pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:193/301)

Sałatka a’la Cezar z kurczakiem 171

szparagowej   1 podwójna pierś z kurczaka (około 500g)   sól, czarny pieprz, sodka papryka, cynamon, zioła prowansalskie, granulowany czosnek, tymianek   5-6 plasterków szynki parmeńskiej lub wędzonego boczku   sałata lodowa lub rzymska   garść listków bazylii   1/2 szklanki drobno startego parmezanu   2-3 kromki pszennego pieczywa   5 filecików anchois w oleju   1 łyżeczka(...)łyżka majonezu   1 łyżka jogurtu greckiego   ząbek czosnku   świeżo zmielony czarny pieprz   Sposób przygotowania:   Plasterki szynki parmeńskiej układamy pojedynczo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150stopniach C przez około 8-10 minut aż tłuszcz się wytopi a z plasterka powstanie chips.   Sos: Fileciki anchois bardzo drobno siekamy. Czosnek rozcieramy. Łączymy anchois

Pyry na Gaz
Muffiny drożdżowe faszerowane 170

który wytapia się z boczku, studzimy. Dodajemy ser pokrojony w kostkę, mieszamy. Z ciasta formujemy wałek i kroimy na 6 kawałków, które wkładamy do silikonowej formy na muffiny trochę większej od tradycyjnej, nie smarujemy formy tłuszczem. W każdej kawałku drożdżowego ciasta robimy wgłębienie do którego wkładamy farsz i zostawiamy jeszcze na ok. 15 minut. Muffiny pieczemy ok. 20-25 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy smalec z cebulką i skwarkami 191

kilku minutach do boczku dodajemy smalec z kostki, majeranek, sól ( 1 -1 ½ łyżeczki ) i pieprz. Ponownie po kilku minutach dodajemy pokrojoną cebulę. Przesmażamy ją w smalcu, mieszamy. Smażymy tak długo aż cebula będzie lekko podsmażona. Nie ma być zupełnie ciemna. Całość umieszczamy w słoikach, zakręcamy i pozostawiamy do przestygnięci i stężenia. SMACZNEGO. Jeżeli będziecie piekli gęś lub jej elementy, warto

Smaki Ewy
Zwiebelkuchen z musztardą 140

dodać pokrojony w kostkę boczek, przyprawy (papryka słodka, tymianek) i smażyć razem kilka minut. Zdjąć z gazu patelnię, dodać śmietanę, musztardy Roleski, ser żółty, wymieszać. Dodać sól, pieprz ziołowy do smaku, jajko, wymieszać wszystko. Ciasto rozwałkować na blacie oprószonym mąką, przełożyć do formy wysmarowanej jakimś tłuszczem i dopasować do niej. Na ciasto położyć równomiernie farsz. Piec w 180 stopniach

Corner With Recipes
QUICHE LORRAINE inaczej 184

ciasta zapiekanego z boczkiem, szynką, tartym serem i jajami i sosem bolognese. Dziś moja wersja z wędzonym kurczakiem :) Polecam! 200 g ciasta francuskiego wędzona pierś kurczaka  4 jajka 150 g śmietany 18 % 1/3 szklanki mleka 150 g startego żółtego sera gałka muszkatołowa pieprz Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch

Atlas Smaków
Tarta z kurczakiem, pomidorem, papryką i groszkiem 218

piekarnika i piec w temp. 180C ok. 25 min. do roztopienia i zarumienienia się serów.   Wyszedł mocno syty, zapychający i przepyszny obiad. Ale raczej dla tych niezbyt dokładnie liczących kalorie, bo serów ci w tarcie dostatek :) Inne moje wariacje w temacie tarty poniżej: Zielona tarta na Irlandzki Dzień Św.Patryka   Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem

Grunt to przepis!
Pizza Domowa z Ostrym zielonym pomidorem! 154

zostawimy boczków po pizzy lub nasi goście. 7. Rozgrzewamy piekarnik na maxa  u mnie to było 250 stopni z obydwoch stron 8.  smarujemy nasze ciasto  Ostrym zielonem pomidorem lub sosem pomidorowym płynnym ruchem łyżki. 9. dodajemy sera mozzarelli i reszte naszych składników na koniec posypujemy oregano, bazylią lub przyprawą do pizzy . 10. Pieczemy około 15 minut zależy

pichciszto
Lasowiackie kapuśniaczki – kuchnia podkarpacka 255

Kapuśniaczki w takiej wersji to wypiek typowy dla gminy Raniżów. Piekła takie moja babcia i wszystkie moje ciotki. Słowem każdy, kto miał piec chlebowy i wypiekał chleb, bo właśnie przy tej okazji kapuśniaczki wypiekano. Smak kapuśniaczków z pieca jest niepowtarzalny, ale i te z piekarnika są bardzo smaczne. Niegdyś nie mogło ich zabraknąć ani podczas świąt, ani podczas rodzinnych uroczystości(...)były dodatkiem do barszczu, bo są tak smaczne, że niczego nie potrzebują. Spotykam się czasami z kapuśniaczkami, gdzie nadzienie przygotowane z kapusty jest dodatkowo okraszony drobno pokrojonym i podsmażonym boczkiem, albo dodano do niego kminek. Bywa też, że gospodynie do kapusty kiszonej dodają świeżej kapusty. Ja jednak podaję taką wersję nadzienia, jaką znam najlepiej i jaką najbardziej lubię. Lasowiackie kapuśniaczki

Trzeci talerz
Fasola w sosie pomidorowym z parówką 242

Warto na zimę zaopatrzyć naszą spiżarnię w zapasy, które później możemy wykorzystać na szybki obiad, jak w tym przypadku, użyliśmy zrobione jesienią pomidory z cebulką . Składniki

kgwjanczewo
Spaghetti z cukinią ala carbonara 432

Mam jeden krzaczek cukinii w ogródku i tak dużo cukinii że już nie wiem co z nimi robić. Część rozdałam resztę staram się w jakiś sposób

Ala piecze i gotuje
Kiszka ziemniaczana 187

Kiszka ziemniaczana Przepis na kiszkę ziemniaczaną z piekarnika. Jak podawać kiszkę ziemniaczaną? Ile piec kiszkę ziemniaczaną? Kisza z ziemniaków to doskonały zamiennik dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Można przygotować kiszkę z gotowanych ziemniaków jak i z ziemniaków tartych. Jeśli miałabym zadecydować, kiszka z ziemniaków surowych tartych jak na placki, smakuje mi dużo lepiej. Jak zrobić kiszkę ziemniaczaną? Obiady domowe cieszą się(...)sięgamy raczej od święta. Kiszka z ziemniaków Kiszkę z ziemniaków można przygotować na różne sposoby. Może to być kiszka pieczona w piekarniku, kiszka ziemniaczana z grilla czy kiszka z ziemniaków z patelni. Jeżeli ktoś nie może smażonej czy pieczonej kiszki ziemniaczanej, może przygotować kiszkę parzoną w wodzie. Jak przygotować kiszkę ziemniaczaną i z czym ją podawać, zapraszam

Dieta moja pasja
Leczo z mięsem mielonym / Ground Meat 'Leczo' 107

podsmażonej kiełbasy lub boczku - wtedy oczywiście całość będzie bardziej kaloryczna. Leczo z mięsem mielonym świetnie smakuje z chrupiącym pieczywem lub ryżem. Jest dobrym pomysłem na pożywny posiłek na chłodne dni. Smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z cukinią, a TUTAJ więcej przepisów z mięsem mielonym:) Jeśli szukacie przepisu na obiad z mięsem mielonym, polecam również pyszną pieczeń z mięsa mielonego

Lekcje w kuchni
Tartaletki z serem żółtym, boczkiem i suszonymi pomidorami 106

sypania mąką jest bezcenna :D Te tartaletki powstały tak na szybko, z tego co akurat było od ręką, czyli trochę sera żółtego, boczku i oczywiście moich ulubionych suszonych pomidorów. A poniżej przepis: Tartaletki z serem żółtym, boczkiem i suszonymi pomidorami Składniki: Ciasto: 1)       225 g maki pszennej 2)       łyżeczka czarnej(...)godziny. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Ser żółty ścieramy na tarce, a suszone pomidory kroimy w paseczki. Wszystkie składniki farszu mieszamy w misce. Foremki do tartaletek wylepiamy przygotowanym ciastem i widelcem nakłuwamy spód. Każdą foremkę wypełniamy farszem. Tak przygotowane tartaletki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 12-15 minut

Na kulinarnym poligonie
Kotlety z quinoa, kotlety z komosy ryżowej 176

kurczakiem czy boczkiem, lub z pysznym sosem kurkowym. W każdej z tych wersji będzie niesamowicie pysznie i pożywnie. Kotleciki idealnie będą komponowały się także z sałatą i pomidorkami oraz sosem czosnkowym np w wersji tzatzyki. Dorzuć jeszcze kilka czarnych oliwek a zrobisz idealne wprost danie. Polecam Wam także: – sałatka cezar z kurczakiem – sałatka z pieczonym kalafiorem

nietylkopasta.pl
BARSZCZ BIAŁY Z SZASZŁYKIEM Z CIASTA FRANCUSKIEGO 109

jajka ciasto francuskie Boczek kroimy w kostkę i gotujemy go przez ok 15 minut w wodzie. Dodajemy chrzan kiełbasę, suszone grzyby, chrzan, liść laurowy, ziele angielskie. Dolewamy dobrze rozmieszany zakwas.  Przyprawić solą i pieprzem. Dodać majeranek i kiełbasę. Gotujemy. Rozrobioną śmietanę w małej ilości zupy dolewamy do garnka. Gotujemy. Plasterki kiełbasy zawijamy w ciasto francuskie. Pieczemy do uzyskania złocistego

Kuchnia w oparach

Proponowane wyszukiwania