pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:218/301)

Babka ziemniaczana - Start Akcji: TANIE GOTOWANIE 200

klasyczna a przede wszystkim wielokrotnie testowana - zapraszam:   KUGIEL - Babka ziemniaczana   Składniki: 2,5 kg ziemniaków ok. 1 kg mięsa (może być do wyboru filet kurczaka, żeberka, boczek, szynka czy łopatka) 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 liście laurowe sól, pieprz 3 łyżki oleju Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce(...)składniki połączyć, dodając mąkę, jajko i doprawiając do smaku solą i pieprzem (doprawić  w tym przypadku należy od serca;).Wyłożyć na blachę podlaną olejem i piec w nagrzanycm do 200 stopni piekarniku około 1,5 godziny do mocno zrumienionej skórki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Domowe zapiekanki 150

opiekam je wtedy w opiekaczu do panini, wtedy zamiast zapiekanek mam wypasione panini, czyli tost w wersji na bogato. Najcierpliwszy w swoim kawalerskim mieszkaniu, miał opiekacz rodem z piekła NRD i ten opiekacz jak go włączyliśmy, to gasił światła na całej ulic, ogrzewał mieszkanie w 2 minuty, a zapiekanki węglił z wierzchu. Cudo! Jeszcze gdzieś się poniewiera. Jak będą wściekłe(...)pieczywa. Poznajcie nasze ulubione zapiekanki. DOMOWE ZAPIEKANKI „CZYSZCZENIE LODÓWKI” Przepis na 4 zapiekanki z bagietki: 2 bagietki 300 g kiełbasy swojskiej lub dowolnej wędliny, którą akurat macie 100 g boczku wędzonego 500 g pieczarek 1 średnia cebula 5 suszonych pomidorów kilka oliwek łyżka kaparów szczypiorek lub dymka płatki chilli lutenica lub harissa 200 g ulubionego żółtego sera 30 g sera

ladykitchen
Sałatka z grillowanego kalafiora 62

MeCooks Sałatka Składniki na sałatkę z grillowanego kalafiora. 25 dkg różyczek z kalafiora 1/2 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek 25 dkg ciecierzycy w puszce 6 dkg boczku wędzonego 5 dkg czerwonej cebuli 1 łyżka octu jabłkowego szczypta pieprzu 5 dkg żółtego sera 1 mała papryczka chili 10 dkg kaszy bulgur Sos do sałatki: 4 łyżki oliwy z oliwek(...)odstawić na 10 minut . Kaszę bulgur ugotować do miękkości, powinno to zająć około 12 minut. Ugotowaną kaszę wystudzić. Na patelnię włożyć boczek pokrojony w bardzo małą kostkę. Smażyć na małym ogniu do momentu, w którym boczek stanie się chrupiący. Papryczkę chili pokroić w małą kostkę, a ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W kubeczku wymieszać oliwę z natką

MeCooks
Filety drobiowe w boczku z fasolką szparagową, szpinakiem w sosie musztardowym 55

jest także niska cena i dostępność. Polecam.   Więcej na stronie sklepu  Galicja. Składniki na 4 porcje/ 4 pojedyncze filety z kurczaka 12 cienkich   plasterków surowego boczku 35 dag mrożonej fasolki szparagowej 15 dag świeżego szpinaku 1 duża cebula 4 łyżki oleju z awokado 1 szklanka bulionu lub rosołu 1 szklanka słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki delikatnej(...)strony   solą, przyprawą do drobiu i pieprzem, uformować w zgrabne pakieciki i owinąć dokładnie cienkimi plasterkami boczku. Można spiąć wykałaczkami aby się nie rozwalały. Na patelni rozgrzać olej z awokado obsmażyć pod przykryciem mięso z każdej strony do momentu aż boczek będzie rumiany. Przełożyć do ogrzanego talerza   na czas przygotowania sosu. Na tłuszczu ze smażenia zeszklić pokrojoną

Wanilia i Kardamon
CZEKOLADOWIEC NA MAŚLANCE Z MASĄ BUDYNIOWĄ 163

popadajmy w skrajność, wszystko jest dla ludzi 😀 Jest bez cukru, z optymalną ilością tłuszczy , ważne aby nie upchać w siebie na raz pół ciasta a nikomu w boczki nie pójdzie 😁 Składniki: Biszkopt: - 3 szklanki mąki ryżowej - 2 szklanki maślanki - 1/4 szklanki oleju - 2 łyżko kakao - 2 łyżeczki sody - 1 łyżka przyprawy do piernika - słodzik (u mnie 3 łyżki erytrytolu ) Masa(...)uznania (u mnie orzechy włoskie, polewa kakaowa) Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki na biszkopt miksujemy do połączenia składników (maślanka musi być w temp. pokojowej). Tortownicę ( 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy 40 min 180 stopni. 2. Budynie gotujemy według przepisu. 3. Ostudzony biszkopt przekrajmy na pół i przekładamy masą budyniową. 4. Śmietankę miksujemy, dosypujemy fix i ubijamy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Zraziki z gorgonzolą. 103

Pewnie niektórzy z Was korzystali już z mojego przepisu na zraziki ze śliwką, tym razem wzbogaciłam go o gorgonzolę i zamiast boczku zawinęłam je w szynką szwarcwaldzką. SKŁADNIKI: 05 kg. mięsa mielonego  plastry szynki szwarcwaldzkiej śliwki suszone 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 10 dag. gorgonzoli  1 łyżka masła klarowanego przyprawy: sól, pieprz, majeranek mały pęczek pietruszki(...)dodajemy do masy mięsnej, wyrabiamy, w kulkę masy jajecznej wkładamy śliwkę, kawałek gorgonzoli formujemy kotlecik, zawijamy w szynkę, naczynie żaroodporne smarujemy masłem klarowanym, układamy ciasno kotleciki, przykrywamy folią aluminiową, pieczemy w 180 stopniach około 30 min., następnie odkrywamy, kładziemy na mięso plastry gorgonzoli i pieczemy jeszcze 10 min. do rozpuszczenia sera, posypujemy posiekaną drobno pietruszką i gotowe

Kuchnia Beaty
Zapiekane gołąbki z kaszy gryczanej w sosie grzybowym 150

ziemniaków ( 2 ziemniaki) 2 cebule sól i pieprz do smaku 1 kapusta z dużymi liśćmi  0,5 l bulionu warzywnego sos grzybowy  Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie: boczek pokroić na małą kostkę i podsmażyć na chrupkie skwarki. Na tłuszczu podsmażyć cebulę posiekaną w kostkę. Ziemniaki surowe zetrzeć na tarce i połączyć ze zmielonymi ziemniakami ugotowanymi, dodać skwarki(...)ładnie odchodziły i były giętkie. W liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy gołąbki.  Gołąbki układamy w dużej brytfance, zalewamy bulionem i przykrywamy liśćmi kapusty (bez przykrywki). Pieczemy w przez 1 godzinę w 180 C.  Gotowe gołąbki podajemy z sosem grzybowym. Smacznego

Niezły Młynek
Rolada karkówkowa z liśćmi młodej kapusty 123

układamy umyte i osuszone liście młodej kapusty, a dodatkowo na jeden węższy koniec paski pokrojonej papryki. Całość zwijamy w rulon. Zwinięte mięso owijamy dokładnie (od spodu również) paskami wędzonego boczku. Ja odkroiłam od niego skórę i wycięłam kosteczki, by później nikt ząbka nie stracił :) Lepiej jeśli są długie, ale ja miałam krótkie i też sobie poradziłam. Roladę mocno okręcamy nicią(...)wcieramy. Zamykamy pudełko i na min, 12 godzin odkładamy do lodówki.  2. Po upływie podanego czasu mięso wraz z przyprawami i tłuszczem przekładamy do rękawa do pieczenia. Zwijamy końce i wkładamy do zimnego piekarnika ustawionego na 170st C na 90 minut. Po tym czasie rękaw rozcinamy i przypiekamy roladę z każdej strony po ok 10 minut. Podajemy na ciepło

Kuchnia w czekoladzie
Chleb biały-przepis podstawowy 200

wodę do piekarnika na sam dół i szybko zamknij drzwiczki. W początkowej fazie pieczenia wytworzy się trochę pary. Po 15 minutach zmniejsz z 200 stopni na 180 stopni. I piecz jeszcze około 20 minut. Aby sprawdzić czy chleb jest upieczony ,odwróć go spodem do góry i delikatnie ostukaj czubkami palców. Jeśli bochenek wydaje głuchy dzwięk jest upieczony! Pozostaw(...)własnoręcznie upieczonego chleba jest niesamowity. Trudno się oprzeć i nie odkroić kawalka, wręcz zjeśc małej calej keksówki, stąd na zdjęciu tylko dwa chleby...Trzeci poszedł ciemną nocą wszystkim w boczki. A na śniadanie? Posmaruj chleb osełka świeżego masełka i miodem od Skworcu .  Kawa z mlekiem i śniadanie gotowe. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Tradycyjna kuchnia rzymska. Jaka jest? 54

też cykoria („cicoria”) oraz podobne do niej warzywo zwane „puntarelle”. Z Rzymu wywodzi się również znane na całym świecie „spaghetti alla carbonara” z jajkiem, boczkiem, pieprzem i serem „pecorino”. Zobacz carbonara z boczkiem parzonym i śmietanką albo makaron à la szpinakowa carbonara śmietanowa . Ten owczy ser, który stanowi świetny dodatek do wielu dań i często pojawia się w potrawach miejscowej(...)romano”. Podaje się z nim także „tonarelli al cacio e pepe” – danie z czarnym pieprzem oraz „bucatini all’amatricana” – rodzaj grubego spaghetti wydrążonego wewnątrz, z sosem z boczku i pomidorów, którego nazwa wzięła się od Amatrice – miejscowości w Apeninach, skąd prawdopodobnie przywędrowało. Podobne do „amatriciana” jest „bucatini alla gricia”, tylko bez dodatku pomidorów. Trzeba wiedzieć

ProstePesto.pl
Zapiekanka z kaszanką 60

podałam go na obiad. Obowiązkowo w towarzystwie musztardy i surówki- wybrałam taką z kiszonej kapusty. Puree ziemniaczane na zapieknce jest bardzo delikatne, możesz dodać do niego cebulkę lub przysmażony boczek a danie nabierze intensywność. Polecam szczególnie męskiemu gronu 😉 Składniki : 500g kaszanki 700g ziemniaków 1 cebula 70g masła 1 jajko 3 łyżki mleka 4 łyżki bułki tartej Sól, pieprz Składniki(...)przez praskę- jeśli nie masz odpowiedniego przyrządu, możesz zblendować lub ubić. Do ziemniaczanego purre dodajemy jajko, 2 łyżki masła (pozostałe użyjemy później) i mleko. Jeśli chcesz możesz dodać np.pieczony boczek lub cebulkę (nie ujęte w składnikach). Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Kaszanka z cebulką (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulke siekamy w kostkę i podsmażamy z dodatkiem soli i pieprzu

Do Garów!
Brownie z gorzkiej czekolady z malinami 114

Czekolada to magia! Za oknem pogoda wcale nie zimowa, można powiedzieć listopadowa, trzeba się ratować słodkościami choć wchodzą w boczki jak nie wiem co :D Brownie z malinami to kawałek czekoladowych endrofin szczęścia w połączeniu z filiżanką gorącej kawy  Konesso doda niesamowitej energii. Szybko poprawia humor. A to jeden z powodów,  aby nie odmawiać sobie czekoladowych przysmaków, Słodkość(...)masła 82% 1 czubata szklanka dość drobnego brązowego cukru 2 łyżki kakao lub czekolady w proszku 4 jajka 1 1/3 szklanki mąki pszennej ¼  łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag  świeżych mrożonych malin Sposób przygotowania: Masło przełożyć do rondelka podgrzać i rozpuścić.  Do ciepłego dodać połamaną na kawałki czekoladę, odczekać 3 minuty, po czym wymieszać do uzyskania jednolitej

Wanilia i Kardamon
Polędwica w cieście francuskim. Bo on mnie kocha zażarcie :-) 173

formie prostokąta tak aby później owinąć w nich polędwicę. Na  środku prostokąta wykładamy połowę grzybów - na środku układamy polędwicę. Na polędwicę wykładamy resztę  grzybów i zawijamy najpierw boczek a później ciasto (bok prawy i lewy składamy na środek ciasta - najlepiej jest włożyć ręce pod oba boki i po prostu złożyć je ku sobie aby skleiły się ze sobą(...)około godzinę ( można włożyć do lodówki - ja wystawiłam na balon na około 30  minut). Ciasto smarujemy żółtkiem - możemy na nim zrobić dekoracje np powycinać z ciasta listki.  Pieczemy 10 minut w 220 stopniach a później 20-30 minut w 180 stopniach.  Trzeba pamiętać aby dobrze schłodzić ciasto i wszystkie składniki przed zawinięciem a później całość przed upieczeniem

sierotka maRysia w kuchni
Bigos polski-najlepszy 154

bigos musi miec czas by sie przetrawic. Skladniki: 1,5 kg kiszonej kapusty 1,5 kg bialej kapusty karczek- 1kg kawalek lopatki-500-600 g noga indycza-700 g boczek okolo- 300 g kielbasa slaska-4 kawalki garsc grzybow suszonych 2 lyzki smalcu ze skwarkami sol,pieprz kilka listkow laurowych 6-8 ziaren ziela angielskiego 5-6 ziaren jalowca ziarna(...)goracej wodzie. Miesa umyc,osuszyc,natrzec olejem i sola.Polowe miesa oproszyc papryka,druga czesc natrzec majerankiem.Wstawic do nagrzanego piekarnika,podlac odrobina goracej wody i w temperaturze 180-200°C piec okolo 1.5 godziny,az bedzie miekkie i bardzo rumiane.Przestudzic,odkroic od kosci i pokroic w kostke. W czasie gdy miesa sie pieka poszarkowac biala kapuste,podlac szklanka wody i ugotowac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Baba ziemniaczana. 316

rodzinie podawana gorąco prosto z blachy ze szklanką zimnego mleka. Ja ją lubię również później odsmażaną na chrupko na patelni.  Składniki: 2 kg ziemniaków 500g mięsa (surowy boczek, karkówka, kiełbasa, wędzonki - po kawałku) 2 duże cebule 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 szklanka mleka sól, pieprz czarny Kamis, olej rzepakowy Wykonanie: Mięso surowe pokrojone w kostkę podsmażamy(...)oczka do ziemniaków).  Ziemniaki łączymy dokładnie z gorącym mięsem i mlekiem, doprawiamy do smaku i wbijamy jaja. Dosypujemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i całość dokładnie mieszamy. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i polewamy go olejem rzepakowym. Wylewamy naszą masę ziemniaczaną i wierzch dokładanie skrapiamy olejem rzepakowym. Pieczemy w 180 stopniach przez ok godzinę. Góra baby ziemniaczanej powinna mieć piękny

Malinowe Pocałunki