pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:251/301)

Pasztet z jajkiem 62

pasztet drobiowy. Pamiętaj jednak, że pasztet nie może być zbyt suchy. W tym celu lepiej jest wybrać mięso, które ma widoczne kawałki tłuszczu. Warto również dodać do masy boczek lub podgardle, które sprawią że pasztet będzie bardziej kremowy. Warto eksperymentować z rodzajami mięs, mieszając ze sobą różne kawałki drobiu, wołowiny i wieprzowiny. W ten sposób za każdym razem uzyskasz nieco(...)jego zjedzenie. Pasztet z jajkiem Przepis na pasztet z jajkiem Składniki na pasztet z jajkiem Na keksówkę o wymiarach 28cm x 11cm 600 g łopatki wieprzowej 200 g surowego boczku 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 3 ząbki czosnku 2 średniej wielkości cebule 2 łyżki oleju 8 jajek pól łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki sproszkowanej kolendry słodka papryka

okolicepalnika.pl
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i porami 99

ręcznikiem papierowym. Na pozostały na patelni tłuszcz przełożyć pora i podsmażyć ok 10 minut co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać posiekane 2 ząbki czosnku i ponownie boczek – chwilę razem przesmażyć. Do miski przełożyć śmietanę, jajka, mleko, rozmaryn i trochę soli i pieprzu. Wszystko dobrze wymieszać widelcem. Naczynie do zapiekania wysmarować 1 łyżeczką masła, wyłożyć na dno czosnek(...)fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Piec 35 minut w 180 stopniach

Smaczny zeszyt
Pasztet bezglutenowy z ziarnami dyni 142

majeranek, zastępując czerstwą bułkę kaszką kukurydzianą, a boczek tłustą wieprzowiną, Później Lulu podpowiedziała, żeby dodać nieco imbiru dla zaostrzenia smaku, a w ostatni weekend silna grupa w osobach Pana Boczka, Gugu, Kryni i mnie upiekła 6 foremek tegoż pasztetu Składniki - proporcje na dwie blaszki po 700-800 gramów 30 dkg piersi z kurczaka 30 dkg wątróbki drobiowej 50 dkg tłustej(...)solą, mielonym pieprzem, gałką muszkatołową i przetartym majerankiem. Całość ponownie bardzo dokładnie zblendować. Jeśli farsz jest zbyt gęsty dodajemy kilka łyżek wywaru po mięsie Farsz przełożyć do foremek i piec w piekarniku około 55 - 60 minut. w temp. 180 bez termoobiegu. Do piekarnika wstawić dodatkowo pojemnik z gorącą wodą. Pasztet powinien nabrać na górze lekkiego brązu. Pasztet powinien wyrosnąć około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pasztet z jelenia 140

przygotowania 20 min Czas gotowania 2 hr 30 min Czas przygotowania 2 hr 50 min Ingredients 800 g mięsa z jelenia * 300 ml czerwonego wina wytrawnego 250 g surowego boczku 200 g wątróbki z jelenia ** 50 g suszonych grzybów 1/2 selera 1 korzeń pietruszki 2 marchewki 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu kolorowego(...)doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, pieprzem ziołowym, czarnym i solą. Masę dokładnie wyrabiamy i przekładamy do keksówki o wymiarach 30x13. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy około 70 minut. Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej pasztet schłodzić przez 12 godzin w lodówce. * użyłam udźca z jelenia ** można zastąpić wątróbką drobiową *** można zastąpić suszonym

Wędrówki po kuchni
Burgery z indyka – bo wołowina to nie wszystko! 240

Najpierw wytapiam na dużej patelni bekon – szykując cztery hamburgery liczę dwa plastry bekonu na bułę. Na wytopiony z bekonu tłuszcz wrzucam bułki, przecięciem do dołu, żeby wchłonęły smak z boczku i lekko się przyrumieniły. Na każdym spodzie bułki rozsmarowuje łyżeczkę sosu, kładę po dwa liście sałaty rzymskiej i odsączony z tłuszczu, wysmażony na chrupko bekon. Teraz pora na burgery. Odmierzam(...)kleistość – nie potrzeba tutaj jajka do zlepienia. Odważam identyczne porcje mięsa (w tym wypadku cztery o wadze 125-127g, czyli standardowej dla burgerów wielkości). Wycinam z papieru do pieczenia kwadraty na które odłożę uformowane kotlety – inaczej ciężko byłoby je przenieść na patelnię. W dłoniach jeszcze masuję i wyrabiam chwilę każdą porcję, spłaszczam w dłoniach i formuję na papierze

Karo in the Kitchen
Jak przyrządzić pasztet belgijski? 402

Składniki i przygotowanie Do przyrządzenia pasztetu będą potrzebne: 60 dag dość chudej wołowiny bez kości, 60-70 dag udźca indyka, 25 dag wątróbek drobiowych, 20 dag surowego podgardla albo boczku, 5 jaj, 2 duże cebule, 2 spore marchewki i 2 równie pokaźne pietruszki, 1 dag suszonych grzybów – najlepiej borowików, 1 łyżka smalcu dla nadania specyficznego smaku, 2 małe liście(...)końcu z całymi orzechami. Przygotowaną, wysmarowaną smalcem formę lub formy, napełniamy masą pasztetową. Pamiętajcie, że nie należy wypełniać foremek po brzegi, bo pasztet urośnie. Wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy w temp. 180°C przez 60-75 minut. Pięknie zarumieniony pasztet wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie w chłodnym pomieszczeniu lub na świeżym powietrzu. Zapach takiego domowego pasztetu to przyjemność

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Lasagne z sosem mięsno-pomidorowym 73

łyżki startego żółtego sera (opcjonalnie) 2 łyżki startego parmezanu 1 kulka mozzarelli oliwa z oliwek sól do smaku Przygotowanie: Boczek pokroić na mniejsze kawałki lub zmielić razem z wołowiną. Na dużej patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy, dodać mięso z boczkiem i podsmażyć, aż zmieni kolor. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zamieszać.  Doprawić mięso solą, pieprzem i papryką(...)Jeśli sos jest gęsty warto wlać (po brzegach) pół szklanki wody. Na koniec pokrywamy całość grubą warstwą sosu beszamelowego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 20 minut pieczenia układamy na wierzchu startą lub porwaną mozzarellę (warto ją porządnie odsączyć z wody) oraz parmezan. Pieczemy kolejne 20-25 minut, aż wierzch się zrumieni. Po wyjęciu odczekać kilka minut przed

Kulinarne Inspiracje
Frittata ze szpinakiem i fetą 78

szakszuki czy właśnie frittata czyli zapiekany omlet z dodatkami. Robi się ją niezwykle szybko a efekt jest przepyszny. Polecam Wam także przepisy na: –  klasyczna szakszuka –  szakszuka z boczkiem –  szakszuka z dynią –  szakszuka z kurkami –  szakszuka z fasolą –  zielona szakszuka –  szakszuka z fetą –  szakszuka ze szpinakiem – pikantna  szakszuka z ziemniakami – w jednym(...)wymieszaj tak, aby składniki rozłożyły się na całej przestrzeni w miarę równomiernie. Podsmażaj na kuchence przez 4-5 minut, a następnie wstaw patelnię z frittatą do rozgrzanego piekarnika i piecz ją przez 8-10 minut. W tym czasie przygotuj pomidory, pokrój je w kostkę, dodaj do nich posiekaną czerwoną cebulę i chilli jeśli używasz. Dopraw do smaku. Po wyjęciu frittaty

nietylkopasta.pl
Drożdżowa tarta ze szparagami. 149

krągłe cycki. Mogło być gorzej. On gra a my korzystajmy z tego, co nam pora roku ofiaruje. Dziś szparagi. Nie następny przepis na krem ze szparagów, szparagi z boczkiem albo szparagi z omletem. Tego pełno. Dziś tarta ze szparagami, podana w trochę inny sposób. DROŻDŻOWA TARTA ZE SZPARAGAMI, DOJRZEWAJĄCĄ SZYNKĄ, JAJKIEM W KOSZULCE I CZARNĄ SOLĄ. Ciasto na spód tarty(...)czasie wyciągam. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, grzanie góra – dół. Ciasto zagniatam i wylepiam nim wysmarowaną tłuszczem foremkę, nakłuwam je widelcem. Na wierzch daję papier do pieczenia i obciążam kamykami. Ma być obciążone dokładnie. U mnie są to kamyki, ale możecie użyć ryżu, fasoli bądź ceramicznych kulek. Spód podpiekam 15 min. Farsz do tarty pęczek zielonych szparagów 7 plasterków szynki

ladykitchen
Naleśniki zapiekane z dynią, boczkiem, indykiem i serem kozim 168

kroimy w kostkę. Jeśli nie macie pod ręką domowego bulionu możecie użyć ekologicznej kostki rosołowej bez dodatku soli, wzbogaci smak dania równie dobrze jak bulion. Na suchą patelnię wrzucamy boczek, podsmażamy go do momentu wytopienia tłuszczu i aż będzie chrupki. Następnie dorzucamy do niego czosnek oraz dynię i mieszamy dokładnie. Gdy dynia nieco zmięknie na patelnię wędruje indyk, który przyprawiamy(...)podanej ilości wychodzi ok. 15 sporych naleśników. Na koniec naleśniki polewamy sosem beszamelowym. Możemy także posypać je ulubionym serem, ja użyłam delikatnej mozzarelli. Dodatki: 200g sera mozzarella Pieczenie: Temperatura - 180ºC z termoobiegiem Czas - ok. 15 minut Swoje naleśniki podałam z dobrej jakości ketchupem, ale sprawdzi się tu także sos czosnkowy, tzatziki, a nawet gęsta śmietana. Dodajcie prostą sałatkę i pyszna

Cooking Monster
Naleśnikowa lasagne 151

tego samego rondelka wrzucamy boczek, podsmażamy. W tym czasie w malakserze lub na desce rozdrabniamy drobno seler naciowy, cebulę oraz czosnek. Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Gdy boczek się podsmaży dorzucamy do niego rozdrobnione warzywa i podsmażamy aż wszystko zmięknie. Następnie dorzucamy pieczarki i dodajemy nieco soli, podsmażamy do momentu aż odparuje cały płyn. Po tym czasie dorzucamy mięso(...)kolei znowu naleśniki, sos, ser.  Przy ostatniej partii po sosie bolognese nie dodajemy sera, a nakładamy naleśniki, na które wylewamy pozostały beszamel i wysypujemy pozostałą mozzarellę oraz parmezan. Pieczenie: Temperatura - 200 ºC z termoobiegiem Czas - ok. 15 minut Danie gotowe! :) Możecie wcześniej przyrządzić naleśniki i zająć się tylko sosem, składanie lasagne to już sama przyjemność. Czas zapiekania jest znacznie

Cooking Monster
Dietetyczny pasztet drobiowo-warzywny 509

wyhodowanie własnej zieleniny na parapecie i jedzenie krajowych warzyw korzeniowych. Po dodaniu chudego mięsa można wyczarować pyszne jedzonko, choć niektórzy uważają, że nie jest to możliwe bez boczku, słoniny, podgardla lub innych tłuszczów będących nośnikami smaku. Zaprzeczeniem tej teorii jest kuchnia tajska, jedna z najlepszych na świecie, smaczna, aromatyczna i dietetyczna.     Odchudzony pasztet drobiowo-warzywny przygotowałam(...)czosnek wyciśnięty przez praskę, płatki owsiane zmiksowane z majerankiem. Masę dobrze doprawić papryką w proszku, solą i pieprzem, dodać jaja i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do keksówek posmarowanych olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu odstawić na kilka godzin do wystudzenia.  Znakomitym dodatkiem do pasztetu będzie pikantna konfitura z papryki ( tu przepis ), oraz

SzczyptaSmaQ
Gołąbki ziemniaczane 165

najbardziej popularne we wschodniej części naszego pięknego kraju i stamtąd też się wywodzą. W różnych wersjach, różnorako doprawione, duszone, pieczone, w przeróżnych sosach. Wariacji jest dość sporo. Jak w przypadku większości tradycyjnych potraw- co dom, to nieco inny przepis. Ja przygotowałam ziemniaczane gołąbki tak, by w daniu dominował smak przede wszystkim kapusty i ziemniaków. Warto spróbować. W moim menu(...)kapusty, do wrzącego wywaru z przyprawami. Tarte ziemniaki szybciutko się zwiążą i gołąbki nie rozpadną się. Duszę na niedużym ogniu, około 30 minut pod przykryciem. Podałam z zasmażką z boczku i czerwonej cebulki. W wersji bezmięsnej okrasą może być sama cebulka podsmażona na maśle lub dobrym oleju rzepakowym. Wywar, w którym dusiły się gołąbki można zaprawić śmietaną lub pomidorami, dodać

Pichceniomania
Gołąbki z ziemniakami – kuchnia regionalna 165

łyżki masła klarowanego, 2-3 płaskie łyżeczki pieprzu czarnego (ma być ostre), sól do smaku, ½ łyżeczka cukru białego, pozostałe składniki: 1 główka białej kapusty (ok.  2 kg), boczek surowy, słonina. Przygotowanie: Rada: kapustę i farsz przygotowujemy równocześnie. Farsz: Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce lub ścieramy w sokowirówce. Tarte tradycyjnie ziemniaki na tarce przekładamy na gęste sito. Z ziemniaków(...)zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Do przygotowania gołąbków wybieramy najładniejsze liście, pozostałe będą nam potrzebne do przykrycia. Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi (mogą być te najmniejsze z samego końca główki kapusty, bo te największe zostawiamy do przykrycia) i układamy gołąbki. Do gołąbków dodajemy (między i na wierzch) słoninę pokrojoną

Moniki Smakołyki
Pizza z ziemniakami i winogronem 117

prostotę i dostępność produktów. Pokusiłam się też by zmienić wersję mięsną na wege, ale oczywiście żadna ujma dołożyć na wierzch kilka plasterków szynki parmeńskiej czy nawet cieniutkich plasterków boczku. W mojej wersji znajdziecie oprócz podstawy czyli ziemniaków, także serek wiejski i winogrona – ciekawy dodatek, bardzo interesujący smakowo i zmysłowo zwłaszcza po upieczeniu – te małe soczyste bomby rozpadające się(...)pokrojone trzymamy w zimnej wodzie. Winogrona myjemy i osuszamy. Rozmaryn myjemy i część drobno siekamy, kilka igiełek zostawiamy do ozdobienia pizzy.   Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną odrobiną mąki stolnicę, wyrabiamy jeszcze minutę w rękach i rozciągamy na duży, cienki placek – możemy też rozwałkować. Cienki placek przekładamy na blachę

Smaczna Strona