pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:230/301)

Tatrzańska kwaśnica na żeberku 105

moskole... a przecież tradycyjna kuchnia góralska w istocie jest dość uboga, składa się przede wszystkim z kapusty, ziemniaków, mleka i baraniny. W dawnych czasach w tych rejonach nie piekło się nawet własnego chleba, ziemie są tu mało żyzne, pieczywo zastępowano więc wspomnianymi wcześniej moskolami.        Właśnie z miłości do Zakopanego, do jego klimatu, do regionalnych(...)ziemniaków 0,4 kg kwaszonej kapusty (najlepiej ciętej w długie pasy)  0,7 kg wieprzowych żeberek podwędzanych (użyłam 0,7 kg żeberek nie podwędzanych i 30 dag wędzonego boczku) 1 duża cebula  2 - 3 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz 1-2 łyżki tłuszczu 5- 10 dag suszonych grzybów (moja tym razem była bez grzybów) Sposób

Kuchenne aromaty
Pasztet wieprzowy 58

przyprawię, skonsultowałam tylko parę detali z moim tatą i tak oto jest. Róbcie.  Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 300 g wątroby wieprzowej 300 g podgardla lub surowego boczku 1 marchewka 1 korzeń pietruszki mały kawałek selera 2 czerstwe kajzerki 3 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku pół szklanki wody 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki(...)smażenina, wlewamy ją do naczynia do mięsa. Dokładamy do tego ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone w mniejsze kawałki marchewkę, pietruszkę i seler.  Naczynie zamykamy pokrywką i pieczemy około godziny w 180 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia, wrzucamy kawałki wątróbki. Po tym czasie całość odstawiamy do ostygnięcia, najlepiej na parę godzin. Następnie kajzerki kroimy w mniejsze kawałki

Kardamonovy
Powidła z piekarnika 82

Zwykle nie jest to konieczne, ponieważ śliwki to jedne z najsłodszych owoców, jakie rosną w Polsce i zawierają w sobie mnóstwo naturalnego cukru, który pięknie karmelizuje się w czasie pieczenia. Warto jednak pamiętać, że ich dosłodzenie to żadna zbrodnia. W końcu to tobie mają smakować. Pamiętaj jedynie, aby upewnić się, że cukier zdążył się dobrze rozpuścić. Jak urozmaicić smak powideł(...)można wkładać do pieca (koniecznie sprawdź informacje producenta). Jeśli używasz cukru, posyp nim z wierzchu owoce. Następnie wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na grzanie góra-dół. Tak przygotowane śliwki piecz przez około 3 godziny, mieszając od czasu do czasu. W trakcie pieczenia warto sprawdzać czy gęstość powideł już ci odpowiada. Ostateczny czas pieczenia zależy od tego

okolicepalnika.pl
Wielkanocne pyszności 2018 689

Święta Wielkanocne już za tydzień i jeżeli szukacie inspiracji kulinarnych na ten okres, zapraszam na zestawienie moich ulubionych pyszności nie tylko na święta! Zapraszam Śniadanie Sałatka jajeczna z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą Pyszna sałatka jajeczna Sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi Moje ulubione marynowane jajka w majonezie na łódeczkach z cykorii Marynowane jajka faszerowane musem(...)Żurek z białą kiełbasą i grzybami Biała kiełbasa zapiekana w sosie miodowo-musztardowym Biała kiełbasa zapiekana z warzywami Kurczak duszony z miodem i cytryną Miodowe udka z kaczki Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej Udka

karmelowy
Babka ziemniaczana z wędzoną słoniną 79

wędzoną słoniną – składniki 1 kg ziemniaków 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g wędzonej słoniny 200 g kiełbasy 150 g boczku wędzonego 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 / 2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżka majeranku 1 / 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 / 2 łyżeczki suszonego imbiru 1 / 4 łyżeczki chili sól, pieprz do smaku(...)formy bułka tarta do formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ze słoniny odciąć skórę, następnie słoninę pokroić w dość dużą kostkę. Przełożyć na rozgrzaną suchą patelnię, smażyć na średnim ogniu. Boczek i kiełbasę również pokroić w dużą kostkę, dołożyć do smażącej się słoniny. Czosnek obrać, pokroić na plasterki, cebule obrać, pokroić w kostkę, oba składniki przesypać na patelnię do podsmażonego mięsa

niecodziennikpary
PASZTET Z KRÓLIKA PASTERYZOWANY LUB PIECZONY + FILMIK 101

suchy i dobrze smarowny. Można go upiec w foremce lub zapasteryzować w słoikach. W każdej postaci jest smaczny.  SKŁADNIKI :  około 2 kg królika 0.5 kg tłustego boczku  1 duża cebula 1 duża marchew, pietruszka, kawałek selera liść laurowy, ziele angielskie, pieprz z ziarnkach do gotowania, oraz jałowiec  25 dkg wątróbki z kurczaka 1 łyżka masła około(...)Formę na keks wykładamy folią, rozkładamy mięso i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 * C.  Jeżeli chcemy pasztet zapasteryzować, należy farsz rozłożyć do małych słoiczków, dokładnie zakręcić i pasteryzować w wodzie około 25 minut, licząc czas od zagotowania się wody.  Pasztet pasteryzowany można długo przechowywać. Natomiast pieczony w foremce jest do bezpośredniego spożycia. Jest on wyjątkowo smaczny

Kulinarne Fantazje Marioli
Ratujmy klasyki! podsumowanie akcji kulinarnej 130

BRZOSKWINIAMI autorka: Marcepanowa | blog: Marcepanowa kuchnia Placki z siekanymi jabłkami – najlepsze autorka: wysmakowane.pl | blog: Wysmakowane Butter chicken autorka: wysmakowane.pl | blog: Wysmakowane Stefanka autorka: bisiakowska | blog: Iammuffina Kapusta kiszona z pieczonym kurczakiem - bigos autorka: dorotaw79 | blog: Co w kredensie piszczy Konfitura z róży cukrowej autorka: dorotaw79 | blog: Co w kredensie piszczy Roladki ze schabu autorka: dorotaw79 | blog: Co w kredensie(...)smak dzieciństwa autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Sałatka z kapusty na zimę autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Śląski galert autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Kasza gryczana z cebulą i boczkiem autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Wątróbką wieprzowa z cebulą autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Makaron z serem i cukrem autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kolacja degustacyjna ProVita Team i Przyjaciele 2 „Polska jesień” - część 2 153

główne 6. danie główne: skarp, chrzan, kiszona rzodkiewka, kosztela i wino: Riesling Herrenberger GG trocken 2013 Filet (z białą skórą) turbota konfitowany w maśle, plasterek marynowanego chrzanu, kiszona rzodkiewka, pieczona kosztela. Do tego Riesling Herrenberg GG trocken 2013, winnica Rappenhof Świetny Riesling klasy Grand Cru (Großes Gewächs) z parceli Herrenberg. Kremowa mineralność typowa dla wapiennego terroir. W bukiecie dominują(...)współbrzmiał ze słodką kosztelą dzięki dość wyraźnie zarysowanej resztkowej słodyczy. 7. danie główne: sarnina, czeremcha, rydz, lubczyk, kasztan, kacza krew i wino: Spatburgunder trocken 2012. Comber z sarny w boczku, galaretka z czeremchy, rydze smażone w cieście, kaszanka z kaczej krwi, krucha posypka z kasztanów (a kasztany z ogródka szefa kuchni). Idealnie upieczony, delikatny comber sarny podbił serca wszystkich uczestników

królestwo garów
Pancakes with honey and blueberries 87

This is traditional American-style breakfast, but it also taste good with fried bacon and maple syrup. To jest tradycyjne śniadanie w stylu amerykańskim, świetnie smakuje też ze smażonym boczkiem oraz syropem klonowym. Ingredients: 2 cups plain flour, 1.1/2 tsp of soda, 4 tbsp sugar, 1 egg, 300 ml milk, oil for frying, honey, blueberries Składniki: 2 szklanki mąki(...)with honey and blueberries. Do mistera wrzucić mąkę, sodę i cukier. Dodać jajko i miksować do uzyskania gładkiego ciasta. Podgrzać olej na patelni i włożyć dużą łyżkę ciasta. Piec 2-3 minuty. Zdjąć z patelni i podawać cieple z miodem i borówkami

Smaki Przyprawy i Kolory
Pancakes with honey and blueberries 159

This is traditional American-style breakfast, but it also taste good with fried bacon and maple syrup. To jest tradycyjne śniadanie w stylu amerykańskim, świetnie smakuje też ze smażonym boczkiem oraz syropem klonowym. Ingredients: 2 cups plain flour, 1.1/2 tsp of soda, 4 tbsp sugar, 1 egg, 300 ml milk, oil for frying, honey, blueberries Składniki: 2 szklanki mąki(...)with honey and blueberries. Do mistera wrzucić mąkę, sodę i cukier. Dodać jajko i miksować do uzyskania gładkiego ciasta. Podgrzać olej na patelni i włożyć dużą łyżkę ciasta. Piec 2-3 minuty. Zdjąć z patelni i podawać cieple z miodem i borówkami

Kulinarna rozmowa
Chłopski garnek 102

Chłopski garnek – przepyszny, rozgrzewający jednogarnkowy obiad idealny na każdą okazję. Czas przygotowania : 1.5 godziny Ilość porcji:  2-4 osób Trudność przygotowania: średnie Cena:  

karolgotuje
Roladki schabowe w sosie keczupowo musztardowym 107

Soczyste roladki schabowe nadziane boczkiem wędzonym fasolką szparagową i papryką. Podane w bardzo prostym aromatycznym sosie. Pyszna i nie banalna propozycja na rodzinny obiad. 4 porcje 600-700 gramów schabu 4 duże plastry boczku wędzonego Fasolka szparagowa 20 strąków pół papryki czerwonej lub innej sól pieprz Sos 4-5 kopiaste łyżeczki ketchupu 2-3 kopiaste łyżeczki musztardy Mięso pokroić(...)plastry, rozbić tłuczkiem jak na kotlety. Przyprawić solą i pieprzem. Na każdym kotlecie ułożyć plastry boczku wędzonego, kilka fasolek szparagowych i paprykę pokrojoną w paski. Mięso zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką. Na patelni lub w brytfance rozgrzać około 4 łyżki oleju włożyć roladki i obsmażyć z każdej strony na zloty kolor. Następnie wlać dowolny bulion lub wodę tyle

Andzia Pichci
Gołąbki z kapusty kiszonej 140

się udało kupić główkę kiszonej kapusty w tureckim sklepie. Gołąbki z kiszonej kapusty przygotowywała zawsze moja babcia Tosia, sama kisiła główki kapusty, a farsz robiła zawsze z ryżu i boczku, stały sobie ułożone w brytfance w dachówce i powoli dochodziły, cóż to były za pyszne gołąbki! Gołąbki to tradycyjne danie , które kochają prawie wszyscy Polacy! Mielone mięso, zawinięte w liście(...)naszego smaku. Obróbka termiczna sprawia, że gołąbki są delikatne i aromatyczne. Często przygotowuję gołąbki ułożone warstwowo w garnku, ale te gołąbki zrobiłam w piekarniku, ułożyłam gołąbki na blaszce i piekłam je jednocześnie podlewając bulionem i tłuszczem. Takie nam smakują najbardziej. Jak, zatem przygotować takie gołąbki? Poniżej znajdziecie smakowity przepis na gołąbki z kapusty kiszonej! Gołąbki najlepiej smakują w połączeniu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania