pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:226/301)

Pasztet z królika prosty przepis 116

dzisiejszych czasach mało kto używa ręcznej maszynki więc powinno pójść gładko z jakimś elektrycznym sprzętem. Składniki, których użyłam: 1/2 królika ( ta z tylnymi łapami ) 1/2 kg surowego boczku 1 kg karkówki 1/2 kg wątróbki drobiowej 3 marchewki 1/2 selera  1 pietruszka  2 cebule 4-5 liści laurowych kilka kulek ziela angielskiego kilka kulek jałowca sól pieprz 1 duża(...)osuszyć i obsmażyć na patelni, tak aby pozamykać pory. Przełożyć do naczynia, w którym będziemy je zapiekać. Zalać winem, dodać zielę angielskie, liście laurowe, jałowiec, cebulę , marchew i pietruszkę. Piec w ok 180*C przez ok półtorej godziny. W tym czasie delikatnie przesmażyć wątróbkę, może być na odrobinie masła.  Też tylko tak aby się delikatnie ścięła. Upieczone mięso wyjąć

Jemy Pijemy
Sos czosnkowy 105

(ten przepis nie został jeszcze oceniony) Sos czosnkowy jest niezastąpiony do dań z grilla, pizzy, frytek. Można podawać go do sałatek, warzyw pokrojonych w słupki czy

Kuchnia Bazylii
Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym 102

żółtego sera * sól, pieprz, cukier, bazylia Na sos beszamelowy: * 1 łyżka mąki * 250 ml mleka * 2 łyżki masła * sól, pieprz, gałka muszkatołowa Na patelni podsmażyłam pokrojony w kostkę boczek i cebulę, dodałam pokrojone w plastry pieczarki i smażyłam kilka minut do momentu aż pieczarki zmniejszyły swoją objętość. Dodałam pokrojony w plasterki czosnek i zalałam przecierem pomidorowym. Chwilkę dusiłam. Dolałam wodę(...)smaku solą, pieprzem i starłam gałkę muszkatołową do smaku. Tak przygotowanym sosem polałam makaron. Wstawiłam do piekarnika na 15 minut a po tym czasie posypałam startym żółtym serem. Piekłam moją zapiekankę łącznie 60 minut. Po upieczeniu wyjęłam z piekarnika i odstawiłam na 15 minut. Przed podaniem oprószyłam liśćmi świeżej bazylii. Notatki: * nie gotowałam makaronu przed zapiekaniem, świetnie wchłonął płyny podczas

Pieprzyć z Fantazją
Pasztet z królika 190

marchewka 1 korzeń pietruszki sól pieprz 2 liście laurowe 10 szt ziela angielskiego 5 jajek 1 cebula gałka muszkatołowa Jak zrobić pasztet z królika: Do garnka włożyć królika, boczek. Dodać obraną cebulę, marchew i pietruszkę oraz ziele angielskie i liście laurowe. Posolić. Zalać wodą (tylko tyle by przykryła mięso) i gotować do miękkości (ok 1,5h) w trakcie sprawdzając(...)szklankę wywaru w którym gotowało się mięso i żółtka, następnie wyrobić. Białka ubić na pianę, połączyć z mięsem. Masę przełożyć do foremek keksówek (10 x 30cm) wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułka tartą/kasza manną Piec ok 1,5h w 180st. Zostawić do całkowitego ostygnięcia przed krojeniem. Artykuł Pasztet z królika pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Filety z pomidorami i mozzarellą 163

Bardzo lubię suszone pomidory, moja rodzinka już trochę mniej ;) Ale ostatnio postawiłam na swoim i upiekłam na obiad przepyszne sakiewki z kurczaka, nadziewane mozzarellą i suszonymi pomidorami. Otulone chrupiącym boczkiem, który sprawił, że mięso było delikatne i soczyste. Nie ma przy nich wiele pracy. Polecam je więc z całego serca na szybki i pyszny rodzinny obiad. 4 nieduże filety(...)czterema plastrami bekonu. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć, np. folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 10 minutach temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia ściągnąć folię. Filety podawać posypane szczypiorkiem z ziemniaczkami i ulubioną sałatką

Smakołyki Asi
Pasztet 161

zamrażają pasztet surowy, ja jednak mrożę go zawsze po upieczeniu. P { margin-bottom: 0.21cm; } Składniki: 1,2 kg wieprzowiny (karkówka), 1,2 kg wołowiny (pręga), 0,65 kg boczku, 0,2 kg podgardla lub słoniny, 0,25 wątróbki wieprzowej, 4 marchewki, 1 pietruszka, ½ selera, 3 cebule średnie, 5 jajek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 3 czerstwe bułki. Przygotowanie: mięso wieprzowe(...)najlepiej ręcznie. Jeżeli masa jest zbyt zbita dolewamy wywar z gotowania mięsa. Brytfanki smarujemy smalcem, posypujemy bułką tartą i przekładamy masę, na wierzchu dobrze jest położyć kilka plasterków słoniny. Pieczemy około 1-1 1/2 godziny w temperaturze 180 st.     Często jest tak, że po zrobieniu podstawowej wersji odkładam część i dodaje różne składniki np. marchewkę lub żurawinę

Państwo Wojtczuk gotują
Schabowe na bogato. 152

nowej potrawy i rozkoszują się jej smakiem! To wspaniałe uczucie cieszyć się tym widokiem. SKŁADNIKI: 5-6 ubitych kotletów drobiowych(można użyć wieprzowych) 20 dag. parzonej wędzonej szynki lub boczku 1-2 cebule pokrojone w piórka 10cm. białej części pora pokrojonego w krążki 10 dag. sera tartego na grubych oczkach lub krojonego w kostkę 2-3 rozkłóconego jajka bułka tarta(...)wysmarowanej masłem folii aluminiowej w naczyniu żaroodpornym. na upieczone kotlety kładziemy usmażoną szynkę z warzywami, polewamy rozkłóconym jajkiem, posypujemy serem żółtym, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni, pieczemy do rozpuszczenia sera

Kuchnia Beaty
Biała kiełbasa z grilla 194

szynki lub łopatki 400 g podgardla lub boczku pół szkl wody 1 łyżka majeranku sól pieprz pieprz ziołowy 4-5 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej jelita baranie na marynatę oliwa, sok z limonki, zioła.  Mięso zemleć w maszynce o dużych oczkach. Dodać przyprawy i rozgnieciony czosnek. Wyrabiać masę przez ok 20 min. Odstawić do lodówki na kilka - kilkanaście godzin(...)sokiem z limonki, pieprzem, i oliwą, posypać ziołami.. bazylia, majeranek oregano.  Odstawić na dobę do lodówki.  Wyjąć kiełbaski, każdy ślimaczek na desce nadziać na dwa szpikulce . Piec na grillu z obu stron

Gotowanie jest łatwe
Szaszłyki idealne na grilla 178

uwielbiam, bo można nadziać na patyczki wszystko co lubimy. U mnie jest to przeważnie kurczak i warzywa, ale szynka wieprzowa, boczek i inne przysmaki będą świetnie smakowały. Można sobie poszaleć. Do moich szaszłyków użyłam podlaskiej przyprawy do szaszłyków, która otrzymałam do przetestowania od sklepu przyjemnegotowanie.pl Skład tej przyprawy : * cząber * kminek * pieprz czarny * jałowiec  * czosnek * rozmaryn * papryka  * owoc berberysu(...)pokroić w większą kostkę, przyprawić, dodać oliwę i odstawić na godzinę. Warzywa pokroić na mniej więcej równe kawałki. Patyczki do szaszłyków namoczyć i na przemian nadziewać wszystkie składniki.  Piec na grillu, najlepiej na aluminiowych tackach bądź folii aż do miękkości mięsa. Podawać z sosem tzatziki

Magiczne Życie Marty
Szybkie przekąski i przystawki na imprezę 689

rolę jak przekąski. Mają zaspokoić głód przed daniem głównym. W roli przystawek na zimno możesz podać verrine z ogórkiem i twarożkiem sałatka śledziowa   tatar wołowy półmisek wędlin i pieczonych mięs pokrojonych na cienkie plasterki  deska serów  jest miłe widziana na każdej imprezie, ale też dość kosztowna. Przeczytaj, jak przygotować deskę serów na sylwestra Od lewej verrine(...)Przepisy na imprezowe sałatki - kliknij na nazwę sałatki sałatka z ananasem - jedna z najbardziej lubianych i popularnych sałatek na wszystkich imprezach, kolorowa, bardzo smaczna i efektowna sałata rzymska z boczkiem  i chorizo - wykwintna sałatka z grillowaną sałatą rzymską i hiszpańską kiełbasą chorizo sałatka izraelska - pyszna warzywna sałatka warstwowa Od lewej: sałatka izraelska, imprezowa sałatka z ananasem, sałatka z grillowaną

Cztery Fajery
Fusia (prażucha) wg Aleex 159

opowiadać co i jak z tą fusią. Wypytałam o składniki, o proporcje, przejrzałam Internet. Wreszcie, pewnego chłodnego wieczoru, postanowiłam zrobić fusię na późny obiad chłopakom. Zrobiłam. Podałam z pieczoną kiełbaską. Kiedy postawiłam talerze na stole, Dario zapytał: - A co to jest? - Fusia. – odparłam spokojnie. - Aaaa…. – stwierdził filozoficznie mąż – może być i fusia, ale z tej fusi najlepsze są ziemniaki(...)słyszałam wcześniej – doszłam do wniosku. Fusia jest nazywana także fuszerem, prażuchą lub porką. To po prostu oryginalny sposób przygotowywania ziemniaków z okrasą, którą jest pokrojony w dużą kostkę boczek (w wersji bogatej) lub cebulka (w wersji uboższej). Fusia może być dodatkiem do różnych dań, na pewno świetnie sprawdzi się do sosów lub do chłodnika latem. Naprawdę ją Wam polecam. Składniki

W mojej kuchni
Moje lunchboxy 139

jakiegoś czasu przygotowuje sobie lunch-box`y do pracy, oto kilka z nich Sałatka z pieczonym kurczakiem i grzankami Hummus , makaron z pesto z czosnku niedźwiedziego i nachos Bento #52 z książki "LUNCHBOX NA KAŻDY DZIEŃ" czyli shawarma z kurczaka, kuskus z ciecierzycą i zieleniną oraz dip z harissą Bento #31 z książki "LUNCHBOX NA KAŻDY DZIEŃ NOWE PRZEPISY(...)szparagami i kalarepa i rzodkiewka z patelni z sewem pleśniowym a do tego krakersy Bento #42 z książki "LUNCHBOX NA KAŻDY DZIEŃ" czyli pierś kurczaka w szynce (u mnie boczek), chimichurii i pomidorowa kasza jaglana Bento #59 z książki "LUNCHBOX NA KAŻDY DZIEŃ" czyli Pęczak z pieczarkami i groszkiem a do tego ryba Bento #5 z książki "LUNCHBOX NA KAŻDY

Mama Gotuje
Szwedzkie klopsiki. 194

tego mięso. Następnie dodać sól, ziele angielskie, cukier, gałkę muszkatołową, pieprz i jajka. Wyrobić na jednolitą masę. Ciągle na tej samej patelni (tzn. nie umytej z podsmażania cebuli i boczku) na oleju smażyć partiami klopsiki. Najlepiej formować je dłońmi zwilżonymi ciepłą wodą. Nie smażyć jednocześnie zbyt wielu klopsów. Chodzi o to, aby się nie dusiły tylko właśnie smażyły. Pomiędzy kolejnymi(...)bulion wołowy, wymieszać i poczekać aż zgęstnieje. Następnie dodać pastę paprykową i śmietankę. Do sosu przełożyć wszystkie klopsy, delikatnie wymieszać i dusić pod przykryciem około 15 minut. Podawać z pieczonymi ziemniakami, frytkami, ziemniaczanym puree czy ryżem. Tak jak lubicie

zadanie-gotowanie
Najlepszy pasztet domowy 127

bardzo długa tradycję w naszej rodzinie a do tego jest dziecinnie łatwy. Składniki: 700 g łopatki wieprzowej 500 g mięsa wołowego 500 g piersi z kurczaka 500 g boczku 100 g wątróbek drobiowych 3 czerstwe bułki 5 jaj 1 duża cebula smalec (do wysmarowania formy)  bułka tarta (do wysypania formy) szczypta gałki muszkatołowej 3 ziela angielskie 1 listek laurowy(...)sito). Dodać jajka,gałkę i doprawić do smaku solą i pieprzem.Wyrobić na gładką masę i przełożyć do wysmarowanej smalcem i wysypanej bułką formy. Ilość na 3 formy keksowe. Piec 170 stopni ok.40-50 minut. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Śniadanko wielkanocne 157

mogło zabraknąć pisanek i przypraw poświęconych w koszyczku. Pasztet przygotujecie wg przepisu: Składniki: 700 g łopatki wieprzowej 500 g mięsa wołowego 500 g piersi z kurczaka 500 g boczku 100 g wątróbek drobiowych 3 czerstwe bułki 5 jaj 1 duża cebula smalec (do wysmarowania formy)  bułka tarta (do wysypania formy) szczypta gałki muszkatołowej 3 ziela angielskie 1 listek laurowy(...)sito). Dodać jajka,gałkę i doprawić do smaku solą i pieprzem.Wyrobić na gładką masę i przełożyć do wysmarowanej smalcem i wysypanej bułką formy. Ilość na 3 formy keksowe. Piec 170 stopni ok.40-50 minut. Smacznego! Ps. Danie bierze udział w konkursie, którego współorganizatorem jest CupoNation, strona z kuponami rabatowymi do wielu sklepów oraz blog www.pysznakuchnia.com.pl   Ten i inne

Wielki apetyt
Babka ziemniaczana 344

Lubicie babkę ziemniaczaną?Moja córka ostatnio zażyczyła takiej właśni ziemniaczanej babki...do babki można dodać boczek wędzony lub kiełbasę..a u mnie jest bez takowych dodatków...ale dodałam przyprawy takie jak  pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim  oraz  przyprawę myśliwską ..Przyprawy te nie są typowo przyprawami do ziemniaków...ale babka z ich dodatkiem smakowała wyśmienicie(...)tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodać jaja, mąkę, sól, przyprawy i  wymieszać.Blaszkę wysmarować olejem, obsypać bułką tartą. Przełożyć masę ziemniaczaną, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Przyprawa myśliwska   to mieszanka przypraw, w skład której wchodzą: pieprz ziołowy, papryka ostra, chili, pieprz czarny, kminek, papryka, gorczyca, czosnek. Zastosowanie

Moje domowe kucharzenie