rodzinie podawana gorąco prosto z blachy ze szklanką zimnego mleka. Ja ją lubię również później odsmażaną na chrupko na patelni. Składniki: 2 kg ziemniaków 500g mięsa (surowy boczek, karkówka, kiełbasa, wędzonki - po kawałku) 2 duże cebule 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 szklanka mleka sól, pieprz czarny Kamis, olej rzepakowy Wykonanie: Mięso surowe pokrojone w kostkę podsmażamy(...)oczka do ziemniaków). Ziemniaki łączymy dokładnie z gorącym mięsem i mlekiem, doprawiamy do smaku i wbijamy jaja. Dosypujemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i całość dokładnie mieszamy. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i polewamy go olejem rzepakowym. Wylewamy naszą masę ziemniaczaną i wierzch dokładanie skrapiamy olejem rzepakowym. Pieczemy w 180 stopniach przez ok godzinę. Góra baby ziemniaczanej powinna mieć piękny
Malinowe Pocałunkipodanych składników wychodzi ok. 12 sztuk szaszłyków. Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka 12 małych plastrów boczku 1 papryka zielona 1 papryka żółta 1,5 cebuli fioletowej 6 szt. pieczarek 2,5 łyżki przyprawy do szaszłyków 1 łyżka oleju Przepis: Pierś kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Następnie do mięsa dodajemy dwie łyżki przyprawy do szaszłyków i łyżkę oleju. Całość(...)myjemy, wydrążamy środki i kroimy w większą kostkę. Podobnie postępujemy z pieczarkami i cebulą. Następnie przygotowane składniki nadziewamy na patyczki w dowolnej kolejności. Piekarnik nagrzewamy do 180 C i pieczemy szaszłyki na kratce przez ok. 25-30 minut. Doskonale smakują w towarzystwie ryżu lub świeżego pieczywa. Polecam podawać szaszłyki z sosem czosnkowym
Emcia Pichcipomidorowy i opcjonalnie możemy także dołożyć inne warzywa lub np. pieczarki, u mnie była to papryka, której akurat miałam za dużo w lodówce Składniki: ok 500g wędlin, pieczonych lub gotowanych mięs, kiełbasy 1 cebula 1 łyżka oleju ok. 3 szklanki bulionu opcjonalnie papryka czerwona lub żółta 2 ogórki kiszone 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki(...)podsmażamy na łyżce oleju. Gdy cebula się zeszkli zdejmujemy ją i przekładamy do miseczki. Mięsa i wędliny kroimy w kostkę i podsmażamy partiami na patelni. Najpierw bardziej tłuste typu boczek, kiełbasy, a później chudsze *** *** Do podsmażonego mięsa dokładamy cebulę *** *** Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i 2 kulki ziela angielskiego. Zagotowujemy *** *** Na patelnie dodajemy paprykę w proszku oraz pokrojoną
Blog z ApetytemLubię wszelkie słodycze, a te tłustoczwartkowe wprost uwielbiam, ale przyznacie sami- nie dość, że idą w boczki niemiłosiernie, to jeszcze trzeba poświęcić trochę czasu, by zrobić je samemu w domu. Najwygodniej byłoby iść do supermarketu, kupić pączka za groszy kilka z całą tablicą Mendelejewa i zjeść nie patrząc na bałagan w kuchni, który byłby na pewno, gdybyśmy się zdecydowali przygotować(...)pączka kupnego, bo przecież zawsze taki puszysty choćby dwa dni leżał, to na Tłusty Czwartek choćby kilkanaście, ale robię sama. W tym roku prócz pączków i rozetek, które już piekłam na stole znajdą się małe, zgrabne kurki. Tak malutkie, jak te z lasu, a smaczne... chyba jeszcze bardziej! Pierwszy raz jak je smażyłam, myślałam że ducha wyzionę. Końca nie było
Kuchnia w czekoladzieWędlinę pokroić w kostkę ok 1 cm, wrzucić na patelnię i podsmażyć. Jeśli używacie boczku nie dodawajcie już tłuszczu na patelnię. Wystarczy w zupełności tłuszcz, który wytopi się z boczku. Jeśli używacie wędlin zawierających mało tłuszczu dodajcie 1 łyżkę smalcu lub oleju. Do podsmażonej wędliny dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić. Pod koniec dodać rozgnieciony czosnek lub czosnek granulowany(...)solą i pieprzem, tak aby całość miała wyraźny smak. Wyłożyć do podłużnej foremki wysmarowanej masłem i wysypanych bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i piec ok 45 minut do zrumienienia się wierzchu. Podawać od razu po upieczeniu. * W wersji wege dodajemy 2 łyżki masła do wyrabianej masy. Smak zyska wyrazistości. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuczarne oliwki jajko masło, sól, pieprz, oregano, bazylia, gałka muszkatołowa 2 cukinie pomidor ser feta przyprawa do potraw włoskich Cukinię kropimy na cieniutkie plastry. Osolone zostawiamy na 10 min. Boczek kroimy w kostkę, przysmażamy na masełku. Wyłączamy gaz, dodajemy trochę wody, śmietanę i ser topiony. Podgrzewamy sos na małym ogniu, by się nie zwarzył. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz(...)delikatnie oliwy. Grillujemy. Kroimy w plastry pomidora i ser feta. Przygotowany sos z makaronem umieszczamy w 2 małych naczyniach żaroodpornych. Cukinię, pomidora i ser owijamy do uzupełnienia całego naczynia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 200 stopni z termoobiegiem przez 20 minut. Efekt przepiękny, smak znakomity !!! Mąż zachwycony
MarciochaKucharzypoprzek ułożyć plastry boczku w taki sposób, by lekko nachodziły na siebie. Prostokąt utworzony w ten sposób powinien mieć dłuższy bok tak długi, jak długość brytfanki (keksówki). Na boczku równo cienką warstwą rozłożyć mięso mielone i uklepać. Na mięsie ułożyć warstwę szpinaku pozostawiając wzdłuż jednego z dłuższych boków około 2 cm pas. Pomagając sobie folią spożywczą (aluminiowa pozostaje na stole(...)środku folii aluminiowej łączeniem do spodu. Roladę umieścić w keksówce razem z folią. Końce folii połączyć na górze i zawinąć lub całość przykryć dodatkowym kawałkiem folii. W pierwszej fazie pieczenia rolada będzie piekła się pod folią, potem górną warstwę folii trzeba usunąć. Piec w temperaturze 170 stopni, grzałka góra-dół, około 45 minut. Po 30 minutach usunąć górną warstwę folii
Trzeci talerzłyżki Schab pokroić w plastry jak na kotlety - lekko potłuc tłuczkiem do mięsa .Każdy taki kotlet przekroić na 3-4 kawałki ( zależy jak szeroki był schab ) .Słoninkę lub boczek pokroić w kawałki tej samej wielkości co schab ale trochę cieńsze .Zmieszać olej z sosem Teriyaki, mini kostka czosnkową , pieprzem, papryką . Pastą natrzeć mięso i słoninkę . Włożyć do pojemnika , zamknąć(...)przemian mięso, słoninkę i cebulę .Ja nabijam dość ciasno . Ułożyć w szkle żaroodpornym .Skropić olejem , podlać kilkoma łyżkami wody. Wstawić do piekarnika , nastawić temperaturę na 220 * C i piec 1 godzinę przykryte . Odkryć , posmarować resztą marynaty i dopiekać aż się zrumieni , a mięso będzie miękkie . Bardzo trudno podać dokładny czas pieczenia - wszystko zależy od jakości mięsa , wielkości na jaką
Buniabaje w kuchniplacki lub zróbcie z niego grzanki i podajcie jako dodatek do sałatki. 5 pomysłów na lunch do pracy na zimno z wykorzystaniem pieczywa 1. Sałatka do pracy z pieczonych warzyw, z grzankami i kozim serem Składniki / na 2 porcje: 1 duża marchewka 1 duży korzeń pietruszki 1 burak (ja akurat miałam odmiany Chioggia, ale możemy dać zwykłe(...)stopni C i piecz przez 15 minut. Resztę warzyw też skrop oliwą i przyprawami, dodaj do buraków i piecz kolejne 15 minut. Chleb pokrój w kostkę, ułóż na warzywach, skrop oliwą i opiekaj ostatnie 5 minut. Wyjmij blachę z piekarnika i ostudź. Wymieszaj składniki dressingu. W pojemniku umieść świeży szpinak, pieczone warzywa, grzanki z chleba, kozi
Chilli Czosnek i Oliwabardziej wyszukanego dania. Czy to na słodko czy też na wytrawnie. Z reguły udaje mi się to zrealizować. Wtedy na stół wjeżdżają na przykład jajka w szynce , jajecznica na boczku albo omlet . Albo tak jak w dniu dzisiejszym- keto pankejki dyniowe. Ostatnie podrygi dyni Wiem, że sezon dyniowy powoli przechodzi już do przeszłości. W sklepach zdarza się jednak jeszcze dostać(...)nich. Pokroiłam ją na kawałki i upiekłam razem z ostatnimi donutami . Potem zmiksowałam na puree (a raczej na gęstą pastę, bo dynia Hokkaido zawiera stosunkowo niewiele wody). Puree z pieczonej dyni leżakowało potem w lodówce, ale w końcu doczekało się swojego entrée podczas dzisiejszego śniadania. Keto pankejki dyniowe Prosto nie znaczy banalnie Oczywiście keto pankejki wyszły świetnie. Nie jest
Modern Cave Girlłyżeczka suszonej szałwii mąka ryżowa około 12 łyżek + do podsypania ciasta na stolnicy sól wykonanie: Dynię obieramy ze skóry, wycinamy pestki i kroimy na kawałki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180-200 stopni C aż będzie miękka. Kaszę jaglana gotujemy według przepisu ze szczyptą kurkumy. Tradycyjnie polecam aby ją lekko rozgotować. Gdy kasza przestygnie, a dynia będzie upieczona(...)który ostrym nożem kroimy po skosie. Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku do chwili aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzamy. Kopytka możemy podawać z tartym parmezanem lub ze smażonym boczkiem i cebulką
Przysmaki Karolkiszczypta gałki muszkatołowej 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Przepis 1 Boczek kroimy. Gotujemy wodę i wkładamy do niej mięso oraz ziele angielskie i liście laurowe. 2 Kiedy boczek się lekko podgotuje dodajemy do niego pierś kurczaka. 3 Kiedy pierś z kurczaka się podgotuje wkładamy do garnka pokrojone pieczarki. 4 Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy razem z wątróbką(...)bułkę tartą, 2-3 łyżki wywaru z mięsa, vegetę oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Na koniec dodajemy jajka i dokładnie wyrabiamy. 7 Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. 8 Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni. Przepis dla robota Kohersen MyCook Artykuł Domowy pasztet z pieczarkami pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliikostkę. Na suchą patelnię wrzucamy boczek ze słoniną i podsmażamy kilka minut. Po tym czasie dodajemy cebulę i wszystko razem smażymy do zeszklenia cebuli. Mięso z królika, wątróbkę, boczek ze słoniną oraz bułkę i cebulę mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dwa całe jajka i żółtko roztrzepujemy widelcem i dodajemy do masy mięsnej. Doprawiamy solą i pieprzem – masa musi(...)foremki (lub 1 keksówkę) smarujemy tłuszczem, np. margaryną i wysypujemy bułką tartą. Masę wkładamy do foremek i wstawiamy do piekarnika. Po 40 minutach wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy jeszcze 20 minut. Pasztet studzimy w foremkach
Trzeci talerzDzisiaj chcę Was zaprosić na pieczone pierogi z mięsem. Miałam okazję jeść takie pierogi w Pierogarni "Chatka babuni" w Poznaniu i zachwyciły mnie smakiem. Od tej pory kilka razy eksperymentowałam, aż wreszcie znalazłam swój własny smak, który bardzo przypadł domownikom do gustu. Moje pierożki są mniejsze, ale następne będą w wersji "mega"(zmieszczą jeszcze więcej farszu!). SKŁADNIKI: ciasto(...)margaryny u mnie Kasia 2 jajka 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany sól farsz: 50 dag. karkówki chudej pierś z kurczaka lub udko z rosołu 10 dag, parzonego wędzonego boczku marchewka, pietruszka z rosołu 1 jajko 1 bułka 1 szkl. mleka 1-2 łyżki masła klarowanego cebula ząbek lub dwa czosnku sól, pieprz, majeranek WYKONANIE: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać
Kuchnia Beaty