pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:202/301)

Keto pasztet. 171

pasztet drobiowo-wieprzowy.  Składniki  600g karkówki 340g kaczki, u mnie jedna duża pierś ze skórą  300g wątróbki drobiowej, może być też wieprzowa 220g serc drobiowych 200g boczku wędzonego, może być surowy ale wędzony daje fajny smak 3 średnie cebule, u mnie eko 8 jajek eko Pół gałki muszkatołowej Sól i pieprz do smaku Smalec i trochę mąki(...)bardzo więc dodałam tylko połowę.  Białka ubijamy na sztywną masę i mieszamy z mięsem.  Piekarnik nagrzewamy na 180stopni, foremkę smarujemy smalcem i posypujemy mąką kokosową.  Pieczemy godzinę i 30 minut.  Studzimy kilka godzin przed jedzeniem. Najlepiej zostawić na całą noc aby stężał

Wypieki Rene
Fasolka po bretońsku 90

plus dodaję koncentrat pomidorowy ze sklepu. Mamy już w garnku prawie wszystko. Przyszedł czas na zasmażkę. Topię słoninkę na tej samej patelni, co smażyłam boczek i kiełbaskę i dodaję łyżkę mąki. Wszystkie smaki, co zostały zabiera ze sobą zasmażka. Doprowadzam ją do wrzenia i dodaję do fasoli. Do tej fasoli dodałam może 1/4 łyżeczki soli i to morskiej. Jest dużo(...)delikatniejsza niż kamienna. Pieprz, papryka słodka, ciut ostrej. Dla mniej cierpliwych polecam gotową przyprawę do fasoli. Jest bardzo smaczna. Nie jeden raz jej używałam – nawet do pieczenia kurczaka. Na koniec król dania  MAJERANEK Odstawiłam fasolkę by przeszła smakiem przypraw. Moja fasolka jest dość gęsta. 3/4 objętości to ugotowana fasola i mięso a pozostałość to rzadka część dania. Lekko

Pieprzyć z Fantazją
Kiszka ziemniaczana 169

innego mięsa, wg gustu) 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz olej Dodatkowo: jelita wieprzowe Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką) i posypać łyżką mąki. Boczek z cebulą pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Zawartość patelni przełożyć do masy ziemniaczanej, a następnie dodać jajka i posiekany czosnek. Całość wymieszać i doprawić (majerankiem, solą(...)końce związać za pomocą nici. Nadziane kiszki ułożyć na lekko natłuszczonej (najlepiej olejem) blasze i nakłuć igłą w kilku miejscach. Piec około 1,5-2 godzin (w zależności od grubości jelit) - na złoto w 180 stopniach. (Kiszka powinna być pieczona przykryta folią aluminiową. Pod koniec pieczenia folię należy zdjąć, aby nabrała rumianego koloru

Di gotuje
Paszteciki z boczkiem i ziemniakami 157

szczypta kminku Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 250 g śmietany jajko do posmarowania ze szczyptą papryki Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie ze szczyptą kminku, ostudzić. Boczek i cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na łyżce oleju. Wszystko razem zmielić, doprawić do smaku solą i pieprzem - schłodzić. Mąkę przesiać do miski, dodać śmietanę, zimną margarynę i szczyptę soli(...)lodówki na 2-3 godziny. Podsypując mąką rozwałkować ciasto,wycinać równe prostokąty, na które położyć farsz, zawinąć i pokroić na mniejsze kawałki.  Każdy pasztecik posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w 180 st C przez

Gaździnka warzy
Cebule faszerowane brązowym ryżem i pieczarkami 181

Takie faszerowane cebule są świetnym dodatkiem do steków, pieczonego schabu czy mielonych kotletów. Mogą też stanowić przekąskę lub małe samodzielne danie. Surowe cebule dobrze jest wcześniej krótko obgotować w wodzie z dodatkiem liści laurowych. Wytracą w ten sposób ostrość i krócej będzie trwać ich zapiekanie. Można napełnić je dowolnym farszem. Ja zdecydowałam się na brązowy ryż i pieczarki(...)dobrze sprawdzi się w tej roli też mielone mięso lub wędzony boczek z pomidorami. Ponownie w trakcie przygotowywania tego dania sięgnęłam po smalczyk rośliny Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi, który tym razem zaskoczył mnie swoją delikatnością i tym, że tak subtelnie podkreśla smak potrawy a nie dominuje w niej.” Czytaj więcej

Wiem co jem
MINI PĄCZKI CYNAMONOWE Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO 237

Już niedługo, będziemy mogli bezkarnie objadać się pączkami i innymi tłusto-czwartkowymi specjałami. Wszak wiadomo, że w ten dzień pączki, nie idą w boczki ;) A te zrobione własnoręcznie, to już w ogóle :) Jeśli martwisz się, że zabraknie Ci czasu na przygotowanie własnoręcznie pączków, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Szybkie i mięciutkie pączuszki w cynamonowej posypce, nic dodać(...)ująć u mnie w czwartek na bank :) SKŁADNIKI: 300 g serka homogenizowanego (waniliowego) 3 jajka  1 1/2 szkl maki pszennej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią olej do głębokiego smażenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 szkl cukru (drobnego) A jak to zrobić: Serek wymieszać z jajkami. Dodać pozostałe składniki i ponownie wymieszać

Kuchnia w opałach
Walenty na boczku czyli cebularze na Dzień Zakochanych 149

Odstawiam ciasto (kulę) w ciepłe miejsce na godzinę. Żeby się od spodu nie przykleiło podlewam trochę oleju. Przykrywam ściereczką.  Nadzienie: Kroję cebule i podsmażam na oleju, dodaję kawałki boczku, sól i pieprz i duszę pod przykryciem. Tak naprawdę mozna zrobić nadzienie bez mięsa albo z dodatkiem innych warzyw. Formowanie: wyrośnięte ciasto dzielę na 4 części. Z każdej formuję kulkę(...)walkiem. Do okrągłych cebularzy to wystarczy ale żeby były serducha potrzebny jest nóż.  Odcinam od góry kształt litery v,  resztę delikatnie koryguję palcami. Układam na folii do pieczenia i znów ciasto nakrywam i zostawiam do podrośnięcia na minimum pół godziny. Pieczenie: nastawiam piekarnik na 200 stopni. Zanim się nagrzeje uciskam palcami środek każdego serca i nakladam nadzienie. Brzegi

prawdziwe jedzenie
Kiełbaski wieprzowo-ziemniaczane na "Małą Wielkanoc" 203

czyli tarta ze szpinakiem i jajkami, lub jej wersja z szynką , albo frittata z dzikimi szparagami i miętą lub po prostu resztki pieczonej jagnięciny ze świątecznego obiadu. Czasem też rozpalają ogniska i w oparach wina pieką jagnięco-ziemniaczane kiełbaski . Dziś mam dla Was takie właśnie kiełbaski, na podstawie przepisu królowej włoskiej kuchni - Marleny de Blasi, który dostosowałam do polskich(...)skórka była równie mocno wysmażona i chrupiąca. Mi z wyglądu kojarzą się z bałkańskimi Ćevapčići. A jak smakują? Są niezwykle aromatyczne, a to dzięki dodatkowi rozmarynu, cynamonu oraz boczku , z czego boczek jest tu najmocniej wyczuwalny. Kiełbaski polecam podać z musztardą albo z chrzanem. Buona Pasqua! - Życzę Wam radosnej i rodzinnej Wielkanocy:) Kiełbaski wieprzowo - ziemniaczane na podstawie przepisu

Chilli Czosnek i Oliwa
Obiadowa zapiekanka z kiełbasą, ziemniakami i papryką 97

można kupić w sklepie Podlaska Chata . Polecam! My ostatnio smakowaliśmy nie tylko wyborną kiełbasę z Podlaskiej Chaty, ale też inne znakomite produkty jak szynkę, polędwicę, pasztet czy boczek. Ten smak… Polecam i Wam Składniki: 11-12 średnich ziemniaków (u mnie vineta) 1 czerwona papryka około 260 g kiełbasy rzeźnika Podlaska Chata 1 mała cebula 5 łyżek kukurydzy 2 jajka(...)jajek (do miseczki wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i doprawiamy całość solą i pieprzem). Całość posypujemy resztą startego sera.  Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika (najlepiej na środkowy poziom) i pieczemy około 35-40 minut (pod koniec warto włączyć termoobieg). Uwaga! Ja wyjęłam zapiekankę chwilę wcześniej do zdjęć, a potem ją jeszcze ładnie podpiekłam 5 minut już na funkcji termoobiegu. Smacznego

Słodkie okruszki
Proste obiady na 7 dni # 4 (PDF do pobrania) 121

możecie w razie potrzeby zmodyfikować do wersji z mięsem. Ponownie starałam się wykorzystywać określone składniki w więcej niż jednym daniu. Zerknijcie choćby na wtorek - pyszny makaron z pesto i pieczonym brokułem robi się praktycznie sam ze składników, które zostały po poniedziałkowej zupie :) Poniedziałek - Wiosenno-letnie minestrone Minestrone to pyszna włoska zupa warzywna wykorzystująca składniki, które są w sezonie. Czas(...)oliwa Przygotowanie: Czosnek pokrój na plasterki, marchewkę i cukinię na półplasterki. Cebulę i opcjonalnie boczek drobno posiekaj. Łodygę brokuła obierz, odetnij zdrewniały koniec i pokrój w kostkę. W garnku na średnim ogniu rozgrzej trochę oliwy i wrzuć na nią cebulę, czosnek, marchewkę, łodygę brokuła i boczek.  Po 5 minutach dodaj jeszcze cukinię. Po kolejnych 3 minutach dodaj pomidora pokrojonego

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasztet pieczony, drobiowo-wieprzowy 80

Lubicie pasztety? Dobry pasztet przygotowany w domu, z wiadomym składem to niezwykły rarytas. Dodatkowo można go wzbogacić o różne dodatki i z jednej bazy uzyskać różne smaki. Ten pasztet pieczony jest bez bułki i bez jajek. Łatwo daje się kroić, a równocześnie jest niezwykle kremowy i łatwo się rozsmarowuje. To co, spróbujecie? :) Składniki: 1,5 kg mięsa drobiowego (waga(...)kurczaka, pierś z kurczaka, odrobina kaczki, miałam też około 300 g łopatki wieprzowej, która została mi po klasyfikacji) 1,5 kg podgardla wieprzowego (można ewentualnie zastąpić tłustym boczkiem, ale lepiej poszukajcie w sklepach podgardla) 500 g wątróbki drobiowej  50-70% wywaru z duszenia mięs Do gotowania mięsa: 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera opalona cebula 3 liście laurowe

Kocham..lubię..gotuję..
Roladki wieprzowe 98

strony posmarować musztardą.  2. Cebulę pokroić w piórka. Ogórki, boczek i chleb pokroić w słupki.  3. Na każdym płacie mięsa ułożyć kilka piórek cebuli, po kawałku ogórka, boczku i chleba. Następnie zwinąć w rulon i spiąć wykałaczką lub obwiązać nitką.  4. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć roladki z każdej strony na złoty kolor. Następnie przełożyć(...)zalać roladki.  5. Tak przygotowane roladki zapiekać w piekarniku około godziny w temperaturze 180 st.C. Początkowo pod przykryciem, później pokrywkę uchylić, by roladki się zrumieniły. W trakcie pieczenia od czasu do czasu podlewać mięso wodą lub bulionem i obracać, żeby się nie przypaliło. Pod koniec pieczenia roladki zalać śmietaną, jeszcze chwile zapiekać, aż powstanie złocisty sos. 6. Roladki podaję

Danka Pichci
Klops z dzika i wieprzowiny 311

Składniki : ok. 60 dag szynki z dzika ok.40 dag tłustego boczku 2 jajka 25 dag pieczarek 1 duża cebula sól, pieprz czarny, mielona papryka czerwona 3 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Mięso zmielić, dodać przesmażoną cebulę z pieczarkami ( gdy lekko przestygnie), przeciśnięty czosnek Dodać żółtka, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i papryką- wymieszać Białka ubić(...)pianę, dodać do całości, wszystko dobrze wyrobić Przełożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową Piec w temp. 180-190*C przez co najmniej 1 godz

Proste Potrawy
Pasztet z królika 212

cebule. Gotować przez 50 minut. 2. Po tym czasie dorzucić wątróbkę i dotować jeszcze 10 minut. 3. Mięso wyjąć z rosołu i ostudzić. Królika oddzielić od kości, razem z boczkiem, wątróbką i obranym ząbkiem czosnku przepuścić przez maszynkę do mięsa. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć i również zmielić w maszynce. 4. Do masy dodajemy jajka, majeranek, posiekaną natkę pietruszki, czerwoną(...)Dokładnie wyrobić rękoma. 5. Dwie aluminiowe keksówki posmarować smalcem i obsypać tartą bułką. Wyłożyć masę na pasztet. Wierzch można lekko oprószyć bułką tartą, ale nie jest to konieczne. 6. Piec w 180st.C przez 45 minut. Smacznego!!! Źródło: Przyślij przepis

Kuchnia domowa Ani
Babka ziemniaczana. Esencja tradycyjnej kuchni domowej. 208

takim smakiem. Przygotowywała ją moja Babcia. Teraz robi ją Mama. Za każdym razem jest to domowa uczta. Składniki (na dwie blaszki pasztetowe ): 2 kg ziemniaków 2 jajka 25 dag boczku, ewentualnie podgardla chudego lub mięsa ulubionego  1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ścieramy na tarce.  Dodajemy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem świeżo mielonym do smaku(...)boczek/mięso/podgardle, dodajemy cebulę i czosnek. Po ich zeszkleniu wlewamy gorące do masy ziemniaczanej jednocześnie mieszając. Wytopiony, gorący tłuszcz zaparza nasze ziemniaki. Masę wlewamy do wysmarowanych tłuszczem blaszek. Pieczemy ok. 1,5 godz. w temperaturze 180 stopni. Babka gotowa. Najpyszniejsza jest wprost po zrobieniu jednak odsmażana na patelni też jest boska. Mama zawsze popija ją mlekiem. Ja wcinam

Kuchnia po mojemu

Proponowane wyszukiwania