pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:209/301)

Piersi indycze z ziemniakami 174

indyka doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Obsypać posiekanym świeżym tymiankiem. Na patelnię wlać olej i wrzucić cebulkę, boczek wędzony pokrojony w kostkę. Smażyć aż tłuszcz z boczku się stopi. Dodać kawałki mięsa i smażyć 3 minuty.Pod koniec smażenia wrzucić czyste pieczarki i chwilkę smażyć. Podczas smażenia mięso przewrócić. Ziemniaki umyć, dokładnie wyszorować, marchewki oskrobać, od fasolki odciąć końcówki(...)gotować aż warzywa będą miękkie. Odcedzić. Do żaroodpornego naczynia wlać wywar, następnie wszystko z patelni i warzywa. Wymieszać i obsypać świeżym tymiankiem. Piekarnik nagrzać do 220 C i piec z termoobiegiem 20 minut

Kuchnia Pokoleń
Zapiekana botwina z jajkami 156

przyjemnym. Botwina zapiekana z jajkiem jest genialna na śniadanie, jest też dobrym zamiennikiem obiadu. Robi się szybko i jest pyszna. W przepisie występuje chorizo, ale spokojnie można zastąpić je boczkiem, kiełbasą, szynką, można pominąć i doprawić całość wędzoną papryką. To już wasza inwencja twórcza jest ograniczeniem. Potrzebujemy: kilka liści kolorowej botwiny (lub pęczek zwykłej) 40 dkg chorizo pokrojonego w dowolne(...)Chorizo i szalotkę smażymy na patelni. Dodajemy drobno posiekane liście botwiny, chwilę smażymy i delikatnie doprawiamy. W naczyniu do zapiekania układamy botwinę z chorizo. Posypujemy startym serem. Wbijamy jajka. Pieczemy w 180 stopniach do ścięcia białek. Jeśli dodajecie ser i mocno doprawioną wędlinę, pamiętajcie, żeby uważać z solą, bo może wyjść senne marzenie dyrekcji kopalni w Wieliczce. Jeśli nie lubicie

ladykitchen
Pizza. 227

oregano sól,pieprz Keczup i przecier przełożyć do miseczki, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.Wymieszać. Dodatki: 250 g. sera żółtego kilka pieczarek 1 mała cebula kilka plasterków boczku 1/2 słoiczka tuńczyka po kawałku papryki czerwonej i żółtej kilka małych różyczek brokuła Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kulę. Blaszkę delikatnie wysmarować olejem, wyłożyć kulkę ciasta(...)Możecie też ciasto rozwałkować, ja wolę rozciągać :) Na tak przygotowane pizze wyłożyć sos pomidorowy, na to utarty ser i pokrojone dodatki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 15-20 minut

Agusiowe smakołyki
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim - zdjęcia krok po kroku 200

rozpadnie. Dodajemy whiskey i odparowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.  3. Na blacie rozkładamy kawałek folii spożywczej. Na niej układamy plastry boczku tak, aby nachodziły na siebie (zdj 1). Na boczek wykładamy żurawinę z jabłkami, a na to wykładamy polędwicę. Zawijamy w rulon, folię zawijamy jak cukierek. Wkładamy do lodówki na 20 minut do stężenia.  4. Polędwicę w folii wyciągamy(...)jajkiem. Szczelnie zawijamy i zagniatamy krawędzie, nadmiar ciasta odcinamy. Smarujemy resztą jajka i posypujemy sezamem. Odstawiamy na 20 minut. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Wkładamy rulon i pieczemy 30-35 minut. Wyciągamy i przed krojeniem odstawiamy na 20 minut, aby mięso odpoczęło. Smacznego! :) Przepis znalazłam na stronie Moje Gotowanie

My Culinary Art
Malinowy zawijas 151

uniwersalnie dobra odpowiedź na pytanie "co dziś do kawy?". Robi się je błyskawicznie, zawsze wychodzą, a zależności od nastroju można je przyrządzić z czym się właściwie chce- nawet z boczkiem :) Dzisiejsze będą z zawijasem z musu z malin i serka mascarpone. Bardzo delikatne i aromatyczne. Dawno nie używałam olejku arakowego i muszę przyznać, że jego aromat bardzo fajnie zagrał(...)MALIN I SERKA MASCARPONE 40 g masła 5dag serka mascarpone 10dag malin 1 łyżeczka konfitury z płatków róż 300 g mąki 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 150 ml mleka 100 ml śmietany 12%  1 jajko 3-4 krople olejku arakowego  Formę do muffinów wykładamy papilotkami albo natłuszczamy. Piekarnik nagrzewamy

les mirabelles
Biała kiełbasa z cebulą i piwem w sosie musztardowym 140

Zdecydowanej większości z was pieczona biała kiełbasa kojarzy się jedynie ze świętami Wielkanocnymi. Biała kiełbasa z dodatkiem chrzanu na pewno gości w tamten dzień na stole każdego z was. Wczoraj przygotowałam danie z białej kiełbasy jakie pomoże przygotowywać przez cały rok, na zwykły obiad oraz nawet na wykwitną kolację. Biała kiełbasa z cebulą i piwem bo o niej mowa(...)dokładnie wymieszaj. Za pomocą pędzelka dokładnie posmaruj białą kiełbasę przygotowaną wcześniej marynatą. Włóż naczynie żaroodporne do rozgrzanego wcześniej piekarnika i piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 60 minut. Podczas pieczenia co jakiś czas polewaj kiełbasę sosem powstałym podczas pieczenia. Kiełbasa będzie idealnie upieczona w momencie kiedy delikatnie się przyrumieni. Białą kiełbasę z cebulą i piwem możesz podawać ze świeżym pieczywem

To Musisz Wiedzieć
Przepisy na pierś z kurczaka 267

warzywami Kurczak w sosie śmietanowym Kotleciki z kurczaka z pieczarkami Sałatka z grillowanym kurczakiem i papryką Miodowy kurczak ze szpinakiem i pomidorkami Sałatka na wypasie – z kurczakiem i boczkiem Makaron Pad Thai z kurczakiem i tofu Sałatka z cykorią, kurczakiem i pomarańczą Kurczak w sosie serowym Bagietki nadziewane kurczakiem i serem Smażona pierś kurczaka na patelni grillowej Sałatka z kurczakiem(...)Sałatka z granatem i kurczakiem Makaron z suszonymi pomidorami, kurczakiem i serem pleśniowym Wrapy z kurczakiem Sałatka z kurczakiem, kukurydzą, selerem i ananasem Fasolka szparagowa z kurczakiem i czosnkiem Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie serowym Makaron z pieczarkami i kurczakiem Kurczak w sosie pomarańczowym z sezamem Kotlety z kurczaka Sałatka Gyros

Kuchnia Bazylii
Domowe hamburgery z kurczakiem 200

trochę miodu, łyżeczkę oliwy, łyżeczka: słodkiej papryki, pieprzu, oregano, curry) razem wymieszać i wrzucić nasze piersi i dokładnie obtoczyć. Do lodówki przynajmniej na godzinkę. Następnie  nasze piersi obwinąć boczkiem i smażymy na patelni z łyżką oliwy. Kiedy dobrze się usmażą i zarumienią wykładamy na talerz i każdą kroimy na pół. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bułeczki przekroić. Górną(...)Pomidorki kroimy na plasterki i układamy na sałacie, potem mały plasterek sera. Następnie kawałek kurczaka, potem znowu kawałeczek serka. Wszystko nakrywamy górną częścią bułki. Hamburgery układamy na blachę do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy 15-20 minut. Uważamy aby nie podpiec za bardzo wierzchu bułki. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 206

robić zakupy sprawdźcie czy części produktów nie macie w lodówce, albo czy nie musicie dokupić niektórych przypraw lub produktów ze spiżarki. Pobierz listę zakupów Niedziela – Burgery ze stoutem i pieczonymi frytkami Choć mogłoby się wydawać, że nie ma prostszego dania niż kotlet mielony, nasze poszukiwania najlepszego przepisu na burgera trwały naprawdę długo. Wielokrotne próby wykazały, że najlepszy jest burger(...)sukcesu jest przede wszystkim sposób jego duszenia – powolny, bez pośpiechu. Ważne są też składniki: bulion, wino i panchetta, którą my zastępujemy szynką parmeńską. Nie polecamy w roli zamiennika boczku, a jeśli już to w niewielkiej ilości, żeby nie zdominował sosu. Zawsze przygotowujemy więcej sosu, żeby nadmiar podzielić na porcje dla dwóch osób i zamrozić. W nagłej potrzebie (np. wygłodniali

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 235

robić zakupy sprawdźcie czy części produktów nie macie w lodówce, albo czy nie musicie dokupić niektórych przypraw lub produktów ze spiżarki. Pobierz listę zakupów Niedziela – Burgery ze stoutem i pieczonymi frytkami Choć mogłoby się wydawać, że nie ma prostszego dania niż kotlet mielony, nasze poszukiwania najlepszego przepisu na burgera trwały naprawdę długo. Wielokrotne próby wykazały, że najlepszy jest burger(...)sukcesu jest przede wszystkim sposób jego duszenia – powolny, bez pośpiechu. Ważne są też składniki: bulion, wino i panchetta, którą my zastępujemy szynką parmeńską. Nie polecamy w roli zamiennika boczku, a jeśli już to w niewielkiej ilości, żeby nie zdominował sosu. Zawsze przygotowujemy więcej sosu, żeby nadmiar podzielić na porcje dla dwóch osób i zamrozić. W nagłej potrzebie (np. wygłodniali

Niedzielny kucharz
Delikatne i kruche zrazy z karkówki 199

Zrazy z karkówki wydają się być daniem bardzo pracochłonnym. Jest to błędne myślenie, wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Dziś podrzucam Wam pomysł na te

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zrazy z karkówki wg Aleex 142

świetnie się rozwija, a na ich miłość odpowiada pierwszymi uśmiechami. Będąc w domu, zadbałam trochę o chłopaków. 2 dni to tylko pozornie mnóstwo czasu. Wykorzystałam go na sprzątanie, gotowanie, pieczenie. Jednym z dań, które przygotowałam dla nas były zrazy z karkówki. Zazwyczaj robiłam je z wołowiny, ale po ostatnich doniesieniach mediów, dotyczących polskich ubojni, jednogłośnie stwierdziliśmy, że odpoczniemy od krowiego(...)karkówkę, aby przygotować nowe danie. I co? Było na tyle pyszne, że spokojnie mogę je Wam polecić. Składniki: • kilka plastrów karkówki • 1 cebula • musztarda sarepska • 2-3 ogórki kiszone • boczek wędzony parzony • mąka pszenna • olej • sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso pokroić na grubsze plastry. Rozbić tłuczkiem na cienkie płaty. Ja robiłam to, wkładając porcje mięsa między folię. 2. Cebulę

W mojej kuchni
Babka ziemniaczana z ryżem 195

będą się pojawiać potrawy bardziej treściwe, sycące. Wiem na pewno, że nie raz jeszcze upiekę babkę ziemniaczaną. Szkoda tylko, że nie mam pieca, bowiem smak babki ziemniaczanej pieczonej w tradycyjnym piecu jest jedyny w swoim rodzaju. taka babka jest aromatyczna, z chrupiącą skórką, miękkim, kremowym środkiem, który rozpływa się w ustach. U nas koniecznie podawana jest z kwaśną śmietaną(...)Babki. p.s. czy tylko mnie się wydaje, że babka na pierwszym zdjęciu patrzy na mnie??;) Składniki: 1 kg ziemniaków 2 jaja 2 cebule 0,5 szklanki ryżu 100g wędzonego boczku (kiełbasy lub kabanosów) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soli pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonego majeranku olej do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce

Obiad gotowy
Babka ziemniaczana 182

wędzonego boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 kg ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej  1 łyżeczka suszonego majeranku 0,5 łyżeczki kminku sól, pieprz   Boczek i kiełbasę pokroić w dużą kostkę i podsmażyć na patelni, aż się zarumieni. Dodać jedną cebulę pokrojoną w kostkę oraz jeden ząbek czosnku obrany i przeciśnięty przez praskę. Smażyć aż cebula(...)tarce o małych oczkach. Do ziemniaczanej masy dodać przestygniętą zawartość patelni, jajka, mąkę oraz przyprawy, dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą keksówki.   Piec przez ok. 90 minut w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem (jeśli góra babki będzie się za bardzo przypiekać przykryć ją folią aluminiową). Babkę można podać zarówno na ciepło

Simply Food
Klasyczne szaszłyki. 148

samych warzyw, z dodatkiem mięsa, a także owoców, wszystko to czym w danej chwili dysponujemy w lodówce. Jednak ja akurat najbardziej lubię te klasyczne, ewentualnie z kawałkami pieczarek lub/i boczku oraz podane z sosem czosnkowym. Składniki: (na około 6 sztuk) 3 pojedyncze filety z kurczaka 2 papryki 3-4 cebule 2 łyżka oleju oregano, papryka słodka, tymianek, rozmaryn, czosnek suszony(...)chili i rozmarynie. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, a paprykę  w dużą kostkę. Na patyczki nabijamy naprzemiennie kawałki papryki, cebuli i kurczaka. Układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Skrapiamy lub smarujemy szaszłyki olejem i posypujemy papryką, oregano oraz tymiankiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem około 20-30 minut, aż mięso się zarumieni. Smacznego

Symfonia smakowa
Pizza pszenno-żytnia z orzeszkami 186

wyrazistymi dodatkami. Składniki: ciasto: 30g drożdży 240ml mleka łyżeczka cukru 280g maki pszennej tortowej 70g maki żytniej pełnoziarnistej pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek dodatki: kiełbasa swojska boczek cebula orzeszki ziemne sos pomidorowy ser mozarella oregano Sposób przygotowania: Ciasto: Mleko podgrzewamy. W ciepłym(nie gorącym!) mleku rozprowadzamy drożdże z łyżeczką cukru. Dodajemy maki, sól i oliwy z oliwek(...)Pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 45-60 minut. Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Nakłuwamy widelcem i rozprowadzamy sos pomidorowy. Nakładamy dodatki i posypujemy startym serem oraz orzeszkami ziemnymi. Pieczemy w 230 stopniach C przez około 14 minut

Pyry na Gaz

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję