pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:211/301)

Gołąbki z tartych ziemniaków z boczkiem – kuchnia podkarpacka 93

ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odsączamy z nich wodę zachowując krochmal, który dodajemy do ziemniaków. Całość przekładamy na dużą patelnię i podsmażamy przez 5 minut razem z boczkiem i cebulą. Dzięki zaparzeniu surowych ziemniaków zachowają one swój kolor i nie ściemnieją. Farsz ziemniaczany doprawiamy od serca solą i pieprzem. Na każdy kolejny liść kapusty nakładamy dużą łyżkę farszu(...)środka i składamy pakiecik. Dno garnka wykładamy liśćmi kapusty, układamy na nich gołąbki i podlewamy je niewielką ilością wody. Na wierzchu również układamy liście kapusty, a garnek przykrywamy pokrywką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez 90 minut. Podajemy z sosem. Gołąbki doskonale smakują równie odsmażone na patelni. Zapraszam również na Gołąbki z farszemziemniaczanym

Trzeci talerz
Filet z kurczaka w pomidorach na cukiniowym makaronie 186

Jeszcze są pomidory i cukinie, dlatego korzystajcie póki takie pyszne i zróbcie sobie koniecznie taki letni dietetyczny obiad, na pewno Wam posmakuje i nie pójdzie w boczki :), a do tego prezentuję się bardzo efektownie. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 2-3 pomidory mała cebula kulka mozzarelli 1/2 szklanki bułki tartej 2 łyżki oliwy sól, pieprz, tymianek, bazylia 2 małe cukinia(...)Każdy filet z kurczaka kroimy płasko na pół, a następnie rozbijamy tłuczkiem na grubość ok 1/2 cm. Smarujemy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w bułce tartej, Pieczemy 15 minut w 180 st. C. Pomidory obieramy ze skórki i drobno siekamy, dodajemy posiekaną cebulę i doprawiamy ziołami, a następnie układamy na filetach, a na wierzch kładziemy plasterki mozzarelli

Cynamonowe szczęście
Gulasz dla osób które liczą kalorie i nie tylko 140

się zredukować ilość kalorii w tym daniu, ale zachować dobry smak. Chude mięso wołowe pokroić w cienkie słupki, cebulę obrać i pokroić w plasterki, pieczarki przekroić na cztery części, boczek wędzony lub chudą szynkę wędzona pokroić w drobną w kosteczkę. łodygę selera naciowego pokroić drobno. Wszystko wrzucić do glinianego garnka lub innego żaroodpornego naczynia i doprawić solą, pieprzem i ostrą(...)pietruszki oczywiście razem z listkami Wlać szklankę wywaru wołowego lub kostkę rosołową wołową rozmieszaną w 1 szklance wrzątku. Nagrzać piekarnik do 170 C, wstawić naczynie, koniecznie pod przykryciem i piec 2 godziny. Następnie zwiększyć temperaturę do 200, odkryć naczynie i piec jeszcze pół godziny. Podczas pieczenia kilka razy zamieszać. Serwować z kaszą i buraczkami, mniam

Kuchnia Pokoleń
Zapiekana jajecznica w bułce 120

poranek. Smacznego! 'zapiekana jajecznica w bułce' Składniki (dla 2 osób): - 12 plastrów wędzonego boczku - 2 półbagietki - 4 jajka - 2 łyżki mleka - szczypiorek - ser żółty (wg. upodobań) - s&p Boczek pokroić w cienkie paski i podsmażyć na patelni. Szczypiorek drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce. Bagietkę naciąć wzdłuż, nie do końca lub jej wierzch wyciąć i usunąć miąższ. W misce(...)pieprzem. Dodać szczypiorek i ser. Wymieszać. Bagietki położyć na blachę. Masę z jajek przelać do bagietek, uważając, żeby nic nie wypłynęło. Bagietki wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec 35-40 minut, aż jajka dobrze się zetną. Smacznego! Źródło: blog 'Gary

CookYourself
Gnocchi zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą / Baked gnocchi with tomato sauce and mozzarella 313

Ugotuj gnocchi w osolonej wodzie, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu lub do wypłynięcia na powierzchnię. Odcedź i odstaw. W międzyczasie, rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu i wrzuć boczek. Smaż do wytopienia się tłuszczu, odlej jego nadmiar, dodaj czosnek i paprykę, po czym smaż przez kolejne 30 sekund. Dodaj koncentrat, pomidory z puszki i koktajlowe wraz z cukrem i gotuj(...)wmieszaj śmietanę lub jogurt, pietruszkę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż sos wraz z gnocchi do naczynia żaroodpornego i wyłóż na wierzch mozzarellę. Włóż do piekarnika i piecz przez 10 minut, aż mozzarella się rozpuści i lekko zarumieni. Wyjmij, odstaw na 5 minut i podawaj. Smacznego! English version Baked gnocchi with tomato sauce and mozzarella (2-3 servings

karmelowy
Szybko, zdrowo, bezstresowo – czyli test i recenzja patelni WOLL SAPHIR 125

zakończy jej żywotu? Czy można w niej przyrządzić dosłownie wszystko? Na te i inne pytania, odpowiedź znajdziecie poniżej Patelnię męczyłam dzień w dzień, od rana do wieczora… Piekłam, smażyłam, dusiłam i gotowałam w niej dosłownie wszystko – i co? Sami zobaczcie, sami oceńcie 1. Na pierwszy rzut, poszły POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE MUSZTARDOWYM Obsmażane pieczarki, oraz mięso, a całość(...)przetrzeć ręcznikiem papierowym i już byłaby lśniąca. Ja opłukałam ją wodą z odrobiną płynu, przetarłam ręcznikiem i gotowe 2. Kolejną testową dla patelni potrawą, był BÓB SMAŻONY Z BOCZKIEM I CZOSNKIEM, Z DODATKIEM KOZIEGO SERA . Podsmażony boczek, do tego czosnek z uprzednio ugotowanym i obranym bobem, całość razem podsmażona i dopełniona odrobiną koziego sera, który całości nadał intensywny smak

NiePieprz.pl
Domowe hamburgery 97

pozostałych różni się tym, że zamiast klasycznego sosu do burgerów, zrobiłam sobie sos truflowy , a jak! Upiekłam bułki, mąż przygotował mięso (pręga wołowa, trochę musztardy, sól i pieprz), podsmażył boczek, pokroił resztę dodatków i zostało złożenie w całość.  A teraz o kolorach. Od zawsze naturalne było dla mnie, że dni tygodnia mają określone kolory. Tak samo miesiące i konkretne(...)wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (w ciepłe miejsce).  Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki (8-10 sztuk). Nadajemy im kształt lekko spłaszczonych kul. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st.. Bułeczki smarujemy rozbełtanym żółtkiem z mlekiem, posypujemy sezamem i wkładamy blachę z bułeczkami do piekarnika

bistro mama
Omlet a`la hiszpańska tortilla z cukinią 85

dużych otworach. Wymieszać z łyżeczką soli i odstawić na 15 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w niewielkie nieregularne plasterki. Boczek pokroić w plasterki, a następnie w paski. Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek, przesmażyć. Dodać 2 – 4 łyżki masła. Wrzucić na patelnię z boczkiem ziemniaki, przesmażyć i dusić aż zmiękną. Jajka rozbić do miski, dodać do nich odciśniętą cukinię. Wymieszać. Doprawić(...)patelni), do miski z jajkami i cukinią. Wymieszać. Przelać całość na patelnię – w razie potrzeby dodać trochę masła. Smażyć na niewielkim ogniu aż spód się zetnie. Papier do pieczenia wielkości patelni posmarować masłem. Papier położyć masłem do dołu na omlecie. Przygotować drugą patelnię i przerzucić omlet na drugą patelnię. Smażyć, aż spód omletu się zetnie. Zamiast przewracania omletu, można patelnię

królestwo garów
Pieczone gołąbki z ziemniakami, twarogiem i boczkiem 126

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy wraz z boczkiem do zarumienienia. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości. Ugniatamy je wraz z twarogiem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz boczek z cebulą. Mieszamy. 2. Z kapusty wykrawamy głąb, umieszczamy ją w dużym garnku z wodą. Zagotowujemy. W trakcie gotowania ściągamy z kapusty wierzchnie liście, znowu gotujemy chwilę, ściągamy kolejne liście(...)usuwamy jego twardą część (głąb przy końcu liścia). Nakładamy po 2-3 czubate łyżki farszu, zwijamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym obficie masłem.  4. Gołąbki zalewamy obficie bulionem, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5 h. Co jakiś czas podlewamy gołąbki bulionem. Podajemy z ulubionym sosem, np. pieczarkowym lub jemy bez sosu

Szefowa kuchni
Zapiekanka ziemniaczana 159

tarce talarki bądź można pokroić nożem , tylko nie mogą być za grube . Jak już mamy ziemniaki przygotowane to rozgrzewam patelnie i dodaję wszystkie ziemniaki i podsmażam z cebulą oraz boczkiem i często mieszam aby nam nic się nie przypaliło , następnie dodaje wszystkie przyprawy według upodobań , można dodać więcej pieprzu czarnego wtedy smak jest bardzo wyrazisty i ostry .  Jak już(...)żaroodpornego wykładam przesmażone ziemniaki i przykrywam na wierzch folią aluminiową i wkładam do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni na około 45 minut , po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy z 10 minut na 200 stopniach i gotowe

Mój Smak
Babka ziemniaczana 227

czerwona 1,5 łyżki mąki pszennej sól, pierz szczypta tymianku ok 10 połówek suszonych pomidorów pół pęczka natki pietruszki Przygotowanie: Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę, pierw podsmażyć boczek ( na łyżce oleju), a potem dodać cebulę (tak aby się tylko zeszkliła). Zdjąć z ognia, wystudzić, dodać pokrojone na mniejsze kawałki pomidory, wymieszać doprawić odrobiną soli i pieprzu. Ziemniaki obrać(...)większej misce połączyć ze sobą wszystkie składniki. Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Natkę też drobno posiekać. Blachę wysmarować masłem lub margaryną, obsypać bułką tartą. Wlać ciasto, piec ok 1 godz. (do suchego patyczka) w 170 st C. Ja piekłam 40 min, a potem trzymałam w wyłączonym piecu jeszcze 10 min. Po wyciągnięciu dałam jej kilka minut na odpoczynek

Gaździnka warzy
Karkówka z cynamonem 156

talarki Na dno brytfanny z przykryciem wlewamy 2-3 łyżki oleju ( tak by swobodnie rozlał się po całym dnie ) Na to kładziemy obok siebie pokrojone plastry boczku, a na boczek sparzone liście kapusty Na tym układamy mięso , a na mięsie pokrojone plastry ziemniaków i marchwi (robimy to szczelnie ) Po przykryciu karkówki talarkami marchwi i ziemniaków , na samym wierzchu(...)Obficie posypujemy wierzch cynamonem, dokładamy kilkanaście ( tak ) ziaren jałowca, można tez posypać umiarkowanie pieprzem, podlać winem Tak przygotowane mięso wstawiamy do gorącego piekarnika i w temp. 200 stopni C pieczemy pod przykryciem około 2 godzin Od czasu do czasu zaglądamy i podlewamy mięso winem Mięso pięknie pachnie, jest soczyste i miękkie Jeśli kroimy je na ciepło to na grubsze plastry

Proste Potrawy
Beef Burger całkiem domowy 190

może i wygląda na "Fast Food", ale na pewno nie jest "FAST". Zdecydowanie "Slow Food", zwłaszcza, że:  po pierwsze - sos barbecue , to jedno posiedzenie,  po drugie - bułki piekłam sama wg przepisu, który znajdziecie tutaj , (ja zamiast 12 bułeczek upiekłam z tej porcji ciasta 10) po trzecie - mięso zmieliłam samodzielnie, bo takiego gotowca, nawet jeśli oznaczonego 100% wołowiny(...)szczęście na szybko, bo już zaczęliśmy się robić głodni :) W bułce zatem mamy: burgera wołowego, sos barbecue , roszponkę, plasterek sera mimolette, karmelizowaną czerwoną cebulę, 2 plasterki podsmażonego wędzonego boczku i kilka plasterków papryczki jalapeño (z zalewy octowej). Burgery (na 4 sztuk ): 500 gram mięsa wołowego gulaszowego (zmielić) 1-2 łyżki sosu sojowego 0,5 szklanki wody z łyżeczką cukru

Delicious Titbits
Wytrawne roladki z ciasta francuskiego 201

opakowanie ciasta francuskiego ·        keczup ·          około 50 g salami, dowolnej   szynki lub boczku pokrojonego w cieniutkie paseczki ·        około 3 pieczarki ·        żółty ser ·        zioła prowansalskie   Przygotowanie: Pieczarki obieramy, kroimy(...)ziołami prowansalskimi. Ciasto zwijamy ciasno jak roladę i dociskamy aby się nie rozpadła. Roladę tniemy w około 2 cm plastry. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 15-20 minut aż roladki się lekko zarumienią

Mania Gotowania
Dlaczego śniadaniownia to świetny biznes? 84

herbatę. Świetnym pomysłem mogą być także pełne witamin świeżo wyciskane soki. O jakich potrawach nie należy zapomnieć? Jajka w wielu postaciach; Tosty oraz grzanki; Omlety wytrawne oraz na słodko; Boczek oraz kiełbasa z grilla; Wiele wariantów różnych kanapek; Pasty oraz wędliny do pieczywa; Wszelkiego rodzaju dodatki warzywne. Wyposażenie śniadaniowni Zanim otworzymy nasz lokal, konieczne jest sporządzenie stosowanego biznesplanu. Powinniśmy(...)zapomnieć o wyposażeniu oraz jego kosztach. Najważniejsze jego elementy to: Kolbowy ekspres; Opiekacz, w którym będziemy mogli przygotowywać wszelkie rodzaje tostów; Płyta grillowa do przyrządzania jajek czy kiełbasek; Piekarniczy piec konwekcyjno-parowy, zupełnie niezbędny do wypieku własnego, świeżego pieczywa; Sokowirówka, która pozwoli nam przyrządzać świeżo wyciskane soki; Blender; Gofrownica. Nie możemy jednak zapomnieć, że wyżej wymienione akcesoria to nie wszystko

ProstePesto.pl