pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:242/301)

Zupa czosnkowa 76

wołowiny 2)       główka czosnku 3)       cebula 4)       200 g chorizo/ boczku (opcjonalnie) 5)       marchewka 6)       pietruszka 7)       seler 8)       3 pomidory(...)laurowy, ziele angielskie i gotujemy aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie wywar odcedzamy. 2.   Czosnek obieramy i siekamy. Cebulę i chleb kroimy w kostkę. (Opcjonalnie chorizo lub boczek też kroimy w kostkę) 3.       Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. 4.   W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy chorizo/boczek i cebulkę, chwilę podsmażamy. Następnie

Na kulinarnym poligonie
Orzechowo cebulowe paleo muffinki 118

przepis. Spodobał mi się od razu, a wystarczyło go trochę zmodyfikować pod dietę paleo, aby mieć fajną alternatywę dla boczku i jajek na śniadanie (ale czy jajka i boczek mogą się znudzić ?). Te orzechowo cebulowe paleo muffinki są bardzo syte, można je zapakować w pojemnik i zabrać do pracy jako drugie śniadanie. Mogą nam zastąpić chleb lub bułki, choć(...)uzyskamy z niej jednolitą masę. Dodajemy 2 jajka, łyżeczkę sody i soku z cytryny. Rozmaryn drobno szatkujemy i wrzucamy do naszego ciasta, dosypujemy mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy 25-30 minut w 220 stopniach, podajemy z meksykańską salsą pico de gallo, na którą przepis znajdziecie tutaj. Artykuł Orzechowo cebulowe paleo muffinki pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
64. Zielone szparagi i jajo w koszulce, czyli pomysł na pyszne śniadanie! 153

Witamy wszystkich! Dziś u nas prosto i smacznie. Jajo w koszulce , pieczone szparagi, prosciutto, chrupiąca grzanka i kiełki rzodkiewki podane z sosem musztardowo- miodowo- jogurtowym. Może nie do końca prosto, bo przygotowanie idealnego, okrągłego jaja w koszulce z płynnym żółtkiem i ściętym, 'nieglutowatym' białkiem nie jest wcale takie łatwe.  Połączenie smaków, chociaż niezbyt skomplikowane, bardzo przyjemne i lekkie(...)pokryć tłuszczem i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem i kładziemy na górę 2- 3 łyżki masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (do ok. 180 stopni) i pieczemy ok. 20 minut (mają być miękkie, ale nie rozpadać się). Sos musztardowo- miodowy 2 łyżeczki musztardy sarepskiej łyżeczka miodu prawdziwego  łyżeczka jogurtu naturalnego Przygotowanie Wszystkie składniki dokładnie mieszamy

Symfonia Smaków
Tajska sałatka z komosą ryżową 134

mówię? Sałatka z warzyw z dodatkiem białka i lekkim sosem jest jak najbardziej ok jako codzienny posiłek osób dbających o zdrowie i figurę. Sałatka z samych gotowanych warzyw, makaronu, boczku i oczywiście z MAJONEZEM – raz na jakiś czas ok , ale tylko raz na jakiś czas. Dzisiaj podrzucę Wam przepis na tajską sałatkę z komosą ryżową. Komosa, marchewka, cebula, kapusta(...)mówiłam, że jest intensywny, więc musicie próbować jaki smak Wam odpowiada. Więcej przepisów na sałatki w podobnym stylu tutaj: Włoska sałatka z tuńczykiem i makaronem orzo Sałatka z pieczonym batatem i jarmużem Wegańska sałatka z makaronem chow mein i masłem orzechowym Makaron z kurczakiem po tajsku z sosem słodko-pikantnym   Artykuł Tajska sałatka z komosą ryżową pochodzi

Słodkie Gotowanie
Zapiekanka ziemniaczana 768

smażymy, jeśli nie, przesmażamy ją na patelni. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków. Na to układamy cebulkę z czosnkiem, kiełbasę i boczek. Czynność powtarzamy. Na drugiej warstwie boczku układamy jeszcze raz ziemniaki - to powinna być nasza ostatnia warstwa. Teraz przygotowujemy sos. Można powiedzieć, że jest to rodzaj sosu beszamelowego. Robi się go bardzo podobnie. W rondelku rozpuszczamy masło(...)gładki i kremowy. Tak przygotowanym sosem zalewamy zapiekankę. Całość obficie posypujemy tartym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Zapiekanka czekająca na wstawienie do piekarnika Pieczemy pół godziny. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 220 stopni i podpiekamy jeszcze 5-10 min. albo aż ser się ładnie przyrumieni. A tu już upieczona. Tuż po wyjęciu

Ratunku obiad
Pasztet z Sarny 104

dwie Sól pieprz liść laurowy Owoc Jałowca 8 ziaren 2 suche bułki kajzerki Sposób: Mięso pokroić w kostkę średniej grubości Najpierw podsmażyć sarnę (ogólnie mięso do długiej obróbki ) Później boczek Smażyć często mieszając i dusić na małym ogniu dodać jedna pokrojona cebule w piórka owoc jałowca liść laurowy i przyprawy Warzywa :marchew pietruszka korzeń jedna cebula wrzucić do bulionu(...)ząbki czosnku drobno posiekana natkę ale nie cala Konsystencja musi być delikatniutka mieszamy wszystko do smaku dodajemy jeszcze sol pieprz przyprawę nie żałujcie ponieważ mięso jest słodkie podczas procesu pieczenia traci wiele przypraw Dodać z trzy świeże jaja wymieszać Uformować na blaszkach przednio posmarowanym smalcem zwykłym albo gęsim ja preferuje ten drugi ale używałam również zwykłego Powierzchnia musi być

Viola cooks with passion
Szparagi w cieście francuskim 137

białe szparagi, a ich cena z dnia na dzień na szczęście spada. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji jeść tych zielonych łodyżek - koniecznie zacznijcie od przepisu na szparagi z boczkiem ! Zakochacie się w nich tak, jak ja i nie będziecie mieli dość! Dziś kolejna dość prosta wariacja ze szparagami w roli głównej. Tym razem w cieście francuskim, z szynką serrano, parmezanem(...)rurki. Tak przygotowane szparagi posmarować z wierzchu żółtkiem, posypać czarnuszką, szczyptą świeżo mielonej morskiej soli oraz starym parmezanem. Szparagi w cieście francuskim wstawić do nagrzanego do 200'C piekarnika, piec około 15 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Smacznego

Moje Qulinaria
Pasztet drobiowy z żurawiną, czyli co zrobić z warzywami i ćwiartką kurczaka z zupy 390

bardzo smaczny i delikatny. Nie ma w nim za dużo tłuszczu, bo użyłam tylko mięsa drobiowego. Nie jest jednak suchy, czego trochę się obawiałam. Może następnym razem dodam trochę boczku. Na pewno wypróbuję wersję z grzybami. Chodzi mi też po głowie dodanie jakiegoś pikantnego sosu: worcestershire, BBQ, sojowego? Co jakiś czas fiksuję się na testowaniu różnych wersji jednego rodzaju dania(...)doprawić. Mieszamy z jajkiem i bułką tartą. Dodajemy żurawinę. Powinna powstać dość gęsta masa. Podłużną formę smarujemy oliwą i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy masę do formy i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 70 minut w 180 stopniach aż wierzch się ładnie zarumieni. To wszystko! Proste, a wiesz co jesz

W kuchni wieczorem
Kapuśniak z kiszonej kapusty z prażuchami 138

Danie które nie tylko rozgrzeje w tak pochmurne dni jesienne, ale dostarczy nam dużo składników odżywczych które zawarte są w kapuście kiszonej. Potrawa wyróżniona w 2013

kgwjanczewo
Pasztet z suszonymi grzybami 207

być też łyżka suszonego) pęczek natki pietruszki sól Dodatkowo: smalec do wysmarowania formy Dzień wcześniej, wieczorem suszone grzyby zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc. Warzywa obieramy, a królika, boczek i kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki. W bardzo dużym garnku zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy mięso. Gotujemy 15-20 minut. Po tym czasie zbieramy szumowinę i dorzucamy marchewki, pietruszkę, seler(...)powstałej masy dodajemy pokrojone grzyby, jajka, majeranek, ostrą i słodką paprykę, pieprz i solimy. Całość dokładnie wyrabiamy, aż składniki dokładnie się połączą. Foremki dokładnie smarujemy smalcem i nakładamy pasztet. Pieczemy w 180°C przez około godzinę. Gotowy powinien delikatnie odchodzić od brzegów. Smacznego P. S. Ja gotowałam mięso w dwóch garnkach, bo nie posiadam tak dużego XD Mięso podzieliłam

PatiGotuje
Zapiekanka francuska z brukselką 121

Dziś odczaruję niedocenioną brukselkę;-) brukselka 200 g szynka lub boczek- 5 plastrów pomidory - 2 sztuki ciasto francuskie - 1 opakowanie masło 80 g bułka tarta 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru sól, pieprz, zioła do zapiekanek Brukselkę obrać z zewnętrznych brzydkich liści, a jej głąb naciąć na krzyżyk, aby mogła się równomiernie ugotować. Przed ugotowaniem brukselkę zalać bardzo zimną(...)ciasta włożyć plasterek surowej szynki, plasterki pomidora i brukselkę. Ciastka polać roztopionym masłem, posypać bułką tartą, ziołami, pieprzem i solą. Ciastka wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 20 minut

Jadło i czytadło
Langos - placek węgierski 115

Jest to pomysł na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia na placuszki smażone właśnie z gotowanych ziemniaków z udziałem drożdży. Propozycja na obiadowe danie, kolację ciepłą lub

kgwjanczewo
Cukinie faszerowane mięsem mielonym 204

także Wam pójdzie na zdrowie, nie idąc w boczki Do przygotowania cukinii faszerowanych wybierzcie warzywa średniej wielkości. Zobacz też: Zielona, warzywna zapiekanka z mięsem mielonym Makaron z cukinii z boczkiem i kaparami Wegetariański pasztet z cukinii Przepis na cukinie faszerowane Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 2 cukinie 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego szalotka 2 ząbki(...)przygotowanym mięsem nadziewamy cukinie. 4 Wkładamy je do piekarnika nagrzanego 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy cukinie i nakładamy na nie pomidorki oraz posypujemy startym serem. Pieczemy kolejne 10 minut. Po tym czasie danie jest gotowe. Porady Jeżeli lubicie zapiekanki bardziej przypieczone, chrupiące, pod koniec pieczenia zwiększcie temperaturę piekarnika.   Artykuł Cukinie faszerowane mięsem mielonym pochodzi

Kuchnia Bazylii
Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batata 195

podania: świeża kolendra, kokosowy bekon '; document.write(" "); Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Batata myjemy, dokładnie osuszamy, nakłuwamy w kilku miejscach nożem i owijamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 45-55 minut – aż do miękkości (można wbijać patyczek). Wyjmujemy z piekarnika i całkowicie studzimy. Można upiec go wcześniej i trzymać w lodówce. Batata kroimy na pół i wybieramy(...)regularnie, bo kasza może przywierać do dna patelni. Po ugotowaniu próbujemy czy nasze kaszotto jest odpowiednio przyprawione. Kaszę dzielimy na niewielkie porcje (danie jest bardzo sycące) i posypujemy kokosowym boczkiem oraz świeżą natką kolendry, pietruszki lub bazylią. Podajemy natychmiast. Wegański gulasz można trzymać w lodówce do 4 dni, a potem podgrzać na średnim ogniu, uprzednio rozcieńczając danie wodą lub bulionem

Poezja smaku
Rolada śląska-wyśmienita-Rinderrouladen i gadżet na przyprawy 172

wzgledu na nizsza cene miesa.Tu kibicuje goraco Magdzie Gessler,ktora zmienia oblicza polskich restauracji,dbajac o zachowanie regionalnych potraw i smakow. Skladniki: 8 plastrow wolowiny 16 cieniutkich plasterkow boczku wedzonego 8 lyzeczek musztardy duza cebula 4-5 ogorkow konserwowych pieprz,sol lyzka smalcu lub masla ghee 1 lyzka maki krupczatki grzybki suszone-opcjonalnie Wykonanie: Cienko pokrojone plastry miesa (okolo(...)mozna dorzucic do duszenia kilka umytych suszonych grzybow.Dusic od 1-1,5 godziny.Przed podaniem uwolnic rolady z nitek. Podawac z kluskami slaskimi (przepis tutaj: kluski-slaskie ) i sosem z pieczenia podprawionym smietana.Do tego oczywiscie modra kapusta (przepis tutaj: duszona-czerwona kapusta .Choc z buraczkami pod kazda postacia sa rownie smaczne.Sos mozna przetrzec przez sito,by byl zupelnie gladki i dosolic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!