pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:239/301)

Zapiekany makaron z cukinią i sosem beszamelowym 186

bardzo wyrazisty, dzięki czemu zapiekanka nie jest mdła. Bardzo polecam. składniki (dla 4 osób) 200 g ugotowanego makaronu ( np świderki) 1 cukinia ok 340 g 100 g szynki lub boczku łyżka kaparów 1/2 papryczki jalapeno parę listków bazylii płatki papryki sos beszamelowy  2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki ciepłego mleka sól pieprz czosnek  dodatkowo(...)ogniu, cały czas mieszając, najlepiej drewnianą łyżką , aby uniknąć powstania grudek. Kiedy sos zacznie gęstnieć doprawić czosnkiem, pieprzem i solą. Lekko przestudzony wymieszać ze startym cheddarem. W naczyniu do pieczenia polanym lekko oliwą ułożyć warstwę ugotowanego makaronu, cukiniowy "makaron", posypać papryczką jalapeno, szynką, bazylią, kaparami, solą, pieprzem, płatkami papryki. Wierzch zapiekanki polać serowym sosem, rozprowadzić sos równomiernie, tak aby część

Stare Gary
KURCZAK Z GRILLA W MARYNACIE CZOSNKOWO-CURRY (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 64

amatorów grillowania oraz zdrowego stylu życia a także tych będących na redukcji. Różni się od „tradycyjnych” dań grillowanych, ponieważ nie jest tak tłuste jak popularne kiełbaski, boczek czy karkówka choć jest równie smaczne. Ta część kurczaka ma niską zawartość tłuszczu, zatem doskonale sprawdzi się na każdym etapie diety bez względu na cel. Wystarczy tylko do odpowiedniej porcji mięsa(...)kłodawska pieprz czarny mielony Przygotowanie Pierś z kurczaka wypłukać pod zimną, bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Filet polecam pokroić na mniejsze porcje, które szybciej się pieką. Do naczynia nalać oliwę, dodać obrany i wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i curry. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kawałki kurczaka i dokładnie obtoczyć w marynacie. Zamarynowane mięso pozostawić

Ola la LCHF
Przepis nie zawiera topinambura, egzotyki i ciekłego azotu – najprostsza zupa z dyni 124

tego odcinka skutkuje drapaniem w gardle, nosie i swędzeniem oczu. Ale najbardziej wkurza mnie terroryzm kuchenny i straszenie we wszystkich przepisach. Jak nie będzie dokładnie takie składnika to się piekło otworzy. Jak zupa będzie na bulionie z kostki, a nie prawdziwym to umrzecie w krótkich abcugach. Jak nie będzie składników wege oraz eko i bio to w ogóle to garów(...)dyniowa. Na jednym z forów ta prosta zupa urosła do rangi misterium, a ja, nie używająca mleka kokosowego, bulionu warzywnego, mleka migdałowego, chipsa z parmezanu i karmelizowanej pianki z boczku (WTF??) zostałam czarną owcą. A takiego! Gotowanie ma być przyjemne, proste, na miarę naszych umiejętności i możliwości finansowych! Dlaczego mamy jeść to co jest modne

ladykitchen
Niemiecki placek cebulowy - najlepszy Zwiebelkuchen 168

miodu/cukru 150 ml mleka Składniki na nadzienie cebulowe: 500 g cebuli 50 g masła 1 łyżka mąki 2 jajka 100 ml śmietany kremówki sól, pieprz kminek 75 g wędzonego boczku Przygotowane: mleko delikatnie podgrzać. Z 2 łyżkami mleka rozmieszać drożdże do upłynnienia. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieścić w misie miksera i zagnieść ciasto. Będzie lekko lepiące(...)wykleić rant dookoła formy jajka robełtać ze śmietanką, następnie wymieszać z ostudzoną cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Wylać na przygotowane ciasto, na wierzu ułożyć wiórki masła piec w 200' C 35-40 minut do zrumienienia podawć na ciepło źródło:  stąd

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Otręby, miód, jabłka i serek czyli kakaowe babeczki bez tłuszczu. 89

Małe, słodkie babeczki z dodatkiem jabłka, taka weekendowa przekąska. Nie dość, że ładnie (tak uważam) się prezentuje to jeszcze smakuje i nie szkodzi ( czytaj nie odkłada się na boczkach), a  to ogromna zaleta. Cóż, takich grzecznych słodkości chyba nikt nie odmówi.... szklanka otrębów owsianych 150 g serka np Bieluch 3 - 4 jajka ( zależy od wielkości) 1,5 łyżeczki sody(...)chwilę miksujemy aby cukier utrwalił  pianę. Dodajemy do ciasta na trzy tury i delikatnie mieszamy. Nakładamy do foremek do 3/4 wysokości , wstawiamy do gorącego piekarnika (180 stopni) i pieczemy około 25 - 30 min. Olej, mleko i masło podgrzewamy razem, dodajemy kawę, a gdy ta się rozpuści dodajemy połamaną czekoladę.  Mieszamy aż powstanie jednolita masa. W takiej polewie maczamy

Dieta moja pasja
Domowy pasztet wieprzowo - wołowy z odrobiną drobiu 89

Najlepszy pasztet, robiony w moim domu od pokoleń.    łopatka, karkówka wieprzowa 500 g szponder lub inne mięso wołowe 500 g podgardle lub surowy boczek 500 g 1 udko kurczaka wątróbka drobiowa 100 g 3 cebule 6 jajek 2 czerstwe bułki + mleko do moczenia po 1 marchewce i pietruszce kawałek selera ( ok. 1/4 lub 1/3 ) gałka muszkatołowa liście laurowe(...)smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową , masę dokładnie wyrabiamy, przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy. Wierzch wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni

Smaczne moje
Śniadaniowe bao bans z gotowanym indykiem i warzywami 156

bardzo oryginalne a korzeniami swoimi sięga aż odległej Azji. O co chodzi?- O Bao Bans- czyli bułeczki robione na parze. W tradycyjnym przepisie na dodatki do bułeczek znajdziemy glazurowany boczek, ale ja odchudziłam mocno przepis i jako że nie jadam mięsa dla mojej rodziny przygotowałam zmodyfikowaną wersję z gotowanym indykiem.  Oprócz tego w bułeczkach ukryłam masę dobrych warzyw surowych(...)mąki ryżowej można zastąpić zwykłą  260 ml mleka  1 czubata łyżka Śniadaniowej o smaku wiejskiego masła marki Bielmar szczypta soli  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 7 g drożdży instant 1 łyżeczka cukru  Ponadto :  250 g piersi indyka  0,5 główki czosnku  2 cm  kawałek imbiru  6 łyżek jasnego sosu sojowego

vaniliowoczekoladowa
Bezglutenowe ciasto ze szparagami i suszonymi pomidorami 141

przychodzę do Was z ciastem. Jest to jednak ciasto szczególne, bo wytrawne. Bezglutenowe ciasto ze szparagami i suszonymi pomidorami to ukłon w stronę osób, które ze słodkości najbardziej lubią boczek To także kolejny powód na to, aby kupić szparagi po drodze z pracy i cieszyć się nimi, póki jest na nie sezon Dla mnie tegoroczny maj to zdecydowanie miesiąc(...)ciasta wytrawne Bezglutenowe ciasto ze szparagami i suszonymi pomidorami Przepis na Keksówkę o długości 16 cm   150 g mąki gryczanej 150 g mąki ryżowej Płaska łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Pół łyżeczki ziół prowansalskich 150 g suszonych pomidorów w zalewie (zalewy nie wylewamy) szparagi 180 g jogurtu naturalnego W misce wymieszaj mąkę gryczaną, ryżową oraz proszek do pieczenia

365 dni dookoła kuchni
Tapenada (pasta z oliwek) wg Aleex 113

spacerze w chłodną noc, przepyszny, gorący bulion z tortellini z farszem mięsnym i Grana Padano, niezwykle aromatyczna i wyrazista w smaku pasta all’amatriciana z sosem pomidorowym, boczkiem, czosnkiem i ostrą papryką oraz gorąca herbata. Jednak najbardziej zapamiętałam z tej nocy przystawkę, którą dostałyśmy w ramach oczekiwania na posiłek. Była to cudownie smakująca tapenada z gorącymi, chrupiącymi bułeczkami. Tę znakomitą(...)który najbardziej mi odpowiadał. Zrobiłam. Zajęło mi to kilka minut. Otrzymałam przepyszną pastę oliwkową, którą podałam z chrupiącymi grzankami. Aby jeszcze bardziej uwypuklić smak oliwek, grzanki przygotowałam z bagietki pieczonej z czarnymi oliwkami. A ponieważ dziś do domu wpadają promienie słońca, tapenada w mojej kuchni zapowiada nadejście cieplejszych dni. Oby przyszły jak najszybciej. Składniki: Pasta: • 150 g czarnych oliwek

W mojej kuchni
Rafex - naturalne przyprawy - test 130

Pieprz cytrynowy  Pieprz pomarańczowy Czubryca biała Czubryca czerwona Czubryca zielona  Kozieradka mielona Przyprawa cygańska Przyprawa mexykańska Przyprawa gosposi Przyprawa do pierogów Przyprawa do mięsa mielonego Przyprawa do boczku Przyprawa do schabowych Przyprawa pieczysta do mięs  Uwielbiam dobrze doprawione dania i od zawsze miałam sporo rozmaitych rzeczy do ich przyprawiania. Produkty firmy Rafex w 100% spełniają moje oczekiwania(...)przykładowe przepisy z produktami firmy Rafex. Z biegiem czasy będzie ich więcej i więcej... Kapuśniak (z kiszonej kapusty) Kulebiak z kapustą i grzybami   Szynka w miodzie i piwie (pieczona w rękawie) Panierowany kotlet z karkówki (z przyprawą do schabowych

Di gotuje
Roladki z kurczaka w marchewce. 1850

Roladki z kurczaka nadziewane pastą pietruszkową z tahini, zapiekane w marchewce ;-) Zazwyczaj takie rolady kojarzą się z ociekającym i niezdrowym tłuszczem, boczkiem i ogórkiem kiszonym. Postanowiłam pokombinować i zrobić zdrową i dietetyczną formę roladki z kurczaka. Zadanie dość pracochłonne ale smak obłędny, pyszny i niepowtarzalny, myślę że warto! SKŁADNIKI: - 1 duży podwójny filet z kurczaka - 2 marchewki młode - 1/2 pęczka(...)pomocą nici kuchennej obwiąż roladę dookoła tak aby marchew mocno przylegała. Pod marchew powkładaj liście rozmarynu. Polej oliwą z oliwek, oprósz marokańskim chili. Zapiekaj pod przykryciem w piecu przez 40 minut. Ja roladki podałam z risotto szafranowym. Smacznego

SMYKWKUCHNI
Co do barszczu czerwonego 73

Bożym Narodzeniem i wigilijnym barszczem z uszkami . Ale u nas w domu gotowaliśmy barszcz również o innych porach roku, podając go z ugotowanymi, całymi ziemniakami okraszonymi skwarkami z boczku, wykorzystujemy go na bieżąco do zup, czy napojów . Dzisiaj jest 23 grudnia, jeśli zastanawiasz się co podać do barszczu czerwonego, to mam dla Ciebie kilka propozycji. Do wigilijnego barszczu świątecznego oprócz(...)myślą o Wigilii, bo są obowiązkowe jako składnik farszu, to przekąski na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia. W moim domu rodzinnym do barszczu zawsze podawane były uszka, czasami dodatkowo piekło się paszteciki. Natomiast panierowane krokiety, takie klasyczne z naleśników, ale pokrojone na mniejsze porcje, w wersji mini były zawsze niekwestionowanym zwycięzcą gdy założyłam swoją rodzinę, podobnie zajadano się moimi pasztecikami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lekka alternatywa dla tłustych dodatków na pizzy? Zobacz propozycje. 156

musi. Wszystko zależy od tego, jakie dodatki trafią na drożdżowe ciasto. Jeżeli więc nie chcesz zrezygnować z tego włoskiego dania a dbasz o linię, poznaj mniej kaloryczne alternatywy dla boczku, kiełbasy czy serów. Jak pokazuje raport „Talerz Polaka 2015” przygotowany przez serwis gastronomiczny PizzaPortal.pl, pizza w Białymstoku, Warszawie, Krakowie oraz innych miastach niezmiennie wygląda tak samo. Polacy zachowują ostrożność(...)Dzięki temu pizzę aż chce się jeść oczami. 2. Brokuły Brokuły to bogactwo cennych składników odżywczych. Charakteryzują się niską kalorycznością, dlatego świetnie sprawdzą się jako dodatek do pizzy. Dzięki pieczeniu, zachowują one swoją chrupkość i wzbogacają smak włoskiego dania. 3. Pieczarki (lub inne grzyby) Pizza z pieczarkami to już klasyk nad klasykami. Nie da się jednak ukryć, że podawana właśnie

W kuchennym oknie Ewy
Pizza z brokułami, fetą i boczkiem 195

pizzy: 200 g pomidorów z puszki krojonych lub passata suszone oregano, ostra papryka, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru, pół łyżeczki chrzanu Przygotowanie pizzy z brokułami, fetą i boczkiem: Ciasto: Wszystkie składniki sypkie połącz w głębszej misce, dodaj oliwę i wodę, mieszaj łyżką (robię to łyżką drewnianą), potem rękoma wyrób elastyczne ciasto odchodzące od dłoni, ciut cierpliwości, a będzie idealne. Gdyby(...)kształt cienkiego placka. Na ciasto wykładaj: sos pomidorowo-chrzanowy, tarty ser i resztę składników. Jak już ułożysz wszystkie składniki posyp pizzę dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem, dodatkowo można suszoną bazylią. Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 200C przez 20 minut (bez termoobiegu, grzaniem góra-dół). Gotową można polać delikatnie oliwą czosnkową. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Pasztet klasyczny pieczony, nie tylko na święta – kruchy i soczysty 165

prawdziwki, podgrzybki, suszone pomidory lub zielony marynowany pieprz. Na nie nakładamy pozostałą masę i postępujemy dokładnie tak samo, jak wyżej .   Wstawiamy pasztety na środkową półkę rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 190⁰C przez 80minut. Po czym poznać że pasztet jest już upieczony? Z wierzchu powinien być zarumieniony, a jego boki będą widocznie odchodzić od formy. Wyłączamy piekarnik i pasztety(...)DZIEŃ – smażenie i gotowanie 500g szynki wieprzowej albo mięsa z królika 500g pręgi wołowej lub antrykotu albo szynki z dzika 500g karkówki wieprzowej 500g łopatki wieprzowej 500g surowego boczku 200g słoniny surowej 2 cebule /250-300g 2 marchewki /150g 1 pietruszka /150g ½ średniego selera /200g 6 ziaren ziela angielskiego 6-8 kulek jałowca 4-5 liści laurowych 1 łyżeczka ziaren czarnego

Karo in the Kitchen