pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:181/301)

Domowa pizza z kukurydzą i szynką 95

Domowa pizza jest najlepsza, zwłaszcza ta upieczona na kamieniu. Od kiedy dostałam w prezencie kamień do pieczenia zawsze piekę pizzę na kamieniu. Pizza jest pięknie przypieczona, ma chrupiące brzegi, nadzienie nie ześlizguje się ze spodu…Tak, kiedyś jadłam pizzę w jakieś restauracji. Za nim uniosłam kawałek pizzy do ust całe nadzienie zjechało na talerz… Dobra pizza to pizza(...)Dlatego moje dzieci preferują domową pizzę, bo wiedzą, że będą najedzone… Marzy mi się mały piec do kuchni. Taki na mały na domowe potrzeby abym mogła piec pizzę i chleb, a nawet drożdżowe ciasto. Piec na drewno. Na razie jednak zadowalam się pieczeniem pizzy na kamieniu. Pizza na nim upieczona bez porównania jest lepsza niż pizza z blachy. Wypiekanie

codojedzenia
Keto jadłospis na 40 dni 171

OBIAD – pieczone łódeczki z cukinii nadziewane pieczarkami w śmietanie kokosowej i mozzarellą zawinięte w szynkę długodojrzewającą Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 5 ŚNIADANIE – sałatka grecka LUNCH – panna cotta na mleku kokosowym z orzechami i sosem z gorzkiej czekolady (85% kakao) OBIAD – makaron shirataki z boczkiem i krewetkami(...)makreli na ciepło na rozecie z ogórków kiszonych Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 10 ŚNIADANIE – smażona kiełbaska z warzywami i boczkiem + ogórek kiszony LUNCH – orzechy pecan , brazylijskie i włoskie + dwie kostki czekolady 90% kakao OBIAD – placki brokułowe (pół brokuła z wczoraj i 2 jajka ) z resztą wczorajszej sałatki z makreli

Modern Cave Girl
Pasztet mięsny z domową ćwikłą 185

Wielkanocny stół obfituje w pieczone mięsa, wędliny i pasztety. Pasztety czy to mięsne czy z samych warzyw, albo też mieszane najlepiej smakują ze swojskimi dodatkami np. ogórkiem kiszonym czy domowej roboty ćwikłą. Niestety nie są to lekkie dania i po ich zjedzeniu często czuje się dyskomfort w brzuchu, dlatego aby móc w pełni cieszyć się smakiem świąt po jedzeniu(...)stosuje Espumisan Max - wyrób medyczny CE, który skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie ucisku i pełności w brzuchu. PASZTET z MIĘSA Składniki: 270 g łopatki wieprzowej 270 g boczku 250 g piersi z kurczaka 250 g wątróbki drobiowej 250 g wołowiny 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 4 liście laurowe 2 cebule 5 łyżek bułki tartej 4 jajka sól

Bon appetit mon amie
Jajka zapiekane w kokilkach. 159

francuskie oeufs an cocotte, to niesamowicie prosty, a przy tym całkiem efektowny, sposób na śniadanie. Możemy przygotować sobie wersję podstawową, lub wzbogacić danie o kilka składników wg własnej fantazji. Pieczenie jajek nie jest jakimś skomplikowanym procesem i nie ma co doszukiwać się tu kulinarnych tajemnic. Po prostu - trzeba przypilnować, aby białka i żółtka miały naszą ulubioną konsystencję. No, może wstawienie(...)zróbcie sobie takie śniadanie. Składniki: duże jajka masło lub oliwa śmietana (gęsta kwaśna lub kremówka) sól i pieprz dodatki: ćwiartki pomidorów koktajlowych, cieniutkie plasterki pieczarek, bazylia, młody szpinak, szynka, boczek, salami, karmelizowana cebulka, ser, szczypiorek, wszelkie inne zioła, oliwy smakowe, itp. Wykonanie: Kokilki natłuścić oliwą lub masłem.  Jeśli używamy dodatków wyłożyć nimi spody naczynek. Ja połączyłem pomidorki z bazylią

zadanie-gotowanie
Ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem 105

ziemniaków i majerankiem, w każde nacięcie ziemniaka wkładamy boczek,  smarujemy naczynie żaroodporne, układamy ciasno ziemniaki obok siebie, tak ułożone ziemniaki smarujemy masłem z przyprawami, i obkładamy cebulą,  naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 min. następnie posypujemy drobno startym serem i pieczemy otkryte do zrumienienia sera. Ziemniaki można przed podaniem popisać

Kuchnia Beaty
Tort z mango i limonki (bez glutenu) 153

pozdrowić kucharzy z hotelu Nadmorskiego w Gdyni, nie żałują boczku do śniadania ). Blendowanie tego tortu to mega przyjemność. Jedno mango trafiło do przepisu, a drugie znikło podczas przygotowywania Taki mały bonus dla kucharza. Jeśli szukacie czegoś na jakąś uroczystość lub żeby pokazać rodzinie i znajomym, że tort bez glutenu, pieczenia, cukru i całkiem paleo też może być smaczny

PaleoLife
Roladki z podudzi kurczaka nadziewane mozzarellą i pomidorami suszonymi 306

pomidorów. Zwiń do środka, a następnie owiń 2 plasterkami boczku. Możesz je dodatkowo pospinać wykałaczkami. Roladki przyrumień ze wszystkich stron na rozgrzanej patelni z odrobiną klarowanego masła. Ułóż je następnie na sosie pomidorowym i połóż kilka gałązek pomidorów oraz tymianku. Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz około 25-30 minut

Food Square
Wódka i ziemniak – szlachetna para 167

główne: zraz wołowy - polędwica sezonowana, ziemniaki Vineta ze śledziem, boczek sous vide, mus z ogórków z Hajnówki, konfitura z czerwonej cebuli, sos tymiankowy i wódka Młody Ziemniak 2014 (powstaje z ziemniaków odmiany Dukat zebranych w czerwcu, na Podlasiu). Vineta ziemniak typu AB, sałatkowy, wszechstronnie użytkowy. Deser: knedla ze śliwką – pieczona knedla z ziemniaków Marabel, śliwka, jabłko, lody z wiśni

królestwo garów
Rolada schabowa z morelami 162

samo robimy z boczkiem wędzonym. Łączymy morele z boczkiem, dodajemy 1 jako i mieszamy. Rozkrojony schab przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Nakładamy przygotowany farsz. Schab zawijamy w rulon. Zawiązujemy w kilku miejscach sznurkiem wędliniarskim. Przyprawiamy na zewnątrz czerwoną papryką. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Schab pieczemy przez 1 ½ godziny w temperaturze 190 o C. Podczas pieczenia

Smaki Ewy
Włoska zapiekanka makaronowa z brokułami i mozzarellą 235

makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy śmietaną, dodajemy pomidorki, boczek i cebulę z patelni i odcedzone brokuły. Mozzarellę kroimy na kosteczkę, dodajemy do zapiekanki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam wierzch ścieramy 40 g grana padano (może być inny rodzaj sera). Wkładamy do piekarnika (najpierw pieczemy ok. 10 minut w 180°C (termoobieg), następnie około

Kredowe Menu
Kiszka ziemniaczana 179

manną a na koniec podsmażone skwarki z boczku  i dokładnie mieszamy.    Jelita luźno napełniamy masą ziemniaczaną i zawiązujemy z obu stron sznurkiem.    Kiszki układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce, nakłuwamy grubą igłą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 60 minut. W połowie czasu pieczenia kiszki należy odwrócić.     Kiszki pieczemy

Maminek kulinarny
Szaszłyki drobiowe po grecku 225

jednej strony posmarować koncentratem pomidorowym, ułożyć po plasterku boczku.  Zwinąć ściśle jak roladę, po czym pokroić w plastry. Powstałe roladki nadziewać na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków.  Zioła posiekać, zmiksować wraz z suszonymi pomidorami i olejem. Powstałą marynatą posmarować roladki, odstawić na 30 minut do lodówki.  Następnie piec ok. 20-25minut w temp. 180st. Szaszłyki

Z miłości do słodkości
Pasztet z gęsi 174

mięso. Świetnie smakuje gęś pieczona z jabłkami lub na kapuście, a żurek na gęsinie nie ma sobie równych. Ja postawiłam na pasztet - ta wersja domowej wędliny podbije podniebienia wszystkich biesiadników. A do tego żurawina lub ćwikła - będzie pysznie;) Składniki: 2 gęsie udka (ok 1kg) 200g wątróbki z gęsi 200g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku 2 cebule 1 marchew(...)dodać np. pokrojone śliwki, żurawinę lub posiekane orzechy, jeśli lubicie pasztety z dodatkami. 2 keksówki (8x25cm) posmarować olejem, wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut w temp. 180stC. Po upieczeniu pasztet wyjąć z piekarnika, pozostawić w foremce do wystudzenia. Gdy pasztet wystygnie i stężeje, wyjąć z foremki. Przechowywać w lodówce. Smacznego

Obiad gotowy
Domowy pasztet 149

odcedzamy. 4. Pora, cebulę i czosnek drobno posiekane wrzucamy na patelnię i smażymy na łyżce oleju. Studzimy. 5. Bułki moczymy w mleku i odciskamy nadmiar płynu. 6. Ostudzone mięso, boczek i bułki mielimy na najdrobniejszych oczkach. 7. Marchewkę i pietruszkę mielimy na średnich oczkach. 8. W dużej misce wyrabiamy masę z mięsa, warzyw, jaj i przypraw. Gdy podczas wyrabiania masy(...)twarda dodajemy wywar z mięsa (3-4 łyżki). 9. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Keksówki smarujemy lekko olejem i wkładamy masę lekko ją dociskając.  10. Pasztet pieczemy 90 minut. Studzimy i wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Mmm Pycha

Na moim talerzu

Proponowane wyszukiwania