pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:191/301)

OSZUKANE ZRAZY + FILMIK 234

ziemniaczaną oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Boczek, ogórki, kiełbasę i cebulę kroimy w paski. Z mięsa formujemy średniej wielkości placki, smarujemy je z musztardą, nakładamy farsz i zlepiamy zraza. Obtaczamy go w mące i układamy na desce. Na rozgrzanym oleju podpiekamy z każdej strony kotleciki. Przekładamy je do opiekacza lub piekarnika i pieczemy około 15 minut. Zrazy podajemy z ziemniakami

Kulinarne Fantazje Marioli
Szwajcarska cholera w wersji bezglutenowej 125

kosteczkę, oraz tak samo pokrojony boczek, solimy delikatnie i dusimy, aż sok który puściły jabłka odparuje.  Gdy por i jabłka przestygną, mieszamy je z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i startym na tarce serem, doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą.  Jajko należy dokładnie rozbełtać, 2 łyżki odkładamy do posmarowania ciasta przed pieczeniem. resztę dodajemy do ciasta, które zagniatamy

Quinoa Raz!
Pałki kurze faszerowane grzybami. 145

dodawać już tłuszczu. Podczas obsmażania boczek będzie się topił i wytworzy się tłuszczyk. Na gorącej patelni obsmażyć wszystkie roladki. Obsmażone roladki wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Na patelnię wlać wodę, dodać przecier pomidorowy, grzybki suszone i pozostałe pieczarki jeśli zostały. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wylać wszystko na roladki. Pieczenie – wstawić do nagrzanego piekarnika

Kuchnia Pokoleń
ROLADA SCHABOWA ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I BOCZKIEM 137

układamy po całości szpinak. Na to boczek w niewielkich odstępach, a w tych odstępach układamy pokrojone pomidory suszone. Zwijamy roladę. Ciasno związujemy sznurkiem. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy roladę z każdej strony. Przekładamy do brytfanki wysmarowanej olejem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 30 minut. Potem zmniejszamy do 160 i pieczemy jeszcze 35-40 minut

Kuchnia Paulettes
Boczek z praski/szynkowara 151

godzin. Po tym czasie boczek dokładnie natrzeć przyprawami. (Ziarna jałowca podusić, a czosnek drobno posiekać.) Tak przygotowane mięso umieścić w prasce: pierwszy płat włożyć skórą do dołu, równomiernie posypać żelatyną i przykryć drugim kawałkiem - ułożonym skórą do góry.  (Wcześniej praskę można wysłać specjalnym woreczkiem . Ja wyściełam zwykłym workiem/rękawem do pieczenia - uprzednio rozciętym na dwie części.)  Praskę/szynkowar

Di gotuje
Sakiewka z niespodzianką 146

posypujemy go kardamonem, układamy żurawinę z boczkiem, polewamy łyżką sosu. Boki piersi podnosimy do góry i wiążemy nicią. My mamy specjalne silikonowe nici. Wierzch polewamy łyżką sosu. Posypujemy ziołami dalmatyńskimi. Piersi zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na brytfance na którą wylewamy odrobinę wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 min. Po tym czasie otwieramy

Lili w kuchni
Kaczka faszerowana po niemiecku 189

mlekiem . Pokroiłem cebulę , dymkę , pieczarki , natkę , boczek i podroby. Cebulę i dymkę zeszkliłem na maśle . Dodałem pieczarki , podroby i natkę , dusiłem do miękkości . Ostudziłem , wymieszałem z odciśniętymi bułkami , jajkami, mąką, śmietaną , estragonem ,majerankiem i skórką z cytryny , doprawiłem solą i pieprzem . Kaczkę natarłem solą , pieprzem , estragonem , napełniłem farszem , zaszyłem. Ułożyłem w brytfance . Piekłem po ok.40 minut z obu stron

R'n'G Kitchen
ROLADKI Z PIERSI INDYKA Z BOCZKIEM 120

roladki. Każdą z zewnątrz owinąć plastrami boczku. Na rozgrzanym oleju obsmażyć roladki z każdej strony i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Do pozostałego po smażeniu płynu dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Zalać całość bulionem i doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Na koniec dodać śmietankę, wymieszać i tak przygotowanym sosem zalać roladki. Piec 20-25 minut w nagrzanym piekarniku

Kuchnia w opałach
Sobota w kuchni 139

lodówce, by ją pokroić i zjeść na kolację :) Pieczone awokado – koniecznie odmiana Hass, ponieważ tę można poddawać obróbce cieplnej, a skórka nie wydziela toksycznych związków. Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę i delikatnie łyżeczką poszerzamy trochę wgłębienie po niej. Ostrożnie wbijamy jajko, doprawiamy solą i/lub ziołami, pieprzem. Pieczmy w temp. 180-200 st. C do czasu, aż zetnie(...)kawałka łososia wymieszanego z fetą. Może być całkowicie wegetariańskie – tofu z warzywami. Muffiny jajeczne – na 4 sztuki. Plastrem szynki parmeńskiej lub prosciutto (w ostateczności cienkim plastrem boczku :)) wykładamy formę do mufinki. W misce mieszamy dwa jajka z drobno pokrojonym kawałkiem papryki, awokado i szczypiorem. Nie solimy, bo szynka jest wystarczająco słona. Masę jajeczną wlewamy w szynkowe foremki, przykrywamy

Kucharzyca
Pasztet z kaczki 105

wcześniej składniki- obrane mięso z kaczki, boczek, wątróbkę, podduszoną cebulę oraz bułkę mielimy. Wbijamy jajka, dodajemy przyprawy i miksujemy na gładką masę. Wyrobiony pasztet przekładamy do foremek. Piekarnika nagrzewamy do 190⁰C. Na najniższym poziomie piekarnika zostawiamy blaszkę z jego wyposażenia , wypełnioną wodą do połowy boków. Na ruszcie ustawiamy foremki z pasztetem i pieczemy 1 godzinę. W trakcie pieczenia

Kuchnia w czekoladzie
Roladka z kurczakiem i suszonymi pomidorami 87

kurczaka suszone pomidory szynka parmeńska lub boczek cienko pokrojony mozzarella sól pieprz oliwa z oliwek Filet z kurczaka kroimy wzdłuż jak na kotlety, rozbijamy. Na desce układamy szynkę parmeńską na nią filet rozbity, solimy, pieprzymy, dodajemy pasek mozzarelli i suszone pomidory. Zawijamy roladkę. Umieszczamy roladę w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy wierzch oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

MojaQchnia.pl
Sałatka z szynką parmeńską, gruszką i serem pleśniowym 119

niczego wcześniej nie podsmażamy, gotujemy czy pieczemy. To szybki pomysł na coś pożywnego. Ja bardzo często przygotowuję tego typu sałatki do pracy – to wspaniały umilacz dnia Sałatkę z szynka parmeńską podaję zawsze z sosem balsamicznym czy musztardowo-miodowym, który fajnie dopełnia całość Ten przepis polecam szczególnie! Zobacz też: Sałatka ze szpinaku z boczkiem Sałatka Gyros Przepis na sałatkę

Kuchnia Bazylii
Sałatka z szynką parmeńską, gruszką i serem pleśniowym 245

niczego wcześniej nie podsmażamy, gotujemy czy pieczemy. To szybki pomysł na coś pożywnego. Ja bardzo często przygotowuję tego typu sałatki do pracy – to wspaniały umilacz dnia Sałatkę z szynka parmeńską podaję zawsze z sosem balsamicznym czy musztardowo-miodowym, który fajnie dopełnia całość Ten przepis polecam szczególnie! Zobacz też: Sałatka ze szpinaku z boczkiem Sałatka Gyros Przepis na sałatkę

Kuchnia Bazylii
Warkocz z polędwicy wieprzowej 206

kilka paseczków kolorowej papryki i owijamy boczkiem. Przeplatamy ze sobą tak, by powstał warkocz. Gotowy posypujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno przetartym w dłoniach rozmarynem oraz solą morską i kolorowym pieprzem. 2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego i podpiekamy nasz warkocz z jednej i drugiej strony. Przyrumieniony przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st

Kuchnia w czekoladzie
Francuskie paszteciki z ruskim nadzieniem 136

dodać pokruszony twaróg, usmażoną cebulę i boczek wraz z tłuszczem i jeszcze raz rozgnieść tłuczkiem, dobrze łącząc składniki. Posolić i przyprawić obficie pieprzem. Odstawić. Ciasto odwinąć z papieru, nakładać wzdłuż porcje farszu, zwijać w rulon, odcinać ciasto, a następnie kroić na kilkucentymetrowe paszteciki. Czynność powtarzać do wyczerpania ciasta. Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok. 15 minut

Czerwień i błękit