pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:197/301)

Pasztet z mięsa z rosołu 834

tego gotuję nieduży boczek razem z marchewką, pietruszką i selerem. Cebulę krótko gotuję, żeby się nie rozpadła. Mięso przestygnięte mielę dwa razy, na koniec przekręcam warzywa i dwie bułki namoczone wcześniej w wywarze w którym gotowało się mięso. Dodaję też trochę wywaru do pasztetu żeby nie był suchy oraz dwa jajka. Dodaję przyprawy sól, pieprz, czosnek. Piekę

Wasze Przepisy
Domowe wędliny warte zachodu czy nie? 109

szynkę, czy pieczony schab bez konieczności wędzenia zrobimy przecież z łatwością.   Przygotowanie takich przetworów nie zajmuje wiele czasu, a w efekcie powstaje smakowity produkt. Podobnie przygotujemy domowy pasztet albo mięso w słoiku. Jeśli jednak masz do dyspozycji nieco więcej czasu, smaczną alternatywą będą tradycyjnie wędzone wędliny. Tu można już puścić wodzę fantazji. Domowa wędzona szynka, boczek, kiełbasa

Życie zaczyna się w kuchni
Zupa krem z białych warzyw z oliwą pietruszkową i czipsami z wędzonego boczku 111

przyprawy i pieczenie warzyw. Zapraszam na zupę krem z białych warzyw, która przynosi przyjemne ciepło w najchłodniejszy jesienny wieczór. Podana z zieloną oliwą pietruszkową rozgoni chmury!  Serdecznie polecam przygotowanie do tej zupy grzanek np. z ziołowym masłem... Góry ziołowych grzanek do wyczyszczenia talerzy! Zupa krem z białych warzyw z oliwą pietruszkową i czipsami z wędzonego boczku Składniki

Gary Bez dna
Ziemniaki zapiekane z klopsikami 126

Boczek pokroić w kostkę , ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.Dodać do ziemniaków i w szystko razem wymieszać, włożyć na blaszkę.  Do mięsa mielonego dodać jajko, namoczoną bułką i przyprawy.Wyrobić na jednolitą masę i  kształtować kulki, zwilżając dłonie zimną wodą.  Na rozłożonych ziemniakach ułożyć kulki mięsne.  Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i piec około

Moje domowe kucharzenie
Filet drobiowy nadziewany wędzoną słoniną w cieście francuskim 112

Słoninę lub boczek kroimy na cienkie plasterki i tak samo żółty ser. W nacięci wkładamy po kawałeczku sera i słoniny, układamy je na kwadracie ciasta francuskiego, posypujemy przyprawami, i skrapiamy oliwą,  ciasto dookoła nacinamy na paseczki szer ok 2 cm. i przekładamy je splatając  z jednej raz z drugiej strony. Zawiniątka przekładamy na papier do pieczenia i smarujemy

Gotowanie jest łatwe
Schab ze śliwką i purée z selera 129

mięso szczelnie w boczek i układamy na reszcie śliwek w naczyniu żaroodpornym, zalewamy resztą wina, wrzucamy obrane i pokrojone w ćwiartki czerwone cebulki, czosnek i liście laurowe. Tak przygotowany schab wstawiamy do zimnego piekarnika bez przykrycia na 30 min. i 150 stopni z termoobiegiem, po tym czasie obracamy mięso do góry nogami, polewamy powstającym sosem i pieczemy kolejne

Kuba Gotuje
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą 353

cienkimi plastrami wędzonego boczku. Przygotowanie: Mozzarellę, suszone pomidory i bazylię miksujemy razem. Nie musi być jednolita masa, ważne żeby składniki się rozdrobniły. Doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety z kurczaka rozbijamy i nakładamy na nie dość dużą porcję nadzienia. Zawijamy w roladę. Każdą roladę zawijamy w dwa plastry szynki i owijamy w folię aluminiową. Tak przygotowane paczuszki pieczemy 30 minut

KasiaiKrzysiu.pl
Mini tarty z cebulą, antonówką, boczkiem i serem serwowane z pilsnerem :) 138

zeszklić. Wymieszać z boczkiem i jabłkiem, odstawić do przestudzenia. W misce roztrzepać jajo ze śmietaną. Połączyć z farszem cebulowym i serem. Doprawić tymiankiem, gałką, solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 180°C Schłodzone ciasto pokroić na 6 plastrów. Każdy plaster rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nimi foremki. Do każdej tarteletki nałożyć farsz. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec na środkowym poziomie

Pełny talerz
Cassoulet 194

liście laurowe wyrzuć. Boczek zostawić z fasolą. Odlać nadmiar wody z gotowania do osobnej miski, może się przydać do zalewania zapiekanki, również przy jej odgrzewaniu. Z fasolą ma zostać tyle wody, żeby prawie ją zakrywała. Do fasoli ponownie dodać marchewkę, pokrojoną golonkę, zmiksowaną cebulę z czosnkiem. Doprawić solą do smaku. W żaroodpornym naczyniu, w którym będziemy piec ułożyć na dnie

W kuchni wieczorem
Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem, boczkiem i ricottą z sosem serowym 402

mniejsze kawałki boczek, serek ricotta, czosnek oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie miksujemy wszystkie składniki. 3. Nadziewamy piersi z kurczaka farszem. Najłatwiej to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego. Troszkę trudniej za pomocą łyżeczki, ale z czasem dojdziecie do wprawy ;) 4. Nadziane piersi z kurczaka posypujemy solą i pieprzem, delikatnie skrapiamy olejem, układamy na blasze do pieczenia (również posmarowanej olejem

W kuchni Katie
Zapiekany ryż z pomidorami i szaszłyki z indyka 69

Zainspirował mnie przepis Yotama Ottolenghi na pieczony ryż z pomidorami i cynamonem. A ponieważ cynamon kojarzy się mi bardziej z szarlotką czy bułeczkami, niż z pomidorami, postanowiłam nieco pokombinować z jego ilością. U nas taki zapiekany ryż z pomidorami posłużył za dodatek do szaszłyków z indyka... a może to szaszłyki były dodatkiem do ryżu?  Polecam również inne przepisy(...)dania z ryżem: Pilaw z kurczakiem   Pilaw prawie uzbecki  Risotto z borowikami i szałwią Chłopskie kaszotto Pęczotto z grzybami i boczkiem Risotto ze szpinakiem   Pikantny czekoladowy gulasz z ryżem i pistacjami   Zapiekany ryż z pomidorami i szaszłyki z indyka Składniki (na 4 porcje): 250g ryżu basmati lub jaśminowego 3 szalotki 400g pomidorków koktajlowych pół papryki

Obiad gotowy
Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą 114

przykrycie i pieczemy jeszcze około 15 minut, aby całość ładnie się zarumieniła.   [caption id="attachment_7754" align="aligncenter" width="685"] Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą[/caption] Zobacz inne przepisy na zapiekanki ziemniaczane: Zapiekanka Ziemniaczana Z Rybą Zapiekanka Ziemniaczana Z Pieczarkami Zapiekanka Z Puree Ziemniaczanym I Mięsem Mielonym Pyszna Zapiekanka Ziemniaczana Szybka Zapiekanka Ziemniaczana Z Porem I Boczkiem Zapiekanka

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka z grillowanym kurczakiem i papryką 123

grillowana lub pieczona w piekarniku spełnia moje wszelkie fantazje Do przygotowania sałatki możecie użyć dowolnego rodzaju sałat, jednak najlepiej zaopatrzyć się w mieszanki sałatkowe, które mają bogate kompozycje składników i wyglądają najładniej na talerzu. Do mojej sałatki użyłam sosu miodowo-musztardowego, aby przełamać nim ostrzejszy smak sera. Zobacz też: Sałatka na wypasie – z kurczakiem i boczkiem Sałatka z szynką

Kuchnia Bazylii
Makaron z dynią i suszonymi pomidorami 209

Dynia to bogactwo minerałów i witamin. Większość z nas nie zdaje sobie sprawy na jak wiele sposobów możemy wykorzystać dynię w kuchni. Chyba najpopularniejszym daniem z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bigos 171

kiełbasa, czasami boczek wędzony i garść grzybków suszonych. Oczywiście nie może zabraknąć przypraw. Niektórzy lubią do bigosu wlać trochę czerwonego wina lub wrzucić wędzone śliwki. Wszystko jest dozwolone i za każdym razem będziemy mieć pewność, że zachwyci nas trochę innym smakiem :) 2 kg kapusty kiszonej 1 kg mięsa z łopatki lub szynki 1/2 kg kiełbasy 1 pieczona pierś

Smakołyki Asi
Zapiekanka z ziemniaków, sera i jaj 163

usmażonym boczkiem. Krok 2 Do miseczki wbijamy  jaja i wlewamy mleko, widelcem roztrzepujemy. Koperek drobno siekamy i dodajemy do jaj. Papryki obie drobno kroimy i też dodajemy do jaj. Ser drobno kroimy i dodajemy do reszty składników.  Krok 3  Mieszamy jaja ze składnikami pozostałymi i przekładamy do naszych kluch do naczynia żaroodpornego. Krok 4 Nastawiamy piec

Różowa kuchnia
Żurek Wielkanocny 141

mięsa do pieczenia i gotowania leżą już w lodówce ponacierane przyprawami, pasztet mam nadzieję zrobić jutro, w kolejce czekają też ciasta, ale w tym roku postawiłam na przepisy niewymagające długiego czasu przygotowywania, raczej wersje ekspresowe ;-) a bigos zostawiam tacie... zrobi najlepszy... ;-)  SKŁADNIKI 4 - 5 białych kiełbasek ok. 0,5 kg kiełbasy swojskiej 200 - 300 g wędzonego boczku

Czary - gary w kuchni
Żur na zakwasie chlebowym 203

pieczenie chleba).  Zobacz również inne przepisy na ----> żur Żur na zakwasie chlebowym - przepis: Składniki: 0,5 litra zakwasu na żur z zakwasu chlebowego ( przepis ) 4 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 opalona cebula 1/4 selera kilkunastocentymetrowy kawałek pora 1 łyżka majeranku sól, przyprawa typu Vegeta - do smaku laska ulubionej kiełbasy, białej kiełbasy, kawałek boczku - wg uznania Żur

Moje Qulinaria
Kiełbasa ze słoika 197

gotowaną, pieczoną i wędzoną - wszystkie przepisy znajdziecie tutaj . Jakiś czas temu natrafiłam na ten przepis  i postanowiłam wypróbować. Kiełbaskę zrobiłam z wiekszej ilości składników i doprawiłam dużą ilością czosnku i majeranku. Na pewno wędlinka ta zagości u nas na stałe tym bradziej, że ma tak długi termin przydatności. składniki: 900 g łopatki wieprzowej 600 g boczku bez skóry

Monia miesza i gotuje
Parówki w Cieście Francuskim - "Oponki" 314

Cieście Francuskim - "Oponki" Sposób przygotowania: Ciasto francuskie podzielić na 6 równych prostokątnych części. Każdą parówkę zawinąć w ciasto (do środka można również dodać szynkę, boczek lub ser żółty).  Następnie należy ponacinać parówki w równych odstępach, uważając aby nie przeciąć ich do samego końca.  W takiej postaci(...)oponek" należy  delikatnie rozłożyć każde rozcięcie, uformować w koło a następnie skleić lub podpiąć wykałaczkami. Całość posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w temperaturze 180 °C  przez ok. 20-25 minut. Moje posty

Słodka Strona
Quiche z pieczarkami i kurczakiem 163

lodówki na 30 minut . Teraz możemy przygotować składniki na farsz . Kurczaka , cebulę , pieczarki , boczek i liście z łodygami kroimy w równe kawałki ( jak na zdjęciu ) . Podsmażamy na patelni boczek razem z cebulką , jak już będą rumiane , wkładamy pieczarki -smażymy mieszając około 2-3 minut , dodajemy kurczaka , solimy , pieprzymy i dodajemy wyciśnięty praską czosnek. Smażymy całość jeszcze około 6 minut . Odstawiamy(...)lekko solą i pieprzem . Dodajemy je do pozostałych składników i mieszamy . Teraz czas wyjąć schłodzone ciasto i rozwałkować je na okrągły placek , większy niż forma w której ma się piec . Grubość ciasta po rozwałkowaniu , powinna wynosić około 0,5 cm . Delikatnie układamy ciasto w wysmarowanej tłuszczem formie , nakłuwamy widelcem , wykładamy folią i wysypujemy grochem lub fasolą -ważne, żeby nie wyrosło

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania