Lubicie pasztety? Dobry pasztet przygotowany w domu, z wiadomym składem to niezwykły rarytas. Dodatkowo można go wzbogacić o różne dodatki i z jednej bazy uzyskać różne smaki. Ten pasztet pieczony jest bez bułki i bez jajek. Łatwo daje się kroić, a równocześnie jest niezwykle kremowy i łatwo się rozsmarowuje. To co, spróbujecie? :) Składniki: 1,5 kg mięsa drobiowego (waga(...)kurczaka, pierś z kurczaka, odrobina kaczki, miałam też około 300 g łopatki wieprzowej, która została mi po klasyfikacji) 1,5 kg podgardla wieprzowego (można ewentualnie zastąpić tłustym boczkiem, ale lepiej poszukajcie w sklepach podgardla) 500 g wątróbki drobiowej 50-70% wywaru z duszenia mięs Do gotowania mięsa: 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera opalona cebula 3 liście laurowe
Kocham..lubię..gotuję..strony posmarować musztardą. 2. Cebulę pokroić w piórka. Ogórki, boczek i chleb pokroić w słupki. 3. Na każdym płacie mięsa ułożyć kilka piórek cebuli, po kawałku ogórka, boczku i chleba. Następnie zwinąć w rulon i spiąć wykałaczką lub obwiązać nitką. 4. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć roladki z każdej strony na złoty kolor. Następnie przełożyć(...)zalać roladki. 5. Tak przygotowane roladki zapiekać w piekarniku około godziny w temperaturze 180 st.C. Początkowo pod przykryciem, później pokrywkę uchylić, by roladki się zrumieniły. W trakcie pieczenia od czasu do czasu podlewać mięso wodą lub bulionem i obracać, żeby się nie przypaliło. Pod koniec pieczenia roladki zalać śmietaną, jeszcze chwile zapiekać, aż powstanie złocisty sos. 6. Roladki podaję
Danka PichciSkładniki : ok. 60 dag szynki z dzika ok.40 dag tłustego boczku 2 jajka 25 dag pieczarek 1 duża cebula sól, pieprz czarny, mielona papryka czerwona 3 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Mięso zmielić, dodać przesmażoną cebulę z pieczarkami ( gdy lekko przestygnie), przeciśnięty czosnek Dodać żółtka, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i papryką- wymieszać Białka ubić(...)pianę, dodać do całości, wszystko dobrze wyrobić Przełożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową Piec w temp. 180-190*C przez co najmniej 1 godz
Proste Potrawycebule. Gotować przez 50 minut. 2. Po tym czasie dorzucić wątróbkę i dotować jeszcze 10 minut. 3. Mięso wyjąć z rosołu i ostudzić. Królika oddzielić od kości, razem z boczkiem, wątróbką i obranym ząbkiem czosnku przepuścić przez maszynkę do mięsa. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć i również zmielić w maszynce. 4. Do masy dodajemy jajka, majeranek, posiekaną natkę pietruszki, czerwoną(...)Dokładnie wyrobić rękoma. 5. Dwie aluminiowe keksówki posmarować smalcem i obsypać tartą bułką. Wyłożyć masę na pasztet. Wierzch można lekko oprószyć bułką tartą, ale nie jest to konieczne. 6. Piec w 180st.C przez 45 minut. Smacznego!!! Źródło: Przyślij przepis
Kuchnia domowa Anitakim smakiem. Przygotowywała ją moja Babcia. Teraz robi ją Mama. Za każdym razem jest to domowa uczta. Składniki (na dwie blaszki pasztetowe ): 2 kg ziemniaków 2 jajka 25 dag boczku, ewentualnie podgardla chudego lub mięsa ulubionego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ścieramy na tarce. Dodajemy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem świeżo mielonym do smaku(...)boczek/mięso/podgardle, dodajemy cebulę i czosnek. Po ich zeszkleniu wlewamy gorące do masy ziemniaczanej jednocześnie mieszając. Wytopiony, gorący tłuszcz zaparza nasze ziemniaki. Masę wlewamy do wysmarowanych tłuszczem blaszek. Pieczemy ok. 1,5 godz. w temperaturze 180 stopni. Babka gotowa. Najpyszniejsza jest wprost po zrobieniu jednak odsmażana na patelni też jest boska. Mama zawsze popija ją mlekiem. Ja wcinam
Kuchnia po mojemubieżącą wodą osuszamy i mielimy.Następnie łączymy ze sobą karkówkę i chudy boczek.Do karkówki i chudego boczku dodajemy wszystkie przyprawy i 100 mil wody i dokładnie wyrabiamy.Dalej dodajemy tłusty boczek i podgardle i ponownie bardzo dokładnie wyrabiamy. Wkładamy do lodówki na 24-48 godz mieszając co 12 godz.Po tym czasie dodajemy stopniowo ser i 50-100 mil wody i dokładnie(...)był w miarę równo rozłożony przez całej masie mięsnej. Napełniamy ściśle jelita wieprzowe i odkręcamy kiełbaski na odcinki około 12-15 cm. Taka kiełbaska doskonale nadaje się do parzenia,pieczenia i jedzenia na gorąco,na zimno krojona do kanapek i równie smacznie smakuje z grilla.Polecam SMACZNEGO. Pieczenie W naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Czas 60- 70 min.w temperaturze 80 stopni
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.pieprz Przygotowanie: Cebule oraz boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Do pojemnika miksera wrzucamy jeden filet z kurczaka (najmniejszy), pietruszkę, majonez, musztardę oraz podsmażony boczek z cebulą, wszystko razem blendujemy. Do powstałej masy dokładamy jajko, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Pozostałe 3 filety, oczyszczamy z błonek i rozcinamy wzdłuż na połówki. Wszystkie kawałeki(...)żeby nie przedziurawić mięsa), doprawiamy obficie solą, pieprzem, papryką, a następnie na środku nakładamy farsz i zawijamy. Każdą roladkę owijamy jak cukierka folią aluminiową i wkładamy do naczynia żarodpornego. Pieczemy w piekarniku około 25 minut w 180 stopniach. Smacznego
Symfonia smakowadzieła! Babka ziemniaczana Przyznaję się bez bicia, że przepis na babkę ziemniaczaną zaczerpnęłam z http://oliveandthyme.blogspot.no/2013/08/baba-ziemniaczana.html . Jednak u mnie babka stanowi dodatek do dania głównego, więc boczek i kiełbasę zastąpiłam ziołami. Swoją drogą bardzo inspirujący i ciekawy blog, na który będę często zaglądać ;) Składniki: 4 średnie ziemniaki 3 łyżki mąki pszennej jajko cebula bazylia, natka pietruszki(...)ciasto wykonujemy tak jak na placki ziemniaczane, a więc ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy, wszystko mieszamy. Następnie do żaroodpornego naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia lub wysmarowanego tłuszczem i opruszonego bułką tartą, przenosimy naszą masę ziemniaczaną. Piec w 180st. przez 1h. Opcjonalnie wydłużyć czas pieczenia- ciasto w środku powinno być suche. Meksykańskie szpadki Inspiracją
bastalenazimnej (nie bójmy się tego słowa), słonej wodzie, słońce straciło swoją niepojętą moc. Zamiast prażyć, przyjemnie grzało, a ja z radością wystawiałam na jego działanie raz jeden, raz drugi boczek. Pisałam Wam też już, że na podróż zabrałam ze sobą ciasta. Drożdżówkę, która była przeznaczona do konsumpcji po drodze (a że nic z tego nie wyszło, to już nie moja(...)masa serowa z waniliową nutą. Całość udekorowana hojną ilością aromatycznych, duńskich, a więc lekko kwaśnych, poziomek. Najwybredniejsi wzdychali z rozkoszy nad talerzami. Niektórzy nie chcieli uwierzyć, że sernik jest pieczony, bo ze swoją delikatną i aksamitną konsystencją, mógłby łatwo uchodzić za taki na zimno. Jednym słowem - sernikowe mistrzostwo. Jeśli nie macie już poziomek (a nie macie z pewnością
Pożeraczka, czyli raz adobrzecieście francuskim. Kocham szparagi, zielone szparagi to pyszna sprawa. Tym razem zrobiłam je inaczej niż zwykle . Teraz zapytasz jak to jest zwykle, a zwykle to zawinięte w boczek i ugrilowane lub upieczone w piekarniku. Dzisiaj wpadłam na pomysł żeby je zawinąć w ciasto francuskie i takie na blasze upiec na grillu gazowym. Ostatnio wykorzystujemy go częściej niż piekarnik. Dlaczego(...)przede wszystkim i zużycie gazu jest zapewne mniejsze ( tańsze ) niż prądu do nagrzania piekarnika. Oczywiście możesz je też zrobić w piekarniku. Rozgrzej go do 200 C, wstaw blachę i piecz około 20 minut. Dobra, koniec gadania, zróbmy szparagi. Szparagi w cieście francuskim 2 pęczki szparagów zielonych arkusz ciasta francuskiego chilli ( u mnie w młynku ) jajko + mleko arkusz papieru
Kuchnia na wzgórzuprzekąską, a nawet pełnowartościowym posiłkiem. Wystarczy ząstąpić mąkę i cukier zdrowszymi odpowiednikami i dobrać odpowiednie dodatki. Szczególnie zachecam Was do spróbowania gofrów wersji wytrawnej, np. z jajkiem sadzonym i boczkiem lub z jajkiem w koszulce i awokado. Idealne na śniadanie. Dziś podaję przepis podstawowy na zdrowe gofry, które z powodzeniem możecie podawać na słodko jak i na słono. Porcja(...)mąki jaglanej* 2 jajka 250 ml mleka (może być krowie lub roślinne) 1 łyżka ksylitolu lub innego słodziwa 1 łyżka oleju roślinnego lub roztopionego masła pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli opcjonalnie: 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią *można użyc gotowej mąki lub zrobić własną mieląc w blenderze kielichowym surową, wcześniej podprażoną na suchej patelni kaszę jaglaną Rozgrzewamy
Zawsze głodna!patelni i obsmaż je na chrupiąco po 2 minuty z każdej strony. Posmaruj kanapki z wierzchu pozostałym beszamelem i posyp pozostałym serem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 5 minut, aż ser się rozpuści. W tym czasie usmaż na maśle 2 jajka sadzone. Delikatnie dopraw je solą i pieprzem. Gdy kanapki będą gotowe, ułóż(...)oraz po jajku sadzonym. Podawaj od razu z kawą Veranda Blend, a instrukcję jak ją zaparzyć w domu znajdziesz poniżej. ➤ Rada: Szynkę możesz zamienić na usmażony na patelni boczek. W wersji wegetariańskiej pomiń szynkę lub zamień na podsmażone na patelni pieczarki (najlepiej portobello). Jak zaparzyć kawę w domu? Parzenie kawy we french pressie w prostych krokach: Zaparzacz typu
Chilli Czosnek i Oliwapiersi kurczaka kroimy na cienkie płaty, rozbijamy tłuczkiem. Rozkładamy na blacie tak, aby płaty delikatnie na siebie zachodziły i tworzyły kształt prostokąta. Obsypujemy przyprawą do mięsa, układamy plastry chudego boczku wędzonego. Mięso mielone wyrabiamy na gładką masę z dodatkiem posiekanej w kostkę cebuli, natką pietruszki, jajkami, bułką tartą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem(...)filecie z kurczaka. Całość zwijamy w ciasny rulon, obwiązujemy sznurkiem lub nicią. Wierzch przyprawiamy przyprawą do mięsa oraz czosnkiem granulowanym. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy rosołem lub bulionem. Pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 1 godzinę 15 minut. Pod koniec pieczenia możemy zdjąć pokrywkę naczynia aby mięso się zarumieniło
VioletoweKucharzenienajlepiej przez woreczek), doprawić solą i pieprzem. Gdy kapusta się ugotuje odcedzić ją, porządnie odcisnąć i poszatkować. Pieczarki i boczek pokroić w drobną kostkę. Na niewielkiej ilości oleju zrumienić boczek, dodać pieczarki i krótko obsmażyć. Następnie dodać poszatkowaną kapustę, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać przygotowany farsz, lekko przestudzić. Plastry karkówki posmarować musztardą, nałożyć łyżkę farszu i zwinąć ciasno(...)roladki smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano, przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Podlać odrobiną wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy i odrobiną soli. Przykryć folią aluminiową lub pokrywką i piec około 30-40 minut. W połowie czasu obrócić na drugą stronę. Wyjąć wykałaczki i podawać. Artykuł ROLADKI Z KARKÓWKI pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniabruschetta*piada", wyd. SBM. składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej 200 g serka wiejskiego 300 ml piwa 50 g świeżych drożdży płaska łyżeczka soli nadzienie: sos pomidorowy cebula pieczarki boczek jajka na twardo starty ser Piwo podgrzać, rozpuścić w nim drożdże. Mąkę przesiać, dodać sól i serek, następnie mieszając po trochę piwnego rozczynu drożdży. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie(...)przykryciem godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat podsypany mąką. Krótko wyrobić, rozwałkować. Przełożyć na natłuszczoną blaszkę. Posmarować sosem pomidorowym, nałożyć nadzienie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec ok 20 minut
6niebopół kieliszka białego półwytrawnego wina 2 pudełka śmietanki olej kokosowy Przygotowanie Mięso pokroić na kawałki, przyprawić estragonem, lubczykiem, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, owinąć cienkimi plasterkami boczku. Podsmażyć na 3-4 łyżkach oleju kokosowego. Pod koniec wlać ok pół kieliszka białego półwytrawnego wina. Dusić ok 5 min. Kurczaka zdjąć z patelni. Wino jeszcze troszkę zredukować i wlać(...)ogniu ok 5-8 min - w razie potrzeby posolić do smaku.. Do gotowego sosu włożyć mięso posypać zielonym groszkiem i gotowe.. Ja podałam z glazurowaną marchewką i pieczonymi ziemniakami.. Smacznego
Gaździnka warzywyrabiam mikserem z końcówkami do drożdżowego przez około 7 minut). Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz: pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Boczek pokroić w kostkę, cebulę w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Kiełbasę pokroić w kostki. Wszystkie składniki razem smażyć aż woda z pieczarek się wysmaży, doprawić i wystudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić(...)rozwałkować, na środek nakładać farsz i zlepiać ciasto formując bułki. Ułożyć je na blaszce i posmarować roztrzepanym jajkiem. Ser zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z przyprawami i posypać bułki. piec w 190*C z termoobiegiem przez około 25 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagotowane jajka. Jedno tak miękkie, że zarówno żółtko i białko ma być w stanie płynnym, a drugie takie twarde, żebym miał kłopoty z jego pogryzieniem. Proszę również dwa plasterki boczku, zimne, ale z jednej strony zwęglone oraz spalonego, kruszącego się w dłoniach tosta. Masełko niech będzie tak zmrożone, żebym za nic w świecie nie mógł go rozsmarować. Proszę także(...)temperaturze pokojowej. - To bardzo skomplikowane zamówienie proszę pana, nie wiem, czy nasi kucharze potrafią… – odpowiada kelner. - Wczoraj potrafili! Ha-ha-ha :) Jak pewnie zauważyliście ostatnio coraz częściej bułki piekę. Taki jakiś bułkowy etap mam, pewnie mi przejdzie kiedyś. Ale póki nie przeszło, póki trwa to korzystam. Wśród moich gigantycznych zapasów mąk odkryłem ostatnio zapomnianą zupełnie przeze mnie mąkę kukurydzianą. Fajnie
Marder&Marder Manufacturedobrego, a mało pracochłonnego. Rogaliki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i zimno. Francuskie Rogaliki z Szynką i Serem - Składniki: opakowanie ciasta francuskiego kilka plasterków szynki (można również użyć boczek, salami itp.) kilka plasterków żółtego sera mleko do posmarowania ciasta Francuskie Rogaliki z Szynką i Serem - Sposób przygotowania: Schłodzone ciasto francuskie kroimy w trójkąty (podstawa powinna mieć(...)środek każdego z nich wykładamy pokrojone na mniejsze kawałki ser i szynkę - zawijamy do góry jak rogaliki. Smarujemy wierzch mlekiem. Rogaliki przekładamy na blat wyłożony pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-20 minut (do zrumienienia ciasta). Podajemy z dowolnymi sosami. Mi najbardziej smakują z ketchupem i sosem czosnkowym . Moje posty
Słodka Strona