kawałeczki około 2-3 cm. Oliwę w małej miseczce połączyć z przyprawami i natrzeć tą mieszaniną kawałeczki mięsa. Odstawić do lodówki i przygotować resztę składników. Boczek pokroić w plastry, a potem w kawałeczki odpowiadające wielkości kawałków mięsa. Cebulę wybrać taką, aby jej plastry nie były za duże - pokroić je na grubość około 3 mm. Paprykę również pokroić(...)były zawieszone. Najpierw wzdłuż brzegów, a potem przez środek opierając kolejne szaszłyki na tych z brzegu. Odkryte szaszłyki wstawiłam do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni. W połowie pieczenia wyjęłam i obróciłam delikatnie każdy szaszłyk w taki sposób, aby to co było od spodu mogło się opiec, a górna opieczona część znalazła się na dole. W sumie
Codzienna kuchnia niecodziennakuger, babka kartoflana, kartoflarz. Znacie ją? Pod jaka nazwą? Kilka prostych składników i sycące danie gotowe. Przede wszystkim ziemniaki, do nich podsmażona na tłuszczu cebulka i najlepiej kiełbasa lub boczek. W dzisiejszej wersji użyłam kabanosów o smaku pepperoni, które dodatkowo dodają fajnej pikantności babce. Po upieczeniu podajemy koniecznie w towarzystwie surówki (dobre z kapustą kiszoną) lub sosu np czosnkowego. Moim(...)startych ziemniaków dodajemy przyprawy, majeranek roztarty w dłoniach, podsmażoną cebulę z kabanosami, jajka i mąkę. Mieszamy wszystko dokładnie. Następnie naczynie żaroodporne lub dwie blaszki keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Potem przekładamy masę na babkę. Finalnie pieczemy ok godziny w 180st grzanie góra dół. Artykuł Babka ziemniaczana z kabanosami pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujegłównie dlatego, że jeszcze go nie jadłam ;D Szperałam, szperałam i znalazłam się w alzackiej kuchni, gdzie na bazie chlebowego ciasta wypieka się tam cienkie tarty. Tradycyjne zawierają śmietanę, boczek i cebulę, ale owy kozi ser też świetnie się w tym odnalazł kumplując się po drodze z jabłkiem, rozmarynem i czerwoną cebulą. A szanowny Pan Szpinak Świeży dzielnie spaja koleżków(...)łyżce oliwy z oliwek. 4. Cebulę pokrój w półplasterki i też podsmaż na 1 łyżce oliwy z oliwek. 5. Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i cienko rozwałkuj. 6. Na gotowy placek wyłóż i rozsmaruj ser. 7. Na wierzch poukładaj podsmażone plastry jabłka i cebulę. Oprósz pieprzem. 8. Piecz w 200*C przez 20min. 9. Szpinak umyj
Kuchnia w Słońcu Skąpanateraz w przypływach cukrowych zachcianek robię właśnie te rozpustne "maleństwa" Ta jesienna melancholia jest idealnym czasem na te cynamonowe aromaty, proste i wystarczająco słodkie aby wciskać się w boczki. I wcale, a wcale nie trzeba czekać miliona minut, żeby ciasto bardzo wyrastało, dojrzewała czy co tam jeszcze, co odwlekało by ten piękny moment zanurzenia zębów w mięciutkim ciasteczku. Składniki(...)wcieranie cynamonu w mięciutkie drożdżowe ciasto - fajnie relaksuje. Następnie zrolujcie ciasto wzdłuż dłuższego brzegu i pokrójcie na roladki o grubości około 1cm. Ułóżcie je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczcie 20min w 180 stopniach, albo do zarumienienia. Gotowe. Niby "drożdżowe" powinno wyrastać, kilka razy w cieple, ale wystarczy żebyście mieli ciepłe ręce, a produkty miały przed przygotowaniem
Farmażonyteraz w przypływach cukrowych zachcianek robię właśnie te rozpustne "maleństwa" Ta jesienna melancholia jest idealnym czasem na te cynamonowe aromaty, proste i wystarczająco słodkie aby wciskać się w boczki. I wcale, a wcale nie trzeba czekać miliona minut, żeby ciasto bardzo wyrastało, dojrzewała czy co tam jeszcze, co odwlekało by ten piękny moment zanurzenia zębów w mięciutkim ciasteczku. Składniki(...)wcieranie cynamonu w mięciutkie drożdżowe ciasto - fajnie relaksuje. Następnie zrolujcie ciasto wzdłuż dłuższego brzegu i pokrójcie na roladki o grubości około 1cm. Ułóżcie je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczcie 20min w 180 stopniach, albo do zarumienienia. Gotowe. Niby "drożdżowe" powinno wyrastać, kilka razy w cieple, ale wystarczy żebyście mieli ciepłe ręce, a produkty miały przed przygotowaniem
Farmażonysposób może być również doskonałą ozdobą świątecznego stołu. Zapraszamy też na inne propozycje na pyszne domowe zapiekanki. Min. chrupiące i mega aromatyczne zapiekanki gyros , smaczną zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem , oraz niekwestionowany hit naszego bloga, czyli ekspresowe zapiekanki z chleba tostowego . Wiejska zapiekanka z mięsem mielonym Składniki: mięso mielone: ok. 800 g ziemniaki: ok. 1,5 kg pieczarki: 300 g cebula(...)ktoś nie posiada rękawa, może użyć zwykłego woreczka. W którym należy odciąć jeden róg i doskonale zastąpi rękaw. 5. Wstawiamy do nagrzanego do 190 – 200 stopni piekarnika i pieczemy 20 – 25 minut, aż wierzch ziemniaków ładnie się zrumieni. Zapiekankę podawaj na gorąco! Smacznego! Artykuł Wiejska zapiekanka z mięsem mielonym pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie
Kuchnia Na Wypasiekarczek, szynka, kurczak, czy nawet indyk – przy tych bardziej suchych mięsach pamiętajcie, żeby dodać więcej płynu 😉 Pasztet z suszoną śliwką Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 500 g surowego boczku wieprzowego 500 g wątróbki (u mnie drobiowa) 2 marchewki korzeń pietruszki 1/4 małego selera 3-4 liście laurowe po kilkanaście ziaren ziela angielskiego i pieprzu jajko 3-4 ząbki czosnku(...)słodka i ostra) 1 czerstwa kajzerka łyżka oleju smalec do wysmarowania formy około 120 g s uszonych śliwek (u mnie HELIO ) pieprz sól Rozpoczynamy od podzielenia mięsa (łopatka i boczek) na mniejsze kawałki. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy mięso. Gotujemy 15-20 minut. Po tym czasie zbieramy szumowinę i dorzucamy marchewki, pietruszkę, seler, liście laurowe, ziele angielskie
PatiGotujepatyczki na szaszłyki do grilla, by ustabilizować nasz kebab w piekarniku. Możecie spróbować inne moje przepisy – zobaczcie kanapkę nowojorską a’la reuben a także kanapkę z zapiekanym boczkiem . Zobacz mój film z przygotowania kebabu Składniki – Domowy kebab z piersi kurczaka 3-4 piersi z kurczaka 500 g jogurtu pół dużej cebuli natka pietruszki łyżka kminu rzymskiego(...)blaszczce lub patelni. Teraz wyciągamy z lodówki nasze mięso i nabijamy na patyk. Całość wstawiamy do piekarnika na około 1 h lub 1 h 20 minut. Uwaga! W trakcie pieczenia nasza „wieża” z piersi kurczaka może się przechylać. Wtedy przerwijcie pieczenie i wystabilizujcie ją kolejnymi patykami. Wstawcie nasz kebab z powrotem do piekarnika. Nie zniechęcajcie się
Kuchennyviral.plOto propozycja dania, które zdobyło najwyższą notę, zdaniem jury konkursowego na danie z roślin strączkowych w tegorocznej edycji Jesień w Glśnie. Zachwyciło degustujących smakiem i niezwykłością
kgwjanczewoChlebowych eksperymentów ciąg dalszy. Wzorując się na podstawach prezentowanej wcześniej receptury na chleb pszenny z boczkiem i papryczką chilli upiekłam wersję,w której zastąpiłam część mąki pszenną razową (dzięki temu zyskał na kolorycie i dodatkowym smaczku) a użyte tam dodatki wymieniłam na kminek. Uprościłam również sam proces wypieku. Wyszło pachnąco, chrupiąco i pysznie. Nawet nie miał szans(...)miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto do podsypanej mąką podłużnej foremki typu keksówka,wierzch smarujemy mlekiem i wstawiamy do zimnego piekarnika (przeczytałam, że dzięki temu chleb nie pęka podczas pieczenia). Ustawiamy temperaturę na 210 stopni i pieczemy około 45 minut. Jeżeli przed końcem tego czasu uznamy, że chleb ma już mocno zrumienioną skórkę, należy przykryć go folią aluminiową. Wyjmujemy chleb
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaNajlepsze, jesienne grzyby – rydze. Doskonale smakują solo, zrobione tylko na maśle, można je jeść na surowo – wcześniej trzeba je dobrze posolić i odstawić na godzinę – pyszne są marynowane, pieczone i smażone. Rydze ma niepowtarzalny smak i teksturę – zawsze jest lekko chrupiący, choćby go nie wiem jak długo smażyć. Rydze są grzybami występującymi lokalnie, głównie w górach, lubią lasy sosnowe(...)dodaj! Wino w połączeniu z masłem (musi być zimne, prosto z lodówki) tworzy aksamitny sos otulający grzyby. Składniki: 6 polędwiczek z kurczaka 4-6 rydzy 2 plastry wędzonej szynki, boczku 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki białego wina 1 łyżka oleju 4 łyżki masła 1/2 łyżeczki suszonego tymianku ½ szklanki kaszy Siekana natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Wsyp kaszę
Niedzielny kucharzZapraszam Was dzisiaj na smaczne muffiny w wersji wegetariańskiej. Jeśli macie ochotę można do nich dodać kawałki kurczaka, czy dla lepszego smaku odrobinę boczku pokrojonego w kostkę i lekko podsmażonego. Warzywa jakich użyjecie do zrobienia muffinek mogą być dowolne, za każdym razem będą smakować inaczej, ale zapewniam Was, że będą równie smacznie, do tego są szybkie, łatwe do zrobienia. :) (adsbygoogle(...)śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki i oregano. Warzywa przekładamy do formy na muffinki wysmarowanej masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 25-30 minut, aż się ładnie zrumienią. Artykuł Muffiny z warzywami pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamweekend zazwyczaj nachodzi mnie ochota, aby przygotować coś innego niż moje ulubione jajka i boczek. Dopiero wtedy mamy okazję usiąść wszyscy przy stole i razem wszamać jakieś pyszne śniadanie. Ostatnio na blogu było takie Hash Browns : A dzisiaj prawdziwa petarda – naleśniki bezglutenowe. Tym razem zainspirowały mnie moje dzieci. One również mają swoje ulubione dania, a jednym z nich(...)białko z żółtkiem) Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w misce, ciasto będzie miało dość płynną konsystencję. Smażymy dokładnie tak jak tradycyjne naleśniki. Wylewamy na rozgrzaną patelnię cienką warstwę i pieczemy około dwóch minut z jednej i drugiej strony (możecie podrzucić na patelni, mnie się udało). Smacznego! . Artykuł naleśniki bezglutenowe Śniadanie mistrzów pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifetego wpisu ową żurawinę umieściłam w nawiasach. Pasztet natomiast podałam z domową żurawiną ze słoika. Składniki: 300g fileta z indyka 200g podudzia z indyka 200g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku 200g wątróbki drobiowej lub indyczej 2 cebule 8 plastrów suszonego jabłka 1 czerstwa kajzerka 1 szklanka białego półwytrawnego wina 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego gałązka rozmarynu 3 gałązki(...)masy można dodać żurawinę lub posiekane orzechy, jeśli lubicie pasztety z dodatkami. Formę (u mnie 25x10cm) posmarować olejem, wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut w temp. 170stC. Po upieczeniu pasztet wyjąć z piekarnika, pozostawić w foremce do wystudzenia. Gdy pasztet wystygnie i stężeje, wyjąć z foremki. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Obiad gotowypojawiło w lasach? Kurki! Pogoda nas nie rozpieszcza tego lata, ale deszcz sprzyja grzybom, które rosną u nas jak szalone. Korzystamy z tego maksymalnie, codziennie rano zamiast jajecznicy z boczkiem, wjeżdża jajecznica z cebulką i kurkami Z początkiem lata, człowiek wytęskniony za smakiem świeżych nowalijek rzuca się na targu, na wszystko co wpadnie w oko: pierwsze truskawki, czereśnie, bób, szparagi(...)garść świeżo posiekanej bazylii. Przygotowanie: Komosę gotujemy. Na oleju podsmażamy kurki, potem dodajemy cebulę, a na koniec komosę, zioła i przyprawy. Tak powstał nasz farsz, którym nadziewamy wydrążone pomidory. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20-30 minut. Możecie posypać przed wstawieniem do piekarnika płatkami drożdżowymi lub np. parmezanem (nie jest paleo). Smacznego! Artykuł Pomidory z komosą i kurkami
PaleoLife