pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:240/301)

Domowa biała kiełbasa 55

mojej rodzinie biała kiełbasa należy do ulubionych wielkanocnych dań. Zazwyczaj podaję kiełbasę białą parzoną, pieczoną z cebulą w piwie lub jako dodatek do żurku. Choć w sklepach jej nie brakuje to niestety trudno dziś kupić smaczną białą kiełbasę. Mam wrażenie, że przed świętami producenci stawiają na ilość a nie na jakość. Po kilku nieudanych zakupach postanowiłam sama zrobić kiełbasę(...)dużo przypraw przytłoczy smak mięsa. Składniki na ok 3 kg kiełbasy 1,5 kg karkówki wieprzowej bez kości 0,5 kg łopatki wieprzowej bez kości 0,5 kg boczku surowego -tłustego, ponieważ tłuszcz jest nośnikiem smaku 6 sporych ząbków czosnku 3 płaskie łyżki soli 1 i 1/2 lyżeczki cukru 7 gr pieprzu czarnego zmielonego 7 gr majeranku suszonego

Kasia i jej kobiecy świat
Domowa biała kiełbasa 92

mojej rodzinie biała kiełbasa należy do ulubionych wielkanocnych dań. Zazwyczaj podaję kiełbasę białą parzoną, pieczoną z cebulą w piwie lub jako dodatek do żurku. Choć w sklepach jej nie brakuje to niestety trudno dziś kupić smaczną białą kiełbasę. Mam wrażenie, że przed świętami producenci stawiają na ilość a nie na jakość. Po kilku nieudanych zakupach postanowiłam sama zrobić kiełbasę(...)dużo przypraw przytłoczy smak mięsa. Składniki na ok 3 kg kiełbasy 1,5 kg karkówki wieprzowej bez kości 0,5 kg łopatki wieprzowej bez kości 0,5 kg boczku surowego -tłustego, ponieważ tłuszcz jest nośnikiem smaku 6 sporych ząbków czosnku 3 płaskie łyżki soli 1 i 1/2 lyżeczki cukru 7 gr pieprzu czarnego zmielonego 7 gr majeranku suszonego

Kasia i jej kobiecy świat
Jajka zapiekane z botwinką i parmezanem 161

Jajka w kokilkach - co kraj to obyczaj Klasyczne  Oeufs en Cocotte  to  jajka zapiekane z masłem i odrobiną crème fraîche , które czasem Francuzi wzbogacają kawałeczkami boczku (lardons), pieczarkami, wędzonym łososiem, szpinakiem czy szparagami. Widziałam nawet wersję z kawiorem, co czyni z jajek w kokilkach raczek wykwintne danie, godne śniadania w eleganckim hotelu. Ale zapiekane jajka popularne(...)kokilki - dzięki temu żółtko pozostanie w całości.  W czasie moich wędrówek po Internecie natrafiłam także na włoską odmianę zapiekanych jajek - Uova al Forno , czyli jajka z pieca. Włosi zapiekają jajka z sosem pomidorowym i serem  (a jakże by inaczej) i nazywają Uova Al Pomodoro , choć nie koniecznie umieszczają je w małych naczynkach, tylko w większych formach do zapiekania

Chilli Czosnek i Oliwa
Lasagne z kapusty z sosem marinara 88

przygotowania potrzebujemy: Kapusta biała- 3kg Mięso wołowo- wieprzowe- 400g Pieczarki- 440g Papryka- 300g Mozzarella w kulkach- 250g Boczek- 200g Smalec- 100g Ser żółty- 160g Cebula- 75g Sól, pieprz- 1/2 łyżeczki Sos marinara Pulpa pomidorowa- 400g Passata pomidorowa- 250g Cebula- 75g Masło- 25g Oliwa z oliwek- 25g Czosnek- 15g Sól, pieprz, oregano, bazylia- 1/2 łyżeczki W dużym garnku gotujemy wodę w ilości(...)wycinamy głąb oraz usuwamy pierwsze brzydkie warstwy liści. Gotujemy 25-35 min- zrywamy wierzchnie ugotowane liście (16 sztuk- 771g). Na głębokiej patelni rozpuszczamy smalec (60g) i smażymy drobno pocięty boczek i cebulę. Dodajemy mięso i rozbijamy powstałe zbite kawałki mięsa. Do usmażonego mięsa dodajemy drobno pokrojone pieczarki i przyprawiamy. W małym rondelku topimy masło z dodatkiem oliwy. Dodajemy cebulę

serzmiesem
Najlepszy babciny pasztet domowy 100

przygotowania formy Boczek kroimy i układamy na spodzie dużego, szerokiego garnka. Wołowinę, pierś z indyka i karkówkę kroimy na małe kawałki (3 x 3 cm) i kładziemy na boczku. Pietruszkę, marchewkę, cebulę i selera obieramy, kroimy w grube plastry i razem z suszonymi grzybami kładziemy na mięsie. Do garnka wlewamy mniej więcej 1 litr wody, dodajemy listki laurowe i ziele(...)imbir, dokładnie mieszamy lub miksujemy. Podłużną formę (30 x 12 x 10cm) natłuszczamy masłem i posypujemy bułką tartą. Otrzymaną mięsną masę przekładamy do formy i wygładzamy powierzchnię mokrą łyżką. Pieczemy 1 godzinę i 15-30 minut w 190 stopniach. Kroimy i podajemy po ostudzeniu. Pasztet przechowywać w lodówce lub część można zamrozić. Smacznego! Artykuł Najlepszy babciny pasztet domowy pochodzi

Be Fit Be Strong
Gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną i boczkiem 103

PRZYGOTOWANIE farszu do gołąbków:  W między czasie gotujemy kaszę jaglaną, którą wcześniej płuczemy na sitku. Kaszę gotujemy w proporcjach 1:2 i ostawiamy. Na suchej patelni przesmażamy boczek pokrojony w kostkę, dodajemy drobno posiekanego pora, i chwilę smażymy. Następnie dodajemy wcześniej ugotowaną kaszę jaglaną. Całość smażymy i doprawiamy solą, pieprze, czosnkiem niedźwiedzim i posiekaną natką pietruszki. Gotowy farsz odstawiamy(...)doprawiamy solą oraz pieprzem. Pod koniec dodajemy schłodzone masło. Chwilę podgrzewamy sos i obficie polewamy nim gołąbki.  Gołąbki w sosie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C i pieczemy pod przykryciem ok. 60 min.  Upieczone gołąbki serwujemy z dużą ilością świeżo posiekanego koperku. Smacznego

kulinarnyJa
Muszle faszerowane boczkiem z sosem pomidorowym 145

średnia cebula, poszatkowana po 1 łyżeczce suszonej bazylii i oregano puszka krojonych pomidorów bez skórki 1 łyżka cukru 300ml bulionu warzywnego sól i pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Następnie mielimy usmażone mięso w robocie kuchennym. Przekładamy do miski i dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cukinię i serek(...)200º. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy ciepły sos. Każdą z muszli faszerujemy mięsem i układamy w naszymi lekko zanurzając w sosie. Naczynie przykrywamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut aż sos zabulgocze. Po tym czasie ściągamy folie i pieczemy jeszcze przez 10 minut, aby makaron był chrupiący na wierzchu. Powrót na górę

Smaczna Strona
pot pie pod ciastem francuskim 195

ciekawe formy w trakcie rośnięcia i wygląda niezwykle dekoracyjnie. ziemniaczane pot pie: - z fasolką szparagową i frankfurterkami , - z kapustą i białą kiełbasą w czerwonym winie , - z kapusty włoskiej i boczku ; potrawka drobiowa zapiekana pod ciastem francuskim 250 g mięsa drobiowego (indyk, kurczak), 250 g pieczarek, 500 g rozdrobnionego szpinaku, 1 por, otarta skórka z 0,5 cytryny, 1 łyżeczka suszonego(...)przykryciem przez 10 minut. Potrawkę przełóż do naczynia mniejszego od arkusza ciasta francuskiego, tak, by ciasto zwisało po 2-3 cm z każdej strony. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w 200 st. C przez 30-35 minut. Przed podaniem odstaw na 5-10 minut

Eksperyment sobotni
Focaccia z figami, czerwoną cebulą, gorgonzolą i rozmarynem 144

jeszcze ten pasujący do fig kolor - tegoroczna jesień ma dla mnie kolor fioletu! :) ➤ Spróbuj także: focaccię z gorgonzolą i gruszką na cieście z wędzoną papryką sałatkę z figami, boczkiem i sosem z gorgonzoli sałatkę z karmelizowaną gruszką, gorgonzolą i szpinakiem czekoladowe clafoutis z gorgonzolą i gruszką Focaccia z figami, czerwoną cebulą, gorgonzolą i rozmarynem Składniki /dla 2-4 osób(...)albo zamrozić ciasto na przyszłość). Zagnieć ciasto, następnie uformuj z niego kulę i zostaw do wyrośnięcia na 2 godziny (aż podwoi swoją objętość).  Weź duży kawałek papieru do pieczenia i posmaruj go lekko oliwą. Ułóż na nim ciasto, rozpłaszcz opuszkami palców i rozciągnij w kształt koła lub prostokąta. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.  Piekarnik

Chilli Czosnek i Oliwa
Roladki schabowe ze szpinakiem, pieczarkami i mozzarellą 467

Pyszne roladki ze schabu z nadzieniem ze szpinaku, pieczarek i mozzarelli.  Całość owinięta szynką parmeńską (może też być cienko krojony boczek) . Może wypróbujecie w nadchodzące święta? SKŁADNIKI (na 4 roladki -  1 roladka 391 kcal) 1/2 kg schabu bez kości 5 dużych pieczarek 1 mała cebula 100 g szpinaku 1/2 kulki mozzarelli (62,5g) 2 ząbki czosnku sól, pieprz(...)szynki. Układamy w naczyniu żaroodpornym.  Polewamy pozostałą łyżeczką oliwy, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg) na 30 minut.  Podajmy z ulubionymi dodatkami - np. pieczone ziemniaczki+sałata. Smacznego :) źródło inspiracji

Moje Kuchenne Rewelacje
Tortilla z jarmużem 164

ciepły i zimny, podany w temperaturze pokojowej. Dobrym, zaostrzającym, dodatkiem był jogurt grecki wymieszany z harissą.  składniki 200 g jarmużu 200 g ziemniaków 60 g wędlin (szynka, boczek) 1 cebula 5 jajek 50 ml śmietany - użyłam kremówki 30 g startego sera - np   Parmezan ,   szczypior od dymki drobno pokrojony 1 papryczka jalapeno drobno pokrojona garść bazylii, posiekanej(...)patelni. Przykryć  smażyć  na małym ogniu. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st. C.  Kiedy piekarnik się rozgrzeje, wstawić patelnię do środka bez przykrywania. Piec przez ok 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką, czy masa się ścięła. Wyjąć patelnię z piekarnika, przyłożyć do patelni drewnianą deskę lub talerz i odwrócić patelnię  dnem do góry

Stare Gary
KÖTTBULLAR - SZWEDZKIE KLOPSIKI 244

nią posiekaną w drobną kosteczkę cebulę. Usmaż również na lekko złoty kolor. Do miski przełóż mięso mielone, dodaj do niego namoczoną i odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę, jajko, boczek, cebulę, sól, pieprz oraz przyprawy (gałkę muszkatołową, kolendrę, pieprz cayenne). Wymieszaj całość dokładnie łyżką. Z gotowej masy mięsnej uformuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego, rolując je w dłoni. Mięso będzie lepiło(...)cały czas mieszaj sos rózgą kuchenną, aż zgęstnieje. Dodaj do niego smietanę kremówkę i sos sojowy, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 1 minutę. Klopsiki podawaj z puree ziemniaczanym, pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami oraz z dżemem borówkowym lub żurawiną ze słoika. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Indyk w kulinarnych tradycjach świata 76

kraj różnorodnych smaków. Wbrew obiegowym opiniom, Amerykanie to smakosze mięsa drobiowego. Szczególnie na domowych stołach gości on częściej, niż mięso czerwone. Niewątpliwie wizytówką tamtejszej kuchni jest odświętne danie z pieczonego indyka. To symbol Święta Dziękczynienia. I symbol tego, że Ameryka nie tylko czerpie z tradycji kulinarnych reszty świata, ale i daje światu coś od siebie. Przybyły z amerykańskiej ziemi(...)naszym kraju produktów. Składniki: ok. 600 g piersi z indyka (4 filety) 40 g kaszy gryczanej niepalonej 250 g cebuli duży ogórek kiszony pęczek koperku 1 żółtko 8 plasterków boczku 1 łyżka oleju 200 ml bulionu (najlepiej warzywnego) 1 łyżka masła klarowanego 100 g tłustej, gęstej śmietanki (najlepiej crème fraîche) sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Najlepsza lasagne bolognese z beszamelem 76

Całość przesuwamy na bok i partiami podsmażamy mięso, aż się zetnie i staramy się je jak najbardziej rozdrobnić (gdy pierwsza część mięsa się zetnie, mieszamy ją z warzywami i boczkiem, przesuwamy na bok i dokładamy kolejną partię). Do podsmażonego mięsa wlewamy wino i zagotowujemy. Gorący bulion mieszamy z koncentratem i dolewamy do mięsa, zagotowujemy. Następnie dolewamy przecier pomidorowy, doprawiamy solą(...)płatów lasagne, a na nich rozprowadzamy warstwę sosu bolońskiego, następnie warstwę sosu beszamelowego i posypujemy parmezanem. Powtarzamy tę czynność 5-krotnie. Tak przygotowaną lasagne wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut. W połowie czasu pieczenia przykrywamy naczynie pokrywą lub folią aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika, czekamy 5 minut i dopiero kroimy. Smacznego!       Artykuł Najlepsza lasagne

Be Fit Be Strong