pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:214/301)

Kolorowa mięsna rolada 155

lubczyku 3 łyżeczki kolendry w ziarnach 5cm imbiru sól pieprz masło do wysmarowania formy 1 słoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek, marchewka) Wykonanie: 1.  Masa mięsna: Filet z kurczaka, boczek, mięso gulaszowe, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, lubczyk, bułkę tartą, kolendrę utartą w moździerzu, starty imbir, całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę mięsną. Doprawić do smaku(...)wymiarach 35 cm x 30 cm. Rozłożyć mieszankę warzywną na całej powierzchni prostokąta i zwinąć za pomocą pergaminu w roladę. 4.  Roladę ułożyć w formie do pieczenia wysmarowanej masłem i piec  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Mega kotlety a’la gołąbki 99

cebule 800 ml bulionu wołowego     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę szatkujemy, sparzamy. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni przysmażamy drobno pokrojony boczek, dodajemy drobno posiekaną cebulę, szklimy. Mieszamy w misce z ugotowanym ryżem i mięsem, doprawiamy farsz papryką, majerankiem, tymiankiem, cząbrem, solą i pieprzem. Wszystkie składniki przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy(...)Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Sos: Posiekaną cebulę szklimy na oleju, zalewamy bulionem i dusimy przez kilkanaście minut na wolnym ogniu. Zestawiamy z ognia i miksujemy. Sosem zalewamy kotlety i pieczemy pod przykryciem ok. 30 min. w temp. 180°C st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Klops - najprostszy 163

Składniki ; około 80 dag mięsa mielonego z łopatki, ale może być pół na pół z boczkiem ( wieprzowe) 3 jajka 2 cebule, kilka ząbków czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra papryka mielona smalec do smażenia  kilka pieczarek kilka łyżek kaszy manny Przygotowanie : Mięso zmielić, pieczarki pokroić bardzo drobno i przesmażyć na smalcu razem z pokrojoną drobno cebulą i przeciśniętym czosnkiem(...)szkliste, tzn. straciły surowiznę Do mięsa dodać kaszę mannę, roztrzepane jajka, przestudzone pieczarki, cebulę z czosnkiem - wyrobić Doprawić solą i ziołami, ponownie wyrobić Przełożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową Piec w temp 180*C przez około 50 min. Jeszcze ciepły klops wyjąć z foremki i zdjąć folię z mięsa, po zupełnym wystudzeniu trudniej mi to szło :( Smakuje dobrze na ciepło

Proste Potrawy
Pasztet domowy 185

podsmażyć na maśle. W między czasie pokroić na mniejsze kawałki wątróbkę i gdy cebula będzie już gotowa dodać ją i smażyć tylko do czasu ścięcia się wątróbki. Łopatkę, boczek oraz wątróbkę z cebulą przestudzić. Następnie wszystko razem zmielić w maszynce na najdrobniejszych oczkach. Zmielone mięso przyprawić gałką, solą i pieprzem, następnie dodać do niego tłuszcz pozostały po podsmażaniu cebuli(...)połączyć z masą mięsną. Foremki dość grubo wysmarować smalcem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej foremki przełożyć masę mięsną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około godzinę.  Dobrze upieczony pasztet odchodzi od ścian foremki i jest dość twardy. Aby sprawdzić czy pasztet jest gotowy należy po wskazanym w przepisie czasie wsadzić do pasztetu

Krakowskie smaki Ani
Sery z francuskich Alp 188

dojrzewania. Jednak wielu klientów woli sery starsze, dojrzewające 6 miesięcy, a czasem i dłużej, bardziej pikantne, rozwijające ciekawsza paletę aromatów.  Zastosowanie w kuchni Doskonale nadaje się do dań pieczonych, mięs, makaronów oraz warzyw. Świetnie komponuje się na desce z owocami oraz orzechami. Stanowi również samodzielną przekąskę, jak i z bagietką i oliwkami (to mój ulubiony zestaw przekąskowy). Dodawany(...)serowarniach gospodarstwach hodowców albo w warsztatach zwanych Fromagerie , których właściciele skupują mleko od rolników.    Zastosowanie w kuchni Abondance jest niezbędnym składnikiem tradycyjnych sabaudzkich dań na bazie ziemniaków, boczku, chleba i sera właśnie. Chociaż bez dwóch zdań to ser, który zajadam sam lub w towarzystwie oliwek albo suszonych pomidorów.   Proponowane wina W degustacji zaleca się wykorzystanie lokalnych białych

gutfut
Modro kapusta ze słoika 217

Zdarza się u mnie tak i nie wstydzę się tego, że od czasu do czasu stosuję w mojej kuchni półprodukty. Czasami jest to brak czasu, chęci

Ala piecze i gotuje
Ożarto wołowina (Boeuf à la bourguignon ;) ) 127

zagyńścić ta zołza. Wyciōngcie sie na jaki talyrz wiynksze kōnski miysa, rozfyrlejcie 27 ze 2 łeżki mōnki we pó 28 szklōnki zimnyj wody, postołwcie brytfanka na małym łogniu na piecu i wlyjcie do ni 29 rozfyrlano mōnka. Rozmiyszejcie sie to fajnie, niech ta zōłza połra razy bluknie 30 , wciepcie tam rajn 31 zajś te miyso, żeby sie trocha ogrzoło(...)jōm posuć pokrōnōm pietruszkōm. Smacznego   1 raz 2 przygotujecie 3 będziecie 4 żoną 5 koleżankę 6 zadaję 7 przepisów 8 gdyby 9 ręce 10 kawałek 11 zabierzcie 12 boczku wędzonego 13 pomidorów 14 laurowych 15 wcześniej 16 mniejsze 17 polać 18 lekko 19 mają Państwo 20 tylko 21 wrzućcie 22 uważajcie 23 dużo 24 przyrumieni 25 woreczek 26 znaleźć

Chop w kuchni
Piersi indycze z ziemniakami 149

indyka doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Obsypać posiekanym świeżym tymiankiem. Na patelnię wlać olej i wrzucić cebulkę, boczek wędzony pokrojony w kostkę. Smażyć aż tłuszcz z boczku się stopi. Dodać kawałki mięsa i smażyć 3 minuty.Pod koniec smażenia wrzucić czyste pieczarki i chwilkę smażyć. Podczas smażenia mięso przewrócić. Ziemniaki umyć, dokładnie wyszorować, marchewki oskrobać, od fasolki odciąć końcówki(...)gotować aż warzywa będą miękkie. Odcedzić. Do żaroodpornego naczynia wlać wywar, następnie wszystko z patelni i warzywa. Wymieszać i obsypać świeżym tymiankiem. Piekarnik nagrzać do 220 C i piec z termoobiegiem 20 minut

Kuchnia Pokoleń
Zapiekana botwina z jajkami 129

przyjemnym. Botwina zapiekana z jajkiem jest genialna na śniadanie, jest też dobrym zamiennikiem obiadu. Robi się szybko i jest pyszna. W przepisie występuje chorizo, ale spokojnie można zastąpić je boczkiem, kiełbasą, szynką, można pominąć i doprawić całość wędzoną papryką. To już wasza inwencja twórcza jest ograniczeniem. Potrzebujemy: kilka liści kolorowej botwiny (lub pęczek zwykłej) 40 dkg chorizo pokrojonego w dowolne(...)Chorizo i szalotkę smażymy na patelni. Dodajemy drobno posiekane liście botwiny, chwilę smażymy i delikatnie doprawiamy. W naczyniu do zapiekania układamy botwinę z chorizo. Posypujemy startym serem. Wbijamy jajka. Pieczemy w 180 stopniach do ścięcia białek. Jeśli dodajecie ser i mocno doprawioną wędlinę, pamiętajcie, żeby uważać z solą, bo może wyjść senne marzenie dyrekcji kopalni w Wieliczce. Jeśli nie lubicie

ladykitchen
Pizza. 203

oregano sól,pieprz Keczup i przecier przełożyć do miseczki, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.Wymieszać. Dodatki: 250 g. sera żółtego kilka pieczarek 1 mała cebula kilka plasterków boczku 1/2 słoiczka tuńczyka po kawałku papryki czerwonej i żółtej kilka małych różyczek brokuła Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kulę. Blaszkę delikatnie wysmarować olejem, wyłożyć kulkę ciasta(...)Możecie też ciasto rozwałkować, ja wolę rozciągać :) Na tak przygotowane pizze wyłożyć sos pomidorowy, na to utarty ser i pokrojone dodatki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 15-20 minut

Agusiowe smakołyki
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim - zdjęcia krok po kroku 162

rozpadnie. Dodajemy whiskey i odparowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.  3. Na blacie rozkładamy kawałek folii spożywczej. Na niej układamy plastry boczku tak, aby nachodziły na siebie (zdj 1). Na boczek wykładamy żurawinę z jabłkami, a na to wykładamy polędwicę. Zawijamy w rulon, folię zawijamy jak cukierek. Wkładamy do lodówki na 20 minut do stężenia.  4. Polędwicę w folii wyciągamy(...)jajkiem. Szczelnie zawijamy i zagniatamy krawędzie, nadmiar ciasta odcinamy. Smarujemy resztą jajka i posypujemy sezamem. Odstawiamy na 20 minut. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Wkładamy rulon i pieczemy 30-35 minut. Wyciągamy i przed krojeniem odstawiamy na 20 minut, aby mięso odpoczęło. Smacznego! :) Przepis znalazłam na stronie Moje Gotowanie

My Culinary Art
Malinowy zawijas 123

uniwersalnie dobra odpowiedź na pytanie "co dziś do kawy?". Robi się je błyskawicznie, zawsze wychodzą, a zależności od nastroju można je przyrządzić z czym się właściwie chce- nawet z boczkiem :) Dzisiejsze będą z zawijasem z musu z malin i serka mascarpone. Bardzo delikatne i aromatyczne. Dawno nie używałam olejku arakowego i muszę przyznać, że jego aromat bardzo fajnie zagrał(...)MALIN I SERKA MASCARPONE 40 g masła 5dag serka mascarpone 10dag malin 1 łyżeczka konfitury z płatków róż 300 g mąki 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 150 ml mleka 100 ml śmietany 12%  1 jajko 3-4 krople olejku arakowego  Formę do muffinów wykładamy papilotkami albo natłuszczamy. Piekarnik nagrzewamy

les mirabelles
Biała kiełbasa z cebulą i piwem w sosie musztardowym 99

Zdecydowanej większości z was pieczona biała kiełbasa kojarzy się jedynie ze świętami Wielkanocnymi. Biała kiełbasa z dodatkiem chrzanu na pewno gości w tamten dzień na stole każdego z was. Wczoraj przygotowałam danie z białej kiełbasy jakie pomoże przygotowywać przez cały rok, na zwykły obiad oraz nawet na wykwitną kolację. Biała kiełbasa z cebulą i piwem bo o niej mowa(...)dokładnie wymieszaj. Za pomocą pędzelka dokładnie posmaruj białą kiełbasę przygotowaną wcześniej marynatą. Włóż naczynie żaroodporne do rozgrzanego wcześniej piekarnika i piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 60 minut. Podczas pieczenia co jakiś czas polewaj kiełbasę sosem powstałym podczas pieczenia. Kiełbasa będzie idealnie upieczona w momencie kiedy delikatnie się przyrumieni. Białą kiełbasę z cebulą i piwem możesz podawać ze świeżym pieczywem

To Musisz Wiedzieć
Przepisy na pierś z kurczaka 245

warzywami Kurczak w sosie śmietanowym Kotleciki z kurczaka z pieczarkami Sałatka z grillowanym kurczakiem i papryką Miodowy kurczak ze szpinakiem i pomidorkami Sałatka na wypasie – z kurczakiem i boczkiem Makaron Pad Thai z kurczakiem i tofu Sałatka z cykorią, kurczakiem i pomarańczą Kurczak w sosie serowym Bagietki nadziewane kurczakiem i serem Smażona pierś kurczaka na patelni grillowej Sałatka z kurczakiem(...)Sałatka z granatem i kurczakiem Makaron z suszonymi pomidorami, kurczakiem i serem pleśniowym Wrapy z kurczakiem Sałatka z kurczakiem, kukurydzą, selerem i ananasem Fasolka szparagowa z kurczakiem i czosnkiem Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie serowym Makaron z pieczarkami i kurczakiem Kurczak w sosie pomarańczowym z sezamem Kotlety z kurczaka Sałatka Gyros

Kuchnia Bazylii
Domowe hamburgery z kurczakiem 174

trochę miodu, łyżeczkę oliwy, łyżeczka: słodkiej papryki, pieprzu, oregano, curry) razem wymieszać i wrzucić nasze piersi i dokładnie obtoczyć. Do lodówki przynajmniej na godzinkę. Następnie  nasze piersi obwinąć boczkiem i smażymy na patelni z łyżką oliwy. Kiedy dobrze się usmażą i zarumienią wykładamy na talerz i każdą kroimy na pół. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bułeczki przekroić. Górną(...)Pomidorki kroimy na plasterki i układamy na sałacie, potem mały plasterek sera. Następnie kawałek kurczaka, potem znowu kawałeczek serka. Wszystko nakrywamy górną częścią bułki. Hamburgery układamy na blachę do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy 15-20 minut. Uważamy aby nie podpiec za bardzo wierzchu bułki. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Ciasto śliwkowe paleo z kruszonką 158

innego tylko przygotować ciasto śliwkowe paleo z kruszonką. Jest to jedno z tych dań, które smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda. Sam nie jestem dużym fanem słodkości, zdecydowanie wole boczek i kabanosy, ale ten wypiek jest tak dobry, że musiałem mocno się powstrzymywać, aby nie pochłonąć całości od razu. Pamiętam jego smak jak przygotowywała je moja babcia, pyszne, pachnące, ale zarazem(...)będąc paleo staramy się unikać. Śliwki są słodkie a zarazem delikatnie kwaskowate, do tego cynamon i goździki, które kojarzą mi się z jesienią. Składniki na nadzienie: (owalna forma do pieczenia 29cm na 20cm) 1 kg śliwek (bez pestek przekrojone na pół) 3 łyżki mąki z tapioki ⅓ szklanki miodu 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka goździków mielonych Składniki na ciasto: ½ szklanki mąki

PaleoLife

Proponowane wyszukiwania