pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:200/301)

Pasztet z cukinii 142

pokroić w drobną kostkę.  Posiekać zioła. Cukinię odcisnąć na sitku ,aby pozbyć się nadmiaru soku. W misce wymieszać odciśniętą cukinię, płatki owsiane, tartą bułkę, zioła, żółtka, pomidory, boczek, cebulę i pozostałe przyprawy. Dobrze wyrobić, odstawić na 15 minut. Po tym czasie okaże się, czy nie trzeba dodać dodatkowej porcji  tartej bułki  -  masa powinna być zwięzła Białka(...)ubić na sztywną piane. Masę wymieszać z ubitymi białkami, delikatnie przełożyć do wyłożonej cukinią foremki.  Powierzchnię pasztetu wyrównać. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180st C  i piec  do zrumienienia - ok 1 h 15 min. Pasztet jest gotowy gdy boki delikatnie odchodzą od foremki Studzić na kratce. Kroić po schłodzeniu w lodowce, najlepiej przez noc. Smacznego! Uwagi: Przez

Stare Gary
Marynowane zrazy z pysznym farszem 90

łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 2 przeciśnięte ząbki czosnku 2 łyżeczki ziół prowansalskich pół łyżeczki pieprzu mielonego Farsz: 15dkg boczku wędzonego 1 cebula (użyłam pół białej i pół czerwonej) pół czerwonej papryki 2 ogórki kiszone pół pęczka zielonej pietruszki 1 kabanos wieprzowy (lub kawałek innej suchej kiełbasy) Dodatkowo: kilka łyżek musztardy(...)farsz. Boczek, ogórki, cebule paprykę oraz kiełbasę kroimy w małą kosteczkę, pietruszkę drobno siekamy *** *** Wszystkie składniki na farsz przekładamy do miski i mieszamy *** *** Na każdy płat mięsa nakładamy cienką warstwę musztardy *** *** Na musztardzie rozkładamy około 2 łyżki farszu *** *** Mięso z farszem ciasno zwijamy tworząc roladki *** *** Następnie roladki spinamy wykałaczkami lub związujemy sznurkiem by się dobrze trzymały podczas pieczenia *** *** Roladki mocno

Blog z Apetytem
Śniadaniowe brukselki z dodatkami 96

400g Boczek plastry- 150g Pieczarki- 200g Cebula- 60g Czosnek- 8g Jajka- 3 sztuki Oliwa z oliwek- łyżka Sól, pieprz, papryka słodka W skropionym oliwą naczyniu żaroodpornym układamy obrane i pokrojone w ćwiartki pieczarki i brukselki przecięte na pół- przyprawiamy solą i pieprzem i posypujemy cebulą pociętą  w kostkę oraz plastrami bekonu przeciętymi na pół. Całość skraplamy oliwą. Pieczemy

serzmiesem
Zapiekana dynia w sosie serowym (Gratin con zucca e salsa al formaggio) 106

boczku i układamy w naczyniu  żaroodpornym posmarowanym oliwą. **** Zucca Tagliate la zucca a metà, privatela della scorza e dei semi. Tagliate la polpa a spicchi spessi ca. 2 cm. Avvolgete ogni spicchio di zucca con una fettina di pancetta. Oleate una teglia e disponetevi le fette di zucca con pancetta. Kawałki dyni zalewamy sosem serowym. Zapiekankę pieczemy

La grande e la piccola cuoca
Bigos z cukinii z karkówką i kiełbasą 114

pieczonego mięsa …. Składniki : 2 duże cukinie 4 cebule 4 duże marchewki 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego 30 % 5 kulek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 2 łyżeczki chilli lub ostrej papryki , jeśli ma być łagodniej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka cukru sól do smaku 2 plastry karkówki 1 kiełbasa wędzona , ja użyłam indyczej opcjonalnie plaster boczku , wędzonego

Ogrodnik w podróży
fasolka po bretońsku 146

smażyłam boczek i kiełbaskę. Wszystkie smaki, co zostały zabrała ze sobą zasmażka. Wymieszam i naszedł czas na przyprawianie. Do tej fasoli dodałam może 1/4 łyżeczki soli i to morskiej. Jest dużo delikatniejsza niż kamienna. Pieprz, papryka słodka, ciut ostrej. Dla mniej cierpliwych polecam gotową przyprawę do fasoli. Jest bardzo smaczna. Nie jeden raz jej używałam - nawet do pieczenia kurczaka

Pieprzyć z Fantazją
CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE 193

pieczemy przez następne  20-25 minut (bochenek jest idealnie wypieczony, gdy podczas opukiwania go słyszymy głuchy odgłos). Zaraz po upieczeniu wyjmujemy chleb z piekarnika i studzimy na kratce. Co do chleba? Oto kilka propozycji : - kromka chleba z kremowym serkiem z roszponką i czerwoną cebulą -kromka chleba z delikatną jajecznicą o poranku -kromka chleba ze smalcem z boczkiem, cebulką

Moja Książka Kucharska
Półkruche ciasto ze śliwkami 155

boczku nie ma? - Nie ma. - A jakieś skwarki? - Nie ma. - To w ogóle nie są tradycyjne ruskie pierogi ! Więc ten tego, proszę bardzo. Tradycyjne niedzielne ciasto z prodiża, ale bez prodiża. Smacznego! Przepis pochodzi z dodatku "Przepisy czytelników" z Poradnika Domowego z 2006 r.   Składniki: na blaszkę 26x21 cm 350 g mąki  2 łyżeczki proszku do pieczenia

bistro mama
Cygański kociołek 175

cebula, boczek kiełbasa. Przykrywamy liśćmi kapusty, ostatni raz doprawiamy solą, pieprzem, 2 łyżeczkami przyprawy do grilla, 1 łyżeczką słodkiej papryki, całość zakrywamy liśćmi kapusty, folią aluminiową i pokrywą. 2. Naczynie stawiamy na kuchence i gotujemy na małym ogniu przez 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę (folię zostawiamy), wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 1 godzinę

My Culinary Art
Jajka zapiekane po wiejsku 171

puree. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na oleju., a następnie dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i zeszklić. Całość dodać do ziemniaczanego puree i wymieszać dokładnie.Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wyrównać po czym zrobić 4 dołki i w każdy wbić jajko. Jajka posolić , popieprzyć. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim ziemniaki. Piec w piekarniku

O kuchni z uczuciem
Roladki z Szynką i Serem w Cieście Francuskim 560

przekąska będzie całkiem efektowna.  Roladki z Szynką i Serem w Cieście Francuskim - Składniki:  opakowanie ciasta francuskiego (musi być mocno schłodzone) dowolna szynka, polędwica lub chudy boczek ( plastry) ser żółty w plastrach jajko + odrobina mleka (do posmarowania ciasta) Roladki z Szynką i Serem w Cieście Francuskim - Sposób przygotowania: Na rozwałkowane ciasto francuskie kładziemy plasterki wędliny(...)całe zakryło. Na to układamy ser żółty i ciasno zawijamy w roladę. Następnie kroimy plastry roladek, przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i smarujemy jajkiem. Pieczemy w temp. ok. 170 °C  przez ok. 15- 20 minut do zrumienienia ciasta. Podajemy z dowolnymi sosami. Moje posty

Słodka Strona
CIASTKA OWSIANE Z BANANÓW. 159

boczki" z pewnością nie pójdzie. Ciasteczka, które Wam dziś proponuję, są tak banalne, że aż tragikomiczne. Ale mają w sobie wiele zalet! Zero cukru, dużo błonnika i pozytywnej energii. Bez glutenu i laktozy. Pyszności! CIASTKA OWSIANE Z BANANÓW.  /własny;/ 3 mocno dojrzałe banany 2 - 2,5 szklanki płatków owsianych garść rodzynek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Banany rozgniatam

W kuchni Karmel-itki
Puree-Tłuczone ziemniaki z pieczoną dynią, szpinakiem, serem kozim i chrupiące pestki dyni - Stamppot met pompoen 167

Tłuczone ziemniaki z pieczoną dynią, czy nazwijmy je szykowniej: puree z ziemniaków z pieczoną dynią z dodatkiem zdrowych składników: szpinak, ser kozi, pestki dyni i pomidorki z oliwy to idealny lekki, bezmięsny obiad na zimowe dni. Nazywamy je "tłuczone", choć wszyscy traktujemy je teraz praską. Na pozór to danie wydawać może się troszkę prymitywne, ale nic mylnego(...)wolnym tłumaczeniu: "tłuczony garnek") Wcześniej serwowałąm: →Puree (tłuczone ziemniaki) z suszonymi pomidorami w oliwie, podduszoną rzymską sałątą i jabłkami → Puree (tłuczone ziemniaki) z kiszoną kapustą, kruchym boczkiem, rodzynkami i jabłkami → Puree (tłuczone ziemniaki) z czerwoną kapustą i marchewką SKŁADNIKI na 4 porcje : 500 g obranych ziemniaków 400 g obranej dyni butelkowej 600 g świeżego szpinaku

Sztuka gotowania w/g Samiry
Menu na tydzień: Idealne na jesień 96

Michelliny”. Środa: Casserole z brokułem i indykiem Proste, energetyczne danie, efektownie zapieczone w słoiku. Nie chodzi tu jednak o to, żeby zrobić na kimś wrażenie (no, może trochę). Pieczenie w słoiku to najlepszy sposób na spakowanie zapiekanki do pracy. Po prostu wystarczy zamknąć słoik! Czwartek: Burgery wołowo-cukiniowe Zdrowy, warzywno-mięsny kotlet. Cukinia wspaniale nawilża burgera, a podczas smażenia ładnie(...)godziny. Plan pracy był następujący: 1. Ugotować mieszankę ryżu i kaszy jaglanej do casserole i do kurczaka alla cacciatora 2. Obgotować ziemniaki do zapiekanki oraz brokuła. Usmażyć na chrupko boczek 3. Zagotować bulion do zupy z krewetkmi 4. Usmażyć polędwiczki do caserolle 5. Nagrzać piekarnik i upiec zapiekankę tartiflette oraz caserile 6. Zetrzeć cukinię i zrobić bugery 7. Zrobić sałatkę

Niedzielny kucharz