pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:234/301)

POTRAWY NA WIELKANOC : sprawdzone przepisy na tradycyjne barszcze i żury 460

Wielkanocny żurek na pszennym zakwasie z wędzonym boczkiem. Pyszny , biały polski żur na zakwasie z jajkiem, wędzonym boczkiem i białą kiełbasą, doprawiony majerankiem i chrzanem. Prawdziwy domowy żurek na boczku, zabielany śmietaną. Zobacz wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i sposób jak przygotować pyszny,  tradycyjny żur na Wielkanoc. Polecam >> > Żurek z białą kiełbasą - łatwy przepis na żurek(...)Barszcz biały z grzybami : przepis na czysty biały barszcz na Wielkanoc . Barszcz biały na Wielkanoc. Wielkanocny biały barszcz z grzybami na jarskim rosole, który podaję z jajkami, wędliną, pieczonym, gotowanym albo duszonym mięsem. Zobacz mój wypróbowany, łatwy i szybki przepis na świąteczny biały barszcz na Wielkanoc. Polecam :) >>> Smacznego

Moja Książka Kucharska
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 128

nawet mięsa z indyka. Mam nadzieję, że ten przepis będzie jednym z tych, do którego warto wracać i dzielić się nim z przyjaciółmi Zobacz też: Makaron z bakłażanem i boczkiem Makaron z suszonymi pomidorami, kurczakiem i serem pleśniowym Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 150 g surowego makaronu 500 g mięsa mielonego(...)ziołami, solą i pieprzem. Odstawiamy na bok. 3 Cukinię kroimy w cienkie plasterki. Mozzarellę kroimy w kostkę. 4 Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do zrumienienia.   Artykuł Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Pieczone szparagi z warzywami 160

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na pieczone szparagi z dodatkiem pomidorków, oliwek oraz odrobiny parmezanu. Do przygotowania porcji dla 2-3 osób potrzebujemy: - pęczek zielonych szparagów - kilka pomidorków koktajlowych - garść zielonych oliwek nadziewanych migdałami - kilka listków bazylii - tarty parmezan - sok z połowy cytryny - 3 łyżki oliwy z oliwek - 2 posiekane ząbki czosnku - szczyptę soli i pieprzu 1. Zielone szparagi płuczemy(...)wstawiany do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 15-20 minut. 5. Upieczone warzywa posypujemy tartym parmezanem oraz porwanymi listkami bazylii. Spróbujcie również  szparagów zapiekanych w boczku . SMACZNEGO

Bez Cebuli
Rillettes wieprzowe 245

wieprzowiny, ale można je przygotować z kaczki, gęsi, królika lub zająca, a nawet z łososia. Składniki: 60 gram peklosoli na 1 litr wody 600 gram szynki 600 gram boczku bez żeber 300 ml. wina białego liść laurowy pieprz ziarnisty szczypta soli morskiej 1 łyżeczka tymianku oraz koperku główka czosnku 200 gram smalcu kilka kuleczek ziela angielskiego oraz gorczycy(...)folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika na 3,5 godziny w tem. 150 st. po tym czasie trochę płynu powinna nam się zredukować. podkręcamy tem. do 200 st i pieczemy bez przykrycia jeszcze 30 min. Płyn odlewamy ale zachowujemy. Mięso wyjmujemy i najlepiej palcami rozdrabniamy na małe niteczki. Mięso przekładamy z powrotem do naszego wywaru. Mieszamy i przelewamy do naczynek

NaKońcuJęzyka
Ruszta na grillu. Dowiedz się jak o nie dbać 66

zazwyczaj najdroższym wymiennym elementem rusztu. Jeśli odpowiednio o nie dbać, to kraty grillowe ze stali nierdzewnej mogą służyć przez całe życie. Żeliwne ruszty grillowe Żeliwne ruszty do pieczenia są również znane ze swojej „grillowej” mocy, przez co często są wybierane przez grillowych tradycjonalistów. Przy prawidłowym utrzymaniu i konserwacji, kraty te zapewnią lata skwierczących steków i zabawy przy grillu. Niektóre(...)ekonomiczną spośród różnych opcji kratek. Ruszty te oferują wyjątkowe połączenie trwałości, wydajności i komfortu użytkowania. Szaszłyki na grilla z karkówką i warzywami Wyśmienite szaszłyki na grilla z kolorowymi warzywami, boczkiem, kiełbasą i mięsem z karkówki marynowanym w sosie miodowo musztardowym. Yakitori czyli japoński grillowany szaszłyk Yakitori jest najpopularniejszym daniem z kurczaka, jakim może nas oczarować kuchnia japońska. Co warto wiedzieć

ProstePesto.pl
Bigosowa Zapiekanka Z Kolorowym Makaronem 162

łyżeczki papryki słodkiej sól, pieprz  mała garstka sera startego na wierzch 1. Zamrożony bigos wyjmujemy wcześniej i powoli rozmrażamy na najmniejszym ogniu na patelni. 2. Cebulkę wraz z boczkiem smażymy na osobnej patelni lub rondelku. Następnie dodajemy koncentrat i po chwili śmietankę słodką, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem. Była bym zapomniała dodajemy także 1/2 łyżeczki słodkiej papryki :) Całość mieszamy(...)razu do foremki tak aby nie tworzył on zbyt grubej warstwy. Wierzch smarujemy sosem, a następnie całość zalewamy masa jajeczną. Na sam koniec ścieramy na wierzch trochę sera. Pieczemy w piekarniku na 180-190 stop przez około 30 minut do zrumienienia wierzchu

Gotowanie...to proste !
PASZTET Z GĘSI 128

Warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie, by cieszyć się jego smakiem i mieć tę satysfakcję, że przygotowaliśmy go sami.  Składniki: 3 kg mięsa z gęsi 1 kg boczku 3 wątróbki gęsie 5 marchwi 3 pietruszki 1 seler 2 cebule liść laurowy- 6 sztuk ziele ang 10 sztuk pieprz ziarna- 10 sztuk sól- ok łyżki- do wywaru sól(...)rosole w którym gotowały się mięsa, bułki. Aksamitny farsz mięsny doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową . Dobrze wyrabiamy. Gotowy farsz przekładamy do blaszek keksówek . U mnie wyszły trzy blaszki. Pieczemy godzinę w 180 st . W piekarniku podczas pieczenia stoi tez naczynie z wodą, żeby pasztet nie wysechł podczas pieczenia.  Do przygotowania pasztetu użyłam pieprz kolorowy, ziele angielskie, liście laurowe

Z Majeczką w kuchni
Tymiankowe rillettes z gęsi z jabłkową nutą 162

podawać na co dzień, ale jest tak dobre, że sprawdzi się także na święta lub przyjęcia. Można podawać z bagietką jako przystawkę, ale doskonale smakuje również jako okrasa do pieczonych ziemniaków lub farsz do pierożków. Dodatkiem do takich smarowideł najczęściej jest też ogórek kiszony, ale zamiast niego można podać jabłko smażone w karmelu. To naprawdę pyszne połączenie. Polecam. Przy(...)zdjęć z imprezy, ale degustacja potraw z gęsiny niezapomniana. Składniki: 1,2 - 1,5 kg mięsa gęsi (np. nogi, skrzydła, szyja) ze skórą i tłuszczem 400 g surowego tłustego boczku wieprzowego z podbrzusza tzw. brzuszka 400 g czystego smalcu z gęsi 100 ml soku jabłkowego 100 ml cydru 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 goździki szczypta cynamonu

Pełny talerz
Menu na tydzień: pęczak i soczewica górą! 85

kluski śląskie. Zobacz przepis W środę upiekliśmy Bakłażan faszerowany soczewicą i batatem Jakoś tak się składa, że do faszerowania papryk, cukiń i bakłażanów najczęściej używa się mielonego mięsa. Tymczasem pieczone warzywa świetnie smakują z farszem warzywnym. Bakłażan z soczewicą i batatem jest tego najlepszym przykładem: łatwy, lekki i zdrowy. Przy okazji tego dania przygotowaliśmy dwa razy więcej soczewicy, którą(...)przepis Gęsta zupa z soczewicy z jarmużem Zupa idealna na jesienne chłody: sycąca, gęsta, pożywna i zdrowa. Możesz ją zrobić w wersji wegetariańskiej lub dodać trochę chorizo, kiełbasy, albo boczku. Danie proste i szybkie. U nas było wyjątkowo szybko, ponieważ mieliśmy już gotowy wsad w postaci soczewicy ugotowanej przy okazji obiadu w środę. Zobacz przepis Polecamy inne nasze 5-dniowe

Niedzielny kucharz
Jak zrobić 5 różnych obiadów z tych samych składników 122

spakowaliśmy do lodówki z przeznaczeniem na obiad w środę. We wtorek do piekarnika trafił: Meatloaf, czyli pieczeń z indyka i kaszy Upiekliśmy solidny kawał pieczeni, który wystarczył na obiad, a resztę dojadaliśmy na kolację. Meatloaf doskonale smakuje na zimno, przypomina nieco pasztet. Pieczeń powstała z masy z mielonego indyka i dwóch rodzajów kaszy. Masy zrobiliśmy znacznie więcej niż potrzeba(...)zrobiliśmy z tej samej masy – z niewielkimi modyfikacjami – co meatloaf. Podlane winnym sosem z pieczarkami nabrały zupełnie innego smaku. W piątek zrobiliśmy: Kotlety rybne z orkiszem i boczkiem To danie samodzielne, choć do kotletów dodaliśmy kaszy orkiszowej, z którą w czwartek podaliśmy pulpety. Tyle, 5 obiadów robionych na zasadzie łączenia tych samych składników, tworząc różne potrawy. Poniżej lista

Niedzielny kucharz
Pasztet z grzybami suszonymi 137

Składniki : 35 dag tłustego karczku 70 dag boczku ok.40 dag wątróbki wieprzowej ok. grzybów suszonych 2 duże jajka ok. 3-4 łyżek bułki tartej mała kajzerka cebula, marchew, 3 ząbki czosnku, kawałek selera sól, pieprz czarny- mielony, 4-5 ziaren pieprzu ziarnistego, liść laurowy przyprawa do mięsa (ryneczek Lidla) gałka muszkatołowa, koperek suszony Przygotowanie : Mięsa i wątróbkę gotujemy z liściem(...)moczonych grzybach) Doprawiamy przyprawami, przeciskamy czosnek i dokładnie mieszamy, gdyby mięso było za suche można dodać kilka łyżek wody w której gotowało się mięso Przekładamy do natłuszczonej foremki, pieczemy ok. 30-35 min. w temp.170*C Piekłam w foremce

Proste Potrawy
Tarta z cebulą i kiełbasą krakowską, pyszny pomysł na kolację ! 208

jakość żywności, a na stół trafiają wyselekcjonowane najlepsze oraz naturalne i rodzime produkty. Wróćmy teraz do naszego przepisu, stanęło na naszych domowych rozmowach, że musi być boczek – ale boczku nie było, więc użyłam do niej już wspomnianej kiełbasy krakowskiej, do tego cebula , czosnek, przyprawy, jedyny ser jaki był w lodówce to camembert i to było to. Składniki wybrane zabieramy(...)ciasto przekładamy do foliowego woreczka i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę. Ciasto nakłuwamy, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np suchym grochem. Wkładamy ciasto do rozgrzanego do 180C piekarnika na 20 minut. Gdy ciasto się piecze przygotowujemy nasze wypełnienie do tarty. Farsz 3 żółte cebule 2 czerwone

Kuchnia na wzgórzu
Klopsiki ziołowe z indyka w sosie z piwa APA, z młodą glazurowaną marchewką 152

wyłączamy. Próbujemy sosu czy nie za gorzki, ewentualnie dosładzamy go jeszcze do smaku.     KLOPSIKI ZIOŁOWE Mięso indyka i jajko ogrzewamy do temperatury pokojowej. Suchą bułkę, szalotki i boczek kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do nich czosnek, przyprawy i zioła a całość umieszczamy w malakserze. Mielimy wszystko ze sobą na drobno. Dodajemy masę bułkową do mięsa, wbijamy jajko, dokładamy(...)średnim ogniu, około 8-10 minut. Wszystkie usmażone klopsy wkładamy do żaroodpornego naczynia (bez pokrywki) i zalewamy naszykowanym wcześniej sosem. Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i pieczemy klopsy w sosie przez 20-25 minut. Co jakiś czas warto je zamieszać. Klopsy po upieczeniu podajemy na podkładce z ubitych z masłem ziemniaków, z dodatkiem glazurowanej marchewki.   MŁODA

Karo in the Kitchen
Gołąbki z kaszą gryczaną, boczkiem, szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem korycińskim 80

mięsnego farszu, dodałam do nich farsz z kaszy gryczanej z suszonymi pomidorami, boczkiem oraz przysmakiem Podlasia, czyli serem korycińskim. Do farszu dodałam też nieco oliwy Gallo classico , która nie tylko nadała niezwykłego aromatu, ale również sprawiła, że farsz nie był zbyt suchy. Gołąbki z kaszą gryczaną, boczkiem, szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem korycińskim Składniki(...)zdejmujemy z niej liście. 2.     Przygotowujemy farsz do gołąbków: 1)    Boczek i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Gdy będą już podsmażone dodajemy je do ugotowanej kaszy gryczanej. 2)   Na patelni, na której smażył się boczek z cebulką podsmażamy chwilę liście szpinaku (ok. 1 min.) 3)     Suszone pomidory kroimy

Na kulinarnym poligonie
Quiche lorraine z kurkami / Quiche lorraine with chanterelles 76

Scroll down for recipe in English. Przychodzę dzisiaj z wytrawnym plackiem lotaryńskim, lecz w bardziej spolszczonej wersji ;) Bez boczku i sera  Gruyère, za to z goudą i kurkami :) Spróbujcie a nie pożałujecie! :) Składniki: (2 porcje) Ciasto 240 g. mąki pszennej 120 g. zimnego masła 2 jajka 1/4 łyżeczki soli Nadzienie 100 g. kurek 1 łyżka masła 10 cm. kawałek(...)przełóż na talerz. Piekarnik rozgrzej do 190 °C.  Ciasto rozwałkuj i wylep nim dno oraz ranty formy o średnicy 20 cm. (lub dwóch mniejszych foremek). Spody nakłuj widelcem. Piecz spód przez 20 minut. Śmietankę wymieszaj z mlekiem, mascarpone, żółtkami i drobno startym serem. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Na podpieczony spód wyłóż kurki z porem, a na to wylej

Delicious Place
Quiche z pietruszką i czerwoną cebulą 293

przygotować używając tej proporcji. Nauczyłam się tego pracując na kuchni i przyznam, że quiche wychodzi przepyszne. Zapraszam was na inne moje propozycje na quiche: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Quiche z boczkiem i cebulą  Quiche z pora z pieczarkami  Quiche z kozim serem i suszonymi pomidorami  Quiche ze szpinakiem i mozzarellą  Quiche Lorraine  Składniki Ciasto:  jajko(...)ugotować szpinak razem z czosnkiem i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim ceramiczną formę do piekarnika, uprzednio wysmarowaną masłem. Nakłuć widelcem, nałożyć na wierz papier do pieczenia i  o bciążyć za pomo cą ryżu, grochu czy innego su chego ziarna. Nie należy tego  kroku pomijać !  P iec 20 minut w piekarniku rozgrzany

Delusional Trine
Myszka Minnie - czekoladowy tort z wiśniową galaretką i bitą śmietaną 204

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać masę czekoladową i dalej miksować aż składniki się połączą. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Piec 60-75 minut w temperaturze 180 stopni. Warto sprawdzać patyczkiem, czy ciasto już się upiekło, patyczek wbity w środek ciasta po wyjęciu nie powinien być mokry i oblepiony ciastem(...)wpływem bitej śmietany i dżemu. Dolną warstwę ciasta smarujemy połową galaretki wiśniowej, a następnie grubo bitą śmietaną. Przykrywamy  środkowym plackiem i powtarzamy czynność. Wierzch tortu i jego boczki smarujemy cieniutko bitą śmietaną, żeby nieco wyrównać nierówności. Teraz warto wstawić tort na 2 godziny do lodówki, żeby śmietana zesztywniała. Ułatwi to dekorowanie ciasta lukrem. Teraz dekoracja:) Ja użyłam do niej

Kulinarne Inspiracje

Proponowane wyszukiwania