pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:194/301)

Cygański kociołek 222

cebula, boczek kiełbasa. Przykrywamy liśćmi kapusty, ostatni raz doprawiamy solą, pieprzem, 2 łyżeczkami przyprawy do grilla, 1 łyżeczką słodkiej papryki, całość zakrywamy liśćmi kapusty, folią aluminiową i pokrywą. 2. Naczynie stawiamy na kuchence i gotujemy na małym ogniu przez 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę (folię zostawiamy), wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 1 godzinę

My Culinary Art
Jajka zapiekane po wiejsku 211

puree. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na oleju., a następnie dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i zeszklić. Całość dodać do ziemniaczanego puree i wymieszać dokładnie.Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wyrównać po czym zrobić 4 dołki i w każdy wbić jajko. Jajka posolić , popieprzyć. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim ziemniaki. Piec w piekarniku

O kuchni z uczuciem
Roladki z Szynką i Serem w Cieście Francuskim 605

przekąska będzie całkiem efektowna.  Roladki z Szynką i Serem w Cieście Francuskim - Składniki:  opakowanie ciasta francuskiego (musi być mocno schłodzone) dowolna szynka, polędwica lub chudy boczek ( plastry) ser żółty w plastrach jajko + odrobina mleka (do posmarowania ciasta) Roladki z Szynką i Serem w Cieście Francuskim - Sposób przygotowania: Na rozwałkowane ciasto francuskie kładziemy plasterki wędliny(...)całe zakryło. Na to układamy ser żółty i ciasno zawijamy w roladę. Następnie kroimy plastry roladek, przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i smarujemy jajkiem. Pieczemy w temp. ok. 170 °C  przez ok. 15- 20 minut do zrumienienia ciasta. Podajemy z dowolnymi sosami. Moje posty

Słodka Strona
CIASTKA OWSIANE Z BANANÓW. 195

boczki" z pewnością nie pójdzie. Ciasteczka, które Wam dziś proponuję, są tak banalne, że aż tragikomiczne. Ale mają w sobie wiele zalet! Zero cukru, dużo błonnika i pozytywnej energii. Bez glutenu i laktozy. Pyszności! CIASTKA OWSIANE Z BANANÓW.  /własny;/ 3 mocno dojrzałe banany 2 - 2,5 szklanki płatków owsianych garść rodzynek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Banany rozgniatam

W kuchni Karmel-itki
Menu na tydzień: Idealne na jesień 135

Michelliny”. Środa: Casserole z brokułem i indykiem Proste, energetyczne danie, efektownie zapieczone w słoiku. Nie chodzi tu jednak o to, żeby zrobić na kimś wrażenie (no, może trochę). Pieczenie w słoiku to najlepszy sposób na spakowanie zapiekanki do pracy. Po prostu wystarczy zamknąć słoik! Czwartek: Burgery wołowo-cukiniowe Zdrowy, warzywno-mięsny kotlet. Cukinia wspaniale nawilża burgera, a podczas smażenia ładnie(...)godziny. Plan pracy był następujący: 1. Ugotować mieszankę ryżu i kaszy jaglanej do casserole i do kurczaka alla cacciatora 2. Obgotować ziemniaki do zapiekanki oraz brokuła. Usmażyć na chrupko boczek 3. Zagotować bulion do zupy z krewetkmi 4. Usmażyć polędwiczki do caserolle 5. Nagrzać piekarnik i upiec zapiekankę tartiflette oraz caserile 6. Zetrzeć cukinię i zrobić bugery 7. Zrobić sałatkę

Niedzielny kucharz
Roladki z piersi kurczaka i łososia 243

Przepis na pieczone roladki z piersi kurczaka faszerowanej łososiem w chrupiącej szynce prosciutto. Zaskakujące i bardzo smaczne połączenie. Połączenie mięsa drobiowego i rybiego? Przyznam się, że to był eksperyment, jednak bardzo udany, więc dzielę się z Wami przepisem na roladki z piersi kurczaka z łososiem zawinięte w szynkę prosciutto. Z jednej strony jest na bogato, bo i kurczak(...)kurczaka. Zawinąć w roladę. Szynkę parmeńską rozłożyć na desce tak, aby plastry na siebie nachodziły. Roladę owinąć ciasno w plastry szynki. Zamiast szynki wolno dojrzewającej można użyć cienkich plasterków boczku. Tak przygotowane mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i zapiekać 25-30 minut. Szynka na wierzchu powinna stać się lekko przypieczona i chrupiąca, a mięso w środku

Dietolog
Rolada z piersi kurczaka z boczkiem 111

boczek wędzony w plasterkach sól,pieprz,papryka w proszku  Piersi kroję jak na kotlety,rozbijam tłuczkiem i układam ciasno obok siebie ,tak aby wyszedł prostokąt.Posypuję solą,pieprzem,papryką i nakładam ciasno plastry boczku.Zwijam mięso w roladę i obwijam  ciasno sznurkiem lub nitką.Mięso wkładam do worka lub naczynia żaroodpornego,(musi być przykryte)podlewam troszkę wodą i piekę

Przepisy mojej mamy
Gołąbki z ziemniakami i boczkiem 158

ziemniaków 500 g wędzonego boczku (u mnie nasz domowy) 3 duże cebule 2 jajka sól, pieprz majeranek ok. 700 ml domowego bulionu  Boczek pokroić w niezbyt drobną kostkę i usmażyć na suchej patelni. Kiedy boczek się smaży obrać cebule i pokroić w drobną kostkę, dorzucić pod koniec smażenia boczku i zeszklić. Cebulę i boczek dcedzić z nadmiaru tłuszczu(...)skrobię, boczek smażony z cebulą, jajka i przyprawy, dokładnie mieszamy, masa powinna być bardzo gęsta i pikantna od sporej ilości pieprzu. (jeżeli nie udało się wam dostatecznie odcisnąć masy i jest za rzadka, można dodać do niej łyżkę kaszy manny) Na liście od kapusty nakładamy po porcji farszu i zawijamy. Układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym i zalewamy bulionem. Pieczemy

Krylowa Kuchnia
Kurczak zapiekany z boczniakami i wędzoną śliwką / Chicken baked with oyster mushrooms and prunes 241

boczkiem i cebulką. Następnie dodaj śliwki, cebulki, boczniaki i tymianek. W tej samej patelni rozgrzej resztę masła, wsyp mąkę i przez chwilę podsmaż mieszając. Wlej bulion i gotuj mieszając rózgą przez 2-3 minuty i jak nie będzie już grudek, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem i zalej nim przygotowanego kurczaka. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez

karmelowy
Gołąbki ziemniaczane w kiszonej kapuście 162

podsmażamy boczek, po kilku minutach wrzucamy posiekane cebule, szklimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Mięso mieszamy z ziemniakami oraz czarnuszką. Jeśli masa jest zbyt płynna dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, jeśli zbyt zbita, to wodę z ziemniaków. Na każdy liść układamy farsz, zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Gołąbki zalewamy bulionem i pieczemy

R'n'G Kitchen
Duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkami 291

boczkiem. Może być bowiem dodatkiem nie tylko do golonki, ale też dużo „lżejszych” dań. W wersji z ananasem i jabłkiem będzie pasowała np. do mięs upieczonych w słodkich i cytrusowych klimatach Azji. Duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkami 2015-04-03 12:43:10 Duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkiem pasuje przede wszystkim do lekkich pieczonych dań

Kulinarna Pokusa
Makaronowe babeczki z boczkiem i ciecierzycą 350

Boczek pokroić w kosteczkę, podsmażyć bez dodatku tłuszczu, pod koniec smażenia dodać posiekaną cebulką oraz czosnek. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w krótkie paseczki paprykę. Dusić chwilkę.  Masę wymieszać z makaronem. Dodać rozkłócone jajka, starty żółty ser, opłukaną i odsączoną ciecierzycę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę przełożyć do natłuszczonych i wysypanych bułką tartą foremek na muffinki.  Piec

Z miłości do słodkości
Ziemniaki z kominka. 194

laty piekłem w ognisku. Ziemniaki owinąłem folią aluminiową i wieczorem włożyłem do gorącego popiołu. Rano ziemniaki były upieczone, a że do wysmarowania foli użyłem oliwy o smaku wędzonej papryczki chilli, to po ich odwinięciu ,zapach wypełnił cały dom. Nie mogłem się oprzeć i jeden zjadłem od razu. Pozostałe postanowiłem wykorzystać do obiadu. Składniki: 4 ziemniaki duże 2 plastry boczek wędzony

Kulinarny karnet Christophera
Mięsa 224

żeberka Pieczony schab z kaszą gryczaną Pierś z gęsi Polędwiczki wieprzowe Polędwiczki w sosie szałwiowym Rolada z grzybami i kurczakiem Roladki z kabanosem Roladki ze szpinakiem Roladki ze szpinakiem i jajkiem Roladki w serowej panierce Sakiewki z kurkami Schab nadziewany śliwką Schab w sosie Schab w sosie musztardowym Skrzydełka słodko-pikantne Szaszłyki drobiowe z piekarnika Szaszłyki z boczkiem

Aga w kuchni
Młode ziemniaki zapiekane z rozmarynem 220

pieczonym mięsem. składniki 1 kg młodych ziemniaków 2 łyżki oliwy sól i pieprz rozmaryn Ziemniaki podgotowujemy chwilkę w łupinkach, bez dodatku soli. Kroimy w grube plastry. Skrapiamy ziemniaki oliwą doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy świeżym rozmarynem. Zapiekamy w piekarniku w temp. Ok. 160 stopni aż się lekko ze złocą. Niebo w gębie! Podałam je ze szparagami w boczku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania