pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:240/301)

Paszteciki z gęsiną 101

odpoczynek od gotowania, a jednocześnie zachwycą rodzinę i gości swoim smakiem. Udostępnij Paszteciki z gęsiną – składniki Nadzienie z gęsiną: 2 udka z gęsi (600-700 g) 200 g boczku surowego wędzonego 2 marchewki 1 pietruszka 2 ziarenka jałowca 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 10 ziarenek kolorowego pieprzu 1 łyżeczka soli Drożdżowe ciasto: 500 g mąki pszennej(...)ogień i gotować 2,5-3 godziny pod lekko uchyloną przykrywką. Na godzinę przed końcem gotowania dołożyć surowy wędzony boczek. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je oraz warzywa na talerz i pozostawić do wystygnięcia. Zimne mięso z gęsiny oraz boczek i warzywa zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając średniego sitka. W razie konieczności masę doprawić do smaku solą

niecodziennikpary
Nadziewane patisony – pychotka :) 108

Idealne na obiad. Pełne zdrowia, bo zawierają kaszę bulgur. Pisałam już Wam przy zwijkach z boczkiem, że to kasza znana i doceniana przez mieszkańców Bliskiego Wschodu od ponad 4000 lat. Zawiera substancje, które między innymi wspomagają pracę serca, koją nerwy i obniżają poziom cukru we krwi. Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego polecana jest także kobietą w ciąży. Składniki(...)pokroić w półtalarki. Liście pietruszki oraz seler posiekać (część można zostawić do posypania na ser). Dodać mięso, jajka i ugotowana kaszę. Doprawić przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszać. Wypełnić patisony. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 40 minut. Wyjąć z piekarnika nałożyć na górę plastry sera, można posypać posiekaną pietruszką i selerem. Wstawić ponownie do piekarnika

Przepisy Babci
Domowa kiełbasa słoikowa 205

słoikowa domowej roboty nie zawiera polepszaczy i konserwantów. Smakuje wybornie, a najlepiej z pajdą świeżego chleba i kiszonym ogóreczkiem   Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg boczku (surowego) 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 2 płaskie łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli 3 łyżki wody   *** Mięso mielimy na grubych oczkach maszynki, przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty czosnek(...)minut. Studzimy i wkładamy do lodówki. Trzeciego dnia czynność powtarzamy, z tym, że gotujemy już tylko 30 minut, studzimy i przechowujemy w chłodnym miejscu *** *** SMACZNEGO ***   Polecam również: Domowa pieczeń rzymska     Artykuł Domowa kiełbasa słoikowa pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Superfood na co dzień - Jamie Oliver / KONKURS 230

śniadaniem, zajmijmy się lunch'owymi propozycjami! Oj, aż ślinka leci! Chrupiąca wołowina po azjatycku z brązowym makaronem ryżowym i sałatką, sałatka cesarska z grzankami, sałatka z kiełkami z wędzonym boczkiem i dressingiem balsamicznym, meksykańska zupa pomidorowa z frytkami z batatów z fetą i tortillą czy marynowane śledzie z warzywami i pieczywem chrupkim! Są pomysły na super sałatki do słoika(...)kurczak z kalafiorem, ryżem i szpinakiem, wegetariański burger z bazyliowym dressingiem z sałatką ogrodową, zupa rybna curry z krewetkami, białą rybą i pomidorkami! Są steki z łososia, laksa z pieczonej dyni z kurczakiem, arachidami i ryżem, świetne lasagne z dynią piżmową, szpinakiem, serkiem wiejskim i słonecznikiem czy niesamowite krewetki po marokańsku z puszystym kuskusem z tęczową salsą! Znajdzie się

Plate of Joy
Pizza ze szparagami 169

Szparagi, ach szparagi, maj i czerwiec to okres, w którym one królują na naszym stole. Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) Kremowa zupa szparagowa z serem Zupa szparagowa krem szparagi z sosem holenderskim W sezonie szparagowym proponuję inny sposób na ich wykorzystanie. Prosta wiosenna pizza ze szparagami, papryką i żółtym serem lazur to moja propozycja na wykorzystanie zielonych szparagów(...)zostawiamy na 1 godz., potem już ciasta nie zagniatamy tylko cienko rozwałkowujemy, lekko zawijamy brzegi ciasta. Ciasto obsypujemy pokruszonym serem lazur, obkładamy zielonymi szparagami i słupkami papryki.. Pizzę pieczemy ok. 20 min. w 200 stopniach. Wyjmujemy, kroimy i zajadamy ze smakiem. Czyż nie jest smaczna?     The post Pizza ze szparagami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurka… ze cukiniōm (Danie ekspresowe ;) ) 124

take dni, kej 1 niy chce n ō m sie stoć przi piecu, a chciałoby sie zjejś cojsik dobrego i best ō ż 2 Chop sam wciepuje te recepty, co by Wołs trocha odci ōnżyć łod tego myślynia: co by tu uwarzić? Te danie sie robi połra minut, ale tyn delikatny smak to bydzie dobry nawet dlo rozbestwiōnych 3 degustatorōw(...)ludzi tako porcja styknie, a przi okazji mołcie tyż na tyla dietetycznie, że sie potyn mogecie zjejś kōnsek kołołcza 10 Smacznego 1 kiedy 2 dlatego 3 rozpuszczonych 4 boczku wędzonego 5 przysmażcie 6 pędzlem 7 opolskim 8 będzie 9 gotowe 10 kołacza Artykuł Kurka… ze cukiniōm (Danie ekspresowe ;) ) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Bigos staropolski 68

niego zrezygnowałam. Poezja. Tak właśnie powinien smakować bigos. Składniki: 1,5 kg kiszonej kapusty 300 g karczku wieprzowego 250 g chudej wołowiny 200 g świeżego boczku 100 g wędzonego boczku 300 g kiełbasy garść suszonych śliwek 50 g suszonych grzybów 2 cebule 1 czubata łyżka suszonego majeranku 2 duże liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól pieprz smalec Umyte śliwki(...)gotujemy pod przykryciem. Gotujemy tak długo, aż będzie al dente, pilnujcie żeby jej nie rozgotować. Kapustę odcedzamy, ale nie za dokładnie. Karczek i wołowinę kroimy w średniej wielkości kostkę, boczki w paski, kiełbasę w plasterki lub półplasterki. Wszystkie rodzaje mięs obsmażamy partiami na smalcu, ze wszystkich stron na złoty kolor, przekładamy do garnka z kapustą. Na tej samej patelni smażymy

Kardamonovy
Kopytka dyniowe 84

masła dwie gałązki świeżego rozmarynu parmezan Jak zrobić kopytka dyniowe Dynię pokrój w dużą kostkę lub plastry. Ułóż je równomiernie na płaskiej blaszce do pieczenia, a następnie skrop oliwą. Piecz przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Ciepłą dynię przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Jeśli dynia jest bardzo wilgotna, możesz dodać do niej 1 ugotowanego i przeciśniętego przez(...)masłem szałwiowym Ramen z grzybami Klopsiki w sosie musztardowym Chili z dynią Pulpeciki dyniowe na selerowym puree Gulasz cebulowy Zobacz też najnowsze przepisy Kopytka dyniowe Tarta z porami, boczkiem i groszkiem Powidła z piekarnika Sos marinara Lody malinowe bez maszynki Artykuł Kopytka dyniowe pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny

okolicepalnika.pl
Kopytka dyniowe 92

masła dwie gałązki świeżego rozmarynu parmezan Jak zrobić kopytka dyniowe Dynię pokrój w dużą kostkę lub plastry. Ułóż je równomiernie na płaskiej blaszce do pieczenia, a następnie skrop oliwą. Piecz przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Ciepłą dynię przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Jeśli dynia jest bardzo wilgotna, możesz dodać do niej 1 ugotowanego i przeciśniętego przez(...)masłem szałwiowym Ramen z grzybami Klopsiki w sosie musztardowym Chili z dynią Pulpeciki dyniowe na selerowym puree Gulasz cebulowy Zobacz też najnowsze przepisy Kopytka dyniowe Tarta z porami, boczkiem i groszkiem Powidła z piekarnika Sos marinara Lody malinowe bez maszynki Artykuł Kopytka dyniowe pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny

okolicepalnika.pl
Pasztet mięsny 144

mięsa i część foremek po prostu zamrażam. Pasztet mięsny Czas przygotowania: 5 godzin  Proporcje na 3 foremki keksowe  Składniki: 1000 g wołowiny 1000 g wieprzowiny 500 g boczku 300 g podgardla 10 g suszonych grzybów 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 cebule kilka ziarenek ziela angielskiego 3 goździki 4 listki laurowe kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu 4 jajka(...)przygotowania pasztetu, dlatego ja zawsze mieszam mięso w malakserze. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i bardzo delikatnie mieszamy z mięsem. Pasztet przekładamy do foremek, wyrównujemy wierzch i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni bez termoobiegu przez 80 minut. Pamiętajmy, aby na dole piekarnika ustawić naczynie żaroodporne z wodą, wtedy powietrze w piekarniku nie będzie suche

Kulinarne przygody Gatity
Kotlety mielone - przepis podstawowy / Frikadellen - Fleischpflanzerl 647

Kotlety mielone to jedno z najbardziej popularnych dań na całym chyba świecie jak świat długi i szeroki wszędzie robią smażone, pieczone, duszone kulki z mielonego mięsa, dodając typowe dla siebie przyprawy. Lubię chyba wszystkie rodzaje kotletów, klopsików, koft czy frykadelek.   A najbardziej polskie. Moje "must have" to kotlet obiadowy z mizerią i gotowanymi ziemniakami z koperkiem oraz kotlet(...)mrożonego! Najlepiej zmielić mięso w domu, ewentualnie poprosić o zmielenie panią w sklepie. Do kotletów nadaje się łopatka, biodrówka, niezbyt tłusta karkówka, ligawa, schab. Należy też dokupić nieco surowego boczku, żeby nasze kotlety nie były całkiem suche.  Ja kupuję zawsze ok. 1-1,2 kg mięsa (400 g wołowiny -łopatki lub biodrówki+ 400 g wieprzowiny + 300 g boczku

Kuchnia Prezydentowej
Schab z kością z grilla 120

oraz nie odcinać z niego tłuszczu. Schab z kością na grilla przepis, którym chcemy zainteresować fanów spędzania wolnego czasu przy ruszcie. Na polskich grillach króluje oczywiście karkówka , a także boczek. Mięso ze schabu również może być pyszne. Należy poświęcić mu tylko nieco więcej uwagi Jak przygotować najlepszy grillowany schab? Zapraszamy na przepis Schab z kością z grilla Składniki: Mięso: schab(...)zamknij pojemnik i wstaw do lodówki na ok 1 godzinę. Prażoną cebulę utrzyj w moździerzu. Wymieszaj z pozostałymi przyprawami. Mięso wyjmij z pojemnika, osusz i natrzyj przygotowaną mieszanką przypraw. Piecz mięso na rozgrzanym grillu przez ok. 4 minuty z jednej oraz 3 – 4 minuty z drugiej strony. Jeśli masz termometr, sprawdź temperaturę wewnątrz kotleta. Jeśli ma ok 55 stopni

Kuchnia Na Wypasie
3 pomysły na domowe sosy do sałatek i rady jak zrobić dobry dressing 202

grzankami (dressing w wersji bez musztardy) Szczególnie polecam do sałatek z dodatkiem białej fasoli i ciecierzycy, ryb np. tuńczyka, anchois, jajka na twardo, z grzankami chlebowymi, z podsmażonym boczkiem, z szynką prosciutto, z figami, winogronami Do sałatki nicejskiej , z wiosennych warzyw i kaszy jaglanej , sałatki ogrodnika , tureckiej sałatki z fasoli , francuskiej sałatki z liści mlecza ,  Dressing jogurtowy z czosnkiem(...)sałatki z ogórka, pomidora i papryki, do której można też dorzucić sałatę lodową. Albo do sałatki wiosennej z sałaty rzymskiej, pomidorów, ogórków, rzodkiewki i cebulki dymki. Do sałatki z pieczonych buraków, do sałatki ziemniaczanej, do grillowanej cukinii i bakłażana.  Do sałatek z dodatkiem sera feta lub sera koziego. Jako sos do pizzy (wypróbowaliśmy ;)), do falafeli lub do pieczonych

Chilli Czosnek i Oliwa
Szparagi pieczone – z bekonem, jajkiem i serem Provolone 189

maśle i żółtku. Pyszne i proste –maksimum smaku przy minimum wysiłku. W 30 minut zrobicie je na śniadanie, lunch lub obiad. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Plasterki boczku kroimy w poprzek na małe fragmenty. Do podania szykujemy sos – masło rozpuszczamy w rondelku, przeciskamy do niego ząbki czosnku, wrzucamy cały pęczek drobniutko posiekanej pietruszki. Solimy, pieprzymy i gotujemy(...)przyprawach. Rozkładamy równe porcje szparagów w ramekinach. Na szparagi kładziemy po plasterku bekonu pokrojonym na mniejsze kawałki. Jeśli piekarnik już mocno zagrzany, wkładamy do niego szparagi z bekonem i pieczemy je na środkowej półce przez dokładnie 14 minut. Po tym czasie na wierzch warzyw wlewamy po jednym jajku, ostrożnie – żeby nie zniszczyć żółtka. Piekarnik zamykamy i pieczemy dalsze 5 minut

Karo in the Kitchen
ZUPA Z DYNI 96

zupę dyniową można ugotować w mgnieniu oka, mając pod ręką tylko kilka składników: dynia, cebula, marchew, czosnek i rosół. W tym przepisie na zupę z dyni nie ma wcześniejszego pieczenia warzyw - to coś fantastycznego, kiedy jesteśmy w pośpiechu. Pokrojoną w kostkę dynię wystarczy wrzucić do garnka z pozostałymi składnikami, gotować 15 minut i zblendować na gładki krem. Zupę, na koniec(...)warzywa będą miękkie. Krok 2. Zupę z dyni zblendować na gładki krem i doprawić do smaku. Zupę można zaprawić śmietanką. Gotową zupę dyniową podawać z grzankami, śmietanką, podsmażonym boczkiem lub ulubionymi ziarnami np. sezamu, dyni czy słonecznika (najlepiej uprażyć je wcześniej na patelni bez tłuszczu). Miłego gotowania! Zupa z dyni

Moja Książka Kucharska
L’ARC Varsovie – prezentacja menu 111

edycji Top Chef. Dania pojawiały się w kolejności: 1. 16h boczek/ przegrzebek/ mus z papierówki; dla mnie idealne połączenie smaków. Przegrzebek po prostu taki jaki powinien być i wspaniały boczek. Danie to wywołało dyskusję na temat doprawienia go. Dla niektórych było za mało słone, za delikatne, dla mnie bez zastrzeżeń. Cały urok tego dania polegał, według mnie, na tej delikatności(...)polędwiczki – niektórym brakowało przypieczenia mięsa - mocnego przysmażenia. Ja lubię tak delikatne mięso i uważam, że mocne przysmażenie zepsułoby jego smak. Dla mnie super :) 6. Dorsz glazurowany w juos z pieczonego kurczaka/mule z grzybami/ piana z topinamburu/szparagi morskie; Pięknie podane bardzo smaczne danie. Dorsz ugotowany idealnie i te dodatki...    7. Parfait drożdżowy/sos jabłkowy z goździkami/kruszonka

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania