koperku, kolendry i mięty po 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, nasion kolendry i kopru włoskiego – uprażonych i zmiażdżonych w moździerzu 250 g surowej wołowiny (łopatki) 250 g surowego boczku 100 g ryżu 500 ml bulionu jogurt naturalny czosnek sól i pieprz Wykonanie Mięso mielimy, cebulę drobno siekamy, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ryż gotujemy i studzimy(...)pozostałe liście, aż do wyczerpania farszu. Gotowe dolmy układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym, zalewamy gorącym bulionem i przyciskamy mniejszym żaroodpornym talerzykiem, żeby nie wypłynęły. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170°C – 175°C. Możemy również gotować na wolnym ogniu, bez przykrycia około 1,5 godziny, aż większość bulionu wyparuje. Podajemy dolmy na ciepło
Tajemnice SmakuPasztet smakuje rewelacyjnie i jest bardzo prosty w przygotowaniu. Poniżej podałam przepis bazowy, który możecie samodzielnie zmodyfikować dodając do niego inne ulubione składniki, np.: pieczarki, boczek, salami, czy mnóstwo świeżych ziół. Polecam! (Forma około 8,5 x 27 cm lub dwie mniejsze) 800g cukini 1 cebula (około 100g) 2 marchewki (około 100g) 20g żółtego sera 3 jajka(...)posiekaną cebulą, czosnkiem i zieleniną. Dodać starty ser, jajka, bułkę tartą, olej oraz przyprawy. Całość dokładnie wyrobić (najlepiej dłońmi) na jednolitą masę i przełożysz do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Pasztet należy piec 60-75 minut (w zależności od piekarnika) w 180 stopniach. Kroić po ostudzeniu, a najlepiej po kilku godzinach odstania w lodówce
Di gotujetuż tuż, więc wzięłam się za robienie pasztetu. Wyszedł naprawdę pyszny. Polecam :-) Pasztet wzięłam z TEJ strony. Pasztet domowy Składniki: 1 kg wieprzowiny 1 kg wołowiny ½ kg boczku 3 średnie cebule i pokrojone w plastry 2- 3 bułki 50 g wątróbki 4 – 5 jajek sól, majeranek, 5 ziarnek ziela angielskiego 3 listki laurowe 5 ziarenek(...)mięsną. Przygotować 4 wąskie keksówki ok 20 cm, które należy posmarować smalcem a następnie wyłożyć do nich masę mięsną. Można dno wyłożyć plastrami słoniny. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni C. Jaki rodzaj mięsa dobry jest na pasztet? Łopatka, karczek, biodrówka , szynka. ( Schab jest zbyt suchy więc nie polecam
Na słodko lub wytrawnieSpaghetti bolognese (delikatny sos) Dziś przepis na spaghetti bolognese, które w smaku dosłownie rozpływa się w ustach. Proces przygotowania jest dość długi, ale efekt końcowy jest
Słodkie okruszkijalapeno . Zatem zabieramy się za kulinarną podróż do czasów PRL-u. Na pewno wam zasmakuje. Możecie także spróbować moich dwóch innych przepisów – podwójnego sznycelburgera , albo kanapki z zapiekanym boczkiem . Zobacz mój film z przygotowania zapiekanek Składniki – Zapiekanki domowe z kiełbasą 3 bagietki po ok. 30 cm 6 kiełbasek śląskich 300 g sera cheddar 2 średnie cebule ogórki(...)możecie ją trochę rozwałkować. Cebulkę z kiełbasą rozkładamy na naszych bagietkach. Dodatkowo układamy na nich pokrojone w paski nasze konserwowe ogórki bądź paprykę. Całość posypujemy serem. Zapiekanki wkładamy do pieca na 10 minut. Podajemy z keczupem lub innymi sosami. Koszt: 12 zł (8 zapiekanek) Przygotowanie: 30 minut Zapiekanki domowe z kiełbasą Zapiekanki domowe z kiełbasą Zapiekanki domowe z kiełbasą Artykuł
Kuchennyviral.plWielkanocą i słusznie, ale przecież nie jemy jej tylko raz w roku. W okresie letnim często ląduje na grillu przy boku innych grillowanych smakowitości. Z kolei zimą często jemy pieczoną białą kiełbasę z cebulą i innymi dodatkami, wtedy sprawdza się świetnie jako rozgrzewający, ale i sycący obiad. Dlaczego porwałam się na zrobienie domowej kiełbasy? Głównie z ciekawości(...)super sprzętów. Wystarczy zwykła maszynka do mielenia mięsa z końcówkami do kiełbas ( dostaniecie ją już od 40zł ) i ochota Składniki na białe kiełbasy: 1kg karkówki 1kg szynki 1kg boczku 300g słoniny główka czosnku opakowanie majeranku 4 łyżki papryki czerwonej wędzonej, mielonej 2 łyżki suszonego tymianku opakowanie suszonej pietruszki 2 papryczki chilli po 2 łyżki soli i pieprzu 0,5l lodowatej
NiePieprz.plbardzo wyrazisty, dzięki czemu zapiekanka nie jest mdła. Bardzo polecam. składniki (dla 4 osób) 200 g ugotowanego makaronu ( np świderki) 1 cukinia ok 340 g 100 g szynki lub boczku łyżka kaparów 1/2 papryczki jalapeno parę listków bazylii płatki papryki sos beszamelowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki ciepłego mleka sól pieprz czosnek dodatkowo(...)ogniu, cały czas mieszając, najlepiej drewnianą łyżką , aby uniknąć powstania grudek. Kiedy sos zacznie gęstnieć doprawić czosnkiem, pieprzem i solą. Lekko przestudzony wymieszać ze startym cheddarem. W naczyniu do pieczenia polanym lekko oliwą ułożyć warstwę ugotowanego makaronu, cukiniowy "makaron", posypać papryczką jalapeno, szynką, bazylią, kaparami, solą, pieprzem, płatkami papryki. Wierzch zapiekanki polać serowym sosem, rozprowadzić sos równomiernie, tak aby część
Stare Garyamatorów grillowania oraz zdrowego stylu życia a także tych będących na redukcji. Różni się od „tradycyjnych” dań grillowanych, ponieważ nie jest tak tłuste jak popularne kiełbaski, boczek czy karkówka choć jest równie smaczne. Ta część kurczaka ma niską zawartość tłuszczu, zatem doskonale sprawdzi się na każdym etapie diety bez względu na cel. Wystarczy tylko do odpowiedniej porcji mięsa(...)kłodawska pieprz czarny mielony Przygotowanie Pierś z kurczaka wypłukać pod zimną, bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Filet polecam pokroić na mniejsze porcje, które szybciej się pieką. Do naczynia nalać oliwę, dodać obrany i wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i curry. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kawałki kurczaka i dokładnie obtoczyć w marynacie. Zamarynowane mięso pozostawić
Ola la LCHFtego odcinka skutkuje drapaniem w gardle, nosie i swędzeniem oczu. Ale najbardziej wkurza mnie terroryzm kuchenny i straszenie we wszystkich przepisach. Jak nie będzie dokładnie takie składnika to się piekło otworzy. Jak zupa będzie na bulionie z kostki, a nie prawdziwym to umrzecie w krótkich abcugach. Jak nie będzie składników wege oraz eko i bio to w ogóle to garów(...)dyniowa. Na jednym z forów ta prosta zupa urosła do rangi misterium, a ja, nie używająca mleka kokosowego, bulionu warzywnego, mleka migdałowego, chipsa z parmezanu i karmelizowanej pianki z boczku (WTF??) zostałam czarną owcą. A takiego! Gotowanie ma być przyjemne, proste, na miarę naszych umiejętności i możliwości finansowych! Dlaczego mamy jeść to co jest modne
ladykitchenmiodu/cukru 150 ml mleka Składniki na nadzienie cebulowe: 500 g cebuli 50 g masła 1 łyżka mąki 2 jajka 100 ml śmietany kremówki sól, pieprz kminek 75 g wędzonego boczku Przygotowane: mleko delikatnie podgrzać. Z 2 łyżkami mleka rozmieszać drożdże do upłynnienia. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieścić w misie miksera i zagnieść ciasto. Będzie lekko lepiące(...)wykleić rant dookoła formy jajka robełtać ze śmietanką, następnie wymieszać z ostudzoną cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Wylać na przygotowane ciasto, na wierzu ułożyć wiórki masła piec w 200' C 35-40 minut do zrumienienia podawć na ciepło źródło: stąd
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Małe, słodkie babeczki z dodatkiem jabłka, taka weekendowa przekąska. Nie dość, że ładnie (tak uważam) się prezentuje to jeszcze smakuje i nie szkodzi ( czytaj nie odkłada się na boczkach), a to ogromna zaleta. Cóż, takich grzecznych słodkości chyba nikt nie odmówi.... szklanka otrębów owsianych 150 g serka np Bieluch 3 - 4 jajka ( zależy od wielkości) 1,5 łyżeczki sody(...)chwilę miksujemy aby cukier utrwalił pianę. Dodajemy do ciasta na trzy tury i delikatnie mieszamy. Nakładamy do foremek do 3/4 wysokości , wstawiamy do gorącego piekarnika (180 stopni) i pieczemy około 25 - 30 min. Olej, mleko i masło podgrzewamy razem, dodajemy kawę, a gdy ta się rozpuści dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy aż powstanie jednolita masa. W takiej polewie maczamy
Dieta moja pasjaNajlepszy pasztet, robiony w moim domu od pokoleń. łopatka, karkówka wieprzowa 500 g szponder lub inne mięso wołowe 500 g podgardle lub surowy boczek 500 g 1 udko kurczaka wątróbka drobiowa 100 g 3 cebule 6 jajek 2 czerstwe bułki + mleko do moczenia po 1 marchewce i pietruszce kawałek selera ( ok. 1/4 lub 1/3 ) gałka muszkatołowa liście laurowe(...)smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową , masę dokładnie wyrabiamy, przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy. Wierzch wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni
Smaczne mojebardzo oryginalne a korzeniami swoimi sięga aż odległej Azji. O co chodzi?- O Bao Bans- czyli bułeczki robione na parze. W tradycyjnym przepisie na dodatki do bułeczek znajdziemy glazurowany boczek, ale ja odchudziłam mocno przepis i jako że nie jadam mięsa dla mojej rodziny przygotowałam zmodyfikowaną wersję z gotowanym indykiem. Oprócz tego w bułeczkach ukryłam masę dobrych warzyw surowych(...)mąki ryżowej można zastąpić zwykłą 260 ml mleka 1 czubata łyżka Śniadaniowej o smaku wiejskiego masła marki Bielmar szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 7 g drożdży instant 1 łyżeczka cukru Ponadto : 250 g piersi indyka 0,5 główki czosnku 2 cm kawałek imbiru 6 łyżek jasnego sosu sojowego
vaniliowoczekoladowaprzychodzę do Was z ciastem. Jest to jednak ciasto szczególne, bo wytrawne. Bezglutenowe ciasto ze szparagami i suszonymi pomidorami to ukłon w stronę osób, które ze słodkości najbardziej lubią boczek To także kolejny powód na to, aby kupić szparagi po drodze z pracy i cieszyć się nimi, póki jest na nie sezon Dla mnie tegoroczny maj to zdecydowanie miesiąc(...)ciasta wytrawne Bezglutenowe ciasto ze szparagami i suszonymi pomidorami Przepis na Keksówkę o długości 16 cm 150 g mąki gryczanej 150 g mąki ryżowej Płaska łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Pół łyżeczki ziół prowansalskich 150 g suszonych pomidorów w zalewie (zalewy nie wylewamy) szparagi 180 g jogurtu naturalnego W misce wymieszaj mąkę gryczaną, ryżową oraz proszek do pieczenia
365 dni dookoła kuchnispacerze w chłodną noc, przepyszny, gorący bulion z tortellini z farszem mięsnym i Grana Padano, niezwykle aromatyczna i wyrazista w smaku pasta all’amatriciana z sosem pomidorowym, boczkiem, czosnkiem i ostrą papryką oraz gorąca herbata. Jednak najbardziej zapamiętałam z tej nocy przystawkę, którą dostałyśmy w ramach oczekiwania na posiłek. Była to cudownie smakująca tapenada z gorącymi, chrupiącymi bułeczkami. Tę znakomitą(...)który najbardziej mi odpowiadał. Zrobiłam. Zajęło mi to kilka minut. Otrzymałam przepyszną pastę oliwkową, którą podałam z chrupiącymi grzankami. Aby jeszcze bardziej uwypuklić smak oliwek, grzanki przygotowałam z bagietki pieczonej z czarnymi oliwkami. A ponieważ dziś do domu wpadają promienie słońca, tapenada w mojej kuchni zapowiada nadejście cieplejszych dni. Oby przyszły jak najszybciej. Składniki: Pasta: • 150 g czarnych oliwek
W mojej kuchniPieprz cytrynowy Pieprz pomarańczowy Czubryca biała Czubryca czerwona Czubryca zielona Kozieradka mielona Przyprawa cygańska Przyprawa mexykańska Przyprawa gosposi Przyprawa do pierogów Przyprawa do mięsa mielonego Przyprawa do boczku Przyprawa do schabowych Przyprawa pieczysta do mięs Uwielbiam dobrze doprawione dania i od zawsze miałam sporo rozmaitych rzeczy do ich przyprawiania. Produkty firmy Rafex w 100% spełniają moje oczekiwania(...)przykładowe przepisy z produktami firmy Rafex. Z biegiem czasy będzie ich więcej i więcej... Kapuśniak (z kiszonej kapusty) Kulebiak z kapustą i grzybami Szynka w miodzie i piwie (pieczona w rękawie) Panierowany kotlet z karkówki (z przyprawą do schabowych
Di gotujeRoladki z kurczaka nadziewane pastą pietruszkową z tahini, zapiekane w marchewce ;-) Zazwyczaj takie rolady kojarzą się z ociekającym i niezdrowym tłuszczem, boczkiem i ogórkiem kiszonym. Postanowiłam pokombinować i zrobić zdrową i dietetyczną formę roladki z kurczaka. Zadanie dość pracochłonne ale smak obłędny, pyszny i niepowtarzalny, myślę że warto! SKŁADNIKI: - 1 duży podwójny filet z kurczaka - 2 marchewki młode - 1/2 pęczka(...)pomocą nici kuchennej obwiąż roladę dookoła tak aby marchew mocno przylegała. Pod marchew powkładaj liście rozmarynu. Polej oliwą z oliwek, oprósz marokańskim chili. Zapiekaj pod przykryciem w piecu przez 40 minut. Ja roladki podałam z risotto szafranowym. Smacznego
SMYKWKUCHNI