pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:257/301)

Szakszuka z ciecierzycą i szpinakiem 111

Jajka możemy podawać na tysiąc sposobów, a jednym z najlepszych według mnie jest szakszuka. Nazywam go śniadaniowym comfort foodem - sycącym i poprawiającym nastrój, niczym odpowiednik jajek na boczku dla wegetarian. Dziś zapraszam Was na trochę inną wersję jajek gotowanych w sosie pomidorowym wzbogaconą o ciecierzycę i szpinak.  Oczywiście nie jest to wersja tradycyjna, tylko moja wariacja na temat(...)szpinak z sosem, aż jego liście zwiędną.  Na patelni zrób dołek i wbij do niego jajko. Powtórz dla kolejnych jajek. Patelnię przykryj przykrywą (lub np. arkuszem papieru do pieczenia). Szakszukę gotuj na niedużym ogniu aż białka się zetną (a żółtka ugotują się według Twoich preferencji). Gotową szakszukę posyp listkami świeżej bazylii lub posiekaną natką pietruszki. Podawaj ze świeżym pieczywem

Chilli Czosnek i Oliwa
Meksykańska lasagne 62

makaron z pesto i polędwicą –  makaron z szynką parmeńską i oliwkami –  makaron z kurczakiem –  makaron z pieczarkami –   penne z szynką parmeńską  –  makaron z boczkiem –  makaron ze szpinakiem –  makaron z polędwicą –  makaron z krewetkami –  spaghetti aglio oilo –  spaghetti bolognese –  spaghetti carbonara –  spaghetti z krewetkami MEKSYKAŃSKA LASAGNE Ilość porcji(...)porcji sera. Powinna Ci zostać jeszcze jedna nieduża porcja beszamelu, około 3 łyżek i podatkowy ser, zachowaj je przez chwilę. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piecz około 15 min. Wyjmij, posmaruj resztką sosu beszamelowego i posyp pozostałym serem, a następnie ponownie włóż do piekarnika na ostatnie 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika lekko wystudź

nietylkopasta.pl
Pieczone pierożki z kapustą z grochem, świetne na Wigilię 125

takich minusów :) Kapusta z grochem to danie szybkie i pyszne i wcale nie musimy go jeść jedynie na specjalne okazje. W moim domu wersja z omastą z cebulki i boczku czy kiełbaski to częste danie obiadowe, ale bez tego mięsnego wykończenia jest równie pyszne. Jednak z okazji Świąt proponują zamknąć tą kapuścianą rozpustę w drożdżowe pierożki-bułeczki. Potrzebne składniki(...)rozwałkowanych placów wytnijcie kółka, moje miały 7 cm średnicy. Ciasto jest bardzo elastyczne, więc nie powinniście mieś problemów z upchnięciem w nim dość sporej ilości farszu. Co więcej, pieczone pierożki mają tą zaletę, że nawet jeśli będą gdzieś niedokładnie sklejone to farsz z nich nie wypłynie, pierożek- bułeczka po prostu lekko się otworzy przy pieczeniu, nic groźnego. Zlepione pierożki

Pichceniomania
Pasztet swojski – kuchnia podkarpacka 196

swojski pasztet ma prawdziwie domowy smak i nie da się go pomylić z tym sklepowym, wzbogaconym składnikami, o których wolimy nie wiedzieć. Zwykle do pasztetów dodaje się słoninę lub boczek, które wpływają zarówno na smak, jak i na konsystencję wyrobu. W tym podkarpackim przepisie z gminy Sokołów Małopolski tłuszczu jest naprawdę niewiele, co przełamuje stereotyp, że swojskie znaczy tłuste. Przygotowując(...)smalcu cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Średniej wielkości keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy do niej masę pasztetową. Keksówkę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze  180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 50 minut. Na ostatnie 10 minut ściągamy folię. Pasztet można też upiec w słoikach, które po napełnieniu do około

Trzeci talerz
Leczo bezmięsne 177

gazie, indukcji, elektryce, ceramice i z ciekawości potraktowałam palnikiem. Wsadziłam do pieca i nic, zero śladów użytkowania. Pokrywka mi spadła i się nie rozbiła. Można w nim smażyć, dusić, piec, gotować. Specjalna powłoka (diamentowa ceramika i nanokompozyt w technologi NON-STICK) sprawia, że się nie przypala nic. Ta sama powłoka powoduje, że cokolwiek robicie wymaga minimalnej ilości tłuszczu, więc potrawy(...)czosnek. Po kolejnych 15 minutach dodałam ogórki kiszone, sól, pieprz i odrobinę cukru oraz gałki muszkatołowej. Leczo dostało jeszcze 10 minut kąpieli i gotowe. Wielbiciele mięsa mogą dodać boczek wędzony lub kiełbasę. Jednak taka wersja zniknęła szybko i naród domaga się jeszcze Smacznego! Post Leczo bezmięsne pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Zapiekanka makaronowa z cukinią 243

Zapiekanka makaronowa z cukinią to jedno z moich ulubionych dań. Tak naprawdę do zapiekanki możemy wykorzystać dowolne produkty, które aktualnie mamy w lodówce. Wystarczy mieć ser

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Leczo na zimę w słoikach. Domowe przetwory. 115

roku mi się to udało ) to zamykam leczo w słoikach, aby w zimie móc w pełni cieszyć się jego smakiem. Do tego lecza nie dodaję kiełbasy, ani boczku. Daję same warzywa. Później jeśli mamy ochotę podsmażam mięso, czy kiełbasę , dodaję zawartość słoika i obiad gotowy. Jeśli nie mam ochoty na mięso, dodaję ryż, lub makaron i jest wyśmienita potrawa jarska(...)cukinii. Smaczne i chrupiące. Cukinia panierowana w chipsach paprykowych.  Cukinia marynowana na zimę. Domowe przetwory.  Ciasto kakaowe z cukinią  Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pieczona w pomidorowym sosie

Kuchnia z widokiem na ogród
Omlet ze szczypiorkiem, szynką, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi 254

Śniadanie to najważniejszy posiłek w całym dniu. Warto poświęcić mu trochę czasu i zaangażowania i zrobić omlet . Bardzo szybki i przepyszny pomysł na przemycenie warzyw i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Babka ziemniaczana 170

Babka ziemniaczana to prosta i smaczna potrawa kuchni regionalnej głównie Suwalszczyzny i Podlasia. W tradycyjnej wersji przepisu do babki dodaje się mięso: kawałki boczku, kiełbasy, skwarki ze słoniny.  Najbardziej lubię babkę ziemniaczaną w wersji wegetariańskiej i taką upiekłam.  Kiedyś przygotowanie babki zajmowało mi sporo czasu, bo ziemniaki i cebulę ucierałam ręcznie na tarce. Teraz wykorzystuję do tego robota(...)mannę, majeranek, cząber, kminek i sól, dokładnie wymieszać. Masę ziemniaczaną przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą. Wierzch masy ziemniaczanej wygładzić łyżką i skropić olejem. Babkę ziemniaczaną piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Babka jest upieczona, gdy jej powierzchnia jest zrumieniona, a wbity w nią drewniany patyczek, po wyjęciu jest suchy. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Marmolada z buraków – Battlefield V – kuchnia okupacyjna 139

chwilę skupić się nad kwestią odżywiania się przez polską ludność podczas trwającej wojny. Zwłaszcza, że dzisiejsze czasy przyzwyczaiły nas do kulinarnych dylematów kalibru: zjeść na obiad ramen z boczkiem czy szakszukę ze szpinakiem? Nie owijając w bawełnę – niestety głód figurował w menu nader często. Racje wyznaczone przez okupanta były drastycznie małe, dlatego miejscowa ludność musiała wykazywać się niezwykłą kreatywnością(...)LICYTACJA WOŚP źródło1 źródło2 ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 305 kcal | 6,5 g białka | 35 g węglowodanów | 15 g tłuszczu MARMOLADA Z BURAKÓW BATTLEFIELD V dżem z pieczonych buraków z dodatkiem przypraw korzennych 90 min 3 zł 4 porcje proste POTRZEBUJESZ piekarnik lub garnek blender lub tłuczek do ziemniaków patelnia Składniki Koszt burak – 2 szt. (400g

Nerds Kitchen
Wspomnień czar - Weekend za pół ceny 2015 136

zachwycające słowem. Ten Kurczak Cukinsyn czy Kurak na lazurowym    brzmi dumnie! :) Przede mną talerz zapiekankowej dobroci. Nazwa wiele mówiąca: zBoczek! Ziemniaczane talarki pod przykryciem z wędzonego boczku i czerwonej cebulki , polane kwaśną śmietaną i przyprószone mozzarellą . jednym słowem - obiadowa ambrozja! Pan Mąż z kolei postawił na Zapiekankę BroKurową . Ziemniaczane talarki pod przykryciem z brokuł , spowite aksamitnym sosem beszamelowym(...)dzbanku za 4 PLN sztuka. Ponad 30 rodzajów do wyboru - ciężko było się zdecydować! W końcu stanęło na herbacie czarnej Prażone Kasztany (cejlońska z cząstkami jabłek, wyciągiem z pieczonych kasztanów i płatkami ostu) oraz herbacie zielonej Sencha Truskawki w Śmietanie (chińska z dodatkiem owoców, płatków róży i rokitnikiem). Mogę tu wracać dla samej herbaty - doświadczenie było wspaniałe! ______________________~~~~~~~~~~~~~~~~~______________________ Kawiarnia

Grunt to przepis!
Jajka sadzone w papryce, purée z batatów i szparagi 149

wybrać się do dobrze zaopatrzonego sklepu i kupić je, gdy jeszcze są dostępne. Szparagi to pyszne, zdrowe i lekkostrawne warzywo. Można podać je z masełkiem i bułką tartą lub pieczone albo grillowane, owinięte szynką parmeńską. Ja swoje jedynie lekko podgotowałam i podałam jako dodatek do dania. I tak były pyszne! Gdy je wybieracie zwróćcie uwagę(...)wbijam jajko. Solę i pieprzę oraz przykrywam pokrywką i smażę ok. 4-5 minut do ścięcia się białka. Swoje jajka podałam także z usmażonymi na chrupko paseczkami parzonego, wędzonego boczku, wystarczy, że przesmażycie je kilka minut z obu stron na suchej patelni, a następnie odsączycie z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na talerz wykładamy krążki papryki z jajkami, układamy paski

Cooking Monster
Arancini- ryżowe kulki 139

Czym wypełnić arancini? Ja użyłam pieczarek, bo po prostu je lubię, kukurydzy i sera. Śmiało możecie użyć mięsa czy zielonego groszku, fajnym pomysłem jest też ser opatulony chudym, wędzonym boczkiem lub szynką parmeńską.  Do czego podać? Przede wszystkim do wszelkich mięs, gulaszy czy potrawek. U mnie był to kurczak w sosie warzywno pomidorowym, a gdy zostało, zjadłam z duszoną(...)oczywiście kulisty i stożkowy. Z wody i mąki robimy ciasto, bardzo lejące- tak, by na kulce była tylko cieniutka warstwa (im gęstsze ciasto, tym większe prawdopodobieństwo, że podczas pieczenia odejdzie nam cała panierka).  Obtaczamy w bułce tartej i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor i odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy na ciepło lub zimno, z sosami majonezowymi

Kuchnia w czekoladzie
BÓB - przepisy na 5 prostych dań i pomysł na pyszne kotlety z łupinek bobu 134

wpisu). Makaron muszelki ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozgrzej dużą patelnię. Wrzuć na nią boczek, polej go ok. 2 łyżkami oliwy. Smaż mieszając od czasu do czasu, aż boczek się zrumieni. Teraz dodaj rozgniecione ząbki czosnku i smaż przez minutę.  Dodaj obrany bób i makaron, dosyp płatki chilli, dopraw solą i pieprzem i smaż wszystko razem cały czas(...)się pomysł, że z porcji bobu mogę zrobić właściwie dwa różne dania - jedno z ziaren a drugie z łupin :) Kotlety możecie przygotować na patelni, ja jednak postawiłam na pieczenie, aby było mniej kalorycznie. Proste kotlety z łupin (skórek) bobu z piekarnika Składniki / na 10 sztuk - 2-3 porcje: łupiny z 1 kg świeżego bobu (ok. 230 g) 150 g sera

Chilli Czosnek i Oliwa
LEKSYKON BAKALII 169

zdrowym dodatkiem do codziennych śniadań, takich jak płatki owsiane. Znalazły one swoje zastosowanie także w potrawach wytrawnych. Mogą być ciekawym dodatkiem do mięs np. mogą być zawijane w boczku lub dodawane do sałatek.Można nadziewać je farszem np. z sera pleśniowego i orzechów, a także użyć do przygotowania likieru lub nalewki.  Źródło: internet Źródło: internet KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA Pomarańcza(...)uszczelniają naczynia krwionośne. Zastosowanie: Są głównym składnikiem wigilijnego kompotu z suszu, ale dodaje sieje do wielu innych potraw: bigosu, sosów, ciast. Świetnie komponują się z mięsem np. pieczonym schabem. Suszone śliwki wspaniale komponują się z jogurtem, czy z babeczkami. Źródło: internet RODZYNKI To ususzone na słońcu specjalne bezpestkowe gatunki winogron. Jest ich wiele odmian m.in. duże jasne sułtańskie, małe

Ciastka - domowe słodkości