pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:235/301)

Gołąbki z kaszą gryczaną, boczkiem, szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem korycińskim 80

mięsnego farszu, dodałam do nich farsz z kaszy gryczanej z suszonymi pomidorami, boczkiem oraz przysmakiem Podlasia, czyli serem korycińskim. Do farszu dodałam też nieco oliwy Gallo classico , która nie tylko nadała niezwykłego aromatu, ale również sprawiła, że farsz nie był zbyt suchy. Gołąbki z kaszą gryczaną, boczkiem, szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem korycińskim Składniki(...)zdejmujemy z niej liście. 2.     Przygotowujemy farsz do gołąbków: 1)    Boczek i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Gdy będą już podsmażone dodajemy je do ugotowanej kaszy gryczanej. 2)   Na patelni, na której smażył się boczek z cebulką podsmażamy chwilę liście szpinaku (ok. 1 min.) 3)     Suszone pomidory kroimy

Na kulinarnym poligonie
Quiche lorraine z kurkami / Quiche lorraine with chanterelles 76

Scroll down for recipe in English. Przychodzę dzisiaj z wytrawnym plackiem lotaryńskim, lecz w bardziej spolszczonej wersji ;) Bez boczku i sera  Gruyère, za to z goudą i kurkami :) Spróbujcie a nie pożałujecie! :) Składniki: (2 porcje) Ciasto 240 g. mąki pszennej 120 g. zimnego masła 2 jajka 1/4 łyżeczki soli Nadzienie 100 g. kurek 1 łyżka masła 10 cm. kawałek(...)przełóż na talerz. Piekarnik rozgrzej do 190 °C.  Ciasto rozwałkuj i wylep nim dno oraz ranty formy o średnicy 20 cm. (lub dwóch mniejszych foremek). Spody nakłuj widelcem. Piecz spód przez 20 minut. Śmietankę wymieszaj z mlekiem, mascarpone, żółtkami i drobno startym serem. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Na podpieczony spód wyłóż kurki z porem, a na to wylej

Delicious Place
Quiche z pietruszką i czerwoną cebulą 293

przygotować używając tej proporcji. Nauczyłam się tego pracując na kuchni i przyznam, że quiche wychodzi przepyszne. Zapraszam was na inne moje propozycje na quiche: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Quiche z boczkiem i cebulą  Quiche z pora z pieczarkami  Quiche z kozim serem i suszonymi pomidorami  Quiche ze szpinakiem i mozzarellą  Quiche Lorraine  Składniki Ciasto:  jajko(...)ugotować szpinak razem z czosnkiem i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim ceramiczną formę do piekarnika, uprzednio wysmarowaną masłem. Nakłuć widelcem, nałożyć na wierz papier do pieczenia i  o bciążyć za pomo cą ryżu, grochu czy innego su chego ziarna. Nie należy tego  kroku pomijać !  P iec 20 minut w piekarniku rozgrzany

Delusional Trine
Myszka Minnie - czekoladowy tort z wiśniową galaretką i bitą śmietaną 204

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać masę czekoladową i dalej miksować aż składniki się połączą. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Piec 60-75 minut w temperaturze 180 stopni. Warto sprawdzać patyczkiem, czy ciasto już się upiekło, patyczek wbity w środek ciasta po wyjęciu nie powinien być mokry i oblepiony ciastem(...)wpływem bitej śmietany i dżemu. Dolną warstwę ciasta smarujemy połową galaretki wiśniowej, a następnie grubo bitą śmietaną. Przykrywamy  środkowym plackiem i powtarzamy czynność. Wierzch tortu i jego boczki smarujemy cieniutko bitą śmietaną, żeby nieco wyrównać nierówności. Teraz warto wstawić tort na 2 godziny do lodówki, żeby śmietana zesztywniała. Ułatwi to dekorowanie ciasta lukrem. Teraz dekoracja:) Ja użyłam do niej

Kulinarne Inspiracje
Golonka gotowana ( z wody) 215

Polecam ulubione dane Piotra – tym razem golonkę gotowaną w jego wykonaniu. Ja zawsze przygotowuję Golonkę pieczoną w piwie. To danie chyba lubią wszyscy faceci, ale znam też amatorki golonki wśród pań. Ale tym razem za gotowanie zabrał się Piotrek, to jego sposób. Ostatnio przygotowywałam golonkę po bawarsku z warzywami tutaj Przepis na pyszną gotowana Golonka wg Piotra: Składniki(...)pieprzem, dodajemy sól peklową, wtedy golonka nabierze delikatnego różowego koloru. Gotujemy na wolnym ogniu 2-3 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Gotowaną golonkę podajemy z zasmażaną kapustą z boczkiem, oraz musztardą lub chrzanem. Smacznego. The post Golonka gotowana ( z wody) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bigos wg domowego przepisu 228

Dziś podzielę się z Wami przepisem wg mojego domowego przepisu. Bigos zna chyba każdy. Kiedyś był nieodzownym elementem każdej większej uroczystości. Zawsze gotowało się go w

Słodkie okruszki
ziemniaki z kurkami z piekarnika na syty obiad... 176

kostka rosołowa 1 sztuka/grzybowa, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ser żółty 25 dag, śmietana gęsta 300 ml, pomidory - ile potrzeba użyłam kurki świeże, kurki mrożone odmrozić na durszlaku = boczek wędzony pokrojony w kostkę zrumienić na patelni, dolać olej, wsypać cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek wyciśnięty w prasce, podsmażać na jasny złoty kolor cebuli kurki oczyścić, szybko opłukać pod bieżącą wodą(...)tarce do sera, wymieszać ze śmietaną gęstą 18% ser ze śmietaną rozsmarować na kurkach, piekarnik elektryczny, grzanie góra/dół, temp. 200 C, wstawić naczynie na środkowy poziom i piec około 35-40 minut, kroić porcje jak lekko wystygnie, podałam z cząstkami pomidora, można podać z maślanką - ziemniaki z kurkami są tak smaczne, że w trakcie jedzenia chce się jeść

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi drożdżowe z czterema farszami 137

jogurtem i przyprawami. Można dodać trochę majonezu dla tych co nie patrzą na kalorie :) Skwarki : - surowy boczek - pieprz - jeśli boczek nie był za tłusty to kilka łyżek oleju Mielimy boczek i smażymy aż się wytopi i zrobią się chrupiące skwareczki ,dodajemy pieprz i olej o ile jest taka potrzeba. Sposób wykonania : Z drożdży ,łyżki cukru i pół szklanki letniego mleka(...)tych co nie mają zbyt dużych szklanek , na każdy kawałek ciasta nakładamy dużą łyżkę farszu ,brzeg pieroga smarujemy rozmąconym jajkiem i sklejamy pieroga, uformowane pierogi układamy na papierze do pieczenia i przykrywamy na 10-15 minut ,w tym czasie nagrzewamy piekarnik na 220 stopni ,blaszkę zostawiamy w piekarniku żeby się nagrzała ,jak mamy kamień piekarniczy to pieczemy pierogi na kamieniu

Wypieki Rene
Proste Przekąski Sylwestrowe - ponad 25 przepisów (Ebook) 376

Moje kolejne dzieło! Przygotowane specjalnie dla Was na Sylwestra 🎇 E-book "Proste Przekąski Sylwestrowe" zawiera ponad 25 przepisów na różnego rodzaju przekąski, wykonane z prostych i

Kuchnia MagdaLeny
Cukinia zapiekana z serem, pomidorkami i szynką 87

serem, pomidorkami i szynką.   Składniki  3 cukinie, 250g pomidorków koktajlowych, 150g sera mozzarella, może być inny twardy ser, dobry do zapiekanek, olej, bazylia, 100g szynki szwarcwaldzkiej, boczek wędzony lub szynka, sól, pieprz. 3 kawałki bagietki.   Cukinię wybieramy niedużą, w miarę prostą. Po umyciu solimy, pozostawiamy na jakieś 30 minut, troszkę zmięknie i łatwiej będzie nam wycinać środek(...)serem. Owinęłam cukinię plastrami szynki. W naczyniu do zapiekania ułożyłam nadziewaną cukinię wrzuciłam resztę pomidorków, posoliłam, polałam smakowym olejem z bazylią i wstawiłam do piekarnika, nagrzanego do około 200st. Piekłam pod przykryciem. Po 40 minutach odkryłam naczynie i zapiekałam jeszcze minut 10 do zrumienienia. Cukinia ma być miękka, sprawdzamy patyczkiem. Na końcu posypałam startym serem, położyłam na wierzch kawałki bagietki

Leśny Zakątek
Pasztet pieczony z żurawiną 183

mięs....Będzie się pięknie prezentował na stole-polecam gorąco Składniki: 100-150 g  suszonej żurawiny 1 kg mięsa z udek kurczaka 150 g wędzonego boczku 200 g boczku surowego 100 g wątróbek drobiowych 2 cebule 2 marchewki 2 pietruszki 10 ziarenek pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 gwiazdka anyżu 1 jajko, rozkłócone sól i pieprz(...)pieprzem.Żurawinę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut ,odcedzamy,siekamy odrobinę żeby były mniejsze kawałeczki i mieszamy z naszą masą pasztetową.Blaszkę tzw. keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy naszą masę,wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godz. Najlepiej smakuje podany z żurawiną do mięs....Uwielbiam to połączenie...polecam mniam

Swojskie jedzonko
Kanapki zapiekane z grzybami i serem / Baked mushroom and cheese sandwich 204

zaspokoją apetyt całej rodziny. Jeśli lubisz tego typu dania polecam także przepyszne tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie , tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą , czy tosty z boczkiem, serem i figami – wszystkie obłędne i bardzo serowe Zapraszam! Scroll down for recipe in English Kanapki zapiekane z grzybami i serem (2-4 porcje) Składniki: 1 duża cebula, pokrojona(...)następnie wlewaj mleko cały czas mieszając i gotuj, aż całość zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i natką pietruszki i wmieszaj parmezan. Posmaruj wszystkie kromki masłem i ułóż na blaszce do pieczenia, stroną z masłem do dołu. Wyłóż na każdą kromkę grzyby, posyp serami i zapiekaj w nagrzanym do 180 oC piekarniku aż ser się rozpuści, przez około 15 minut. Smacznego! English

karmelowy
Dyniowy chleb paleo (bez glutenu) 149

Teraz nadszedł czas, aby przygotować przebój sezonu – Dyniowy chleb paleo z jagodami goji. Jagody możecie zastąpić tym, co akurat macie pod ręką, np. wiórki kokosowe, żurawina, boczek czy czekolada Chlebek wychodzi pyszny, miękki i pachnący cynamonem. Dynia i cynamon to fajnie ze sobą współgrający duet. Warto w sezonie kiedy jest duży dostęp do dyń, przygotować zapas puree i zamrozić(...)wrzucamy razem do miski. Dodajemy jajka, miód, olej kokosowy oraz puree z dyni, sok z cytryny i dobrze mieszamy. Wsypujemy garść jagód. Smarujemy keksowiec olejem kokosowym. Wlewamy ciasto i pieczemy dyniowy chleb paleo w 180 stopniach około 35-45 minut, albo do czasu, aż wbity patyczek w środek wychodzi czysty. Smacznego! Artykuł Dyniowy chleb paleo (bez glutenu) pochodzi z serwisu

PaleoLife
Lekko pikantne żeberka w miodzie i ketchupie oraz pieczone ziemniaczki 153

rozpływające się w ustach żeberka z boczkiem, zapiekane z cebulką, ketchupem i miodem. Mniam! <3 Zapraszam do przygotowań! :) Składniki dla 3-4 osób: 1 kg żeberek wraz z boczkiem sól, czosnek granulowany Składniki na sos: 1 duża cebula, posiekana z grubsza 400 g pikantnego ketchupu 3 łyżki miodu 1 łyżka cukru trzcinowego szczypta papryki słodkiej i ostrej CZAS PRZYGOTOWANIA(...)miód, ponownie mieszamy i gotujemy 2 minuty. Dodajemy ketchup, doprowadzamy do wrzenia (nie przestajemy mieszać). Tak przygotowanym sosem zalewamy żeberka. 3. Żeberka pieczemy przez 120 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Możemy podać z pieczonymi ziemniaczkami (przepis poniżej). Smacznego! :) Składniki na pieczone ziemniaczki: 6 równej wielkości ziemniaków oregano, papryka ostra, sól, majeranek kilka łyżek oleju Ziemniaki

My Culinary Art
Zdrowsze Święta – przepisy wytrawne 64

nazywa się ją grecką. Ryba po grecku to danie, które można przyrządzić w zdrowszy sposób niż tradycyjnie bardzo prosto – wystarczy zrezygnować z panierki i smażenia na rzecz pieczenia ryby w piekarniku. Mniejsza ilość tłuszczu, rezygnacja z dosładzania warzyw i już mamy danie, które można zjadać bez wyrzutów sumienia. Tak przygotowaną rybę mogą także spożywać osoby uczulone i nadwrażliwe(...)wody (u mnie prosto z filtra) 2 łyżki oliwy z oliwek przyprawa “pieprz cytrynowy”, sól Rybę przyprawiamy pieprzem cytrynowym i solą. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i pieczemy ok. 14 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C bez termoobiegu. Pora i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Marchewki, pietruszki oraz selera obieramy i trzemy na tarce

Poezja smaku
Ekspresowe kotlety drobiowe(z majonezem i żółtym serem) 119

sera, wymieszać wszystkie składniki i usmażyć na patelni. To bardzo smaczne i soczyste danie. Jest świetną alternatywą dla zwykłych kotletów z mięsa mielonego. Świetnie pasują do ziemniaków gotowanych lub pieczonych, purée ziemniaczanego oraz ryżu. Polecam Składniki: 1 filet z kurczaka (ok. 300 g) 1 łyżka majonezu 1 jajko 50 g żółtego sera 2 łyżki mąki 1 mała cebula(...)pomidora i ogórka kiszonego * Sałatkę obiadową z cukinii * Pomidory w śmietanie             Na obiad polecam też… – Fasolkę po bretońsku – Makaron z boczkiem i twarogiem – Pizzę KORONA – Pielmienie z mięsem – Tartę z cukinią

Kulinarne S.O.S.
wiejski pasztet francuski z duszonym porem 116

formę 12 cm na 35 cm ( ja upiekłem dwie takie formy) 650 g wieprzowiny z łopatki   250 g wieprzowej wątroby 200 g słoniny, lub tłustego boczku 1 niewielki por 1 łyżka masła 1 jajo 1 kieliszek koniaku sól, pieprz  szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonych goździków szczypta słodkiej papryki szczypta tymianku szczypta zmielonego ziela angielskiego 3 pokruszone(...)wbijamy jajko, dodajemy koniak i mieszamy wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej masy. Pozostała słoninę kroimy na bardzo cienkie plastry i wykładamy nią f ormę w której będziemy piekli pasztet. Następnie słoninę posypujemy pokruszonym  liściem  laurowym, oraz  szałwią  i przekładamy  mięsną masę do formy,  ścisłe  ją wypełniając.  Na wierzch

Miód i pieprz
Wegański i bezglutenowy, jaglany sernik chałwowy (jagielnik!) na ciasteczkowym spodzie. 176

nią dodam niebawem! Jeżeli będziecie używać tej kupnej, pamiętajcie by sprawdzić skład i wybierzcie tę bez syropu glukozowego. Smacznego sernikowania! Obiecuję, że mój jagielnik nie pójdzie Wam w boczki! Sernik jaglany, chałwowy na ciasteczkowym spodzie   Składniki na małą tortownicę na spód 100g bezglutenowych herbatników* 3 kopiaste łyżeczki masła orzechowego 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego 6 daktyli(...)mniejsze kawałki i łączymy w siekaczu (z dużym kielichem) z płatkami owsianymi. Dodajemy resztę składników i łączymy z herbatnikami i płatkami owsianymi w siakaczu. Tortownicę pokrywamy papierem do pieczenia, a na niego nakładamy masę na spód. Spód mocno dociskamy, powinien być mocno zbity. Masa na sernik Przepłukaną kaszę jaglaną gotujemy w 2 szklankach wody. Gdy woda wyparuje, zdejmujemy z gazu

Fill The Bowl
Pasztet z królika według Danusi 143

Wątroba -około 200 g 250 g wieprzowiny 300 g boczku niezbyt tłustego 100 g pieczarek 100 g czerstwej bułki 2 cebule 3 jajka sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa Boczek, wieprzowinę, pokrojoną cebulę i pieczarki gotujemy w garnku. Później dokładamy pociachanego na kawałki królika i dalej gotujemy na małym ogniu, tak żeby pod koniec gotowania było maksymalnie dwie szklanki wody. Następnie(...)masę w foremce i mokrymi dłońmi wygładzamy wierzch. Formę wstawiamy do innego naczynia z wodą (niewielką ilością) na dnie i całość wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy godzinę. Odstawiamy na kilka godzin żeby wystygło i gotowe :) No po prostu niebo w gębie! Dzięki babciu! :) Nie posiadam niestety zdjęć pasztetu w całości, mam tylko to co widać, czyli

Marder&Marder Manufacture
Smalec do smarowania pieczywa i rehabilitacja smalcu 152

wlaśnie ta dysproporcja stanowi o największej przewadze smalcu nad oliwa. Podsumowując powyższe fakty smalec jest lepszym tłuszczem,niż oslawiona oliwa z oliwek.Mięso przygotowane na smalcu,oraz ciasta pieczone z jego udziałem mają doskonały smak,lekkość,a warzywa np.ziemniaki pozostają chrupiące dzięki wysokiej temperaturze smażenia. (punkt dymienia to okolo 200°C),zaś umiejętne smażenie gwarantuje suche potrawy,w odróżnieniu(...)bowiem w polskiej kuchni smalec używany byl od wieków i nie tylko do smażenia potraw,ale także jako znakomity zimowy dodatek do chleba przyrządzony z topionej słniny lub wędzonego boczku. Smalec idealny dla każdego jest inny.Jedni robią go z samej słoniny, inni dodają boczek,cebulę,jabłka,majeranek,czosnek...Ile domów,tyle sposobów przyrządzania smalcu.Kanapki ze smalcem są bardzo modna przystawką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania