pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:194/301)

Frittata makaronowa 149

mniejsze kawałki. Szynkę lub boczek rumienimy na małym ogniu, na suchej patelni, odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Jajka roztrzepujemy przy pomocy widelca lub trzepaczki. Do masy jajecznej dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy solą(uważnie-bo szynka jest słona) i pieprzem. Wlewamy do kokilek lub niewielkiej formy, wysmarowanej oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. czas pieczenia ok. 20 minut

Kopystką po garach
pączki paleo bez pieczenia (oraz glutenu i cukru) 155

zdecydowanie wolę dobry boczek , dlatego z premedytacją nie wrzuciłem przepisu na pączki chociaż miałem go już przygotowany. Jakoś nie przemawia do mnie tradycja, gdzie można ładować w siebie tysiące pustych kalorii. A potem przechwalać się ile to się udało zjeść pączków. Dla tych, którzy mają ochotę na coś innego, przygotowałem przepis na pączki paleo bez pieczenia. Generalnie nie muszą

PaleoLife
Wytrawne roladki z ciasta francuskiego 243

wierzch układam plasterki boczku oraz wędliny. Na to wykładam przestudzony farsz pieczarkowy i posypuję całość serem. Całość zawijam w roladę. Nie musicie robić tego bardzo ściśle, gdyż ciasto i tak urośnie w piekarniku. Gdy zwinę już rulon, wtedy odkrawam kawałki o szerokości mniej więcej 3-4 cm każdy. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję jajkiem i posypuję

Cooking Monster
Hamburgery wołowe z domowymi bułkami z olejem rzepakowym. 138

posypane sezamem bułeczki. Pieczemy ok 10 min. Kiedy wetkniemy w nie wykałaczkę powinna być sucha. Hamburgery wołowe: 1 kg mięsa mielonego wołowego(najlepiej z antrykotu lub innej niezbyt chudej części mięsa) ok 300 ml wody 3 łyżeczki ostrej musztardy sól, pieprz Dodatkowo: ulubione sosy (musztarda, gotowe sosy, majonez, keczup....) sałata czerwona cebula pomidor czipsy z boczku ogórki kiszone/konserwowe Wykonanie

Malinowe Pocałunki
Pasztet z mięsa z rosołu 844

tego gotuję nieduży boczek razem z marchewką, pietruszką i selerem. Cebulę krótko gotuję, żeby się nie rozpadła. Mięso przestygnięte mielę dwa razy, na koniec przekręcam warzywa i dwie bułki namoczone wcześniej w wywarze w którym gotowało się mięso. Dodaję też trochę wywaru do pasztetu żeby nie był suchy oraz dwa jajka. Dodaję przyprawy sól, pieprz, czosnek. Piekę

Wasze Przepisy
Domowe wędliny warte zachodu czy nie? 121

szynkę, czy pieczony schab bez konieczności wędzenia zrobimy przecież z łatwością.   Przygotowanie takich przetworów nie zajmuje wiele czasu, a w efekcie powstaje smakowity produkt. Podobnie przygotujemy domowy pasztet albo mięso w słoiku. Jeśli jednak masz do dyspozycji nieco więcej czasu, smaczną alternatywą będą tradycyjnie wędzone wędliny. Tu można już puścić wodzę fantazji. Domowa wędzona szynka, boczek, kiełbasa

Życie zaczyna się w kuchni
Zupa krem z białych warzyw z oliwą pietruszkową i czipsami z wędzonego boczku 126

przyprawy i pieczenie warzyw. Zapraszam na zupę krem z białych warzyw, która przynosi przyjemne ciepło w najchłodniejszy jesienny wieczór. Podana z zieloną oliwą pietruszkową rozgoni chmury!  Serdecznie polecam przygotowanie do tej zupy grzanek np. z ziołowym masłem... Góry ziołowych grzanek do wyczyszczenia talerzy! Zupa krem z białych warzyw z oliwą pietruszkową i czipsami z wędzonego boczku Składniki

Gary Bez dna
Ziemniaki zapiekane z klopsikami 136

Boczek pokroić w kostkę , ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.Dodać do ziemniaków i w szystko razem wymieszać, włożyć na blaszkę.  Do mięsa mielonego dodać jajko, namoczoną bułką i przyprawy.Wyrobić na jednolitą masę i  kształtować kulki, zwilżając dłonie zimną wodą.  Na rozłożonych ziemniakach ułożyć kulki mięsne.  Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i piec około

Moje domowe kucharzenie
Filet drobiowy nadziewany wędzoną słoniną w cieście francuskim 125

Słoninę lub boczek kroimy na cienkie plasterki i tak samo żółty ser. W nacięci wkładamy po kawałeczku sera i słoniny, układamy je na kwadracie ciasta francuskiego, posypujemy przyprawami, i skrapiamy oliwą,  ciasto dookoła nacinamy na paseczki szer ok 2 cm. i przekładamy je splatając  z jednej raz z drugiej strony. Zawiniątka przekładamy na papier do pieczenia i smarujemy

Gotowanie jest łatwe
Schab ze śliwką i purée z selera 137

mięso szczelnie w boczek i układamy na reszcie śliwek w naczyniu żaroodpornym, zalewamy resztą wina, wrzucamy obrane i pokrojone w ćwiartki czerwone cebulki, czosnek i liście laurowe. Tak przygotowany schab wstawiamy do zimnego piekarnika bez przykrycia na 30 min. i 150 stopni z termoobiegiem, po tym czasie obracamy mięso do góry nogami, polewamy powstającym sosem i pieczemy kolejne

Kuba Gotuje
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą 371

cienkimi plastrami wędzonego boczku. Przygotowanie: Mozzarellę, suszone pomidory i bazylię miksujemy razem. Nie musi być jednolita masa, ważne żeby składniki się rozdrobniły. Doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety z kurczaka rozbijamy i nakładamy na nie dość dużą porcję nadzienia. Zawijamy w roladę. Każdą roladę zawijamy w dwa plastry szynki i owijamy w folię aluminiową. Tak przygotowane paczuszki pieczemy 30 minut

KasiaiKrzysiu.pl
Mini tarty z cebulą, antonówką, boczkiem i serem serwowane z pilsnerem :) 151

zeszklić. Wymieszać z boczkiem i jabłkiem, odstawić do przestudzenia. W misce roztrzepać jajo ze śmietaną. Połączyć z farszem cebulowym i serem. Doprawić tymiankiem, gałką, solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 180°C Schłodzone ciasto pokroić na 6 plastrów. Każdy plaster rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nimi foremki. Do każdej tarteletki nałożyć farsz. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec na środkowym poziomie

Pełny talerz
Cassoulet 207

liście laurowe wyrzuć. Boczek zostawić z fasolą. Odlać nadmiar wody z gotowania do osobnej miski, może się przydać do zalewania zapiekanki, również przy jej odgrzewaniu. Z fasolą ma zostać tyle wody, żeby prawie ją zakrywała. Do fasoli ponownie dodać marchewkę, pokrojoną golonkę, zmiksowaną cebulę z czosnkiem. Doprawić solą do smaku. W żaroodpornym naczyniu, w którym będziemy piec ułożyć na dnie

W kuchni wieczorem
Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem, boczkiem i ricottą z sosem serowym 408

mniejsze kawałki boczek, serek ricotta, czosnek oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie miksujemy wszystkie składniki. 3. Nadziewamy piersi z kurczaka farszem. Najłatwiej to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego. Troszkę trudniej za pomocą łyżeczki, ale z czasem dojdziecie do wprawy ;) 4. Nadziane piersi z kurczaka posypujemy solą i pieprzem, delikatnie skrapiamy olejem, układamy na blasze do pieczenia (również posmarowanej olejem

W kuchni Katie

Proponowane wyszukiwania