Scroll down for recipe in English. Składniki: (5 porcji) 5-6 średnich ziemniaków 1 puszka białej fasoli 1 puszka krojonych pomidorów 250 g. surowego wędzonego boczku 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 100 g. startej mozzarelli 1 łyżeczka suszonego majeranku 40 g. twardego sera długodojrzewającego 1 łyżeczka cukru sól, zielony pieprz Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Wystudź, obierz ze skórki(...)przeciśnij przez praskę. Dodaj drobno starty twardy ser, dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj i przełóż masę do podłużnego naczynia do zapiekania. Wyrównaj ugniatając masę ziemniaczaną dłonią. Boczek pokrój w dużą kostkę. Wrzuć na dużą patelnię i podsmażaj kilka minut. Dorzuć pokrojone w piórka cebule i plasterki czosnku. Smaż, aż cebula zacznie się rumienić. Na patelnię wlej pomidory z puszki
Delicious Placeścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odsączamy z nich wodę zachowując krochmal, który dodajemy do ziemniaków. Całość przekładamy na dużą patelnię i podsmażamy przez 5 minut razem z boczkiem i cebulą. Dzięki zaparzeniu surowych ziemniaków zachowają one swój kolor i nie ściemnieją. Farsz ziemniaczany doprawiamy od serca solą i pieprzem. Na każdy kolejny liść kapusty nakładamy dużą łyżkę farszu(...)środka i składamy pakiecik. Dno garnka wykładamy liśćmi kapusty, układamy na nich gołąbki i podlewamy je niewielką ilością wody. Na wierzchu również układamy liście kapusty, a garnek przykrywamy pokrywką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez 90 minut. Podajemy z sosem. Gołąbki doskonale smakują równie odsmażone na patelni. Zapraszam również na Gołąbki z farszemziemniaczanym
Trzeci talerzJeszcze są pomidory i cukinie, dlatego korzystajcie póki takie pyszne i zróbcie sobie koniecznie taki letni dietetyczny obiad, na pewno Wam posmakuje i nie pójdzie w boczki :), a do tego prezentuję się bardzo efektownie. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 2-3 pomidory mała cebula kulka mozzarelli 1/2 szklanki bułki tartej 2 łyżki oliwy sól, pieprz, tymianek, bazylia 2 małe cukinia(...)Każdy filet z kurczaka kroimy płasko na pół, a następnie rozbijamy tłuczkiem na grubość ok 1/2 cm. Smarujemy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w bułce tartej, Pieczemy 15 minut w 180 st. C. Pomidory obieramy ze skórki i drobno siekamy, dodajemy posiekaną cebulę i doprawiamy ziołami, a następnie układamy na filetach, a na wierzch kładziemy plasterki mozzarelli
Cynamonowe szczęściesię zredukować ilość kalorii w tym daniu, ale zachować dobry smak. Chude mięso wołowe pokroić w cienkie słupki, cebulę obrać i pokroić w plasterki, pieczarki przekroić na cztery części, boczek wędzony lub chudą szynkę wędzona pokroić w drobną w kosteczkę. łodygę selera naciowego pokroić drobno. Wszystko wrzucić do glinianego garnka lub innego żaroodpornego naczynia i doprawić solą, pieprzem i ostrą(...)pietruszki oczywiście razem z listkami Wlać szklankę wywaru wołowego lub kostkę rosołową wołową rozmieszaną w 1 szklance wrzątku. Nagrzać piekarnik do 170 C, wstawić naczynie, koniecznie pod przykryciem i piec 2 godziny. Następnie zwiększyć temperaturę do 200, odkryć naczynie i piec jeszcze pół godziny. Podczas pieczenia kilka razy zamieszać. Serwować z kaszą i buraczkami, mniam
Kuchnia Pokoleńporanek. Smacznego! 'zapiekana jajecznica w bułce' Składniki (dla 2 osób): - 12 plastrów wędzonego boczku - 2 półbagietki - 4 jajka - 2 łyżki mleka - szczypiorek - ser żółty (wg. upodobań) - s&p Boczek pokroić w cienkie paski i podsmażyć na patelni. Szczypiorek drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce. Bagietkę naciąć wzdłuż, nie do końca lub jej wierzch wyciąć i usunąć miąższ. W misce(...)pieprzem. Dodać szczypiorek i ser. Wymieszać. Bagietki położyć na blachę. Masę z jajek przelać do bagietek, uważając, żeby nic nie wypłynęło. Bagietki wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec 35-40 minut, aż jajka dobrze się zetną. Smacznego! Źródło: blog 'Gary
CookYourselfUgotuj gnocchi w osolonej wodzie, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu lub do wypłynięcia na powierzchnię. Odcedź i odstaw. W międzyczasie, rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu i wrzuć boczek. Smaż do wytopienia się tłuszczu, odlej jego nadmiar, dodaj czosnek i paprykę, po czym smaż przez kolejne 30 sekund. Dodaj koncentrat, pomidory z puszki i koktajlowe wraz z cukrem i gotuj(...)wmieszaj śmietanę lub jogurt, pietruszkę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż sos wraz z gnocchi do naczynia żaroodpornego i wyłóż na wierzch mozzarellę. Włóż do piekarnika i piecz przez 10 minut, aż mozzarella się rozpuści i lekko zarumieni. Wyjmij, odstaw na 5 minut i podawaj. Smacznego! English version Baked gnocchi with tomato sauce and mozzarella (2-3 servings
karmelowyzakończy jej żywotu? Czy można w niej przyrządzić dosłownie wszystko? Na te i inne pytania, odpowiedź znajdziecie poniżej Patelnię męczyłam dzień w dzień, od rana do wieczora… Piekłam, smażyłam, dusiłam i gotowałam w niej dosłownie wszystko – i co? Sami zobaczcie, sami oceńcie 1. Na pierwszy rzut, poszły POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE MUSZTARDOWYM Obsmażane pieczarki, oraz mięso, a całość(...)przetrzeć ręcznikiem papierowym i już byłaby lśniąca. Ja opłukałam ją wodą z odrobiną płynu, przetarłam ręcznikiem i gotowe 2. Kolejną testową dla patelni potrawą, był BÓB SMAŻONY Z BOCZKIEM I CZOSNKIEM, Z DODATKIEM KOZIEGO SERA . Podsmażony boczek, do tego czosnek z uprzednio ugotowanym i obranym bobem, całość razem podsmażona i dopełniona odrobiną koziego sera, który całości nadał intensywny smak
NiePieprz.plpozostałych różni się tym, że zamiast klasycznego sosu do burgerów, zrobiłam sobie sos truflowy , a jak! Upiekłam bułki, mąż przygotował mięso (pręga wołowa, trochę musztardy, sól i pieprz), podsmażył boczek, pokroił resztę dodatków i zostało złożenie w całość. A teraz o kolorach. Od zawsze naturalne było dla mnie, że dni tygodnia mają określone kolory. Tak samo miesiące i konkretne(...)wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (w ciepłe miejsce). Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki (8-10 sztuk). Nadajemy im kształt lekko spłaszczonych kul. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st.. Bułeczki smarujemy rozbełtanym żółtkiem z mlekiem, posypujemy sezamem i wkładamy blachę z bułeczkami do piekarnika
bistro mamadużych otworach. Wymieszać z łyżeczką soli i odstawić na 15 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w niewielkie nieregularne plasterki. Boczek pokroić w plasterki, a następnie w paski. Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek, przesmażyć. Dodać 2 – 4 łyżki masła. Wrzucić na patelnię z boczkiem ziemniaki, przesmażyć i dusić aż zmiękną. Jajka rozbić do miski, dodać do nich odciśniętą cukinię. Wymieszać. Doprawić(...)patelni), do miski z jajkami i cukinią. Wymieszać. Przelać całość na patelnię – w razie potrzeby dodać trochę masła. Smażyć na niewielkim ogniu aż spód się zetnie. Papier do pieczenia wielkości patelni posmarować masłem. Papier położyć masłem do dołu na omlecie. Przygotować drugą patelnię i przerzucić omlet na drugą patelnię. Smażyć, aż spód omletu się zetnie. Zamiast przewracania omletu, można patelnię
królestwo garówCebulę kroimy w kostkę, podsmażamy wraz z boczkiem do zarumienienia. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości. Ugniatamy je wraz z twarogiem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz boczek z cebulą. Mieszamy. 2. Z kapusty wykrawamy głąb, umieszczamy ją w dużym garnku z wodą. Zagotowujemy. W trakcie gotowania ściągamy z kapusty wierzchnie liście, znowu gotujemy chwilę, ściągamy kolejne liście(...)usuwamy jego twardą część (głąb przy końcu liścia). Nakładamy po 2-3 czubate łyżki farszu, zwijamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym obficie masłem. 4. Gołąbki zalewamy obficie bulionem, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5 h. Co jakiś czas podlewamy gołąbki bulionem. Podajemy z ulubionym sosem, np. pieczarkowym lub jemy bez sosu
Szefowa kuchnitarce talarki bądź można pokroić nożem , tylko nie mogą być za grube . Jak już mamy ziemniaki przygotowane to rozgrzewam patelnie i dodaję wszystkie ziemniaki i podsmażam z cebulą oraz boczkiem i często mieszam aby nam nic się nie przypaliło , następnie dodaje wszystkie przyprawy według upodobań , można dodać więcej pieprzu czarnego wtedy smak jest bardzo wyrazisty i ostry . Jak już(...)żaroodpornego wykładam przesmażone ziemniaki i przykrywam na wierzch folią aluminiową i wkładam do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni na około 45 minut , po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy z 10 minut na 200 stopniach i gotowe
Mój Smakczerwona 1,5 łyżki mąki pszennej sól, pierz szczypta tymianku ok 10 połówek suszonych pomidorów pół pęczka natki pietruszki Przygotowanie: Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę, pierw podsmażyć boczek ( na łyżce oleju), a potem dodać cebulę (tak aby się tylko zeszkliła). Zdjąć z ognia, wystudzić, dodać pokrojone na mniejsze kawałki pomidory, wymieszać doprawić odrobiną soli i pieprzu. Ziemniaki obrać(...)większej misce połączyć ze sobą wszystkie składniki. Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Natkę też drobno posiekać. Blachę wysmarować masłem lub margaryną, obsypać bułką tartą. Wlać ciasto, piec ok 1 godz. (do suchego patyczka) w 170 st C. Ja piekłam 40 min, a potem trzymałam w wyłączonym piecu jeszcze 10 min. Po wyciągnięciu dałam jej kilka minut na odpoczynek
Gaździnka warzytalarki Na dno brytfanny z przykryciem wlewamy 2-3 łyżki oleju ( tak by swobodnie rozlał się po całym dnie ) Na to kładziemy obok siebie pokrojone plastry boczku, a na boczek sparzone liście kapusty Na tym układamy mięso , a na mięsie pokrojone plastry ziemniaków i marchwi (robimy to szczelnie ) Po przykryciu karkówki talarkami marchwi i ziemniaków , na samym wierzchu(...)Obficie posypujemy wierzch cynamonem, dokładamy kilkanaście ( tak ) ziaren jałowca, można tez posypać umiarkowanie pieprzem, podlać winem Tak przygotowane mięso wstawiamy do gorącego piekarnika i w temp. 200 stopni C pieczemy pod przykryciem około 2 godzin Od czasu do czasu zaglądamy i podlewamy mięso winem Mięso pięknie pachnie, jest soczyste i miękkie Jeśli kroimy je na ciepło to na grubsze plastry
Proste Potrawymoże i wygląda na "Fast Food", ale na pewno nie jest "FAST". Zdecydowanie "Slow Food", zwłaszcza, że: po pierwsze - sos barbecue , to jedno posiedzenie, po drugie - bułki piekłam sama wg przepisu, który znajdziecie tutaj , (ja zamiast 12 bułeczek upiekłam z tej porcji ciasta 10) po trzecie - mięso zmieliłam samodzielnie, bo takiego gotowca, nawet jeśli oznaczonego 100% wołowiny(...)szczęście na szybko, bo już zaczęliśmy się robić głodni :) W bułce zatem mamy: burgera wołowego, sos barbecue , roszponkę, plasterek sera mimolette, karmelizowaną czerwoną cebulę, 2 plasterki podsmażonego wędzonego boczku i kilka plasterków papryczki jalapeño (z zalewy octowej). Burgery (na 4 sztuk ): 500 gram mięsa wołowego gulaszowego (zmielić) 1-2 łyżki sosu sojowego 0,5 szklanki wody z łyżeczką cukru
Delicious Titbitsopakowanie ciasta francuskiego · keczup · około 50 g salami, dowolnej szynki lub boczku pokrojonego w cieniutkie paseczki · około 3 pieczarki · żółty ser · zioła prowansalskie Przygotowanie: Pieczarki obieramy, kroimy(...)ziołami prowansalskimi. Ciasto zwijamy ciasno jak roladę i dociskamy aby się nie rozpadła. Roladę tniemy w około 2 cm plastry. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 15-20 minut aż roladki się lekko zarumienią
Mania Gotowaniaherbatę. Świetnym pomysłem mogą być także pełne witamin świeżo wyciskane soki. O jakich potrawach nie należy zapomnieć? Jajka w wielu postaciach; Tosty oraz grzanki; Omlety wytrawne oraz na słodko; Boczek oraz kiełbasa z grilla; Wiele wariantów różnych kanapek; Pasty oraz wędliny do pieczywa; Wszelkiego rodzaju dodatki warzywne. Wyposażenie śniadaniowni Zanim otworzymy nasz lokal, konieczne jest sporządzenie stosowanego biznesplanu. Powinniśmy(...)zapomnieć o wyposażeniu oraz jego kosztach. Najważniejsze jego elementy to: Kolbowy ekspres; Opiekacz, w którym będziemy mogli przygotowywać wszelkie rodzaje tostów; Płyta grillowa do przyrządzania jajek czy kiełbasek; Piekarniczy piec konwekcyjno-parowy, zupełnie niezbędny do wypieku własnego, świeżego pieczywa; Sokowirówka, która pozwoli nam przyrządzać świeżo wyciskane soki; Blender; Gofrownica. Nie możemy jednak zapomnieć, że wyżej wymienione akcesoria to nie wszystko
ProstePesto.plkolendrę uprażyć na suchej patelni, wystudzić, a następnie utrzeć w moździerzu. Mięso z udźca i boczek pokroić na mniejsze kawałki, a cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Udziec indyczy, boczek, cebulę, czosnek i tymianek zmielić maszynką do mielenia. Następnie dodać przyprawy wcześniej utarte w moździerzu oraz przyprawę do mięs i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą(...)każdy plaster fileta położyć mięsnego kotlecika, a następnie zwinąć w roladkę. 5. Każdą roladkę posmarować oliwą, oprószyć przyprawą do mięs i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. 6. Sałatka: Cebulę obrać, pokroić w piórka, a czosnek drobno posiekać i razem z cebulą lekko zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać
Szalona Kuchnia Ewelinyprzez 15 minut. Boczek drobno kroimy i podsmażamy na patelni do wytopienia tłuszczu. Przekładamy do miseczki (bez tłuszczu). Na tłuszczu wytopionym z boczku podsmażamy posiekaną w półplasterki cebulę. Podsmażony boczek nakładamy na podpieczone spody, przykrywamy warstwą zeszklonej cebulki. Jajka roztrzepujemy z śmietanką, startym na drobnych oczkach parmezanem i przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Masę jajeczno-śmietankową(...)minut w 180 stopniach c aż masa jajeczno-śmietanowa się zetnie. Rada! Jeśli nie mamy dużo czasu na przygotowanie tartaletek użyjmy gotowych babeczek z ciasta kruchego. Czas przygotowania: 50' + pieczenie Trudność: średnie Ilość porcji: 12 Kaloryczność: 420 kcal / porcja
Pyry na Gazpowstał. Nie miałam ani podejścia, ani serca do gotowania tych mini-posiłeczków. Często było tak, że zupę gotowałam jedną, tylko przed przyprawieniem odlewałam niewielką porcję dla Franka. Kiedy był pieczony kurczak, dostawał mięsko ze środka albo gotowane z zupy. Kiedy my jedliśmy makaron z sosem, on dostawał z makaron z warzywami. Dzisiaj, kiedy już nie muszę kombinować(...)dań dla maluszka mam za sobą. A piszę o tym wszystkim, bo dzisiejsze danie to właśnie idealny przykład. Jest jedno, a i tak dzieci jedzą inaczej. Franek nie lubi boczku, więc dostaje samego kurczaka, szpinak uwielbia więc sos wciąga nosem, zamiast soczewicy musiałam mu jednak ugotować ryż ;) Hania zjadła soczewicę, ale nie zjadła sosu, bo "mamo, wiesz, że nie przepadam
bistro mamapołamać w małe kwiatki i obgotować w osolonej wodzie. Muszą być al dente. Odcedzić Sery zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masełko, wrzucić pokrojony w kostkę boczek wędzony i smażyć chwilkę. następnie wrzucić kiełbasę pokrojoną w plasterki. Smażyć co jakiś czas mieszając aż kiełbasa się zarumieni. Teraz już dodać obraną i pokrojoną w piórka cebulę i smażyć(...)ziołami prowansalskimi i obsypać połową sera. Rozłożyć obgotowany brokuł, resztę ziemniaków, pozostały ser. Przygotowanie sosu – śmietanę wymieszać z jajkami. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Wylać wszystko na zapiekankę. Pieczenie – wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 30 minut. Nie przykrywać !!! Smacznego, polecam jest pyszna
Kuchnia Pokoleńwyciętym papierze do pieczenia. Podgrzewamy na małym ogniu patelnię – tutaj najlepiej nadaje się taka z cienkim dnem, chipsy robią się szybciej. Na środek patelni kładziemy łopatką papier do pieczenia z serem na wierzchu. Czekamy aż ser się rozpuści, na jego powierzchni zaczną pokazywać się bąble i dziurki, całość zrobi się lekko złota. Chipsa ściągamy wkładając pod papier łopatkę(...)nożem na pół nie do końca ostudzone i jeszcze lekko miękkie chipsy, rozkładamy na papierowym ręczniku, żeby pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu. Studzimy. Na tej samej patelni wysmażamy boczek na chrupko i rumiano, z obu stron. Po usmażeniu zdejmujemy go na papierowy ręcznik i dokładnie wycieramy z tłuszczu – im bardziej bekon zrobi się matowy, tym lepiej. Będzie
Karo in the Kitchenzupie (Irys, Irga, Orlik, Flaming, Gala, Bila, Justa). Typ C to ziemniaki najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi- one łatwo się rozpadają, mają najczęściej jasny i sypki miąższ. Doskonałe na pieczone babki, farsze, np. do pierogów, na kluski, do purée, jako smażone placki, pyzy czy kopytka (Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda, Legenda). W Polsce oficjalnie jest zarejestrowanych około(...)ułatwiły nam trochę tą kwestię, sprzedając umyte już ziemniaki zapakowane w plastikowych workach po 2 do 5kg i podpisując je oznaczeniami typu „ziemniaki na frytki”, „ziemniaki sałatkowe”, „ziemniaki do pieczenia”. Szukajcie na opakowaniu oznaczenia według grupy użytkowej A, B lub C, jeśli nie pamiętacie nazwy gatunku. Mamy już kupione ziemniaki. Koniecznie typu C, czyli wysokoskrobiowe, suche, takie które rozpadają się
Karo in the Kitchensito,poczekać aż nadmiar wody się odsączy, wycisnąć, przełożyć na deskę i trochę posiekać . Boczek pokroić w drobną kostkę , podsmażyć na patelni. W misce wymieszać szpinak, smażony boczek, jajko, śmietanę, parmezan. Dodać sól i pieprz. Jeżeli masa wydaje nam się rzadka można ją zagęścić 1 - 2 łyżkami jakiegokolwiek białego serka. Na dno naczynia do zapiekania wylać pomidory(...)układać obok siebie. Wstawić, bez przykrywania, do piekarnika nagrzanego do 200 st.C, na 40 - 50 minut, aż masa w muszlach się zetnie. Na ok 15 minut przed końcem pieczenia można całość posypać po wierzchu parmezanem. Smacznego
Stare Gary