczków do obiadu, dlatego nie dodawałam boczku ani sera żółtego. Nie dość, że smaczne, to jeszcze tak łatwe do wykonania! Z czym podałam te ziemniaczki? Tego możecie dowiedzieć się na moim fanpage`u na FB - zapraszam! Składniki na 2 osoby: 8 niedużych ziemniaków 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku lub płaska łyżeczka czosnku z torebki(...)przeciąć całkiem ziemniaka. Składniki na marynatę mieszamy razem w miseczce. W pierwszej kolejności solimy ziemniaki, a następnie łyżeczką umieszczamy marynatę między plasterkami. Wierzch ziemniaków oszczędnie smarujemy pozostałością marynaty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 1 godzinę. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujetortilla a la pizza Tortilla z kabanosem, kwaszonym ogórkiem i sosem kebab-gyros Grillowane tortille z kiełkami, wędliną i sosem czosnkowym Tradycyjne zapiekanki na bagietkach Szybka zapiekanka chlebowa z boczkiem Inne przepisy na pizze i zapiekanki znajdziecie tutaj (klik) Dodatki – ziemniaczki: Chrupiące pikantne ziemniaczki z piekarnika Ekspresowe chrupiące ziemniaczki paprykowe Sałatki: Szybka sałatka (z kiełbasą krakowską) Kolorowa sałatka(...)Murzynek z serem Ciasto marchewkowo-jabłkowe Szybkie ciasto czekoladowe z ananasem Ciasto marcepanowe Szybkie ciasto pomarańczowe Po więcej przepisów na proste i szybkie ciasta zapraszam tutaj (klik) -słodkości bez pieczenia: Czekoladowe trufle w orzechowym krokancie Orzechowe kuleczki sylwestrowe Czekoladowo-orzechowy deser kremowy Wafelkowe kuleczki czekoladowe Szybki deser orzechowy z mascarpone Orzechowe kuleczki deserowe Kuleczki a la rafello Inne: Banany
Słodkie okruszkinajczęściej wykorzystuje się jagnięcinę, wołowinę lub wieprzowinę. Czasem spotyka się również wersje z drobiu z drobiu i ryb. Te dwa ostatnie rodzaje są bardzo chude, dlatego nie można ich piec zbyt długo, gdyż w przeciwnym razie mogą stać się suche. Oczywistym wyborem w tym wypadku jest mięso mielone (kupione lub samodzielnie przygotowane), jednak możesz również przygotować kofty z bardzo drobno(...)kotleciki. Żeby sobie ułatwić, możesz użyć dużej łyżki zamoczonej w chłodnej wodzie. Tak przygotowane kofty ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Skrop je lekko oliwą z oliwek i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Czas pieczenia zależy od grubości koft, ważne aby nie robić tego zbyt długo, ponieważ wtedy będą zbyt suche. Kofty możesz usmażyć
okolicepalnika.plZnudziła ci się kiełbasa,wędliny czy boczek ?? Zapraszam na swojski pasztet domowy. Robiłam go migiem i to wieczorem, a rano już zajadałam na śniadanie. Zamówiłam zestaw domowy pasztet z Trdaismak Pasztet drobiowy z marchewką i suszonym szczypiorkiem: pierś indycza 600 g wątróbka drobiowa 300 g marchew ugotowana i zmielona 300 g pół szklanki wywaru z rosołu Szczypiorek(...)Podobno odstrasza duchy i czarownic Foremki aluminiowe 2 szt- Foremki aluminiowe o pojemności 500 ml to najbardziej popularny i "chodliwy" rodzaj opakowania do wszelkiego rodzaju pieczeni i pasztetów. Foremki są odporne na wysokie temperatury. Bardzo tani i "wydajny" rodzaj opakowania. Liść laurowy a 120 g 3 szt- Przyprawa o aromatycznym zapachu i korzenno - gorzkim smaku
Różowa kuchniaMuffiny jajeczne to ciekawa propozycja na śniadanie, alternatywa dla jajecznicy. Mogą stanowić smaczny weekendowy starter. Nakład pracy i czas przygotowania niewielkie. Szynkę parmeńską możecie zastąpić plastrami boczku lub inną ulubioną wędliną. Bardzo lubię szpinak i wciskam go wszędzie, gdzie to jest możliwe, ale nic nie szkodzi jeśli pominiecie ten składnik. Bardziej chodziło mi o zaprezentowanie formy, smak dobierzcie według własnych(...)szynki parmeńskiej. Szpinak poddusić, aby płyn odparował. Wyłożyć na szynkę, następnie pomidory. Jajko wbić na wierzch. Ewentualnie doprawić, posypałam tylko pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec do czasu, aż jajko się zetnie. Posypać posiekanym szczypiorkiem
zadanie-gotowanieChłopski garnek z ziemniakami Dziś mam dla Was przepis na prosty jednogarnkowy obiad. Chłopski garnek z ziemniakami, to idealne danie na chłodne jesienne lub zimowe dni
Słodkie okruszkiciasto się ładnie zbiło i było plastyczne. Wkładamy do woreczka i do zamrażarki aby mocno schłodzić. Wędlina może być różna, w oryginale zazwyczaj jest mowa o boczku, albo boczku i kiełbasach. Ja użyłam samej kiełbasy, pokrojoną dałam na suchą patelnię, aby się wytopił tłuszcza. Podsmażoną wykładamy na talerz, a na powstałym tłuszczu dusimy pokrojoną cebulę i pora(...)cebulą, na to wędlina i resztę sera, następnie idą plastry obranych jabłek, majeranek, sól i pieprz do smaku. Na wierzch ścieramy resztę ciasta, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Na koniec dodam tylko tyle, że nie spodziewałam się, że jabłka z kiełbasą mogą tworzyć tak wspaniały smak. Na kolację, na obiad świetna sprawa
Dieta moja pasjaprzyprawy Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, lekko podsmażamy. Kapustę ( najlepsza jest kiszona) obgotowujemy i gdy jest al dente odcedzamy, przekładamy na patelnię do boczku, doprawiamy i dusimy do miękkości. Przyprawiamy tak jak kto lubi, ja dałam tradycyjnie majeranek, kminek, liść laurowy,ziele angielskie i kilka kulek jałowca. Ziemniaki gotujemy jak do drugiego dania(...)fabrykach. Kapusta i ziemniaki były powszechnie dostępnymi i tanimi produktami. A sama potrawa szybka i łatwa w przygotowaniu, co było bardzo istotne. Bardziej wypasione wersje to te z pieczonymi żeberkami lub innym kawałkiem mięsa. Nie można nie wspomnieć, że od czterech lat w gminie Kochanowice odbywa się festyn pn. Święto Ciapkapusty. Jest to okazja aby skosztować tej potrawy
Dieta moja pasjaWiele elementów naszego naturalnego piękna można dopracować samemu. Czasem możemy jednak napotkać przeszkody, przy których usunięciu musimy skorzystać z pomocy specjalisty. Medycyna estetyczna bywa traktowana pobłażliwie
Słodkie okruszkiDzień bez jarmużu to jak dzień bez słońca – to słowa Kevina Bacona, który jakiś czas temu zmienił nazwisko z Boczek na Kevin Kale, czyli Kevin Jarmuż. U nas przez cały tydzień świeciło słońce, bo codziennie jedliśmy jarmuż. Zobacz nasze menu na tydzień z jarmużem. Kevin Bacon hollywoodzki, świetny zresztą aktor jest absolutnie zakręcony na punkcie jarmużu, podobnie jak jego(...)jeść jarmuż. Jeść więcej jarmużu. Ja i moja żona jesteśmy jarmużoholikami . My aż takimi szalikowcami jarmużu nie jesteśmy, ale uwielbimy to warzywo ze względu na jego wszechstronność: jarmuż można piec, smażyć, gotować i jeść na surowo oraz właściwości odżywcze. Jarmuż jest warzywem bardzo bogatym w składniki korzystne dla zdrowia. Ma np. więcej witaminy C niż pomarańcza. Szklanka posiekanego jarmużu zapewnia
Niedzielny kucharzSkładniki: (dla 4 osób) 4-5 ziemniaków (450-500g) 5 plastry boczku ,lub szynki ,lub mięso z rosołu 5 jaj 300 ml mleka 3 łyżki mąki 150-200g sera żółtego sól i pieprz do smaku olej awokado pokrojone w kostkę i do tego sos śmietana z czosnkiem . Wykonanie foto z tel. Umyte ziemniaki w łupinach ugotować w osolonej(...)pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem .W naczyniu układać talarki ziemniaków,na to położyć pokrojoną wędlinę .Całość przykryć przygotowanym sosem z jajek i mleka. Na wierzchu ułożyć kawałki sera żółtego. Piec 25 do 30 minut, w nagrzanym piekarniku 200 ° C Podawać z kawałkami mango i dowolnym sosem ,lub keczupem
mojej kuchniprzygotowania nadzienia. Boczek kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię na którą wrzucamy pokrojony boczek, podsmażamy, aż wytopi się tłuszczyk. Szalotkę i czosnek kroimy w plastry i wrzucamy na patelnię z boczkiem. Po chwili dodajemy rozmrożony szpinak. Smażymy wszystko razem chwilę i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka mieszamy ze śmietaną i tartym serem, dodajemy usmażone składniki, przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy ciasto: Drożdże(...)wałkujemy i wykładamy nim dno i boki formy. Na tak przygotowane ciasto wykładamy nadzienie. Na wierzchu układamy połówki pomidorków koktajlowych. Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 30 minut
Smakowity Blog Kulinarnyzapiekane z kiełbaską, szynką i jajkami. Taka szybka obiadowa zapiekanka. Do tego proponuję surówkę z pora i pomidora i mamy pyszny obiad. Kiełbasę w zapiekance możecie zastąpić boczkiem i będzie również bardzo smaczne. Danie to jest idealne dla miłośników pyr :) Moja mama jest ich największym miłośnikiem. 1 kg ugotowanych ziemniaków 3 kiełbasy śląskie 4 pieczarki(...)ziemniaków i wymieszać. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, lekko ubić po czym zrobić łyżką sześć dołków w ziemniakach i w każdy wbić jajko. Posypać jajka solą, pieprzem i szczypiorkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż jajka się zetną. ziemniaki zapiekane z jajkami
O kuchni z uczuciemskóry i kości) 250 g boczku wędzonego (bez skóry i chrząstek) 200 g wątróbki drobiowej 100 g pieczarek 1 cebula 2 jajka 1 sucha kajzerka 600 ml wody 2 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki oleju (+ olej do natłuszczenia formy) 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz Sposób wykonania: Mięso z indyka, boczek oraz oczyszczone wątróbki drobiowe, liście(...)wbijamy jajka, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową i dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Formę keksową smarujemy olejem i przekładamy do niej masę. Foremkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut
Qchnia po prostukapelusza lekko solimy, a zewnętrzną stronę skrapiamy oliwą z oliwek. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Następnie również boczek oraz ogonki pieczarek kroimy w kostkę. Na suchej patelni podsmażamy boczek. Następnie, gdy tłuszcz się wytopi dodajemy do tego również pokrojoną cebulę oraz ogonki pieczarek. Całość podsmażamy przez kilka minut. Następnie dodajemy do tego przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy, podsmażamy przez(...)skórkę z cytryny, pomidora, mozzarellę oraz natkę pietruszki. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Następnie kapelusze pieczarek faszerujemy przygotowanymi składnikami. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy pieczarki przez około 25 minut. Przed podaniem kapelusze posypujemy posiekanym świeżym koperkiem. Artykuł Pieczarki nadziewane pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneProste szaszłyki z grilla to błyskawiczna propozycja na danie z grilla. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, bowiem nie wypada od nas marynowania mięsa. Lista składników oraz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cebule • 3 jaja • bułka tarta • majeranek • sól • pieprz • ziele angielskie • liść laurowy • mielona czerwona słodka papryka • przyprawa do królika Sposób przygotowania przepisu: Porcjujemy królika i delikatnie obsypujemy go solą, boczek kroimy w duża kostkę. Do garnka wkładamy królika, dodajemy obrane marchewki, pietruszki, selera i pora, zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Doprawiamy do smaku solą, gotujemy(...)wystudzonej dodajemy jajka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czerwoną papryką przyprawą do królika i majerankiem, następnie wszystko razem mieszamy. Pasztet przekładamy do wysmarowanych tłuszczem keksówek, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Kupuj części samochodowe i serwisuj samochody za przystępną cenę. Hurtownia motoryzacyjna Exspert Auto specjalizuje się w sprzedaży części zamiennych do samochodów osobowych i dostawczych
Podróż w kulinariaWykorzystamy nasze rodzime ogórki kiszone. Zapewnią one naprawdę wspaniałe wrażenie kulinarne. Szykujcie podniebienia Możecie też sprawdzić inną moją kanapkę – podwójnego sznycelburgera . Również pychota! Wypróbujcie też kubańską kanapkę z boczkiem. Film Składniki – nowojorska kanapka a’la reuben 400 g wędliny wołowej (pastrami) pół szklanki ogórków kiszonych (pokrojone w kostkę) 250 g sera tartego edamskiego 250 g sera(...)musztardę, keczup. Dodajemy przyprawy i sos worcestershire. Na koniec wrzucamy tarty ser. Całość dobrze mieszamy i wrzucamy do naczynia – u mnie są to kokilki. Kokilki, bądź całe szkło pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 200 st. Celsjusza. Gotowe! Powstały farsz możemy włożyć w bułkę lub podawać z krakersami. Możemy go też przechowywać do czterech dni w lodówce. Koszt
Kuchennyviral.pltemu podczas pieczenia spod ciasta wydostaje się para i nie powstają wybrzuszenia. Polecam docisnąć widelcem również brzegi ciasta. Wylepioną formę umieścić w lodówce na 20-30 minut. Schłodzone ciasto piec w temperaturze 180°C przez 15 minut do uzyskania złocistego koloru na brzegach. Mięso zmielić lub użyć gotowego. Następnie rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim mięso z dodatkiem ulubionych przypraw(...)wypełnienie tarty to ogranicza Was tylko i wyłącznie Wasza wyobraźnia i makro U mnie w domu jeśli chodzi o tarty obiadowe hitem są uwielbiane przez wszystkich z mięsem mielonym, boczkiem i serem oraz szpinakowa Smacznego! — BTW całości: 870 g, 2554 kcal, B 96, T 208 g, W 56 g ( w tym 36 błonnik). W 100 g: 294 kcal
Ola la LCHFpasztetu używane są jajka ze specjalnie założonego Zakładu Produkcji Jaj Konsumpcyjnych (takie przepisy). Pani Grażyna piecze również chleb i bułki do pasztetów Upieczone bułki kroi i suszy w stygnącym piecu. Za swoje wyroby firma otrzymała liczne nagrody na różnych konkursach i nie ma się co dziwić. Wyroby Dażynki są naprawdę bardzo smaczne. Można je nabyć w sklepach firmowych w Siemiatyczach(...)właścicielką jest pani Teresa Nazarczuk. Można tam, między innymi, zjeść dania regionalne. Kiszkę ziemniaczaną, babkę ziemniaczaną, zaguby (w cieście pierogowym farsz z surowych, tartych ziemniaków, podsmażonych z boczkiem i cebulką), pierogi. Są to proste dania, których głównym składnikiem są ziemniaki. Brakuje może trochę warzyw, ale raz na jakiś czas warto wpaść i rozkoszować się, zapominając o kaloriach
królestwo garówlistki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu Majeranek Gałka muszkatołowa Jarzynka Olej do smażenia Tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Do garnka przekładamy udka z kurczaka i boczek, dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, selera , pora, wrzucamy listek laurowy, ziela angielskie i pieprz . Zalewamy wodą, doprawiamy do smaku jarzynką, gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Cebulę obieramy, kroimy(...)doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową, dodajemy suszoną żurawinę , pasztet dokładnie wyrabiamy. Pasztet przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem, wstawiamy od piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 50 minut
Bajeczna KuchniaSkładniki: 1 kalafior 1,5 kg mięsa mielonego pieprz do smaku wegeta do smaku sól do smaku łyżeczka słodkiej papryki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej plastry szynki bądź boczku 10 dag startego żółtego sera Wykonanie: Kalafiora obrać i wymyć. W całości wsadzić go do gotującej się wody i gotować około 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć go z wody(...)oblepiamy go plastrami szynki. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego a po jego bokach układamy obrane i przyprawione w całości ziemniaczki. Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 50 minut. Na około 10 minut przed końcem posypujemy całe danie startym żółtym serem
Krakowskie smaki Aniogórki kiszone pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miseczki. Gdy boczek i cebula się podsmażą dodać je do fety i ogórków, wymieszać, do momentu, aż serek zacznie się rozpuszczać (boczek i ogórki zaczną się nim oblepiać). Szybki sos czosnkowy: 1 łyżka majonezu 3 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego Wykonanie sosu: Majonez wymieszać z jogurtem oraz(...)wędliny, 3 łyżeczki farszu a całość przykryć plastrem żółtego sera. Całość zawinąć wzdłuż dłuższej części a boki ciasta podwinąć pod spód. Gotowe Stromboli ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z bułeczek posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać mielonym kminkiem oraz solą czosnkową. Zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut. Smacznego
Krakowskie smaki Animleka Składniki: 2,5 -3 kg ziemniaków 2 duże cebule 2 jajka 1 szkl mąki 2 szkl. mleka sól, pieprz do smaku śmietana 0,7 kg boczku surowego Wykonanie: Boczek kroimy w cienkie paseczki, smażymy.Ja skwareczki przysmażam bardzo mocno , na chrupko gdyż tak lubią u mnie dzieciaki. Można podsmażyc delikatniej. Ziemniaki tarkuje, starkowujemy również cebule. Po skończeniu tarkowania(...)wbijam jajka,wsypuje mąkę.Doprawiam solą, pieprzem. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Gotową doprawioną masę wlewamy na duża blachę 24x35 i mniejszą keksówkę lub blache do babki z kominem. Pieczemy ok.godziny w temp 170st. Upieczona babke kroimy na kawałki,na wierzch polewamy kwaśną smietaną 18. Jeśli ktoś nie lubi,może być bez śmietany. Podajemy ze szklanką mleka PS: Jeszcze
Z Majeczką w kuchnikawałek konserwowej papryki pół cebuli ząbek czosnku kawałek boczku kostka rosołowa lub bulion Przygotowanie: Korpus królika po czyszczeniu i opłukaniu otwieram, solę, pieprzę i smaruję musztardą. Ogórek, paprykę i boczek kroję w podłużne paski, cebulę w piórka a czosnek ścieram na tarce, wszystko to układam na króliku. Całość nakrywam płatami bocznymi królika i obwiązuję nitką. Na rozgrzane masło (może być(...)tylko na lepsze. Krojenie gotowego królika proponuję przekazać w męskie ręce z powodu jednej takiej kosteczki która się ciągnie przez całego królika ;). Sos. Przygotowuję z wywaru który pozostał po pieczeniu królika, zagęszczam przy użyciu mąki. Można go nieco rozjaśnić śmietaną - ale to wedle uznania
Mechanik w kuchni