pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:193/301)

Młode gołąbki w śmietanowym sosie 196

wodą , żeby się nie przypalał boczek , ani gołąbki ( około 1 szklanki ) , doprawiamy solą , cukrem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do momentu , aż kapusta zmięknie , około 30 minut . W razie potrzeby można dolać jeszcze z pół szklanki wody , jeśli zbytnio odparuje . Na koniec mąkę rozrabiamy ze śmietaną i zagęszczamy nią , powstały przy pieczeniu wywar. Żeby sobie ułatwić zagęszczenie sosu

Ogrodnik w podróży
Jajka Sadzone Zapiekane w Bułkach 149

daję kilka kawałków boczku. Na boczek kładę plasterki pomidora. Listki bazylii rwę na mniejsze kawałki i kładę na pomidora. Na górę wybijam delikatnie jajko i górę doprawiam do smaku solą i pierzem. Zapiekanie jajek sadzonych w bułce: Tak przygotowane bułki owijam folią aluminiową od spodu i od boków i układam na blasze do pieczenia - góry bułek nie przykrywam folią. Blachę

Uwaga Babcia Gotuje
rolada boczkowa... 99

Składniki: 1,5 kg boczek surowy bez kości, 2 łyżki marynata pikantna Prymat, 2 łyżeczki kucharek, 2 sztuki liście laurowe Prymat, 2 sztuki ziele angielskie Prymat kupiłam świeżą roladę boczkową w siateczce roladę opłukać i dobrze ręcznikiem papierowym osuszyć natrzeć marynatą, kucharkiem i na noc do lodówki roladę włożyć do keksówki i piec w 220C około 40 minut

W Mojej Kuchni Lubię
3 przepisy na sałatki na grilla lub letnie przyjęcie 86

przepisy na pyszne sałatki z niebanalnych składników, które zrobią wrażenie na Waszych gościach. Sałatki są bardzo różnorodne, dlatego każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Mamy sycącą sałatkę ziemniaczaną z boczkiem i pikantnym Jalapeño, kolorową sałatkę z grillowanym kurczakiem i brzoskwiniami oraz lekką sałatkę z kuskusem i pomidorami. Zapraszam na wpis i zdjęcia z mojego tarasu! Latem mogłabym odżywiać się prawie(...)gości, to na stole nie może zabraknąć jednej lub więcej sałatek. Lubię moich gości zaskakiwać i poza tradycyjnymi sałatkami ze świeżych warzyw podawać takie, które zawierają w sobie składniki pieczone, grillowane czy owoce. Sałatka z grilowanymi brzoskwiniami to mój letni hit. Gdy rozmawiamy o sałatkach, nie możemy zapomnieć o sosach i dressingach, dla których w mojej kuchni bazą jest

Chilli Czosnek i Oliwa
Piróg biłgorajski 151

wymiary u spodu), wysokość 7 cm: 600 gr ugotowanych ziemniaki 1 szklanka kaszy gryczanej /650 gr ugotowanej 750 gr sera białego (półtłusty) 500 gr boczku z szynką pół na pół 1 szklanka śmietany 18 % 5 jajek 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu 2 garści liści mięty lub łyżeczka suszonej mięty Kaszę ugotować na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu, lekko(...)kaszę, mięso, śmietanę, jajka, przyprawy. Dokładnie wyrobić, tak aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Formę wysmarować masłem, wysypać płatkami owsianymi lub otrębami. Ciasto rozdzielić na dwie formy, ugnieść, wyrównać. Piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć z piekarnika, na 20 min pozostawić w formie, po czym ciasto oddzielić od boków formy, formę przykryć deską do krojenia

moj przepis na
Karkówka w jogurcie z grilla 215

Karkówka w jogurcie z grilla to jedna z moich ulubionych propozycji na mięso z rusztu. Przygotowując ją tym sposobem możecie być pewni, że wyjdzie krucha, soczysta

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron z bakłażanem – alla norma 86

Pyszny pieczony bakłażan, sos pomidorowy oraz makaron, tak w prostych słowach można opowiedzieć o tym daniu! To tradycyjne włoskie danie pochodzące z Sycylii. Bakłażana do makaronu możesz oczywiście usmażyć, ale smażony bakłażan wchłania dość sporo tłuszczu i robi się miękki tracąc swój kształt, dlatego ja jestem zwolennikiem upieczenia wcześniej warzyw w piekarniku i dodania ich do pomidorowego sosu. Całość(...)prosta i niesamowicie pyszna! Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu  najlepsze przepisy na makarony –  makaron ze szpinakiem –  makaron z boczkiem –  makaron z kurkami –  makaron z krewetkami z białym winem –  makaron z polędwicą –  makaron z tuńczykiem –  makaron z cukinią –  makaron z kurczakiem –  makaron

nietylkopasta.pl
Karkówka w jogurtowej marynacie 2894

Kurczak i karkówka to chyba najpopularniejsze potrawy z grilla jakie możemy spotkać na większości spotkań. Jednak aby były smaczne, kruche i rozpływające się w ustach musimy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
WYTRAWNY MAZUREK WIELKANOCNY 138

Ciasto: 2 szklanki mąki 200 g masła 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18% 1/2 łyżeczki soli 1 białko ( do posmarowania) Nadzienie: 4 jajka 2 białe kiełbasy surowe 4 plasterki boczku parzonego 50 ml śmietany 30% 1 łyżeczka tartego chrzanu sól, pieprz liść laurowy, ziele angielskie Wykonanie: Ciasto: Do miski przesiewamy przez sitko mąkę i mieszamy z solą. Dodajemy zimne kawałki(...)części. Każdą część rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około 0,5 cm. Wycinamy kształt jajka o wymiarach 24 x 16 cm i przenosimy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasta robimy boki do mazurka - skręcamy cienkie wałeczki i zaplatamy ze sobą po dwa. Układamy je na bokach ciasta, a spód nakłuwamy widelcem. Boki smarujemy roztrzepanym białkiem

Kuchnia MagdaLeny
Pasztet wielkanocny w indykiem 115

Pasztet piekę na każde święta. Zawsze piekę większą ilość i zamrażam. Przygotowanie jest czasochłonne, dlatego jeśli już robię, to od razu hurtowo :) Dzisiejszy pasztet przygotowałam z dodatkiem śliwki. Lubimy połączenie mięs z owocami. Idealny do pasztetu jest również chutney. Możecie go przygotować z moich przepisów   tutaj.  Polecam! Pasztet wielkanocny w indykiem Składniki na 4 keksówki o wymiarach(...)kości) 500g surowego boczku wieprzowego 300g wątróbki drobiowej 3 jajka 3 czerstwe bułki 4 cebule pęczek włoszczyzny garść suszonych śliwek przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek Wykonanie: Łopatkę i boczek kroimy w dużą kostkę, wkładamy do dużego garnka, dodajemy udka i pokrojone mięso z  indyka. Zalewamy zimną wodą tak, by przykryła mięso, dodajemy pęczek włoszczyzny, ziele angielskie, liście laurowe

Smak mojej kuchni
Klopsiki w młodej kapuście z pieczarkami i test patelni tytanowej WOLL 665

się nagrzewa, co dla mnie jest bardzo ważne, smażąc na wolnym ogniu w każdym miejscu jest taka sama temperatura. Doskonale się sprawdza we wszystkich typach kuchenek. Można w niej piec w piekarniku do temperatury 250 stopni. Jednym z atutów mojej patelni jest odpinana rączka. Dzięki, której możemy podsmażyć danie na kuchence i dopiec w piekarniku, bez konieczności używania innego naczynia(...)pomyłka, nie piekłam, a smażyłam biszkopt. Na kuchence gazowej, na wolnym ogniu, pod przykryciem. Gotowy w 25 minut. Potrzeba matką wynalazków. Był mi potrzebny niewysoki, ale szeroki biszkopt i wyszedł doskonale. Będą powtórki. Biszkopt z patelni     W ramach testowania odpinanej rączki przygotowałam roladki z mięsa mielonego z pieczarkami zawijane w plastry boczku. Roladki najpierw opiekłam na patelni, potem

Kuchnia z widokiem na ogród
Zapiekanka tartiflette 151

przez 2 minuty, potem odcedź. Ziemniaki odstaw do przestygnięcia. Krok 2 Pokrój w kostkę boczek. Rozgrzej patelnię i wysyp na nią boczek. Smaż do momentu aż boczek stanie się chrupki. Zdejm boczek z patelni. Krok 3 Posiekaj drobno cebulę, wysyp na tłuszcz wytopiony z boczku. Smaż na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu przez 8 minut. Posiekaj drobno czosnek(...)brokuły, posyp smażoną cebulką i boczkiem i kawałkami sera, posól i popieprz i zalej całość sosem śmietanowo-winnym. Ułóż kolejną warstwę zapiekanki, szpinaku i selera, posyp cebulką, serem, dopraw solą i pieprzem, polej sosem. Układaj warstwy aż skończą ci się ziemniaki. Ostatnią warstwę polej sosem i posyp kawałkami sera. Wstaw do piekarnika i piecz bez przykrycia około godziny, albo

Niedzielny kucharz
Kiszka ziemniaczana 65

startych ziemniaków dodać podsmażony boczek z cebulką, mąkę, sól (1/2-1 łyżeczki), dużą szczyptę pieprzu mielonego i majeranku. Całość wymieszać i nadziać luźno w jelita, do około 2/3 jego objętości, końce zawiązać. Można nadziać jedno długie lub okręcać jak kiełbaski. Nadziane kiszki ułożyć w wysmarowanym smalcem naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Kiełbaski ponakłuwać igłą lub wykałaczką

Kocham..lubię..gotuję..
Wtorek: Zapiekanka tartiflette 116

brokuły, posyp smażoną cebulką i boczkiem i kawałkami sera, posól i popieprz i zalej całość sosem śmietanowo-winnym. Ułóż kolejną warstwę zapiekanki, szpinaku i selera, posyp cebulką, serem, dopraw solą i pieprzem, polej sosem. Układaj warstwy aż skończą ci się ziemniaki. Ostatnią warstwę polej sosem i posyp kawałkami sera. Wstaw do piekarnika i piecz bez przykrycia około godziny, albo

Niedzielny kucharz