używaliśmy i wkładamy rondel z klopsami na środkową półkę – niczym nie przykrywamy! Naczynie ma zostać odkryte. Pieczemy klopsy przez 1,40h (godzinę i czterdzieści minut) dwa razy podczas pieczenia obracając klopsy w sosie. Gotowe klopsy podajemy z łyżką wazową bulionu w którym się gotowały, posypane świeżymi, posiekanymi ziołami (natką i szczypiorem) lub uduszonym na maśle porem. Musowo ze świeżą, chrupiącą(...)500g mielonej wieprzowiny (najlepiej mięso od szynki) 50g czerstwej podeschniętej bułki pszennej 50-70g sera cheddar 50g słoniny wędzonej (jeśli nie znajdziecie – bardzo tłusty wędzony boczek) 1 jajko L 50g cebuli 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 5-6 łyżek zimnej wody lub mleka BULION 750ml rosołu drobiowo-wołowego 250ml białego
Karo in the KitchenWoli Suchożebrskiej – oczywiście z wielkanocnymi inspiracjami Sokołowa. Były paszteciki z ciasta francuskiego i białej kiełbasy, rolada bavette duszona w sosie pieczeniowym i polędwica zapiekana w mięsie mielonym i boczku. 2 ostatnie dania były dość pracochłonne i pyszne, ale to nie one skradły moje serce. W tym roku na moim stole wielkanocnym na pewno nie zabraknie schabu nadziewanego tuńczykiem(...)efektownie i nikt nie domyśli się jak szybko udało się go zrobić. Taki surf and turf dla fanów polskich wersji międzynarodowych klasyków. Składniki: ok 300 g gotowego schabu wieprzowego pieczonego w kawałku (może być też wędzony lub szynka) 2 puszki tuńczyka – dokładnie odsączone z zalewy 3 czubate łyżki majonezu lub jogurtu greckiego świeżo zmielony pieprz 7 ogórków kiszonych
Ugotowane pozamiataneszparagi białe i skupiono się na masowej konsumpcji szparagów zielonych. Szał szparagowy przyćmił inne cuda nieśmiało pojawiające się na straganach. Szukając czegoś, co pasowałoby do szparagów, a nie byłoby boczkiem i jajkiem w koszulce, mój wzrok padł na botwinę. Botwina w Polsce to głównie chłodniki i barszcze, rzadziej sałatki i pasty. Tymczasem jest cudownie słodka, nie ma ziemistego smaku dojrzałego(...)szparagami i buraczkami jest dla was! Potrzebujemy na ciasto: kostkę margaryny lub masła (miękkiego) 5 żółtek łyżeczkę suszonego majeranku ½ łyżeczki soli łyżkę posiekanego świeżego oregano łyżeczkę proszku do pieczenia 2,5 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki zmielonych otrąb owsianych 4 łyżki kwaśnej śmietany. Wszystkie składniki wsadziłam do miski i hakiem do ciasta z grubsza wyrobiłam. Zbiłam ciasto w zgrabną
ladykitchenmyśliwski klimat. A do wykonania pasztetu warto mieć mięso, którego pochodzenie jest przez nas sprawdzone wiele razy. Składniki: 500g mięsa z dzika 500g mięsa z królika 500g podgardla lub boczku 250g wątróbki drobiowej 1 marchewka 1 mały seler 1 pietruszka 5 jajek połowa bułki paryskiej gałka muszkatołowa ziele angielskie liść laurowy pieprz sól Sposób wykonania: Mięso z dzika i królika(...)maszynce do mięsa. Wątróbkę sparzyć wrzątkiem i również zmielić. Następnie do masy dodajemy jajka, gałkę muszkatołową i wszystko dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni Celsjusza do uzyskania złotego koloru przez około godzinę. Po przestygnięciu wyciągnąć z formy. Smacznego
Kuchnia Pani Wiosnyzasadzie jest to przepis na tartę alzacką, ale ja zmieniliśmy troszkę składniki. Boczek zastąpiliśmy szynką i dodaliśmy kapary jabłkowe. Składniki 300 g ciasta francuskiego 100 g szynki szwarcwaldzkiej 100 g szynki Jamon Serrano 100 g sera Danish Blue 2 cebule 2 łyżki śmietanki 36 % gałka muszkatołowa kminek mielony pieprz Przygotowanie Szynkę pokroiłem na cienkie , wąskie paski , krótko smażyłem(...)smażeniu szynki. Śmietankę wymieszałem z przyprawami. Formę do tarty wylepiłem ciastem, nakłułem ciasto widelcem. Rozłożyłem szynkę , na nim cebulę i pokrojony w plasterki ser oraz kapary jabłkowe. Polałem śmietaną. Piekłem 15 minut w 230 stopniach
R'n'G Kitchenmasła 2 czubate łyżki mąki ok. 300-400 ml mleka gałka muszkatołowa świeżo mielony pieprz sól Pieczarki obrać i pokroić na plasterki. Usmażyć z odrobiną masła. Szynkę lub boczek pokroić w kostkę i usmażyć na złoto na patelni. Połączyć. Na osobnej patelni przygotować beszamel. Najpierw na suchej podprażyć mąkę, następnie dodać masło i dokładnie połączyć z mąką aż do otrzymania(...)gałką, solą i pieprzem oraz dodać drobno posiekaną pietruszkę. Każdego naleśniki posmarować farszem i złożyć w ulubiony sposób, np. w trójkąt. Gotowe naleśniki zapiec przez 10-15 minut w piecu w 180 st. C lub podpiec na patelni z odrobiną masła, tak aby były chrupkie. Można je również przed upieczeniem posypać ulubionym żółtym serem. Smacznego
Food Squarekostki bulionowe, mięsne ( można pominąć, jeśli ktoś jest antagonistą tego produktu ) 1 łyżka, ciemnego, sosu sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru 200 ml słodkiej śmietany kremówki 30 % mały kawałek wędzonki ( boczek, słoninka, domowa szynka ) smalec kurzy lub inny do smażenia sól,pieprz do smaku Mięso i warzywa, na farsz mielimy maszynką, na grubych oczkach . Podsmażamy na maśle z dodatkiem wszystkich składników(...)wrzenia i wrzucamy na nią knedle. Gotujemy 3 minuty od wypłynięcia knedli na powierzchnię. Sos pieczeniowy przygotowujemy w dowolny sposób. Ja zazwyczaj korzystam z tego, który pozostaje mi po pieczeni. Na gorąco wlewam go do słoika, po wystygnięciu przechowuję w lodówce i używam wedle potrzeb. Pyzy, knedle nam najlepiej smakują po odsmażeniu na patelni, ale można serwować także
Ogrodnik w podróżyPrzepis powstał z potrzeby chwili... Kompozycja i propozycja składników to już moja inwencja twórcza... sałatka wyszła smaczna i z pewnością będę ją robić:-) Składniki: 5 jajek
IMPRESJA SMAKUrównież na kolację czy przyjęcie imieninowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Schab duszony w kiszonej kapuście: około 800 g schabu bez kości 700 g kapusty kiszonej 200 g boczku wędzonego 1 duża cebula 1 łyżka majeranku 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka kminku sól, pieprz 2 łyżki mąki 3 łyżki oleju około 1 kg ziemniaków(...)oleju i obsmażyć plastry schabu z obu stron na złoty kolor (na większym ogniu). Obsmażone mięso przełożyć na talerz. Na tą samą patelnię dodać pokrojony w kostkę lub paski boczek, smażyć do wytopienia tłuszczu. Następnie dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić. Następnie dodać pokrojoną kapustę kiszoną, liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Pomieszać i smażyć przez około 2 minuty
Danka Pichciwcale nie zawęża wyboru dań, no chyba, że idziecie do pizzerii albo indyjskiej knajpy. :) Jakie wybierać restauracje? To dość proste! Nie odwiedzaj pizzerni, bo może Cię skusić sam zapach pieczonego ciasta, a w menu nie będziesz miał dużego wyboru. Sałatki w takich miejscach nie są zbyt urozmaicone i dobre. Poza tym możesz iść do każdej restauracji. Nie wierzysz? Będąc(...)podanie hamburgera bez bułki (w zamian proszę o większą ilość zieleniny). Nigdy nie zdarzyło mi się, aby był z tym problem, ale dziwni patrzą gdy zajadam się smażonym boczkiem (bo przecież to takie niezdrowe). ;-) Mam jedną ulubiona restaurację. Jest to restauracja z włoską kuchnią. :-) Zawsze zamawiam tam "zupę śródziemnomorską". Jest to zupa z owocami morza przygotowywana na rosole
Keto Przepisymuffinki z chorizo wieczorem i rano tylko je delikatnie odgrzać lub zjeść na zimno. (w obu przypadkach smakują doskonale). Ten przepis jest podobny do przepisu na jajeczne muffinki z boczkiem , chociaż wersja z chorizo bardziej mi smakuje :-). Składniki: 100 gram kiełbasy chorizo 1 cebula 1 ząbek czosnku sól i pieprz 6-7 jajek bazylia Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w drobną kostkę(...)Rozbijamy jajka do osobnego naczynia i dobrze mieszamy, dosypujemy sól i pieprz do smaku oraz drobno pokrojoną bazylię. Przekładamy chorizo z cebulą do formy na muffinki. Zalewamy jajkami i pieczemy w piekarniku około 15-20 minut w 180 stopniach. Smacznego! Artykuł muffinki jajeczne z chorizo pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifenastawienie zakwasu, jeśli chcecie go zrobić od a do z jak ja. Składniki na zakwas: 9 garści mąki owsianej 1 łyżka mąki pszennej skórka z chleba (najlepiej pieczonego domowym sposobem) letnia woda- tak by przykryło całą mąkę Sposób przygotowania zakwasu: Do glinianego garnka wsypać mąki oraz dodać skórkę. Całość zalać letnią wodą i pozostawić w cieple pod przykryciem(...)Odstawiamy do lodówki, gdzie może spokojnie poleżeć do miesiąca czasu. Ok. 0.5l zakwasu wystarcza do zrobienia 3l. żurku. Składniki na żurek: 20 dkg pieczarek 20 dkg boczku wędzonego 2-3 kawałki białej kiełbasy 1 marchewka 1 pietruszka (korzeń) 2-3 ugotowane na twardo jajka (w zależności od ilości osób) 2 litry wody 0,4l zakwasu
Kuchnia w czekoladzieobranych 3 cebule pokrojone w drobną kostkę 2 jajka pół szklanki kaszy manny (nie ugotowanej) pół szklanki oleju po pół łyżeczki pieprzu, majeranku, papryki i cząbru kilka plasterków boczku do wyłożenia formy i na wierzch (200 g) kwaśna gęsta śmietana do dekoracji Pełny przepis tutaj. Fafernuchy – ciasteczka marchewkowe z pieprzem Na każdych kurpiowskich dożynkach i świętach podaje się pieprzne(...)nazwa – pieprzowe ciasteczka. Składniki: 350 g startej na tarce marchwi ćwierć szklanki cukru pół kilo mąki pszennej (lub pół na pół pszennej z żytnią) płaska łyżka proszku do pieczenia płaska łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu płaska łyżka mielonego cynamonu duża szczypta soli Przepis na fafernuchy Marchew zetrzeć na tarce. Dodać cukier i zagotować przez minutę w garnku aż marchew puści
Ugotowane pozamiataneobranych 3 cebule pokrojone w drobną kostkę 2 jajka pół szklanki kaszy manny (nie ugotowanej) pół szklanki oleju po pół łyżeczki pieprzu, majeranku, papryki i cząbru kilka plasterków boczku do wyłożenia formy i na wierzch (200 g) kwaśna gęsta śmietana do dekoracji Pełny przepis tutaj. Fafernuchy – ciasteczka marchewkowe z pieprzem Na każdych kurpiowskich dożynkach i świętach podaje się pieprzne(...)nazwa – pieprzowe ciasteczka. Składniki: 350 g startej na tarce marchwi ćwierć szklanki cukru pół kilo mąki pszennej (lub pół na pół pszennej z żytnią) płaska łyżka proszku do pieczenia płaska łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu płaska łyżka mielonego cynamonu duża szczypta soli Przepis na fafernuchy Marchew zetrzeć na tarce. Dodać cukier i zagotować przez minutę w garnku aż marchew puści
Ugotowane pozamiataneWyglądają obłędnie i tak samo smakują. Przepis na roladki z kurczaka faszerowane szparagami świetnie sprawdzi się na bardziej elegancji obiad, ale też oczywiście nic nie stoi
Kulinarna Polskaprowansalskich, oregano lub bazylii 1 duże jajko duża szczypta soli 3 łyżki sosu pomidorowego, pesto lub ajvaru mozzarella (w wersji bardziej fit - ricotta) szynka dojrzewająca/zwykła, salami lub boczek pieczarki, papryka, cebula, ananas, pomidorki opcjonalnie: roszponka, szpinak lub rukola'; document.write(" "); Surowy kalafior dzielimy na różyczki i szatkujemy w malakserze na drobne części. Jeśli nie mamy malaksera, możemy zetrzeć(...)papierem. Wysypujemy na nią kalafior i dociskamy formując spód – np. w tradycyjny, okrągły kształt. Wkładamy blachę ze spodem do piekarnika nagrzanego do 190°C (grzanie góra-dół) i pieczemy ok. 25-30 minut. Spód powinien się podpiec. Gdy kalafiorowy spód do pizzy jest już podpieczony, rozsmarowujemy na nim sos pomidorowy, pesto lub ajvar. Układamy na nim kawałki sera, szynkę
Poezja smakuzrobić ciasto na bazie ciemnego piwa: http://www.cooktobi.pl/2014/12/ciasto-czekoladowe-piwny-bambo.html Witbier: Banany, melon, mango, migdały, marcepan, dania chińskie, sorbet cytrynowy, karkówka z grilla, szaszłyki, risotto, krewetki Lager i Pils: Pieczone ziemniaczki, frytki, pizza, sery czeskie i niemieckie, ostre sałatki na bazie majonezu, kiełbasa biała z chrzanem, stek wieprzowy z cebulką, jajecznica,, smażony ser. Grodziskie: Kotlet schabowy, sery polskie(...)ostrą pastą, strogonow. Black IPA: Żeberka w miodzie i musztardzie, żeberka po szanghajsku, dorsz lub flądra smażona, sery angielskie i francuskie, smażony ser, pajda ze smalcem, Pszeniczne: Grillowany boczek, smażone jajko, białe kiełbaski, Belgijskie: Dania rybne, warzywa z woka lub blanszowane, lody waniliowe, krewetki tygrysie Barley Wine: Polędwica wołowa, orzechy nerkowca, gofry, fistaszki Bitter: Fasolka po bretońsku, gołąbki w sosie
Kuchnia PROzdrowotnakuleczki są pyszne i słodkie. W przeciwieństwie do sklepowych odpowiedników nie zawierają cukru, oleju palmowego, mąki pszennej, soi (serio to wszystko można wpakować do słodyczy !). Ja zdecydowanie wolę boczek :), ale od czasu do czasu staram się zrobić przyjemność moim małym łasuchom i zaserwować im coś słodkiego. Szczególnie, że przy okazji robienia tych kuleczek czekoladowych wychodzi nam całkiem smaczna i zdrowa(...)pewno go zachwyci. Składniki: 1 paczka orzechów laskowych (250g) kakao laska wanilii olej kokosowy miód mleko kokosowe gorzka czekolada sól cynamon Przygotowanie: Orzechy laskowe rozkładamy równo na blachę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut na 170 stopni. Uważajmy, aby nie przypalić orzechów. Po wyjęciu z piekarnika orzechy obieramy ze skórki (ja wszystkie zawinąłem w szmatkę
PaleoLifeboczku dodajemy drobno posiekaną cebulę, oraz ząbek czosnku, całość wpierw smażymy na niewielkim ogniu, a później nakrywamy patelnię i dusimy mięso prze 30 minut. Do podduszonego boczku dodajemy umyte i oczyszczone z błon drobiowe wątróbki, całość doprawiamy, gałką muszkatołową, lubczykiem, solą, oraz pieprzem, a następnie dusimy przez dziesięć minut. Patelnię zdejmujemy z palnika, lekko studzimy, po czym(...)nadając mu kształt rogalika i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Następnie blachę z pasztecikami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy przez 15-20 minut . Wyjmujemy z piekarnika od razu po upieczeniu, lekko studzimy i jeszcze ciepłe podajemy
Miód i pieprznagrzanego do 180 stopni na 20 minut. W tym czasie n a rozgrzany spory rondel ( z przykrywką) kładziemy boczek pokrojony w drobną kostkę wytapiając z niego tłuszcz. Teraz do boczku dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pokrojone w plastry pieczarki, oraz drobno posiekane ząbki czosnku. Całość smażymy pięć minut, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę(...)ugotowany ryż ( lub kaszę). Ciepły farsz układamy na cukiniach, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez 20 minut. Na pięć minut przed końcem pieczenia na cukinie kładziemy mozzarellę pokrojoną w plastry . Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki, oraz szczypiorkiem i podajemy
Miód i pieprzprzesmażyć na czosnku, szalotce, papryce i cukinii. Na koniec dodać liście młodego szpinaku. Polędwiczkę doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w kruszonce sporządzonej z pokruszonej bagietki i natki pietruszki. Schab pieczony z puree z pietruszki oraz kaszą pęczak Składniki na 1 porcję schab 160 g , pietruszka korzeń 100 g , kasza pęczak 50 g , mleko(...)sól, pieprz Sposób wykonania: Schab wykroić. Zamarynować w soli, pieprzu, słodkiej papryce oraz majeranku. Zawinąć w folię spożywczą. Pozostawić w chłodnym miejscu przez ok. 1 godzinę. Piec w piekarniku w 100 0 C przez około 50-60 minut. Kaszę pęczak ugotować z dodatkiem soli oraz liścia laurowego (proporcje 1:2). Do kaszy dodać musztardę i natkę pietruszki
SzczyptaSmaQLato to oczywiście wakacje, gorące upalne dni, biwaki, wypady nad jezioro, grilowanie, ogniska do rana...Jak ogniska to pieczone kiełbaski, zimniaczki dochodzące pod koniec imprezy a także prażoki. Proste chłopskie - potocznie nazywane prażokiem -danie, pełne niezwykłego smaku i aromatu. Oryginalnie przygotowywane w żeliwnym kociołku nad ogniskiem, z powodzeniem jednak możemy przygotować je we własnym domu w naczyniu żaroodornym(...)kociołka". Specjalnie więc dla Was dzisiaj przepis na ten specjał. Składniki: na 10-12 osób 1,5 kg cienkiej kiełbasy np podwawelskiej 1- 1,5 kg boczku, najlepiej chudego główka kapusty 10 marchwi 6 dużych cebul 5 pietruszek 2 kg ziemniaków pęczek natki pietruszki Wykonanie: Kiełbasę kroimy w półplasterki, boczek w plastry. Obieramy warzywa. Cebulę kroimy w półplasterki
Z Majeczką w kuchniKolejna wyprawa do lasu zakończyła się sukcesem i powodem do przygotowania pysznego dania Tarta z grzybami, boczkiem i serem pleśniowym SKŁADNIKI: kilkanaście grzybów boczek wędzony 150g sera pleśniowego 100g białego sera chudego 1 cebula świeża pietruszka 1 jajko ciasto francuskie sól, pieprz czarny, papryka słodka, chilli Grzyby oczyścić i pokroić w plastry. Ja zawsze chwile gotuje grzyby, chyba(...)posiekaną świeża pietruszkę. dobrze wymieszać. Ciasto francuskie rozłożyć w formie. Równomiernie rozłożyć farsz. Jeśli pozostało kawałek ciasta można je pokroić w paski i ułożyć np w romby. Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez ok 25-30 minut. Upieczoną tartę najlepiej podawać delikatnie wystudzoną. Smacznego
MarciochaKucharzy