pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:215/301)

Gołąbki z soczewicą 163

patelni, a gdy wytopi się tłuszcz dodajemy pokrojoną drobno cebulę i czosnek (w wersji wegetariańskiej cebulę i czosnek smażymy na oliwie). W misce mieszamy wszystkie składniki farszu, tj. soczewicę, boczek z cebulą i czosnkiem, posiekaną natkę pietruszki, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy. Główkę kapusty włoskiej gotujemy w osolonej wodzie, do momentu, aż będzie można z niej zdejmować pojedyncze liście. Farsz zawijamy(...)wody w której gotowaliśmy kapustę. Naczynie przykrywamy pokrywką lub sreberkiem i wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego  do 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze około 10 minut, aż gołąbki się lekko przyrumienią. Do podania możemy przygotować sos pomidorowy

Smakowity Blog Kulinarny
Szybkie mięsne przekąski 186

udanego przyjęcia. I choć nie każdy jest fanem sałatek, to dania z mięsem w różnej postaci, zazwyczaj najszybciej znikają ze stołów. Najczęściej serwowane przekąski mięsne to wędliny, salcesony czy boczek. Na stołach pojawiają się też kabanosy czy gotowana szynka. Przystrojone warzywnymi elementami nie tylko pięknie wyglądają, ale są też smaczne. Jak urozmaicić standardowe menu na przyjęciach? Warto przygotować lub zamówić(...)położyć pastę jajeczną, a dalej zawinąć ją w rulon. W celu zabezpieczenia przed rozwinięciem rulonu, można go dodatkowo przewiązać szczypiorkiem. Świetnym rozwiązaniem na przyjęcia jest też serwowanie np. schabu pieczonego w plasterkach na zimno (pieczonego np. z nadzieniem ze śliwek suszonych), który doskonale będzie smakował z innymi dodatkami garmażeryjnymi typu sałatki, sosy

Słodkie okruszki
Kuchnia włoska – Pecorino Romano 93

swojej ofercie ma też inne doskonałe, naturalne produkty bez chemii i sztucznych dodatków. Bardzo polecam! Spaghetti z boczkiem i szparagami w sosie szafranowym z Pecorino Romano Składniki: 300 g makaronu spaghetti 1/2 dużego pęczka zielonych szparagów 100 g surowego wędzonego boczku 1 mały ząbek czosnku 300 g śmietany kremówki 30 % 1 łyżka startego sera Pecorino Romano 0,1 g szafranu(...)puści kolor. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, pokroić na ukos, główki zostawiając w całości. Makaron ugotować al dente, odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić drobno pokrojony boczek. Chwilę podsmażać i dodać drobniutko posiekany czosnek. Lekko zrumienić. Następnie wlać śmietankę z szafranem, dodać sok z cytryny, szparagi i starty ser. Wymieszać i gotować na małym ogniu przez

Oryginalny smak
Zapiekanka gołąbkowa 96

ryżu -10 dkg wędzonego boczku -cebula -ząbek czosnku -500 ml przecieru pomidorowego -sól,pieprz, przyprawa harissa i przyprawa do mięs -świeża bazylia -miód -olej -bulion warzywny Ryż płuczemy i gotujemy na sypko w bulionie warzywnym. Odcedzamy i studzimy. Kapustę dzielimy na części. Boczek, cebulę i czosnek kroimy na drobno. Kapustę sparzamy w osolonej wodzie. Boczek, mięso i ryż przyprawiamy(...)patelnię z cebulką wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy czosnek, przyprawiamy solą, harissą i przyprawą do mięs, dodajemy miód do smaku, zagotowujemy. Na końcu dodajemy posiekaną bazylię. Sos przelewamy do naczynia. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 st. C. Smacznego

Maminek kulinarny
Gołąbki pieczone w piekarniku 103

potrzeba: 1 główka kapusty białej 2,6-2,8 kg, 300 g ryżu, 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 5 cebul średnich + 2 cebule Kucharek, Pieprz, 100 g boczku wędzonego,   Wykonanie: Do garnka wsypujemy ryż, zalewamy 6 szklankami wody, a jak się zacznie gotować dodajemy 2 płaskie łyżeczki kucharka, mieszamy. Gotujemy pod przykryciem na bardzo małym płomieniu(...)nerwu. Wysoką brytfankę wyścielamy liśćmi nienadającymi się na gołąbki tak, żeby nieco zachodziły na boki, układamy kilka plasterków boczku, kilka plasterków cebuli i w tak przygotowanym garnku układamy powstające gołąbki dość ciasno. Na pierwszą warstwę ułożonych gołąbków kładziemy kilka plasterków boczku układamy następne gołąbki. Między gołąbki wtykamy resztę plasterków cebuli. W zależności od kapusty, gołąbków będzie raz mniej, raz więcej

Bułka z Chlebem
Domowe podpłomyki – fit śniadanie na słono 141

masłem czosnkowym i jajkiem sadzonym. Pożywne i sycące danie! Grzanki na śniadanie chodziły już za mną od dłuższego czasu. Nie chciałam jednak przepisu, gdzie z samego rana trzeba byłoby piec ciasto w piekarniku, dlatego zdecydowałam się zrobić domowe podpłomyki na suchej patelni. Co ciekawe, podpłomyki mają dość neutralny smak, ale w połączeniu z ziołowym masłem czosnkowym i jajkiem sadzonym przepis(...)więcej? Szukacie inspiracji na śniadanie? Polecam: Pyszna szakszuka ze szpinakiem i mozzarellą Fit pancakes na bazie płatków owsianych Omlet z twarożkiem – fit śniadanie na słono Klasyczne danie ze szparagami, boczkiem i jajkiem Trudność Początkujący Czas przygotowania 15 min. Czas gotowania 10 min. Całkowity czas 25 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)   120 g płatków owsianych/mąki owsianej

A to pestka
Pasztet z 3 gatunków mięs 164

ząbki czosnku - 5 jajek - 2 liście laurowe - 3 ziela angielskie - 1 łyżka pieprzu mielonego - 1 łyżka majeranku - 1 łyżeczka gałki muszkatołowej  - 1 łyżka + sól do smaku Mięso( + boczek ) zalać wodą. Dodać 1 marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i 1 łyżkę soli. Gotować do miękkości*. Na ostatnie 10 minut gotowania do wrzącego wywaru z mięsem dodać oczyszczoną(...)namoczyć suche bułki.  Mięso, wątrobę, bułki, warzywa z wywaru + surową** marchewkę zmielić. Dodać przyprawy, jajka w całości oraz sól do smaku. Wyrobić na jednolitą masę. Przelać do keksówek. Piec 45-50 minut w 180 'C.  * jeżeli dysponujecie szybkowarem gotowanie zajmie Wam ok. 35 minut. ** dodatek surowej marchewki powoduje, że pasztet nie jest suchy Zdjęcia potraw są mojego autorstwa

kawawszklance
Kolorowa mięsna rolada 150

lubczyku 3 łyżeczki kolendry w ziarnach 5cm imbiru sól pieprz masło do wysmarowania formy 1 słoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek, marchewka) Wykonanie: 1.  Masa mięsna: Filet z kurczaka, boczek, mięso gulaszowe, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, lubczyk, bułkę tartą, kolendrę utartą w moździerzu, starty imbir, całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę mięsną. Doprawić do smaku(...)wymiarach 35 cm x 30 cm. Rozłożyć mieszankę warzywną na całej powierzchni prostokąta i zwinąć za pomocą pergaminu w roladę. 4.  Roladę ułożyć w formie do pieczenia wysmarowanej masłem i piec  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Mega kotlety a’la gołąbki 95

cebule 800 ml bulionu wołowego     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę szatkujemy, sparzamy. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni przysmażamy drobno pokrojony boczek, dodajemy drobno posiekaną cebulę, szklimy. Mieszamy w misce z ugotowanym ryżem i mięsem, doprawiamy farsz papryką, majerankiem, tymiankiem, cząbrem, solą i pieprzem. Wszystkie składniki przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy(...)Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Sos: Posiekaną cebulę szklimy na oleju, zalewamy bulionem i dusimy przez kilkanaście minut na wolnym ogniu. Zestawiamy z ognia i miksujemy. Sosem zalewamy kotlety i pieczemy pod przykryciem ok. 30 min. w temp. 180°C st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Klops - najprostszy 158

Składniki ; około 80 dag mięsa mielonego z łopatki, ale może być pół na pół z boczkiem ( wieprzowe) 3 jajka 2 cebule, kilka ząbków czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra papryka mielona smalec do smażenia  kilka pieczarek kilka łyżek kaszy manny Przygotowanie : Mięso zmielić, pieczarki pokroić bardzo drobno i przesmażyć na smalcu razem z pokrojoną drobno cebulą i przeciśniętym czosnkiem(...)szkliste, tzn. straciły surowiznę Do mięsa dodać kaszę mannę, roztrzepane jajka, przestudzone pieczarki, cebulę z czosnkiem - wyrobić Doprawić solą i ziołami, ponownie wyrobić Przełożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową Piec w temp 180*C przez około 50 min. Jeszcze ciepły klops wyjąć z foremki i zdjąć folię z mięsa, po zupełnym wystudzeniu trudniej mi to szło :( Smakuje dobrze na ciepło

Proste Potrawy
Pasztet domowy 181

podsmażyć na maśle. W między czasie pokroić na mniejsze kawałki wątróbkę i gdy cebula będzie już gotowa dodać ją i smażyć tylko do czasu ścięcia się wątróbki. Łopatkę, boczek oraz wątróbkę z cebulą przestudzić. Następnie wszystko razem zmielić w maszynce na najdrobniejszych oczkach. Zmielone mięso przyprawić gałką, solą i pieprzem, następnie dodać do niego tłuszcz pozostały po podsmażaniu cebuli(...)połączyć z masą mięsną. Foremki dość grubo wysmarować smalcem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej foremki przełożyć masę mięsną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około godzinę.  Dobrze upieczony pasztet odchodzi od ścian foremki i jest dość twardy. Aby sprawdzić czy pasztet jest gotowy należy po wskazanym w przepisie czasie wsadzić do pasztetu

Krakowskie smaki Ani
Sery z francuskich Alp 180

dojrzewania. Jednak wielu klientów woli sery starsze, dojrzewające 6 miesięcy, a czasem i dłużej, bardziej pikantne, rozwijające ciekawsza paletę aromatów.  Zastosowanie w kuchni Doskonale nadaje się do dań pieczonych, mięs, makaronów oraz warzyw. Świetnie komponuje się na desce z owocami oraz orzechami. Stanowi również samodzielną przekąskę, jak i z bagietką i oliwkami (to mój ulubiony zestaw przekąskowy). Dodawany(...)serowarniach gospodarstwach hodowców albo w warsztatach zwanych Fromagerie , których właściciele skupują mleko od rolników.    Zastosowanie w kuchni Abondance jest niezbędnym składnikiem tradycyjnych sabaudzkich dań na bazie ziemniaków, boczku, chleba i sera właśnie. Chociaż bez dwóch zdań to ser, który zajadam sam lub w towarzystwie oliwek albo suszonych pomidorów.   Proponowane wina W degustacji zaleca się wykorzystanie lokalnych białych

gutfut
Modro kapusta ze słoika 213

Zdarza się u mnie tak i nie wstydzę się tego, że od czasu do czasu stosuję w mojej kuchni półprodukty. Czasami jest to brak czasu, chęci

Ala piecze i gotuje
Ożarto wołowina (Boeuf à la bourguignon ;) ) 125

zagyńścić ta zołza. Wyciōngcie sie na jaki talyrz wiynksze kōnski miysa, rozfyrlejcie 27 ze 2 łeżki mōnki we pó 28 szklōnki zimnyj wody, postołwcie brytfanka na małym łogniu na piecu i wlyjcie do ni 29 rozfyrlano mōnka. Rozmiyszejcie sie to fajnie, niech ta zōłza połra razy bluknie 30 , wciepcie tam rajn 31 zajś te miyso, żeby sie trocha ogrzoło(...)jōm posuć pokrōnōm pietruszkōm. Smacznego   1 raz 2 przygotujecie 3 będziecie 4 żoną 5 koleżankę 6 zadaję 7 przepisów 8 gdyby 9 ręce 10 kawałek 11 zabierzcie 12 boczku wędzonego 13 pomidorów 14 laurowych 15 wcześniej 16 mniejsze 17 polać 18 lekko 19 mają Państwo 20 tylko 21 wrzućcie 22 uważajcie 23 dużo 24 przyrumieni 25 woreczek 26 znaleźć

Chop w kuchni