nadejście wiosny. Jadano więc w ten dzień bardzo tłusto i obficie. Dzisiaj zjadamy w tłusty czwartek głównie pączki czy faworki – choć jeszcze nie tak dawno była to słonina, boczek, tłuste mięsiwa. W Małopolsce do niedawna obchodzono tłusty czwartek w bardzo specyficzny sposób – nazywano go combrowym czwartkiem. W związku z legendą krakowską o burmistrzu nazwiskiem Comber, rokrocznie świętowano poprzez urządzanie(...)pączek Czy można wskazać pączka idealnego? Dzisiaj bogactwo przepisów na pączki sprawia, że trudno wybrać tego jednego jedynego najpyszniejszego pączka. Musi jednak być on puszysty i pyszny, smażony lub pieczony na świeżo! NieTłusty czwartek Co zrobić, jeśli chcecie świętować tłusty czwartek, ale nie chcecie spożywać pączków smażonych na głębokim tłuszczu? Można skorzystać z alternatywnych przepisów na pączki i inne
Mostek w kuchnirozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, wrzucamy boczek i smażymy 4-5 minut, mieszając. Dorzucamy cebulkę i smażymy wszystko razem do zeszklenia. Studzimy. Jeśli wszystko już wystudzone, ziemniaki i boczek z cebulą dodajemy do twarogu. Mocno solimy i pieprzymy, całość mieszamy widelcem. Nigdy nie dodajemy ciepłych ani gorących składników do białego sera – zacznie się ciągnąć i rozpuszczać, a nadzienie stanie(...)partiami, po 8-10sztuk gotujemy pierogi około 1 minuty od wypłynięcia. Patent na to, żeby po ugotowaniu pierogi się nie zlepiały , jest prosty — naszykujcie sobie blachę do pieczenia i olej rzepakowy. Wlejcie na blachę, 2-3 łyżki oleju, wrzucajcie tam odcedzone, świeżo ugotowane i gorące pierogi, poruszając blachą obtoczcie je w tłuszczu i zdejmijcie łyżką cedzakową do pojemnika
Karo in the Kitchenpuszki krojonych pomidorów 1 łyżeczka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie, ostra papryka Dodatki: rukola pomidorki cherry u mnie wędzony boczek, ale może być szynka parmeńska ser mozzarella Jeśli używacie świeżych drożdży najpierw należy zrobić rozczyn: drożdże pokruszyć do miseczki, zalać je 60 ml ciepłej wody, dodać cukier oraz 3 łyżki mąki(...)miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rękoma rozciągnąć na naoliwionej i oprószonej mąką blasze do pieczenia tak aby nadać mu kształt dużego koła (czasem wychodzi prostokąt, ale nie szkodzi :p) i odstawić jeszcze na ok. 0,5 godziny, aby podrosło. W międzyczasie przygotować sos: pomidory
Simply Foodmąki ziemniaczanej Smalec, olej Jeżeli macie dostęp do przyprawy do ziemniaków polecam "babka" będzie miała fajny kolor i inny smak * Ja czasem dodaje do ziemniaczanego ciasta pokrojony boczek wędzony podsmażony razem z cebulą Sposób: Jak zwykle zabieramy sie za mięso Do mięsa dodajemy : 2 jajka Sól,pieprz Łyżka majeranku 1 starta cebula(...)posypujemy blachę kaszą manna dzięki temu bedzie chrupiąca. I wlewamy połowę naszej masy ziemniaczanej Następnie układamy mięso mielone i ponownie zalewamy ziemniakami. Zmniejszamy temperature do 180°C Pieczemy Babkę około 50 min. Jeśli będziemy robić grubsza pamiętajmy o tym ze czas będzie dłuższy Polecam wbić wykalaczke w środek jeśli po wyciągnięciu będziemy mieć ciasto na patyku oznacza
Viola cooks with passionzwyczajach Warszawy. Bo dobra kuchnia to polska kuchnia. Twórcy gry trafnie określili także kulinarne warunki na stacji na Wenus, oferując stacjonującym… wafle proteinowe. W kwaterach dowództwa królują zaś pieczone prosiaki, deski serów, owoce i trunki. Może würfelka na deserek? Wyższe sfery wiedzą jak dogadzać kubkom smakowym. W grze wzmianki o jedzeniu pojawiają się także na rozwieszonych plakatach(...)się bez małych modyfikacji, a raczej upgrade’u dania – uważam, że niezbędny jest tu także dodatkowy sos, który doda całości charakteru i soczystości. W przepisie mamy także boczek – pewnie w oryginale dodanoby gruby kawałek wędzonego boczku, tzw. „Specka”, ale my pokusimy się jeszcze o podsmażenie. Wielbiciele kiszonek proszeni do stołu! Einer kleiner Test mit Sauerkraut
Nerds Kitchenzwyczajach Warszawy. Bo dobra kuchnia to polska kuchnia. Twórcy gry trafnie określili także kulinarne warunki na stacji na Wenus, oferując stacjonującym… wafle proteinowe. W kwaterach dowództwa królują zaś pieczone prosiaki, deski serów, owoce i trunki. Może würfelka na deserek? Wyższe sfery wiedzą jak dogadzać kubkom smakowym. W grze wzmianki o jedzeniu pojawiają się także na rozwieszonych plakatach(...)się bez małych modyfikacji, a raczej upgrade’u dania – uważam, że niezbędny jest tu także dodatkowy sos, który doda całości charakteru i soczystości. W przepisie mamy także boczek – pewnie w oryginale dodanoby gruby kawałek Wielbiciele kiszonek proszeni do stołu! Einer kleiner Test mit Sauerkraut Burger! ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 243 kcal | 4 g białka
Nerds KitchenBardzo smaczna i odchudzona babka ziemniaczana z chudą wędliną i szpinakiem. W ten sposób możemy zastąpić tradycyjny boczek. 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 5 plastrów chudej wędliny (szynki) 4 kostki mrożonego szpinaku 1 kg ziemniaków 100 g żółtego sera 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka Sól Pieprz Liść lubczyku Olej do smażenia Cebule kroimy w bardzo drobna kosteczkę(...)starty ser. Wbijamy jajka i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Przyprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku. Całość dokładnie mieszamy (do powstania gładkiej masy). Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia , wierzch wygładzamy. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 60 minut. Użyłam foremki o wymiarach 12x23 cm. Możemy użyć mniejszej, wtedy babka będzie wyższa
VioletoweKucharzeniedomu i ugotuje. Gotując je, kobieta pochyliła się nad kuchnią i poczuła słodko-kwaśny zapach. Ach, to była ta mąka zalana wodą, o której zapomniała, i która stała na piecu kilka dni. A jak by wlać to do ziemniaków? – pomyślała kobieta. Jak pomyślała, tak zrobiła. Mieszając zakwas zalała nim ziemniaki. Zapach w kuchni rozszedł się apetyczny. Oczy kobiety przyciągnęła skórka(...)Możesz także zakwas przykryty gazą wstawić do lodówki i przechowywać przez kolejne dwa tygodnie. Składniki na żur: 2,5 litra zimnej wody 600 gramów surowej białej kiełbasy 200 gramów boczku wędzonego włoszczyzna jak do rosołu (oprócz kapusty) 5 średnich ząbków czosnku 3 średnie cebule sok z połowy cytryny 5-6 liści laurowych 6-8 sztuk ziela angielskiego majeranek sól, pieprz
Garniec Magaliebyło go więcej niż 2 kg (łącznie – połączonych mięs), bo na 2 kg jest ten przepis. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 kg drobiu 20 dag boczku wędzonego 2 cebule 2 jajka 30 dag wątróbki 40 dag pieczarek 2 małe marchewki 1 duża pietruszka 1/4 selera 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka czerwona, zioła prowansalskie tłuszcz(...)mielenia. Do masy dodaję jajka i przyprawy. Mieszam. Przekładam do 2 keksówek wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Na wierzch pasztety posypuję bułkę tartą- żeby wierzch się nie przypalił. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Należy pilnować pasztetu, bo może się okazać że powinien siedzieć krócej. Obserwujmy czy się nie rumieni za bardzo. Artykuł Cudowny domowy pasztet pochodzi
MojaQchnia.plaromatyczny, z kiszoną kapustą, grzybami, śliwkami, wędlinami oraz mięsem. Do przygotowania bigosu lepiej użyć kilku rodzajów mięsa i wędlin - wołowinę, wieprzowinę, gęsinę, dziczyznę, ale można też dodać wędliny i pieczone mięsa, które pozostały po Świętach. Taki bigos podbije niejedno podniebienie. Zresztą, co będę długo opisywać. Ugotujcie i przekonajcie się sami;) Aha, i jeszcze: gotowanie zaledwie litra bigosu absolutnie(...)Mój wolnowar ma pojemność 6 litrów, więc bigosu wyszło duuuużo i mogłam się podzielić z rodziną:) Składniki: 500g wieprzowiny (łopatka, karkówka, szynka) 300g wołowiny (karkówka, łata) 200 wędzonego boczku 250g dobrej wędzonej kiełbasy (najlepiej domowej; ja dałam kiełbasę z dzika) 50g suszonych grzybów 150g suszonych śliwek 3 wędzone śliwki 2 cebule 2,5 kg kiszonej kapusty 0,5kg kapusty
Obiad gotowyCebulę drobno siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Boczek kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy przygotowane warzywa i boczek, po chwili dodajemy mięso i dokładnie mieszamy. Całość smażymy przez 10 minut. Wlewamy wino, gotujemy 3 minuty, po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, wlewamy bulion(...)boloński, polewamy beszamelem, posypujemy parmezanem, układamy kolejną, identyczną warstwę płatów, sosów i sera. Czynności powtarzamy do skończenia makaronu. Polewamy resztką sosu i posypujemy parmezanem. Lasagne pieczemy przez około godzinę do momentu złotego zarumienienia sera. Po wyjęciu odczekujemy 10 minut. Podajemy z oliwą, grzankami i bazylią. Smacznego! Artykuł Lasagne bolognese pochodzi z serwisu MenMagazine
Menmagazinewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Jest to przepis bazowy. Do pasztetu można dodać inne dowolne składniki, np.: pieczarki, boczek czy salami. 800g cukinii (startej na grubych oczkach tarki) 1 cebula (około 100g) 2 marchewki (około 100g) 20g żółtego sera 3 jajka 1,5-2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki oleju 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki(...)jajka, bułkę tartą, olej i przyprawy. Całość dokładnie wyrobić (najlepiej dłońmi) na jednolitą masę i przełożysz do formy (u mnie około 8,5 x 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Piec 60-75 minut (w zależności od piekarnika) w 180 stopniach. Kroić po ostudzeniu a najlepiej po kilku godzinach odstania pasztetu w lodówce
Di gotujeWielkanocny żurek na pszennym zakwasie z wędzonym boczkiem. Pyszny , biały polski żur na zakwasie z jajkiem, wędzonym boczkiem i białą kiełbasą, doprawiony majerankiem i chrzanem. Prawdziwy domowy żurek na boczku, zabielany śmietaną. Zobacz wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i sposób jak przygotować pyszny, tradycyjny żur na Wielkanoc. Polecam >> > Żurek z białą kiełbasą - łatwy przepis na żurek(...)Barszcz biały z grzybami : przepis na czysty biały barszcz na Wielkanoc . Barszcz biały na Wielkanoc. Wielkanocny biały barszcz z grzybami na jarskim rosole, który podaję z jajkami, wędliną, pieczonym, gotowanym albo duszonym mięsem. Zobacz mój wypróbowany, łatwy i szybki przepis na świąteczny biały barszcz na Wielkanoc. Polecam :) >>> Smacznego
Moja Książka Kucharskanawet mięsa z indyka. Mam nadzieję, że ten przepis będzie jednym z tych, do którego warto wracać i dzielić się nim z przyjaciółmi Zobacz też: Makaron z bakłażanem i boczkiem Makaron z suszonymi pomidorami, kurczakiem i serem pleśniowym Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 150 g surowego makaronu 500 g mięsa mielonego(...)ziołami, solą i pieprzem. Odstawiamy na bok. 3 Cukinię kroimy w cienkie plasterki. Mozzarellę kroimy w kostkę. 4 Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do zrumienienia. Artykuł Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia BazyliiCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na pieczone szparagi z dodatkiem pomidorków, oliwek oraz odrobiny parmezanu. Do przygotowania porcji dla 2-3 osób potrzebujemy: - pęczek zielonych szparagów - kilka pomidorków koktajlowych - garść zielonych oliwek nadziewanych migdałami - kilka listków bazylii - tarty parmezan - sok z połowy cytryny - 3 łyżki oliwy z oliwek - 2 posiekane ząbki czosnku - szczyptę soli i pieprzu 1. Zielone szparagi płuczemy(...)wstawiany do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 15-20 minut. 5. Upieczone warzywa posypujemy tartym parmezanem oraz porwanymi listkami bazylii. Spróbujcie również szparagów zapiekanych w boczku . SMACZNEGO
Bez Cebuli