kroku. 1 rolada około 8 -10 porcji ( plastrów) 500-600 gramów filetów z kurczaka 2 duże 250 gramów mięsa mielonego 3 garście fasolki szparagowej użyłam mrożonej 4 duże plastry boczku wędzonego lub szynki konserwowej sól pieprz jarzynka(opcjonalnie) duży ząbek czosnku majeranek 1 łyżka bułki tartej około 100 ml. zimnej wody Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem, jarzynką czosnkiem i majerankiem(...)pieprzem opcjonalnie wegetą, rozłożyć po całości plastry boczku i mięso mielone na środku ułożyć fasolkę szparagową. Zwijamy roladę zaczynając od dłuższego brzegu. Można wcześniej mięso oprószyć łyżką żelatyny jeżeli chcemy roladę podawać na zimno. Tak przygotowane mięso zawijamy szczelnie w folię aluminiową wysmarowaną olejem lub w papier do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego
Andzia Pichciposmarować olejem po smażeniu mięsa, cebulę pokroić w piórka, boczek w paski, przesmażyć do zeszklenia cebuli, ułożyć na ziemniakach, następnie wyłożyć usmażone mięso, jajka, jogurt i przyprawy dokładnie wymieszać, sosem zalać zapiekankę i posypać startym na dużych oczkach serem, zapiekankę włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, przykryć folią aluminiową, piec około 30 min.,następnie odkryć i piec jeszcze około
Kuchnia Beatyczosnkiem. Posypujemy 1/3 startego sera. Następnie ponownie wykładamy ziemniakami, boczkiem i cebulą. Posypujemy serem. Wykładamy ostatnia warstwę ziemniaków. Ostatnią część sera pozostawiamy na sam koniec. Śmietanę miksujemy z jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem, słodka papryką oraz odrobiną papryki chili. Wszystko dokładnie mieszamy. Całą zapiekankę polewamy przygotowaną mieszanką. Zapiekankę przykrywamy folia aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 45-50 minut
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnekurek. Zwiń do środka, a następnie owiń 2 plasterkami boczku. Roladki ułóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą. Bataty wyszoruj i pokrój w ćwiartki. Wymieszaj je z oliwą, posól i dodaj świeżo posiekany rozmaryn. Słodkie ziemniaki umieść w osobnym naczyniu. Bataty oraz roladki włóż do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz około 25-30 minut. Rozłóż na talerz i udekoruj
Food Squareżółtkami. Dodajemy zaczyn drożdżowy, zeszkloną cebulę i boczek, wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 kawałki, a te na 3 równe części, robimy z nich wałeczki, które zaplatamy w warkocze. Warkocze przekładamy na blaszkę, smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem z mlekiem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Pieczemy 30 minut w 190 stopniach
Bon appetit mon amiekostkę. Boczek kroimy w paski, cebulę drobno siekamy. Boczek podsmażamy, dodajemy cebulę i na koniec dynię. Śmietanę mieszamy z jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Formę lekko natłuszczamy i wykładamy płat ciasta posmarowany klarowanym masłem za pomocą pędzla. Czynność tę powtarzamy na kolejnych plastrach ciasta. Przykrywamy farszem, zalewamy sosem. Pieczemy około 40 minut w temp. 200ºC. Do wykonania tarty wykorzystałam
Podróż w kulinariacebula z czosnkiem. Kolej na wędzony boczek. Warstwa pomidorów, posypanych ziołami. Rozłożyłam plasterki cukinii. Brokuły. Ostatnia warstwa to ponownie plasterki ziemniaków. W miseczce rozmieszałam śmietanę i starty ser mozzarellę z dodatkiem łyżeczki czerwonej słodkiej papryki. Polałam sosem ziemniaki. Wstawiłam zapiekankę do piekarnika na około 30 minut i piekłam w temperaturze 200 stopni. Smacznego
potrawyregionalnedodać do ziemniaków. Piekarnik nagrzać do 190°C. 2. Boczek zesmażyć na chrupko na średnim ogniu, dodać kiełbaskę, zrumienić z każdej strony, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, zeszklić, przełożyć do warzyw. Dodać zioła i przyprawy, dokładnie wymieszać. 3. Formę żaroodporną posmarować masłem, przełożyć ziemniaki i warzywa. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut na wyższej półce piekarnika. 4. Roztrzepać jajko
Kuchnia Prezydentowejwody – 3 marchewki – 1 niewielki seler – 1 por – 30 dkg wędzonki np. krotoszyńskiej – 50 dkg dobrej białej kiełbasy – 30-40 dkg boczku wędzonego surowego – 1 łyżka masła – 2 kiszone ogórki – 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% – świeży i suszony majeranek – sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie – opcjonalnie okrągły chlebek(...)podania żurku – jajko ugotowane na twardo – opcjonalnie 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej Zakwas: – 1 szkl. żytniej mąki razowej – skórka chleba razowego (upewnijcie się, że jest pieczony na zakwasie, inaczej rozczyn może spleśnieć) – 5 ząbków czosnku – 1 cebula – sól Wykonanie: Zakwas: Do szklanego (chyba, że jesteście szczęśliwymi posiadaczami odpowiedniego kamiennego) co najmniej litrowego
Pociąg Do KuchniMąż jest fanem rosołu z perliczki, dlatego postanowiłam zrobić mu niespodziankę i poszukałam przepisu na...pieczoną perliczkę:) Znalazłam go tutaj - na pewno zagości jeszcze kiedyś w moim domu, bo jej smak jest wyjątkowy...Mogę też z czystym sumieniem polecić Wam ten przepis - bądźcie pewni, że perliczka Was nie zawiedzie!!:) Przepis jest na jedną perliczkę-ja ze względu(...)związałam całość bawełnianą nitką , aby zapobiec zsuwaniu się szynki w czasie pieczenia.) Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Perliczkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skroplić oliwą. Na dno naczynia wlać 1/2 szklanki białego wina i całość wstawić do piekarnika. Piec 45 minut kilkukrotnie polewając winnym sosem spod pieczeni. DODATKOWO: W czasie gdy perliczka się piecze przygotować "szaszłyki" jabłkowe
Smaczne Zdrowefaszerowane ziemniaki. Ja do ich nadziania wykorzystałam wędzonego dorsza i sery. Składniki: kilka większych ziemniaków średnia czerwona cebula 6 ząbków czosnku dorsz wędzony parę plasterków wędzonego boczku Składniki na pastę serową: kawałek sera gruyere kawałek sera cheddar opakowanie sera białego np. typu president, mascarpone 3-5 łyżek śmietany łyżeczka musztardy dijon 1-2 łyżeczki słodkiej papryki świeżo zmielony(...)ziemniaków: jogurt grecki 2 łyżki majonezu sól Ziemniaki umyłam i ugotowałam w osolonej wodzie. Powinny być nie do końca ugotowane na miękko, ponieważ będziemy je jeszcze piec w piekarniku. Odłożyłam ziemniaki do wystygnięcia. Pora na pastę serową. Rozdrobniłam w robocie kuchennym sery. Wsypałam słodką czerwoną paprykę. Dodałam biały ser, śmietanę i musztardę. Wszystko zmiksowałam
potrawyregionalnekulki ziela angielskiego 1 liść laurowy(większy) 5 ziarenek pieprzu czarnego 1 bułka czerstwa ( nie dmuchana) 2 jajka sól, pieprz, gałka muszkatołowa 40 g pistacji Ale -raj Przygotowanie: Boczek, mięso wieprzowe, karczek pokroić w średniej wielkości kostkę. Obrać warzywa. Do garnka przełożyć mięso, warzywa, dodać ziele, liść laurowy, pieprz i zalać zimną wodą ponad dwa centymetry nad mięsem. Na wolnym(...)robotem z końcówką do ucierania około 4-5 minut). Na końcu dodać pistacje oraz ubite na sztywno białka. Ponownie ale tym razem delikatnie wymieszać. Przełożyć do prostokątnej aluminiowej foremki. Piec w 180 stopniach 1 godzinę. Bardzo dziękuję za każdy pozostawiony komentarz. Jeśli przygotowałaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu, zrób zdjęcie i prześlij je na mój adres
Ala piecze i gotujepiecze się z przodka królika, ale nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby upiec go z całej tuszki nawet nie zmieniając pozostałych proporcji. Jeśli jednak zdecydujecie się na wersję oryginalną, to niedługo na blogu pojawi się przepis na udka z królika. Domaradzki pasztet z królika - kuchnia podkarpacka Składniki: przodek i podroby królika 150 g podgardla wieprzowego 100 g wędzonego boczku(...)pora) 60 g słoniny 3-4 liście laurowe kilka ziaren pieprzu 1 sucha bułka 3-4 jajka 20 g suszonych grzybów gałka muszkatołowa, sól i pieprz Przodek i podroby, boczek, oczyszczone warzywa i grzyby dobrze płuczemy, dodajemy liście laurowe i ziarna pieprzu, zalewamy wodą i gotujemy przez około 2 godziny na wolnym ogniu. W połowie gotowania solimy, a pod koniec
Trzeci talerzszparagi i zawijamy roladkę, którą owijamy 2 plasterkami boczku. Tak samo robimy z pozostałymi składnikami. 5. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy nasze roladki z każdej strony. Powinny być ładnie zarumienione. 6. Po podsmażeniu szparagi (główki) owijamy folią aluminiową, żeby się nam nie spaliły. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 190 stopniach około 25-30 minut. Ja mięso
kruche babeczkimiski. Do startych ziemniaków dodać startą cebulę, przesmażony boczek z kiełbasą, wbić jajko, dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, sól, pieprz i majeranek oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Masę ziemniaczaną przełożyć do foremki (najlepiej keksówka, ja użyłam małej tortownicy) i wstawić do piekarnika na środkowy poziom. Piec przez około 60 minut lub do czasu aż ziemniaki
Codzienne Gotowanieminut z dodatkiem soli. Mięso i boczek pokroić w kostkę, cebulę posiekać na plastry i razem zarumienić na patelni. Dołożyć wszystkie składniki oprócz bułki tartej i pietruszki i wstawić do piekarnika na 45 minut w 170 stopni. Gotujemy pod przykryciem. Następnie odkryć, dodać bułkę tartą i pietruszkę i piec bez przykrycia aż fasola będzie całkowicie miękka i wchłonie
Poezja Smaków - blog kulinarnyoctu winnego (u mnie malinowy), 1 - 2 plasterki boczku wędzonego surowego*, 1 połówka orzecha włoskiego Figi umyć, osuszyć, odciąć końcówki. Ponacinać od ogonka na cztery nie docinając do końca. Figę obwinąć szynką, spiąć wykałaczką. Do środka włożyć ser, polać octem i posypać pokrojonym orzechem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
królestwo garówBób ugotować w osolonej wodzie. Obrać z łupinek. Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć wraz z cebulka do zarumienienia. Wymieszać z oczyszczonym i ugotowanym bobem. Dodać przyprawy, pietruszkę i zmiażdżony czosnek. Wbić jajko i dokładnie wymieszać. Masę wylać na wcześniej przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec przez 20-25 minut aby boki tarty nie zrumieniły
MarciochaKucharzyczekoladowe i słodycz, która nigdy nie idzie w boczki! W innych przypadkach też sprawdzą się na 100%. Dodam tylko, że są znacznie smaczniejsze niż te ze sklepu, kruche delikatne, naładowane czekoladą i bakaliami. SKŁADNIKI 1/2 kostki masła 1 jajko 1/2 szkl. cukru 1,25 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g rodzynek 1 tabliczka czekolady (ja użyłam
zabawa smakiemTarty jakoś nie goszczą na moim stole. Ale mam nadzieję, że to się zmieni. Jest to moja chyba druga wytrawna tarta czyli bardzo skromny dorobek. Ta
Ewa w kuchnijest tym, czym być powinno? Dlatego prosta zasada. piekę. wędzę i bardzo rzadko kupuję wędliny. Dzisiaj polecam odgrzebany przepis z mojego starego bloga na kiełbasę domową. Myślę ,że wkrótce dodam nowe przepisy, bo na te święta też będzie wędzonka. SKŁADNIKI 9 kg mięsa w tym łopatka, karkówka, szynka 1 kg boczku 1 kg słoniny 120 g soli
W kuchennym oknie Ewytniemy na pół i obaczmy je w plasterku boczku. następnie kładziemy na patelnie i obsmażamy na złoto. Pod koniec posypujemy je ziołami prowansalskimi. Z naszego wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki i obtaczamy w nim paróweczki. Robimy takie podłużne bułeczki. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. A ciasto odstawiamy, aby trochę podrosło. Potem pieczemy je ok. 25-30 minut. Pyszne z ogóreczkiem
Moje pyszne gotowanie