pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:229/301)

Zupa parzybroda w chlebie 64

upiec samodzielnie, zakupić lub podać zupę w miseczce, według własnego uznania. Ale jeżeli chcemy na bogato, to chlebek z pewnością zrobi furorę:) Zapraszam po szczegóły. Składniki 250 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 1 kiełbasa jałowcowa, pokrojona w kostkę 750 g ziemniaków , obranych pokrojonych w kostkę 500 g białej kapusty, pokrojonej w kostkę 3 marchewki, pokrojone w plasterki 2 pietruszki(...)kapusty i ziemniaków) dusić około 5 minut. Przełożyć wszystko do dużego garnka. Dodać kapustę i ziemniaki, włożyć przyprawy, zalać wodą tak aby wszystko zakryła. W międzyczasie podsmażyć na oleju boczek i kiełbasę dodać do zupy. Wlać koncentrat pomidorowy, wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Na koniec posypać natką pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać w chlebku lub miseczkach

gotuj ze mną
Bułki zapiekane z jajkiem 182

które już nie zachęca do jedzenia. Dzięki temu nie zmarnujemy jedzenia a przy okazji możemy zrobić czyszczenie lodówki, bowiem możemy do nich włożyć i zapiec co tylko chcemy. Kawałek boczku chowa się w lodówce i nie wiadomo co z nim zrobić? No to siup do środka. Pół pomidora? Jak najbardziej się nada! Trochę sera? Ależ proszę bardzo! :) I wszyscy będą(...)Bułki od środka nasmarować masłem. Włożyć do nich plastry szynki, sera i pomidorów. Na wierzch wbić jajko. Oprószyć je solą i pieprzem. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać tak długo, aż jajko się zetnie - około 20-25 minut. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem

My simple kitchen
Parówki zapiekane w drożdżowym cieście 154

przekąskę. Do przepisu można użyć dowolnie wybranych parówek czy innej kiełbasy. Ten przepis można modyfikować na wiele sposobów z różnymi dodatkami jak ser czy musztarda. Parówki można dodatkowo owinąć boczkiem. Ja wybrałam dzisiaj najprostszy wariant, a ketchup, musztardę i korniszony podałam obok. Parówki zapiekane Składniki: 14 małych parówek 250 g pszennej mąki 125 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży(...)mąką rozwałkuj ciasto cienko i pokrój w długie paski. Każdą parówkę owiń paskiem ciasta, tak żeby brzegi ciasta zachodziły jeden na drugi. Ułóż parówki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 200 ºC. Posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem i posyp sezamem. Piecz w nagrzanym na 180 ºC piekarniku przez około 10- 15 minut. Spara Spara Spara Spara Spara Spara

codojedzenia
Ciasto serowo-kawowe bez pieczenia 371

żelatyny w proszku 200 ml słodkiej śmietany 30-36% Poncz ok.200 ml mocnej kawy Dodatkowo opcjonalnie czekolada u mnie Studentska ;-) do dekoracji do masy serowej Brytfannę wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj masę kawowo-serową. Cukier,twaróg i rum utrzj na gładką masę. Żelatynę zalej 30 ml kawy i 2 łyżkami wody.Wymieszaj. Kiedy napęcznieje, podgrzewaj delikatnie mieszając ,aż się rozpuści. Dodaj(...)jeden po drugim obtaczaj w wylanej na talerz kawie. Proces musi być bardzo szybki. Biszkopty nie mogą leżeć w tej kawie, bo się rozciapią. Moczymy brzuszek i plecki biszkopta, boczki już nie. Układamy na dnie brytfanny. Wykładamy delikatnie połowę masy. Wyrównujemy. Powtarzamy proces z biszkoptami i ponownie przykrywamy je masą. Na wierzch ścieramy czekoladę. Wkładamy na noc do lodówki. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Parmezanowa tarta z pieczarkami, cebulką i boczkiem 142

nią, podsmażamy przez chwilę, by nabrał nieco koloru. Cebule kroimy w piórka i dorzucamy do boczku. Smażymy aż zmięknie. Pieczarki kroimy w plasterki i dorzucamy do cebuli i boczku. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz 2 łyżeczkami tymianku. Przykrywamy na ok. 5 minut przykrywką. Farsz odkrywamy, mieszamy i podsmażamy do momentu odparowania całego płynu. Odstawiamy do wystygnięcia. Masa jajeczna(...)całość dokładnie mieszamy. Gotowe! :) Parmezanowe kruche ciasto: Ciasto wyjmujemy z lodówki i na stolnicy lub blacie oprószonym mąką rozwałkowujemy je na grubość monety. Formę do tarty wykładam papierem do pieczenia i na wałku przenoszę na nią ciasto. Wyklejam ją i odcinam nadmiary nożem. Nakłuwam ciasto widelcem. Jeśli macie w domu groch, to możecie także wyłożyć tartę folią aluminiową na wierzchu

Cooking Monster
Łazankowe kule zapiekane z serem 114

pokrojone drobno pieczarki oraz 2 łyżki oleju. Kapustę przelewamy zimną wodą by zmyć nadmiar kwasu. Siekamy wraz z odciśniętymi na sicie grzybami leśnymi. Dodajemy do podpieczonego z pieczarkami boczku. Wgniatamy 2 ząbki czosnku i doprawiamy solą oraz pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, ok 4-5 minut ciągle mieszając.  2. Ugotowany makaron przecedzamy i przelewamy zimną(...)Wstawiamy do nagrzanego do 190st C piekarnika na ok 40 minut. Podajemy na ciepło.  Zapiekankę można przygotować dzień wcześniej, a przed podaniem tylko posypać serem i wstawić do pieca

Kuchnia w czekoladzie
Pieczony pieróg pełnoziarnisty II z mięsnym nadzieniem, czyli ciepła kolacja dla spracowanego Męża 153

pieprz i zioła prowansalskie trochę letniej wody do wyrobienia ciasta Składniki (farsz): 1/2 piersi z kurczaka 1 pieczarka 15 dag sera żółtego (gouda) 3-4 różyczki brokuła 2 plastry boczku zawijanego z przyprawami 1 plaster szynki wiejskiej 1/2 niewielkiej cebuli Pierś z kurczaka pokroiłam w drobną kosteczkę, zamarynowałam na kilka godzin w soli, pieprzu, curry i odrobinie majonezu. Następnie usmażyłam(...)odsyłam do poprzednich pizzowych wpisów , jako że nic się w ich względzie nie zmieniło. Również jeśli chodzi o wyrobienie ciasta i przygotowanie blachy także nie zmieniam sprawdzonej procedury. Piekłam sprawdzoną metodą, którą można znaleźć w poprzednich wpisach. Wczoraj na kolację zjedliśmy jednego pieroga. Dziś powalczymy z drugim :) Mąż początkowo niechętny ze zmęczenia, ostatecznie zajadał się ze smakiem, kiwając głową

Kuchnia po mojemu
Pasztet 132

pory jakoś nie wyszło.  Może teraz, kiedy wreszcie mam przepis to się zmobilizuję?   Składniki: 800 g łopatki / karkówki 500 g wołowiny 500 g podgardla lub surowego boczku 200 g wątróbki wieprzowej 3 cebule sól, pieprz, gałka muszkatołowa 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 2 - 3 liście laurowy ziele angielskie 5 nieświeżych, podsuszonych bułek 8 jajek   Wykonanie: Mięso(...)mięso z bułkami, bez warzyw).  Wymieszać razem z jajkami i doprawić solą, pieprzem i gałką.  3 keksówki (30 cm) wyłożyć papierem.  Przełożyć masę i wyrównać.  Piec w 180 - 200 stopniach około godziny (mniej więcej tyle minut ile waży mięso w keksówce

Sto kolorów kuchni
Szaszłyki z brukselki 165

Kolejna odsłona brukselki. Dobrze przygotowana, potrafi zaskoczyć swym nielubianym smakiem. na 20 mini szaszłyków brukselka - 20 dużych kulek szynka, boczek lub inna wędlina- 20 kawałków pomidorki koktajlowe - 10 szt.   kozi ser lub niebieski, lub inny o wyrazistym smaku 2 opakowania sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru, oliwa, 3 ząbki czosnku, bułka tarta. Brukselkę obrać z zewnętrznych liści, głąb naciąć(...)pół. Ser pokroić na 20 kawałków. Szaszłyki nadziewać na wykałaczki tak aby rozpołowiona brukselka była po bokach a w środku szynka, ser i pomidor. Szaszłyki ułożyć w formie do pieczenia, lekko polać oliwą wymieszaną razem z rozgniecionym czosnkiem i posypać bułką tartą. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut

Jadło i czytadło
Chleb żytni na zakwasie – prosty przepis 55

delikatny miąższ o charakterystycznym dla jasnej mąki żytniej smaku i wspaniałą, lekko chrupiącą skórkę. Przygotowanie tego chleba jest bardzo proste – bez zagniatania i składania! Pieczenie chleba w domu W 2020 roku każdy piekł domowy chleb . W pewnym momencie zabrakło nawet drożdży w sklepach, bo każdy produkował kilogramy bułek i chlebów własnego wyrobu. I super! Moim zdaniem każdy powinien wiedzieć(...)dodatkiem zakwasu. Sama podobnie myślałam i przez wiele lat piekłam wyłącznie chleby na drożdżach . Jakiś czas temu przekonałam się jednak, że zakwas nie jest tylko dla chlebowych ekspertów. Przy odrobinie systematyczności i nauki, można bez większego wysiłku przygotowywać pyszne wypieki z jego wykorzystaniem, tak jak ten chleb żytni na zakwasie . Pieczenie chleba na zakwasie – wskazówki Dbaj o zakwas . Pamiętaj

Na-talerzu.pl
Tarta z łososiem w kształcie ryby 64

Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze  przepisy na kolację – tarta z warzywami –  tarta z porem i łososiem –  tarta z cukinią –  tarta z boczkiem –  ślimaczki z ciasta francuskiego –  pizza z ciasta francuskiego –  paluchy z ciasta francuskiego –  tarty z pomidorami –  chlebek z cukinii –  tarta ze szpinakiem i salami(...)pół czerwonej cebuli 1 zielona papryczka chilli lub jalapeno (opcjonalnie) sól i pieprz 1 jajko i 2 łyżki mleka 1 kulka ziela angielskiego na oko ryby Dodatkowo: papier do pieczenia PRZYGOTOWANIE: Piekarnik rozgrzej do 180 st C. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z ciasta francuskiego wykrój cały kształt ryby (popatrz na moje zdjęcia i możesz narysować podobną). Najpierw delikatnie

nietylkopasta.pl
Pasztet 68

Składniki 300g wątróbki drobiowej 800-900 g kurczaka 300 g mięsa wieprzowego Ok. 400g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku 2-3 Liście laurowe, 1-2 marchewki 1 pietruszka, 1 duża, 3-4 ziarna ziela angielskiego 4 średnie jajka 1 duża bułka namoczona w rosole i nie odciśnięta sól do smaku pieprz do smaku 1 łyżeczka gałka muszkatołowa Wykonanie Wątróbkę zalać(...)maszynkę do mięsa. Bułkę namoczyć w powstałym rosole. Do zmielonego mięsa dodać żółtka,namoczoną bułkę -nie odciśniętą,pianę z ubitych białek,oraz sól,pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać .Piec około 1 godziny w 180 ° C.U mnie wyszły 2 foremki -foremki kupione kiedyś na allegro tutaj cena niecałe

mojej kuchni
Co dziś na obiad? Roladki w sosie paprykowo-pomidorowym 104

plastrów boczku (opcjonalnie) przecier pomidorowy 1 papryka czerwona 100g. śmietanki 30% Przyprawy: bazylia, sól, pieprz, czosnek, pietruszka. 1. Umyj mięso i rozbij dokładnie schab. Posól, popieprz, ułóż plasterek boczku i sera. Posyp bazylią i czosnkiem. Zawiń w roladki. Trik! Rozbij mięso przez woreczek foliowy, dzięki temu nic się nie pobrudzi, a schab przy mocnych uderzeniach tak szybko się nie rozejdzie(...)kilka minut, aby papryka zmiękła, co jakiś czas mieszając. 6. Dokładnie zmiksuj sos blenderem . Dodaj śmietankę, wymieszaj. 7. Wlej sos do roladek. Możesz posypać roladki tartym serem, jeśli lubisz. Piecz w 180 stopniach, około 30-40 minut. Smacznego! Zobacz wszystkie moje przepisy   Artykuł Co dziś na obiad? Roladki w sosie paprykowo-pomidorowym pochodzi z serwisu Rozdomowiona

Rozdomowiona
Pasztet 102

Składniki 300g wątróbki drobiowej 800-900 g kurczaka 300 g mięsa wieprzowego Ok. 400g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku 2-3 Liście laurowe, 1-2 marchewki 1 pietruszka, 1 duża, 3-4 ziarna ziela angielskiego 4 średnie jajka 1 duża bułka namoczona w rosole i nie odciśnięta sól do smaku pieprz do smaku 1 łyżeczka gałka muszkatołowa Wykonanie Wątróbkę zalać(...)maszynkę do mięsa. Bułkę namoczyć w powstałym rosole. Do zmielonego mięsa dodać żółtka,namoczoną bułkę -nie odciśniętą,pianę z ubitych białek,oraz sól,pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać .Piec około 1 godziny w 180 ° C.U mnie wyszły 2 foremki -foremki kupione kiedyś na allegro tutaj cena niecałe

w mojej kuchni
Gołąbki z ziemniakami i kiszką ziemniaczaną 186

były za suche.   Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Z kiszki ziemniaczanej ściągamy jelito, rozgniatamy za pomocą widelca. Do tartych ziemniaków dodajemy cebulę, boczek, kiszkę ziemniaczaną i mieszamy ręką rozdrabniając dodatkowo kiszkę. Doprawiamy pieprzem, solą do smaku, całość jeszcze raz dokładnie  mieszamy. Kapusta: W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i cukru(...)zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Do przygotowania gołąbków wybieramy najładniejsze liście, pozostałe będą nam potrzebne do przykrycia. Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi (mogą być te najmniejsze z samego końca główki kapusty, bo te największe zostawiamy do przykrycia) i układamy gołąbki. Do gołąbków dodajemy 1-2 łyżki masła klarowanego. Przykrywamy liśćmi

Moniki Smakołyki