pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:211/301)

Sałatka z grillowanego kalafiora 101

MeCooks Sałatka Składniki na sałatkę z grillowanego kalafiora. 25 dkg różyczek z kalafiora 1/2 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek 25 dkg ciecierzycy w puszce 6 dkg boczku wędzonego 5 dkg czerwonej cebuli 1 łyżka octu jabłkowego szczypta pieprzu 5 dkg żółtego sera 1 mała papryczka chili 10 dkg kaszy bulgur Sos do sałatki: 4 łyżki oliwy z oliwek(...)odstawić na 10 minut . Kaszę bulgur ugotować do miękkości, powinno to zająć około 12 minut. Ugotowaną kaszę wystudzić. Na patelnię włożyć boczek pokrojony w bardzo małą kostkę. Smażyć na małym ogniu do momentu, w którym boczek stanie się chrupiący. Papryczkę chili pokroić w małą kostkę, a ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W kubeczku wymieszać oliwę z natką

MeCooks
Filety drobiowe w boczku z fasolką szparagową, szpinakiem w sosie musztardowym 90

jest także niska cena i dostępność. Polecam.   Więcej na stronie sklepu  Galicja. Składniki na 4 porcje/ 4 pojedyncze filety z kurczaka 12 cienkich   plasterków surowego boczku 35 dag mrożonej fasolki szparagowej 15 dag świeżego szpinaku 1 duża cebula 4 łyżki oleju z awokado 1 szklanka bulionu lub rosołu 1 szklanka słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki delikatnej(...)strony   solą, przyprawą do drobiu i pieprzem, uformować w zgrabne pakieciki i owinąć dokładnie cienkimi plasterkami boczku. Można spiąć wykałaczkami aby się nie rozwalały. Na patelni rozgrzać olej z awokado obsmażyć pod przykryciem mięso z każdej strony do momentu aż boczek będzie rumiany. Przełożyć do ogrzanego talerza   na czas przygotowania sosu. Na tłuszczu ze smażenia zeszklić pokrojoną

Wanilia i Kardamon
CZEKOLADOWIEC NA MAŚLANCE Z MASĄ BUDYNIOWĄ 207

popadajmy w skrajność, wszystko jest dla ludzi 😀 Jest bez cukru, z optymalną ilością tłuszczy , ważne aby nie upchać w siebie na raz pół ciasta a nikomu w boczki nie pójdzie 😁 Składniki: Biszkopt: - 3 szklanki mąki ryżowej - 2 szklanki maślanki - 1/4 szklanki oleju - 2 łyżko kakao - 2 łyżeczki sody - 1 łyżka przyprawy do piernika - słodzik (u mnie 3 łyżki erytrytolu ) Masa(...)uznania (u mnie orzechy włoskie, polewa kakaowa) Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki na biszkopt miksujemy do połączenia składników (maślanka musi być w temp. pokojowej). Tortownicę ( 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy 40 min 180 stopni. 2. Budynie gotujemy według przepisu. 3. Ostudzony biszkopt przekrajmy na pół i przekładamy masą budyniową. 4. Śmietankę miksujemy, dosypujemy fix i ubijamy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Zraziki z gorgonzolą. 143

Pewnie niektórzy z Was korzystali już z mojego przepisu na zraziki ze śliwką, tym razem wzbogaciłam go o gorgonzolę i zamiast boczku zawinęłam je w szynką szwarcwaldzką. SKŁADNIKI: 05 kg. mięsa mielonego  plastry szynki szwarcwaldzkiej śliwki suszone 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 10 dag. gorgonzoli  1 łyżka masła klarowanego przyprawy: sól, pieprz, majeranek mały pęczek pietruszki(...)dodajemy do masy mięsnej, wyrabiamy, w kulkę masy jajecznej wkładamy śliwkę, kawałek gorgonzoli formujemy kotlecik, zawijamy w szynkę, naczynie żaroodporne smarujemy masłem klarowanym, układamy ciasno kotleciki, przykrywamy folią aluminiową, pieczemy w 180 stopniach około 30 min., następnie odkrywamy, kładziemy na mięso plastry gorgonzoli i pieczemy jeszcze 10 min. do rozpuszczenia sera, posypujemy posiekaną drobno pietruszką i gotowe

Kuchnia Beaty
Zapiekane gołąbki z kaszy gryczanej w sosie grzybowym 190

ziemniaków ( 2 ziemniaki) 2 cebule sól i pieprz do smaku 1 kapusta z dużymi liśćmi  0,5 l bulionu warzywnego sos grzybowy  Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie: boczek pokroić na małą kostkę i podsmażyć na chrupkie skwarki. Na tłuszczu podsmażyć cebulę posiekaną w kostkę. Ziemniaki surowe zetrzeć na tarce i połączyć ze zmielonymi ziemniakami ugotowanymi, dodać skwarki(...)ładnie odchodziły i były giętkie. W liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy gołąbki.  Gołąbki układamy w dużej brytfance, zalewamy bulionem i przykrywamy liśćmi kapusty (bez przykrywki). Pieczemy w przez 1 godzinę w 180 C.  Gotowe gołąbki podajemy z sosem grzybowym. Smacznego

Niezły Młynek
Rolada karkówkowa z liśćmi młodej kapusty 161

układamy umyte i osuszone liście młodej kapusty, a dodatkowo na jeden węższy koniec paski pokrojonej papryki. Całość zwijamy w rulon. Zwinięte mięso owijamy dokładnie (od spodu również) paskami wędzonego boczku. Ja odkroiłam od niego skórę i wycięłam kosteczki, by później nikt ząbka nie stracił :) Lepiej jeśli są długie, ale ja miałam krótkie i też sobie poradziłam. Roladę mocno okręcamy nicią(...)wcieramy. Zamykamy pudełko i na min, 12 godzin odkładamy do lodówki.  2. Po upływie podanego czasu mięso wraz z przyprawami i tłuszczem przekładamy do rękawa do pieczenia. Zwijamy końce i wkładamy do zimnego piekarnika ustawionego na 170st C na 90 minut. Po tym czasie rękaw rozcinamy i przypiekamy roladę z każdej strony po ok 10 minut. Podajemy na ciepło

Kuchnia w czekoladzie
Chleb biały-przepis podstawowy 237

wodę do piekarnika na sam dół i szybko zamknij drzwiczki. W początkowej fazie pieczenia wytworzy się trochę pary. Po 15 minutach zmniejsz z 200 stopni na 180 stopni. I piecz jeszcze około 20 minut. Aby sprawdzić czy chleb jest upieczony ,odwróć go spodem do góry i delikatnie ostukaj czubkami palców. Jeśli bochenek wydaje głuchy dzwięk jest upieczony! Pozostaw(...)własnoręcznie upieczonego chleba jest niesamowity. Trudno się oprzeć i nie odkroić kawalka, wręcz zjeśc małej calej keksówki, stąd na zdjęciu tylko dwa chleby...Trzeci poszedł ciemną nocą wszystkim w boczki. A na śniadanie? Posmaruj chleb osełka świeżego masełka i miodem od Skworcu .  Kawa z mlekiem i śniadanie gotowe. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Tradycyjna kuchnia rzymska. Jaka jest? 97

też cykoria („cicoria”) oraz podobne do niej warzywo zwane „puntarelle”. Z Rzymu wywodzi się również znane na całym świecie „spaghetti alla carbonara” z jajkiem, boczkiem, pieprzem i serem „pecorino”. Zobacz carbonara z boczkiem parzonym i śmietanką albo makaron à la szpinakowa carbonara śmietanowa . Ten owczy ser, który stanowi świetny dodatek do wielu dań i często pojawia się w potrawach miejscowej(...)romano”. Podaje się z nim także „tonarelli al cacio e pepe” – danie z czarnym pieprzem oraz „bucatini all’amatricana” – rodzaj grubego spaghetti wydrążonego wewnątrz, z sosem z boczku i pomidorów, którego nazwa wzięła się od Amatrice – miejscowości w Apeninach, skąd prawdopodobnie przywędrowało. Podobne do „amatriciana” jest „bucatini alla gricia”, tylko bez dodatku pomidorów. Trzeba wiedzieć

ProstePesto.pl
Zapiekanka z kaszanką 96

podałam go na obiad. Obowiązkowo w towarzystwie musztardy i surówki- wybrałam taką z kiszonej kapusty. Puree ziemniaczane na zapieknce jest bardzo delikatne, możesz dodać do niego cebulkę lub przysmażony boczek a danie nabierze intensywność. Polecam szczególnie męskiemu gronu 😉 Składniki : 500g kaszanki 700g ziemniaków 1 cebula 70g masła 1 jajko 3 łyżki mleka 4 łyżki bułki tartej Sól, pieprz Składniki(...)przez praskę- jeśli nie masz odpowiedniego przyrządu, możesz zblendować lub ubić. Do ziemniaczanego purre dodajemy jajko, 2 łyżki masła (pozostałe użyjemy później) i mleko. Jeśli chcesz możesz dodać np.pieczony boczek lub cebulkę (nie ujęte w składnikach). Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Kaszanka z cebulką (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulke siekamy w kostkę i podsmażamy z dodatkiem soli i pieprzu

Do Garów!
Brownie z gorzkiej czekolady z malinami 147

Czekolada to magia! Za oknem pogoda wcale nie zimowa, można powiedzieć listopadowa, trzeba się ratować słodkościami choć wchodzą w boczki jak nie wiem co :D Brownie z malinami to kawałek czekoladowych endrofin szczęścia w połączeniu z filiżanką gorącej kawy  Konesso doda niesamowitej energii. Szybko poprawia humor. A to jeden z powodów,  aby nie odmawiać sobie czekoladowych przysmaków, Słodkość(...)masła 82% 1 czubata szklanka dość drobnego brązowego cukru 2 łyżki kakao lub czekolady w proszku 4 jajka 1 1/3 szklanki mąki pszennej ¼  łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag  świeżych mrożonych malin Sposób przygotowania: Masło przełożyć do rondelka podgrzać i rozpuścić.  Do ciepłego dodać połamaną na kawałki czekoladę, odczekać 3 minuty, po czym wymieszać do uzyskania jednolitej

Wanilia i Kardamon
Polędwica w cieście francuskim. Bo on mnie kocha zażarcie :-) 229

formie prostokąta tak aby później owinąć w nich polędwicę. Na  środku prostokąta wykładamy połowę grzybów - na środku układamy polędwicę. Na polędwicę wykładamy resztę  grzybów i zawijamy najpierw boczek a później ciasto (bok prawy i lewy składamy na środek ciasta - najlepiej jest włożyć ręce pod oba boki i po prostu złożyć je ku sobie aby skleiły się ze sobą(...)około godzinę ( można włożyć do lodówki - ja wystawiłam na balon na około 30  minut). Ciasto smarujemy żółtkiem - możemy na nim zrobić dekoracje np powycinać z ciasta listki.  Pieczemy 10 minut w 220 stopniach a później 20-30 minut w 180 stopniach.  Trzeba pamiętać aby dobrze schłodzić ciasto i wszystkie składniki przed zawinięciem a później całość przed upieczeniem

sierotka maRysia w kuchni
Bigos polski-najlepszy 178

bigos musi miec czas by sie przetrawic. Skladniki: 1,5 kg kiszonej kapusty 1,5 kg bialej kapusty karczek- 1kg kawalek lopatki-500-600 g noga indycza-700 g boczek okolo- 300 g kielbasa slaska-4 kawalki garsc grzybow suszonych 2 lyzki smalcu ze skwarkami sol,pieprz kilka listkow laurowych 6-8 ziaren ziela angielskiego 5-6 ziaren jalowca ziarna(...)goracej wodzie. Miesa umyc,osuszyc,natrzec olejem i sola.Polowe miesa oproszyc papryka,druga czesc natrzec majerankiem.Wstawic do nagrzanego piekarnika,podlac odrobina goracej wody i w temperaturze 180-200°C piec okolo 1.5 godziny,az bedzie miekkie i bardzo rumiane.Przestudzic,odkroic od kosci i pokroic w kostke. W czasie gdy miesa sie pieka poszarkowac biala kapuste,podlac szklanka wody i ugotowac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Baba ziemniaczana. 354

rodzinie podawana gorąco prosto z blachy ze szklanką zimnego mleka. Ja ją lubię również później odsmażaną na chrupko na patelni.  Składniki: 2 kg ziemniaków 500g mięsa (surowy boczek, karkówka, kiełbasa, wędzonki - po kawałku) 2 duże cebule 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 szklanka mleka sól, pieprz czarny Kamis, olej rzepakowy Wykonanie: Mięso surowe pokrojone w kostkę podsmażamy(...)oczka do ziemniaków).  Ziemniaki łączymy dokładnie z gorącym mięsem i mlekiem, doprawiamy do smaku i wbijamy jaja. Dosypujemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i całość dokładnie mieszamy. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i polewamy go olejem rzepakowym. Wylewamy naszą masę ziemniaczaną i wierzch dokładanie skrapiamy olejem rzepakowym. Pieczemy w 180 stopniach przez ok godzinę. Góra baby ziemniaczanej powinna mieć piękny

Malinowe Pocałunki
Szaszłyki z piekarnika 222

podanych składników wychodzi ok. 12 sztuk szaszłyków. Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka 12 małych plastrów boczku 1 papryka zielona 1 papryka żółta 1,5 cebuli fioletowej 6 szt. pieczarek 2,5 łyżki przyprawy do szaszłyków 1 łyżka oleju Przepis: Pierś kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Następnie do mięsa dodajemy dwie łyżki przyprawy do szaszłyków i łyżkę oleju. Całość(...)myjemy, wydrążamy środki i kroimy w większą kostkę. Podobnie postępujemy z pieczarkami i cebulą. Następnie przygotowane składniki nadziewamy na patyczki w dowolnej kolejności. Piekarnik nagrzewamy do 180 C i pieczemy szaszłyki na kratce przez ok. 25-30 minut.  Doskonale smakują w towarzystwie ryżu lub świeżego pieczywa. Polecam podawać szaszłyki z sosem czosnkowym

Emcia Pichci
Forszmak – tradycyjny gulasz przygotowywany po świętach 694

pomidorowy i opcjonalnie możemy także dołożyć inne warzywa lub np. pieczarki, u mnie była to papryka, której akurat miałam za dużo w lodówce     Składniki: ok 500g wędlin, pieczonych lub gotowanych mięs, kiełbasy 1 cebula 1 łyżka oleju ok. 3 szklanki bulionu opcjonalnie papryka czerwona lub żółta 2 ogórki kiszone 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki(...)podsmażamy na łyżce oleju. Gdy cebula się zeszkli zdejmujemy ją i przekładamy do miseczki. Mięsa i wędliny kroimy w kostkę i podsmażamy partiami na patelni. Najpierw bardziej tłuste typu boczek, kiełbasy, a później chudsze *** *** Do podsmażonego mięsa dokładamy cebulę *** *** Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i 2 kulki ziela angielskiego. Zagotowujemy *** *** Na patelnie dodajemy paprykę w proszku oraz pokrojoną

Blog z Apetytem
Tłustoczwartkowe kurki (grzybki) 187

Lubię wszelkie słodycze, a te tłustoczwartkowe wprost uwielbiam, ale przyznacie sami- nie dość, że idą w boczki niemiłosiernie, to jeszcze trzeba poświęcić trochę czasu, by zrobić je samemu w domu. Najwygodniej byłoby iść do supermarketu, kupić pączka za groszy kilka z całą tablicą Mendelejewa i zjeść nie patrząc na bałagan w kuchni, który byłby na pewno, gdybyśmy się zdecydowali przygotować(...)pączka kupnego, bo przecież zawsze taki puszysty choćby dwa dni leżał, to na Tłusty Czwartek choćby kilkanaście, ale robię sama. W tym roku prócz pączków i rozetek, które już piekłam na stole znajdą się małe, zgrabne kurki. Tak malutkie, jak te z lasu, a smaczne... chyba jeszcze bardziej! Pierwszy raz jak je smażyłam, myślałam że ducha wyzionę. Końca nie było

Kuchnia w czekoladzie
Babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków 416

Wędlinę pokroić w kostkę ok 1 cm, wrzucić na patelnię i podsmażyć. Jeśli używacie boczku nie dodawajcie już tłuszczu na patelnię. Wystarczy w zupełności tłuszcz, który wytopi się z boczku. Jeśli używacie wędlin zawierających mało tłuszczu dodajcie 1 łyżkę smalcu lub oleju. Do podsmażonej wędliny dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić. Pod koniec dodać rozgnieciony czosnek lub czosnek granulowany(...)solą i pieprzem, tak aby całość miała wyraźny smak. Wyłożyć do podłużnej foremki wysmarowanej masłem i wysypanych bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i piec ok 45 minut do zrumienienia się wierzchu. Podawać od razu po upieczeniu. * W wersji wege dodajemy 2 łyżki masła do wyrabianej masy. Smak zyska wyrazistości. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Makaronowa zapiekanka z cukinią 206

czarne oliwki jajko masło, sól, pieprz, oregano, bazylia, gałka muszkatołowa 2 cukinie pomidor ser feta przyprawa do potraw włoskich Cukinię kropimy na cieniutkie plastry. Osolone zostawiamy na 10 min. Boczek kroimy w kostkę, przysmażamy na masełku. Wyłączamy gaz, dodajemy trochę wody, śmietanę i ser topiony. Podgrzewamy sos na małym ogniu, by się nie zwarzył. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz(...)delikatnie oliwy. Grillujemy. Kroimy w plastry pomidora i ser feta. Przygotowany sos z makaronem umieszczamy w 2 małych naczyniach żaroodpornych. Cukinię, pomidora i ser owijamy do uzupełnienia całego naczynia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 200 stopni z termoobiegiem przez 20 minut. Efekt przepiękny, smak znakomity !!! Mąż zachwycony

MarciochaKucharzy
Rolada mięsna z boczkiem i szpinakiem 303

poprzek ułożyć plastry boczku w taki sposób, by lekko nachodziły na siebie. Prostokąt utworzony w ten sposób powinien mieć dłuższy bok tak długi, jak długość brytfanki (keksówki). Na boczku równo cienką warstwą rozłożyć mięso mielone i uklepać. Na mięsie ułożyć warstwę szpinaku pozostawiając wzdłuż jednego z dłuższych boków około 2 cm pas. Pomagając sobie folią spożywczą (aluminiowa pozostaje na stole(...)środku folii aluminiowej łączeniem do spodu. Roladę umieścić w keksówce razem z folią. Końce folii połączyć na górze i zawinąć lub całość przykryć dodatkowym kawałkiem folii. W pierwszej fazie pieczenia rolada będzie piekła się pod folią, potem górną warstwę folii trzeba usunąć. Piec w temperaturze 170 stopni, grzałka góra-dół, około 45 minut. Po 30 minutach usunąć górną warstwę folii

Trzeci talerz

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję