nasze babcie, a dziś w sklepie trudno już taki kupić. Pasztet, obok innych wyrobów mięsnych, jest w moich okolicach bardzo rozpowszechniony. Traktuje się go przede wszystkim jako potrawę świąteczną. Pieczemy go zawsze z okazji świąt Bożego Narodzenia, Wielkanocy, a także rodzinnych spotkań np.: chrzcin, komunii, odpustów. Przyrządza się go zazwyczaj z 3 rodzajów mięsa ( wieprzowiny, wołowiny oraz drobiu) z dodatkiem(...)słoniny. Ten pasztet został przygotowany wg przepisu Pani Magdy Gessler ze strony www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/pasztet-domowy , (trochę zmodyfikowany) no i wyszedł świetnie. Pamiętajcie jedynie, że w miarę tłuste podgardle lub surowy boczek sprawią, że pasztet nie będzie kruszył się podczas krojenia. Polecam i pozdrawiam K.K. :) SKŁADNIKI: 300g podgardla wieprzowego 300g wątróbki wieprzowej 500g łopatki wieprzowej 500g wołowiny (pręga lub łata
Moja Książka Kucharskabaje 27 podpiecz ō ny, wciepcie na niego ta wyndzōnka , a po wiyrchu łoblyjcie śmiyt ō nk ō m z jajcami i syrym. Dejcie na 20-25 minut do pieca na pocz ōntek na 200 stopni, a potyn- jakby sie za mocno br ōnołciōło- mogecie zmniyjszyć na 190 i fertich. 28 Take tarty idzie jejś i na ciepło(...)samogłoska w wymowie między o i u 3 później 4 przygotować 5 spadła 6 podłoga (drewniana) 7 leniwych 8 schłodzi 9 mówią 10 spód 11 pół 12 boczku wędzonego 13 wrzućcie 14 kawałki 15 włóżcie 16 okrągło 17 wyrzućcie 18 rozebraną 19 nie posiadacie 20 okrągłą 21 wychodzi 22 możecie 23 gdzieś 24 ma 25 w tym czasie 26 połóżcie
Chop w kuchnitarta jest zrobiona na cieście bez tłuszczu. Dlatego można sobie pozwolić by szparagi i prosciutto były zanurzone w nadzieniu z serów pleśniowych. Czas 40 minut w tym 30 minut pieczenie Poziom trudności : łatwe Liczba porcj i: 3-4 Zrobienie zdjęć tej tarcie było wyjątkowo trudne… Nie dlatego, że jest nieładna – wręcz przeciwnie, danie takie jak to są wyjątkowo(...)chef Mirarchi – we frittacie. Wyszło rewelacyjnie! Smakowało wszystkim! Składniki: Błyskawiczne ciasto na pizzę ( według tego przepisu ) 6-7 zielnych szparagów Kilka plastrów szynki prosciutto lub cienko pokrojonego boczku 4 jajka Szklanka mleka 1/2 szklanki tartego parmezanu 100 g sera camembert Kilka łyżek siekanej pietruszki lub kolendry Szczypta gałki muszkatołowej Łyżka masła Olej do posmarowania formy Sól i pieprz Przygotowanie
Niedzielny kucharzpasztet drobiowo-wieprzowy. Składniki 600g karkówki 340g kaczki, u mnie jedna duża pierś ze skórą 300g wątróbki drobiowej, może być też wieprzowa 220g serc drobiowych 200g boczku wędzonego, może być surowy ale wędzony daje fajny smak 3 średnie cebule, u mnie eko 8 jajek eko Pół gałki muszkatołowej Sól i pieprz do smaku Smalec i trochę mąki(...)bardzo więc dodałam tylko połowę. Białka ubijamy na sztywną masę i mieszamy z mięsem. Piekarnik nagrzewamy na 180stopni, foremkę smarujemy smalcem i posypujemy mąką kokosową. Pieczemy godzinę i 30 minut. Studzimy kilka godzin przed jedzeniem. Najlepiej zostawić na całą noc aby stężał
Wypieki Reneplus dodaję koncentrat pomidorowy ze sklepu. Mamy już w garnku prawie wszystko. Przyszedł czas na zasmażkę. Topię słoninkę na tej samej patelni, co smażyłam boczek i kiełbaskę i dodaję łyżkę mąki. Wszystkie smaki, co zostały zabiera ze sobą zasmażka. Doprowadzam ją do wrzenia i dodaję do fasoli. Do tej fasoli dodałam może 1/4 łyżeczki soli i to morskiej. Jest dużo(...)delikatniejsza niż kamienna. Pieprz, papryka słodka, ciut ostrej. Dla mniej cierpliwych polecam gotową przyprawę do fasoli. Jest bardzo smaczna. Nie jeden raz jej używałam – nawet do pieczenia kurczaka. Na koniec król dania MAJERANEK Odstawiłam fasolkę by przeszła smakiem przypraw. Moja fasolka jest dość gęsta. 3/4 objętości to ugotowana fasola i mięso a pozostałość to rzadka część dania. Lekko
Pieprzyć z Fantazjąinnego mięsa, wg gustu) 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz olej Dodatkowo: jelita wieprzowe Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką) i posypać łyżką mąki. Boczek z cebulą pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Zawartość patelni przełożyć do masy ziemniaczanej, a następnie dodać jajka i posiekany czosnek. Całość wymieszać i doprawić (majerankiem, solą(...)końce związać za pomocą nici. Nadziane kiszki ułożyć na lekko natłuszczonej (najlepiej olejem) blasze i nakłuć igłą w kilku miejscach. Piec około 1,5-2 godzin (w zależności od grubości jelit) - na złoto w 180 stopniach. (Kiszka powinna być pieczona przykryta folią aluminiową. Pod koniec pieczenia folię należy zdjąć, aby nabrała rumianego koloru
Di gotujeszczypta kminku Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 250 g śmietany jajko do posmarowania ze szczyptą papryki Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie ze szczyptą kminku, ostudzić. Boczek i cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na łyżce oleju. Wszystko razem zmielić, doprawić do smaku solą i pieprzem - schłodzić. Mąkę przesiać do miski, dodać śmietanę, zimną margarynę i szczyptę soli(...)lodówki na 2-3 godziny. Podsypując mąką rozwałkować ciasto,wycinać równe prostokąty, na które położyć farsz, zawinąć i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy pasztecik posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w 180 st C przez
Gaździnka warzyTakie faszerowane cebule są świetnym dodatkiem do steków, pieczonego schabu czy mielonych kotletów. Mogą też stanowić przekąskę lub małe samodzielne danie. Surowe cebule dobrze jest wcześniej krótko obgotować w wodzie z dodatkiem liści laurowych. Wytracą w ten sposób ostrość i krócej będzie trwać ich zapiekanie. Można napełnić je dowolnym farszem. Ja zdecydowałam się na brązowy ryż i pieczarki(...)dobrze sprawdzi się w tej roli też mielone mięso lub wędzony boczek z pomidorami. Ponownie w trakcie przygotowywania tego dania sięgnęłam po smalczyk rośliny Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi, który tym razem zaskoczył mnie swoją delikatnością i tym, że tak subtelnie podkreśla smak potrawy a nie dominuje w niej.” Czytaj więcej
Wiem co jemJuż niedługo, będziemy mogli bezkarnie objadać się pączkami i innymi tłusto-czwartkowymi specjałami. Wszak wiadomo, że w ten dzień pączki, nie idą w boczki ;) A te zrobione własnoręcznie, to już w ogóle :) Jeśli martwisz się, że zabraknie Ci czasu na przygotowanie własnoręcznie pączków, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Szybkie i mięciutkie pączuszki w cynamonowej posypce, nic dodać(...)ująć u mnie w czwartek na bank :) SKŁADNIKI: 300 g serka homogenizowanego (waniliowego) 3 jajka 1 1/2 szkl maki pszennej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią olej do głębokiego smażenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 szkl cukru (drobnego) A jak to zrobić: Serek wymieszać z jajkami. Dodać pozostałe składniki i ponownie wymieszać
Kuchnia w opałachOdstawiam ciasto (kulę) w ciepłe miejsce na godzinę. Żeby się od spodu nie przykleiło podlewam trochę oleju. Przykrywam ściereczką. Nadzienie: Kroję cebule i podsmażam na oleju, dodaję kawałki boczku, sól i pieprz i duszę pod przykryciem. Tak naprawdę mozna zrobić nadzienie bez mięsa albo z dodatkiem innych warzyw. Formowanie: wyrośnięte ciasto dzielę na 4 części. Z każdej formuję kulkę(...)walkiem. Do okrągłych cebularzy to wystarczy ale żeby były serducha potrzebny jest nóż. Odcinam od góry kształt litery v, resztę delikatnie koryguję palcami. Układam na folii do pieczenia i znów ciasto nakrywam i zostawiam do podrośnięcia na minimum pół godziny. Pieczenie: nastawiam piekarnik na 200 stopni. Zanim się nagrzeje uciskam palcami środek każdego serca i nakladam nadzienie. Brzegi
prawdziwe jedzenieczyli tarta ze szpinakiem i jajkami, lub jej wersja z szynką , albo frittata z dzikimi szparagami i miętą lub po prostu resztki pieczonej jagnięciny ze świątecznego obiadu. Czasem też rozpalają ogniska i w oparach wina pieką jagnięco-ziemniaczane kiełbaski . Dziś mam dla Was takie właśnie kiełbaski, na podstawie przepisu królowej włoskiej kuchni - Marleny de Blasi, który dostosowałam do polskich(...)skórka była równie mocno wysmażona i chrupiąca. Mi z wyglądu kojarzą się z bałkańskimi Ćevapčići. A jak smakują? Są niezwykle aromatyczne, a to dzięki dodatkowi rozmarynu, cynamonu oraz boczku , z czego boczek jest tu najmocniej wyczuwalny. Kiełbaski polecam podać z musztardą albo z chrzanem. Buona Pasqua! - Życzę Wam radosnej i rodzinnej Wielkanocy:) Kiełbaski wieprzowo - ziemniaczane na podstawie przepisu
Chilli Czosnek i Oliwamożna kupić w sklepie Podlaska Chata . Polecam! My ostatnio smakowaliśmy nie tylko wyborną kiełbasę z Podlaskiej Chaty, ale też inne znakomite produkty jak szynkę, polędwicę, pasztet czy boczek. Ten smak… Polecam i Wam Składniki: 11-12 średnich ziemniaków (u mnie vineta) 1 czerwona papryka około 260 g kiełbasy rzeźnika Podlaska Chata 1 mała cebula 5 łyżek kukurydzy 2 jajka(...)jajek (do miseczki wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i doprawiamy całość solą i pieprzem). Całość posypujemy resztą startego sera. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika (najlepiej na środkowy poziom) i pieczemy około 35-40 minut (pod koniec warto włączyć termoobieg). Uwaga! Ja wyjęłam zapiekankę chwilę wcześniej do zdjęć, a potem ją jeszcze ładnie podpiekłam 5 minut już na funkcji termoobiegu. Smacznego
Słodkie okruszkimożecie w razie potrzeby zmodyfikować do wersji z mięsem. Ponownie starałam się wykorzystywać określone składniki w więcej niż jednym daniu. Zerknijcie choćby na wtorek - pyszny makaron z pesto i pieczonym brokułem robi się praktycznie sam ze składników, które zostały po poniedziałkowej zupie :) Poniedziałek - Wiosenno-letnie minestrone Minestrone to pyszna włoska zupa warzywna wykorzystująca składniki, które są w sezonie. Czas(...)oliwa Przygotowanie: Czosnek pokrój na plasterki, marchewkę i cukinię na półplasterki. Cebulę i opcjonalnie boczek drobno posiekaj. Łodygę brokuła obierz, odetnij zdrewniały koniec i pokrój w kostkę. W garnku na średnim ogniu rozgrzej trochę oliwy i wrzuć na nią cebulę, czosnek, marchewkę, łodygę brokuła i boczek. Po 5 minutach dodaj jeszcze cukinię. Po kolejnych 3 minutach dodaj pomidora pokrojonego
Chilli Czosnek i OliwaLubicie pasztety? Dobry pasztet przygotowany w domu, z wiadomym składem to niezwykły rarytas. Dodatkowo można go wzbogacić o różne dodatki i z jednej bazy uzyskać różne smaki. Ten pasztet pieczony jest bez bułki i bez jajek. Łatwo daje się kroić, a równocześnie jest niezwykle kremowy i łatwo się rozsmarowuje. To co, spróbujecie? :) Składniki: 1,5 kg mięsa drobiowego (waga(...)kurczaka, pierś z kurczaka, odrobina kaczki, miałam też około 300 g łopatki wieprzowej, która została mi po klasyfikacji) 1,5 kg podgardla wieprzowego (można ewentualnie zastąpić tłustym boczkiem, ale lepiej poszukajcie w sklepach podgardla) 500 g wątróbki drobiowej 50-70% wywaru z duszenia mięs Do gotowania mięsa: 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera opalona cebula 3 liście laurowe
Kocham..lubię..gotuję..strony posmarować musztardą. 2. Cebulę pokroić w piórka. Ogórki, boczek i chleb pokroić w słupki. 3. Na każdym płacie mięsa ułożyć kilka piórek cebuli, po kawałku ogórka, boczku i chleba. Następnie zwinąć w rulon i spiąć wykałaczką lub obwiązać nitką. 4. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć roladki z każdej strony na złoty kolor. Następnie przełożyć(...)zalać roladki. 5. Tak przygotowane roladki zapiekać w piekarniku około godziny w temperaturze 180 st.C. Początkowo pod przykryciem, później pokrywkę uchylić, by roladki się zrumieniły. W trakcie pieczenia od czasu do czasu podlewać mięso wodą lub bulionem i obracać, żeby się nie przypaliło. Pod koniec pieczenia roladki zalać śmietaną, jeszcze chwile zapiekać, aż powstanie złocisty sos. 6. Roladki podaję
Danka PichciSkładniki : ok. 60 dag szynki z dzika ok.40 dag tłustego boczku 2 jajka 25 dag pieczarek 1 duża cebula sól, pieprz czarny, mielona papryka czerwona 3 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Mięso zmielić, dodać przesmażoną cebulę z pieczarkami ( gdy lekko przestygnie), przeciśnięty czosnek Dodać żółtka, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i papryką- wymieszać Białka ubić(...)pianę, dodać do całości, wszystko dobrze wyrobić Przełożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową Piec w temp. 180-190*C przez co najmniej 1 godz
Proste Potrawycebule. Gotować przez 50 minut. 2. Po tym czasie dorzucić wątróbkę i dotować jeszcze 10 minut. 3. Mięso wyjąć z rosołu i ostudzić. Królika oddzielić od kości, razem z boczkiem, wątróbką i obranym ząbkiem czosnku przepuścić przez maszynkę do mięsa. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć i również zmielić w maszynce. 4. Do masy dodajemy jajka, majeranek, posiekaną natkę pietruszki, czerwoną(...)Dokładnie wyrobić rękoma. 5. Dwie aluminiowe keksówki posmarować smalcem i obsypać tartą bułką. Wyłożyć masę na pasztet. Wierzch można lekko oprószyć bułką tartą, ale nie jest to konieczne. 6. Piec w 180st.C przez 45 minut. Smacznego!!! Źródło: Przyślij przepis
Kuchnia domowa Anitakim smakiem. Przygotowywała ją moja Babcia. Teraz robi ją Mama. Za każdym razem jest to domowa uczta. Składniki (na dwie blaszki pasztetowe ): 2 kg ziemniaków 2 jajka 25 dag boczku, ewentualnie podgardla chudego lub mięsa ulubionego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ścieramy na tarce. Dodajemy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem świeżo mielonym do smaku(...)boczek/mięso/podgardle, dodajemy cebulę i czosnek. Po ich zeszkleniu wlewamy gorące do masy ziemniaczanej jednocześnie mieszając. Wytopiony, gorący tłuszcz zaparza nasze ziemniaki. Masę wlewamy do wysmarowanych tłuszczem blaszek. Pieczemy ok. 1,5 godz. w temperaturze 180 stopni. Babka gotowa. Najpyszniejsza jest wprost po zrobieniu jednak odsmażana na patelni też jest boska. Mama zawsze popija ją mlekiem. Ja wcinam
Kuchnia po mojemubieżącą wodą osuszamy i mielimy.Następnie łączymy ze sobą karkówkę i chudy boczek.Do karkówki i chudego boczku dodajemy wszystkie przyprawy i 100 mil wody i dokładnie wyrabiamy.Dalej dodajemy tłusty boczek i podgardle i ponownie bardzo dokładnie wyrabiamy. Wkładamy do lodówki na 24-48 godz mieszając co 12 godz.Po tym czasie dodajemy stopniowo ser i 50-100 mil wody i dokładnie(...)był w miarę równo rozłożony przez całej masie mięsnej. Napełniamy ściśle jelita wieprzowe i odkręcamy kiełbaski na odcinki około 12-15 cm. Taka kiełbaska doskonale nadaje się do parzenia,pieczenia i jedzenia na gorąco,na zimno krojona do kanapek i równie smacznie smakuje z grilla.Polecam SMACZNEGO. Pieczenie W naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Czas 60- 70 min.w temperaturze 80 stopni
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.pieprz Przygotowanie: Cebule oraz boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Do pojemnika miksera wrzucamy jeden filet z kurczaka (najmniejszy), pietruszkę, majonez, musztardę oraz podsmażony boczek z cebulą, wszystko razem blendujemy. Do powstałej masy dokładamy jajko, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Pozostałe 3 filety, oczyszczamy z błonek i rozcinamy wzdłuż na połówki. Wszystkie kawałeki(...)żeby nie przedziurawić mięsa), doprawiamy obficie solą, pieprzem, papryką, a następnie na środku nakładamy farsz i zawijamy. Każdą roladkę owijamy jak cukierka folią aluminiową i wkładamy do naczynia żarodpornego. Pieczemy w piekarniku około 25 minut w 180 stopniach. Smacznego
Symfonia smakowa