pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:200/301)

Rolada z piersi kurczaka z boczkiem 69

boczek wędzony w plasterkach sól,pieprz,papryka w proszku  Piersi kroję jak na kotlety,rozbijam tłuczkiem i układam ciasno obok siebie ,tak aby wyszedł prostokąt.Posypuję solą,pieprzem,papryką i nakładam ciasno plastry boczku.Zwijam mięso w roladę i obwijam  ciasno sznurkiem lub nitką.Mięso wkładam do worka lub naczynia żaroodpornego,(musi być przykryte)podlewam troszkę wodą i piekę

Przepisy mojej mamy
Gołąbki z ziemniakami i boczkiem 123

ziemniaków 500 g wędzonego boczku (u mnie nasz domowy) 3 duże cebule 2 jajka sól, pieprz majeranek ok. 700 ml domowego bulionu  Boczek pokroić w niezbyt drobną kostkę i usmażyć na suchej patelni. Kiedy boczek się smaży obrać cebule i pokroić w drobną kostkę, dorzucić pod koniec smażenia boczku i zeszklić. Cebulę i boczek dcedzić z nadmiaru tłuszczu(...)skrobię, boczek smażony z cebulą, jajka i przyprawy, dokładnie mieszamy, masa powinna być bardzo gęsta i pikantna od sporej ilości pieprzu. (jeżeli nie udało się wam dostatecznie odcisnąć masy i jest za rzadka, można dodać do niej łyżkę kaszy manny) Na liście od kapusty nakładamy po porcji farszu i zawijamy. Układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym i zalewamy bulionem. Pieczemy

Krylowa Kuchnia
Kurczak zapiekany z boczniakami i wędzoną śliwką / Chicken baked with oyster mushrooms and prunes 192

boczkiem i cebulką. Następnie dodaj śliwki, cebulki, boczniaki i tymianek. W tej samej patelni rozgrzej resztę masła, wsyp mąkę i przez chwilę podsmaż mieszając. Wlej bulion i gotuj mieszając rózgą przez 2-3 minuty i jak nie będzie już grudek, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem i zalej nim przygotowanego kurczaka. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez

karmelowy
Gołąbki ziemniaczane w kiszonej kapuście 127

podsmażamy boczek, po kilku minutach wrzucamy posiekane cebule, szklimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Mięso mieszamy z ziemniakami oraz czarnuszką. Jeśli masa jest zbyt płynna dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, jeśli zbyt zbita, to wodę z ziemniaków. Na każdy liść układamy farsz, zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Gołąbki zalewamy bulionem i pieczemy

R'n'G Kitchen
Tarta ze Szpinakiem i Wędzonym Łososiem !!!! 155

Szpinak chwile podgotowujemy w osolonej wodzie. Na stalowej patelni rozgrzewamy pół łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy pokrojone w cienkie wstążki plastry wędzonego boczku. Do podsmażonego boczku dodajemy odcedzony i zblanszowany szpinak. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Dodajemy drobno posiekany bądź też wyciśnięty przez praskę czosnek. Do farszu dodajemy podgotowaną  w solonej wodzie fasolkę(...)szparagową. Smażymy kilka minut. Patelnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.   Ciasto należy rozwałkować cienko (3-4 mm) i wykładamy formę do tarty. Najlepiej na papierze do pieczenia. Na wyłożone ciasto w formie wykładamy ostudzony farsz ze szpinakiem równa warstwą, na wierzchu rozkładamy rukole oraz plastry wędzonego łososia. Robimy zalewę jajeczną: jaja łączymy ze śmietaną, przyprawiamy

Bartek Gotuje
Duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkami 240

boczkiem. Może być bowiem dodatkiem nie tylko do golonki, ale też dużo „lżejszych” dań. W wersji z ananasem i jabłkiem będzie pasowała np. do mięs upieczonych w słodkich i cytrusowych klimatach Azji. Duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkami 2015-04-03 12:43:10 Duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkiem pasuje przede wszystkim do lekkich pieczonych dań

Kulinarna Pokusa
Makaronowe babeczki z boczkiem i ciecierzycą 301

Boczek pokroić w kosteczkę, podsmażyć bez dodatku tłuszczu, pod koniec smażenia dodać posiekaną cebulką oraz czosnek. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w krótkie paseczki paprykę. Dusić chwilkę.  Masę wymieszać z makaronem. Dodać rozkłócone jajka, starty żółty ser, opłukaną i odsączoną ciecierzycę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę przełożyć do natłuszczonych i wysypanych bułką tartą foremek na muffinki.  Piec

Z miłości do słodkości
Ziemniaki z kominka. 162

laty piekłem w ognisku. Ziemniaki owinąłem folią aluminiową i wieczorem włożyłem do gorącego popiołu. Rano ziemniaki były upieczone, a że do wysmarowania foli użyłem oliwy o smaku wędzonej papryczki chilli, to po ich odwinięciu ,zapach wypełnił cały dom. Nie mogłem się oprzeć i jeden zjadłem od razu. Pozostałe postanowiłem wykorzystać do obiadu. Składniki: 4 ziemniaki duże 2 plastry boczek wędzony

Kulinarny karnet Christophera
Mięsa 193

żeberka Pieczony schab z kaszą gryczaną Pierś z gęsi Polędwiczki wieprzowe Polędwiczki w sosie szałwiowym Rolada z grzybami i kurczakiem Roladki z kabanosem Roladki ze szpinakiem Roladki ze szpinakiem i jajkiem Roladki w serowej panierce Sakiewki z kurkami Schab nadziewany śliwką Schab w sosie Schab w sosie musztardowym Skrzydełka słodko-pikantne Szaszłyki drobiowe z piekarnika Szaszłyki z boczkiem

Aga w kuchni
Młode ziemniaki zapiekane z rozmarynem 173

pieczonym mięsem. składniki 1 kg młodych ziemniaków 2 łyżki oliwy sól i pieprz rozmaryn Ziemniaki podgotowujemy chwilkę w łupinkach, bez dodatku soli. Kroimy w grube plastry. Skrapiamy ziemniaki oliwą doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy świeżym rozmarynem. Zapiekamy w piekarniku w temp. Ok. 160 stopni aż się lekko ze złocą. Niebo w gębie! Podałam je ze szparagami w boczku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Prosty przepis na domową pizze 100

soli 2 łyżeczki cukru 3 łyżki oleju 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej) 40 g świeżych drożdży Dodatki: sos pomidorowy do wysmarowania pizzy lub opcjonalnie ketchup 4 kabanosy z boczkiem Duda 3 małe papryczki (u mnie żółta i czerwone) kilka plasterków krakowskiej z indyka Duda około 300 g sera – najlepiej mozzarella Przygotowanie: Do ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże, dodajemy około(...)stopni (grzanie góra-dół, najlepiej z termoobiegiem, ale nie jest to konieczne). Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyciągamy je z miski. Blaszkę (duża z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy niewielką ilością oleju. Nasze wyrośnięte ciasto układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy. Pizze smarujemy sosem pomidorowym lub ketchupem. Następnie nakładamy warstwę sera i dodatki (kabanosy

Słodkie okruszki
Jesienna zapiekanka z ziemniakami, boczkiem, pieczarkami i beszamelem 84

ziemniaków, następnie wykładamy część pieczarek i część makaronu. Na to wykładamy 2-3 plastry żółtego sera. Na serze układamy boczek. Teraz kolej na następną część ziemniaków, pieczarek, makaronu i boczku. Warstwę wierzchnią wykańczamy porwanymi plastrami sera żółtego. Przygotowujemy sos beszamelowy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i lekko podprażamy, zalewamy mlekiem i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Sos powinien mieć(...)Możesz dodać też swoich ulubionych ziół. Gotowym sosem polej wierzch zapiekanki. Na sam koniec zapiekankę można posypać tartym parmezanem. Zamknij garnek i wstaw go do piekarnika nagrzanego do 220C. Piecz zapiekankę przez 30 min. Po tym czasie zdejmij z garnka pokrywkę i dopiekaj jeszcze przez 20 min w opcji grzania góra-dół bez termoobiegu. Zaproś bliskich do stołu i częstuj

Raj dla Podniebienia
Czosnkowa marynata do karkówki 203

Sezon grillowy jest pomału się rozpoczyna. Najwyższa pora na parę przepisów na dania z grilla. Dziś będzie to czosnkowa marynata do karkówki. Nie bójcie się czosnku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ziemniaki zapiekane z czosnkiem i serem: parmezanem oraz mozzarellą 88

Miękkie i delikatne ziemniaki duszone w gęstym i kremowym sosie czosnkowym, ułożone warstwowo z serem mozzarella, posypane tartym parmezanem. Proste, pyszne i pełne smaku ziemniaki z piekarnika ziemniaki pieczone z serem to najlepszy dodatek do każdego posiłku idealne na każdą porę roku przepis na zapiekane ziemniaki jest niezwykle łatwy do wykonania i tani wszystkie odmiany ziemniaków pasują do tego(...)curry>>> Smażone młode ziemniaki z czosnkiem i tymiankiem>>> Placki ziemniaczane>>> Przepis na udane kluski śląskie>>> Ziemniaki z boczkiem>>> Kopytka z sosem koperkowym>>> Składniki: 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w plastry około 0,5cm grubości 3 łyżki masła 3 ząbki czosnku, drobno

Moja Książka Kucharska
Kuchnia na trudne czasy. Ziemniaki 70

przygotować dużo i potem zamrozić, potrawy z ziemniaków są bardzo tanie, a za okrasę może nam posłużyć tylko kwaśna śmietana, czy też smażona cebulka, nie potrzebujemy do tego boczku, czy kiełbasy! Jeśli chcecie faszerować pierogi czy knedle mięsem to farsz nie musi być z wysokogatunkowego mięsa, można wykorzystać mięso, które jest na kościach ze schabu lub karkówki. Polecam kupować kości(...)Tanie potrawy z ziemniaków. – babka ziemniaczana – Placki ziemniaczane z pieczarkami – Kluski ziemniaczano-serowe. Kopytka ruskie. – kluski ze szpinakiem – tradycyjne Kopytka domowe , – Kopytka z boczkiem i groszkiem – Kopytka ze szpinakiem – Kopytka marchewkowe z rozmarynem – ruskie pierogi – kluski śląskie – Szare kluski z zasmażaną kapustą kiszoną – Knedle z mięsem. Kluski

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z grzybami leśnymi 182

boczek, wbić jajko, wlać śmietanę i dodać ser. Całość wymieszać ze sobą i przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Ciasto wyjąć z lodówki i je rozwałkować. Wyłożyć nim formę do tarty. Spód nakłuć widelcem. Na cieście rozłożyć równomiernie farsz a na wierzchu rozłożyć gałązkę rozmarynu porwaną na mniejsze części. Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez

My simple kitchen
Roladki z kurczaka w boczku z szynką i serem z sosem beszamelowo koperkowym 95

boczkiem. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczarki kroimy na ćwiartki, układamy przy mięsie. W garnku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, wlewamy mleko. Sos gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut, często mieszamy. Gdy masa będzie za gęsta ponownie podlewamy mlekiem. Pod koniec dodajemy suszone pomidory z czosnkiem, koperek, sól i pieprz. Gotowym sosem zalewamy mięso. Pieczemy

VioletoweKucharzenie
Kociołek wg Aleex 131

boczek, kiełbasę i warzywa, a na nich resztę żeberek. 12. Przykryć resztą warzyw. Przyprawić. 13. Warstwy powtarzać do wyczerpania składników i wypełnienia kociołka. 14. Wierzch zabezpieczyć liśćmi kapusty. 15. Wlać bulion lub wodę. 16. Całość docisnąć rękami, przykryć i zabezpieczyć pokrywą. 17. Przygotowany kociołek postawić na ogniu lub powiesić nad paleniskiem – w zależności od rodzaju naczynia. 18. Całość piec

W mojej kuchni
Roladki ze schabu z pysznym nadzieniem 164

boczku wędzonego. Na patelnię wlać trochę oleju, mocno rozgrzać. Obsmażyć roladki ze wszystkich stron na złoty kolor. Zdjąć roladki z patelni i położyć do żaroodpornego naczynia. Na patelnię wlać wywar, przecier pomidorowy i dodać grzybki suszone. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie zebrać wszystko z dna patelni. To daje dobry smak. Wylać wszystko na roladki. Pieczenia

Kuchnia Pokoleń
dyniowe "słoneczko" drożdżowe 155

boczek jest chudy) dolewając nieco oliwy. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulkę, gdy się zrumieni dodać startą na tarce o grubych oczkach dynię. Smażyć aż dynia będzie miękka, doprawić do smaku. Zdjąć z ognia, przestudzić. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na pół. Obie części rozwałkować w kształt koła na oprószonej mąką stolnicy. Pierwsze ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia dużą

6niebo
Boskie śniadanie dla drugiej połowy. Jajko i boczek w imponującej formie. Rozpieszczaj swoich bliskich 146

boczkiem bułkę posypujemy tartym serem żółtym. Wbijamy nasze jajka. Posypujemy solą i pieprzem do smaku. Dekorujemy szczypiorkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut - tak wynika z naszych doświadczeń. Delikatnie wyjmujemy na talerz. Pierwszy raz - zgodnie z oryginalnym przepisem piekarnik nagrzaliśmy do 205 stopni (zalecane 204 st., ale takiej opcji nasz piekarnik nie ma) i piekliśmy nasze

Kuchnia po mojemu
Maślana szarlotka. Kruche ciasto na szybko. 218

boczki, ale przecież nie trzeba jeść samemu. Można tylko zrobić i karmić gości. Tym bardziej, że szarlotka nie jest wymagająca i  czasochłonna, a smakuje pysznie. Łakomczuchom i lubiącym karmić innych polecam dalszą lekturę. Składniki (na dwie blachy pasztetowe lub jedna kwadratową): 500 g maki pszennej ok 100 g cukru pudru kostka masła 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kuchnia po mojemu
Pasztet z królika 173

między czasie gotujemy boczek do miękkości, ale w osobnym garnku. Miękkie mięs z królika i podroby studzimy i obieramy z kości.  Ugotowany boczek również studzimy. Mięso, podroby i boczek mielimy w maszynce do mięsa przynajmniej dwa, trzy razy.  Mielimy również jedną ugotowaną marchewkę, ugotowaną cebulę. Można dodać więcej warzyw jak ktoś lubi. Zmielone mięso, łączymy z jajkami. Doprawiamy(...)odrobiną startej gałki muszkatołowej oraz przeciśniętymi przez praskę  czosnkiem. Masą  wypełniamy długą wąską formę, wcześniej wyłożoną papierem  ( możemy użyć dwóch małych form). Górę posypujemy tartą bułką. Pieczemy w 180 stopniach ok 1,5 godziny. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Szynka Ziemniak i kukurydza-zupa 174

pieczenia :około 30-35 minut Składniki 3 łyżki oleju lub masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 marchewki, pokrojone w kostkę 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka tymianku, posiekane  1/4 szklanki mąki ryżowej 3 szklanki bulionu mięsnego 2 szklanki mleka 1 kg ziemniaki, pokrojone w kostkę 25-30 deko szynki, lub boczku

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania