pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:240/301)

Zapiekanka ziemniaczana 775

smażymy, jeśli nie, przesmażamy ją na patelni. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków. Na to układamy cebulkę z czosnkiem, kiełbasę i boczek. Czynność powtarzamy. Na drugiej warstwie boczku układamy jeszcze raz ziemniaki - to powinna być nasza ostatnia warstwa. Teraz przygotowujemy sos. Można powiedzieć, że jest to rodzaj sosu beszamelowego. Robi się go bardzo podobnie. W rondelku rozpuszczamy masło(...)gładki i kremowy. Tak przygotowanym sosem zalewamy zapiekankę. Całość obficie posypujemy tartym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Zapiekanka czekająca na wstawienie do piekarnika Pieczemy pół godziny. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 220 stopni i podpiekamy jeszcze 5-10 min. albo aż ser się ładnie przyrumieni. A tu już upieczona. Tuż po wyjęciu

Ratunku obiad
Pasztet z Sarny 114

dwie Sól pieprz liść laurowy Owoc Jałowca 8 ziaren 2 suche bułki kajzerki Sposób: Mięso pokroić w kostkę średniej grubości Najpierw podsmażyć sarnę (ogólnie mięso do długiej obróbki ) Później boczek Smażyć często mieszając i dusić na małym ogniu dodać jedna pokrojona cebule w piórka owoc jałowca liść laurowy i przyprawy Warzywa :marchew pietruszka korzeń jedna cebula wrzucić do bulionu(...)ząbki czosnku drobno posiekana natkę ale nie cala Konsystencja musi być delikatniutka mieszamy wszystko do smaku dodajemy jeszcze sol pieprz przyprawę nie żałujcie ponieważ mięso jest słodkie podczas procesu pieczenia traci wiele przypraw Dodać z trzy świeże jaja wymieszać Uformować na blaszkach przednio posmarowanym smalcem zwykłym albo gęsim ja preferuje ten drugi ale używałam również zwykłego Powierzchnia musi być

Viola cooks with passion
Szparagi w cieście francuskim 143

białe szparagi, a ich cena z dnia na dzień na szczęście spada. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji jeść tych zielonych łodyżek - koniecznie zacznijcie od przepisu na szparagi z boczkiem ! Zakochacie się w nich tak, jak ja i nie będziecie mieli dość! Dziś kolejna dość prosta wariacja ze szparagami w roli głównej. Tym razem w cieście francuskim, z szynką serrano, parmezanem(...)rurki. Tak przygotowane szparagi posmarować z wierzchu żółtkiem, posypać czarnuszką, szczyptą świeżo mielonej morskiej soli oraz starym parmezanem. Szparagi w cieście francuskim wstawić do nagrzanego do 200'C piekarnika, piec około 15 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Smacznego

Moje Qulinaria
Pasztet drobiowy z żurawiną, czyli co zrobić z warzywami i ćwiartką kurczaka z zupy 399

bardzo smaczny i delikatny. Nie ma w nim za dużo tłuszczu, bo użyłam tylko mięsa drobiowego. Nie jest jednak suchy, czego trochę się obawiałam. Może następnym razem dodam trochę boczku. Na pewno wypróbuję wersję z grzybami. Chodzi mi też po głowie dodanie jakiegoś pikantnego sosu: worcestershire, BBQ, sojowego? Co jakiś czas fiksuję się na testowaniu różnych wersji jednego rodzaju dania(...)doprawić. Mieszamy z jajkiem i bułką tartą. Dodajemy żurawinę. Powinna powstać dość gęsta masa. Podłużną formę smarujemy oliwą i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy masę do formy i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 70 minut w 180 stopniach aż wierzch się ładnie zarumieni. To wszystko! Proste, a wiesz co jesz

W kuchni wieczorem
Kapuśniak z kiszonej kapusty z prażuchami 148

Danie które nie tylko rozgrzeje w tak pochmurne dni jesienne, ale dostarczy nam dużo składników odżywczych które zawarte są w kapuście kiszonej. Potrawa wyróżniona w 2013

kgwjanczewo
Pasztet z suszonymi grzybami 219

być też łyżka suszonego) pęczek natki pietruszki sól Dodatkowo: smalec do wysmarowania formy Dzień wcześniej, wieczorem suszone grzyby zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc. Warzywa obieramy, a królika, boczek i kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki. W bardzo dużym garnku zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy mięso. Gotujemy 15-20 minut. Po tym czasie zbieramy szumowinę i dorzucamy marchewki, pietruszkę, seler(...)powstałej masy dodajemy pokrojone grzyby, jajka, majeranek, ostrą i słodką paprykę, pieprz i solimy. Całość dokładnie wyrabiamy, aż składniki dokładnie się połączą. Foremki dokładnie smarujemy smalcem i nakładamy pasztet. Pieczemy w 180°C przez około godzinę. Gotowy powinien delikatnie odchodzić od brzegów. Smacznego P. S. Ja gotowałam mięso w dwóch garnkach, bo nie posiadam tak dużego XD Mięso podzieliłam

PatiGotuje
Zapiekanka francuska z brukselką 128

Dziś odczaruję niedocenioną brukselkę;-) brukselka 200 g szynka lub boczek- 5 plastrów pomidory - 2 sztuki ciasto francuskie - 1 opakowanie masło 80 g bułka tarta 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru sól, pieprz, zioła do zapiekanek Brukselkę obrać z zewnętrznych brzydkich liści, a jej głąb naciąć na krzyżyk, aby mogła się równomiernie ugotować. Przed ugotowaniem brukselkę zalać bardzo zimną(...)ciasta włożyć plasterek surowej szynki, plasterki pomidora i brukselkę. Ciastka polać roztopionym masłem, posypać bułką tartą, ziołami, pieprzem i solą. Ciastka wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 20 minut

Jadło i czytadło
Langos - placek węgierski 123

Jest to pomysł na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia na placuszki smażone właśnie z gotowanych ziemniaków z udziałem drożdży. Propozycja na obiadowe danie, kolację ciepłą lub

kgwjanczewo
Cukinie faszerowane mięsem mielonym 212

także Wam pójdzie na zdrowie, nie idąc w boczki Do przygotowania cukinii faszerowanych wybierzcie warzywa średniej wielkości. Zobacz też: Zielona, warzywna zapiekanka z mięsem mielonym Makaron z cukinii z boczkiem i kaparami Wegetariański pasztet z cukinii Przepis na cukinie faszerowane Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 2 cukinie 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego szalotka 2 ząbki(...)przygotowanym mięsem nadziewamy cukinie. 4 Wkładamy je do piekarnika nagrzanego 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy cukinie i nakładamy na nie pomidorki oraz posypujemy startym serem. Pieczemy kolejne 10 minut. Po tym czasie danie jest gotowe. Porady Jeżeli lubicie zapiekanki bardziej przypieczone, chrupiące, pod koniec pieczenia zwiększcie temperaturę piekarnika.   Artykuł Cukinie faszerowane mięsem mielonym pochodzi

Kuchnia Bazylii
Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batata 207

podania: świeża kolendra, kokosowy bekon '; document.write(" "); Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Batata myjemy, dokładnie osuszamy, nakłuwamy w kilku miejscach nożem i owijamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 45-55 minut – aż do miękkości (można wbijać patyczek). Wyjmujemy z piekarnika i całkowicie studzimy. Można upiec go wcześniej i trzymać w lodówce. Batata kroimy na pół i wybieramy(...)regularnie, bo kasza może przywierać do dna patelni. Po ugotowaniu próbujemy czy nasze kaszotto jest odpowiednio przyprawione. Kaszę dzielimy na niewielkie porcje (danie jest bardzo sycące) i posypujemy kokosowym boczkiem oraz świeżą natką kolendry, pietruszki lub bazylią. Podajemy natychmiast. Wegański gulasz można trzymać w lodówce do 4 dni, a potem podgrzać na średnim ogniu, uprzednio rozcieńczając danie wodą lub bulionem

Poezja smaku
Rolada śląska-wyśmienita-Rinderrouladen i gadżet na przyprawy 186

wzgledu na nizsza cene miesa.Tu kibicuje goraco Magdzie Gessler,ktora zmienia oblicza polskich restauracji,dbajac o zachowanie regionalnych potraw i smakow. Skladniki: 8 plastrow wolowiny 16 cieniutkich plasterkow boczku wedzonego 8 lyzeczek musztardy duza cebula 4-5 ogorkow konserwowych pieprz,sol lyzka smalcu lub masla ghee 1 lyzka maki krupczatki grzybki suszone-opcjonalnie Wykonanie: Cienko pokrojone plastry miesa (okolo(...)mozna dorzucic do duszenia kilka umytych suszonych grzybow.Dusic od 1-1,5 godziny.Przed podaniem uwolnic rolady z nitek. Podawac z kluskami slaskimi (przepis tutaj: kluski-slaskie ) i sosem z pieczenia podprawionym smietana.Do tego oczywiscie modra kapusta (przepis tutaj: duszona-czerwona kapusta .Choc z buraczkami pod kazda postacia sa rownie smaczne.Sos mozna przetrzec przez sito,by byl zupelnie gladki i dosolic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jak przyrządzić kolację z resztek? 121

szybko i na tyle, że kanapka po prostu utrzymuje formę i łatwo ją się je. Do kanapek można również wykorzystać rożne resztki wędliny jak salami i szynka czy wędzony boczek. Lekko podpieczona kanapka na ciepło jest bardzo syta i lekko chrupiąca. Można tu wykorzystać nieco czerstwe pieczywo. Często z głodu powstają fajne przepisy na kolację z resztek, o choćby kanapka(...)wcześniej i bez problemu podgrzać. Poza tym tartę można przyrządzić resztek warzyw jak tarta ziemniaczana lub quiche z dynią i feta . Tarta z resztkami kurczaka to najczęściej przeze mnie pieczona tarta mięsna. Sałatka makaronowa Niezawodnym daniem na kolację z resztek jest sałatka makaronowa. Makaron to kolejne resztki, które najczęściej mi zostają po obiedzie. Są to małe porcje makaronu, zatem

codojedzenia
No to mamy KLOPS... W dodatku z warzywami:) 183

Domowy, pachnący bazylią, oregano, czosnkiem czy kminkiem  tudzież "okraszony" dodatkiem boczku, papryczki czy suszonych pomidorów chlebek smakujemy od niedawna. Ale domowe, pyszne do niego dodatki to już niemal nasza tradycja. Są bezkonkurencyjne w starciu ze "sklepowymi" zakupionymi na stoiskach z wędlinami. Świeżość, zapach, smak i gwarancja jakości - czegóż chcieć więcej? Dziś podzielę się pomysłem na domowy klops. Jego dodatkowe(...)brać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na podłużną blaszkę z papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Po przestudzeniu kroić w plastry, podawać z chrzanem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Makaronowa zapiekanka z boczkiem wędzonym i pieczarkami 146

Następnie dodajemy do niej pokrojone w plasterki pieczarki (razem z ogonkami). Zawartość patelni doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do momentu aż sok z pieczarek odparuje. Przekładamy do naczynia z boczkiem. Dodajemy do całości wcześniej ugotowany makaron, mieszamy.  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)startym serem i jajkami, doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy do niego makaron, wierzch polewamy masą śmietanową. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez 30 minut, po tym czasie zapiekankę odkrywamy i zapiekamy przez kolejne 10 minut, tak aby wierz jej stał się złocisty

Qchnia po prostu
Pasztet z dynii 137

wówczas musisz dodatkowo dać jeszcze 1 jajko. Skladniki:  500 g puree z dynii (przepis z bloga ) 2 jajka 3-4 łyżki mielonych orzechów laskowych tarta bułka - opcjonalnie kawałek boczku - opcjonalnie 1 duża cebula 4 łyżki oleju 1 ząbek czosnku 4 cm kawałek imbiru kurkuma 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka gałka muszkatałowa 1/4 łyżeczki listek laurowy kilka kulek ziela angielskiego(...)zagęścić bułką tartą. Na koniec doprawić sola i pieprzem masę przełożyć do małej foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, wyrównać górę, ułożyć listki szałwii i wierzch posmarować olejem piec w 200`C około 45 minut. Gdy pasztet będzie odchodził od boków foremki jest gotowy. Studzić w foremce. Kroić najlepiej po schłodzeniu przez noc w lodówce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rolada z mięsa mielonego 127

jutro. Zapraszamy na roladę z mięsa mielonego z jajkiem, fasolką i pieczarkami. Takie rolady robiłam już z wieloma różnymi nadzieniami, np z samymi pieczarkami czy z ogórkiem, serem i boczkiem. Wybierzmy to co najbardziej Nam odpowiada i ukryjmy w środku, a efekt będzie przepyszny. Rolada z mięsa mielonego SKŁADNIKI: 250 g mięsa mielonego mielonego  2 cebule 3 jajka pół(...)środka w rulon, pomagając sobie folią. Boki rolady staramy się skleić, aby nie wypłynęło nadzienie. Roladę przekładamy bez folii do wysmarowanej masłem i posypanej pozostałą bułką tartą foremki. Pieczemy ok 45 minut w piekarniku w 190 stopniach. Roladę kroimy w plastry i podajemy np do ziemniaków. Posypujemy z wierzchu pokrojoną zieloną cebulką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania