pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:178/301)

Pasztet z królika 166

Bardzo często piekę pasztety, a przeważnie z królika, mam swoją hodowlę, więc nie ma problemu z mięskiem. Rosołek z królika też jest bardzo smaczny i chudy . Taki pasztecik bardzo dobrze smakuje z pieczywkiem, jak również możemy podawać z sosami takimi jak sos tatarski, czy chrzanowy. Zaletą są też przyprawy, które były użyte do wypieku pasztetu, takie jak liście laurowe(...)kości.  Boczek, obraną cebulę i umytą wątróbkę, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu.  Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć.  Zmielić mięso z warzywami, przesmażone składniki i bułkę, trzy krotnie. Do zmielonego mięsa dodać przyprawy i jajka, dokładnie wymieszać.  Foremki keksówki, wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, wyłożyć masę mięsną, lekko wygładzić. Foremki włożyć do piekarnika, piec

Kuchnia Danusi
Szparagowe co nieco 157

pobliskiego targu. W różnych wersjach obiadowych, śniadaniowych lub jako przekąska. Jeden z pomysłów to szparagi zapieczone w cieście francuskim. Mogą stanowić odrębne danie lub dodatek, na przykład do pysznej pieczonej rybki. Ta wersja szparagów nie wymaga od Was specjalnego sprzętu kuchennego, żadnych wysokich garnków, wiązania sznurkiem- zapomnijcie! Wykorzystuję zielone szparagi, te po prostu najbardziej mi smakują. Póki są młode(...)się najbardziej włóknista część. Tak przygotowane warzywa wrzucam na osolony wrzątek i obgotowuję nie dłużej niż 5 minut. Odcedzam i lekko studzę. 3-4 szparagi owijam dość cienkim plastrem boczku oraz nie za grubym paskiem ciasta francuskiego. Układam na blaszce wyłożonej papierem. Wystające spod boczku i ciasta szparagi natłuszczam lekko oliwą i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (góra

Pichceniomania
16 przepisów na pastę do chleba 219

pasta z pieczarek,polecam do wędlinki,ogóreczka kiszonego-polecam,przepis znajdziecie  tutaj Pasta kanapkowa z soczewicy i pieczonej papryki Kolejna propozycja- kanapkowa pasta z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki-coś innego,jako dodatek nie tylko do kanapek,ale również sprawdzi się np. do makaronu,przepis znajdziecie  tutaj Pasta kanapkowa z awokado Tym razem pasta z awokado(...)może prażone ziarna dyni.... Oj pyszna wyszła i niezwykle charakterna,o naprawdę intensywnym smaku-przepis znajdziecie  tutaj Pasta kanapkowa z wędzonego boczku Coś nowego na kanapki-proszę bardzo -pyszna pasta kanapkowa tym razem z wędzonego boczku  mniam.... polecam gorąco bo przepis jest bardzo prosty znajdziecie go  tutaj Hummus domowy -najlepszy na kanapki Pyszna i bardzo zdrowa pasta

Swojskie jedzonko
faszerowana papryka, na sposób andaluzyjski 186

przesmażyć, dolać 1 1/2 kubka wody, sól i liśc laurowy. Gotować na małym ogniu, aż woda odparuje. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić 1/2 posiekanej w drobną kostkę cebuli. Dodać boczek lub szynkę, pokrojone w drobną kostkę, chwilę przesmażyć. Dodać mięso i posiekaną natkę, wszystko przesmażyć. Dodać sól, pieprz i wędzoną paprykę, startego pomidora lub passatę. Smażyć 2 – 3 minuty(...)mięsem, dodać roztrzepane jajko. Nafaszerować papryki, ustawić w brytfannie, odcięte wierzchy kładąc osobno, wszystko polać oliwą. Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pod koniec pieczenia każdą paprykę posypac startym serem. Sos: Pokroić w grubą kostkę pozostałe 1/2 cebuli i paprykę – może być czerwona, lub zielona, dla lepszego efektu kolorystycznego. Smak pozostanie ten sam. Przesmażyć

stajnia gołębie od kuchni
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM I PIECZARKAMI 452

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 15 ugotowanych ziemniaków średniej wielkości, 50 dag boczku, 20

JejKuchnia
Pieczone ziemniaki z zielonym pesto 175

Coś w sam raz na szybki i bezproblemowy obiad. To co Polacy uwielbiają, ziemniaki, które idealnie skomponował się z zielonym pesto. Post Pieczone ziemniaki z

Pancook
Drobiowa wędlina 172

Delikatna domowa wędlina doskonała do kanapek. Składniki: 1 kg udźca z indyka 2  filety z kurczaka 300 gram wędzonego boczku 2 ząbki czosnku tymianek szczypta

kgwjanczewo
Inspiracje na Wielkanoc 2021! 98

miodem i cytryną Miodowe udka z kaczki Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej Udka kaczki duszone w soku jabłkowym Udka kacze w glazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi(...)pieczarkami i papryką w słodkim sosie winnym Żeberka pieczone z grzybami i papryką Żeberka pieczone z grzybami i papryką Kotlety schabowe zapiekane ze śmietanką i szpinakiem Kurczak w prosciutto z szałwią i kremowym makaronem z pistacjami Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą Kaczka w sosie wiśniowym Pieczone kacze udka w sosie słodko-kwaśnym Łosoś w śmietanowym sosie

karmelowy
Sałatka z buraka i awokado do grilla 211

Sałatka z buraka i awokado do grilla to bardzo lekki i wyjątkowo aromatyczny dodatek do ciężkich potraw z grilla. Pieczony burak jest w smaku bardzo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Francuskie z szynką na patyku 73

szynką na patyku. składniki: ciasto francuskie dobrej jakości szynka lub boczek pokrojony w cienkie plasterki roztrzepane jajko wykałaczki wykonanie: ciasto francuskie pociąć na paski 1.5-2 cm, na to położyć cieniutki plasterek szynki, następnie przykryć drugim paskiem ciasta francuskiego. Przygotowane paski nabijamy na wykałaczki, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy aż ciasto się zarumieni w temperaturze 200 stopni. Artykuł Francuskie

Pomysłowa kuchnia
Roladki schabowe ze śliwkami 85

Zapraszam. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Roladki schabowe ze śliwkami Składniki 6 kotletów schabowych 6-8 dużych śliwek 150 g sera pleśniowego typu blue Lazur 2 łyżki miodu 12 plastrów boczku wędzonego 4 ząbki czosnku 1 łyżka świeżego tymianku (może być suszony) sól pieprz oliwa z oliwek 1 łyżka miodu 250 ml bulionu warzywnego Instrukcje Kotlety schabowe rozbijamy dość cienko, najlepiej(...)Zawijamy roladki, każdą z nich owijamy dość mocno dwoma plasterkami boczku. Gotowe roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Dookoła roladek układamy dość gęsto śliwki pokrojone w plasterki, resztę pokruszonego sera, czosnek i tymianek. Całość zalewamy bulionem, a wierzch roladek polewamy miodem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 50-60 minut (do czasu, aż mięso będzie miękkie.) Artykuł

To co lubię - gotuję i polecam
Świąteczny Pasztet 1044

możemy obłożyć kanapki. Pasztet, który może podać na świąteczne śniadanie. Składniki: ·        30 dag szynki wieprzowej ·        20 dag boczku surowego ·        2 udka z kurczaka ·        30 dag wątroby drobiowej ·        Bułka zwykła(...)gałka muszkatołowa Wykonanie: 1.   Mięso oraz boczek zalewamy wodą i gotujemy razem z Vegetą. 2.   Grzyby moczymy w wodzie. 3.   Wątrobę czyścimy z błonek, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i również gotujemy. 4.   Mięso, boczek oraz wątrobę po ugotowaniu mielimy dwa razy w maszynce. 5.   W rosole moczymy bułkę. 6.   Do zmielonego mięsa

Kulinarna Chwila
Zapiekana fasola 100

fasoli np. piękny jaś (u mnie fasola wrzawska), wędzonka- kiełbasa, boczek… co kto ma pod ręką, około 1 kg, 3 ząbki czosnku, 1 pomidor, spora garść cząbru, listek laurowy, oliwa, pieprz z kolendrą, sól. Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin – dzięki temu krócej będzie się piekła. Nie namoczona może się piec do 4 godzin, natomiast po namoczeniu

królestwo garów
Mini zapiekanki z pieczarkami i boczkiem wędzonym 250

kwadratów. Każdy kwadrat posmarować ketchupem. Na to położyć plasterek boczku i łyżkę pieczarek. Całość posypać pokrojoną mozzarellą. Jajko wbić do miseczki, rozbełtać. Przeciwległe narożniki kwadratów posmarować jajkiem i dokładnie skleić ze sobą. Następnie wierzch zapiekanek posmarować też jajkiem. Tak przygotowane zapiekanki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać około 20 minut w temperaturze 180 st.C. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Pieczony boczek w majeranku na kanapki 136

Składniki: 1,2 kg surowego boczku (bez skóry) 5 ząbków czosnku 4 łyżki majeranku 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 4 łyżeczki soli Sposób wykonania: Umyte i osuszone mięso nacieramy zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami. Odkładamy w chłodne miejsce na około 12 godzin. Mięso pieczemy w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem w 200°C przez 1 godzinę i 20 minut. Mięso kroimy

Qchnia po prostu
Kotleciki z czerwonej soczewicy 134

piekarnika wyjdą zdecydowanie zdrowsze:) Pieczemy je w 180 C przez 20 min. Podajemy z ulubioną  kaszą. Ja dziś  zamiast kaszy zjem spoooorą porcję  surówki  z kiszonej kapusty:))  W tych kotlecikach najlepsze jest to,   że  trzy sztuki na pewno nie pójdą  nam w boczki

Mamuśka wraca do formy
INDYK ZE SZPARAGAMI 193

plastrze indyka kładziemy po 3 szparagi,zwijamy,całość owijamy ściśle boczkiem. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju,wkładamy roladki i obsmażamy je z każdej strony. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia,posypujemy ziołami prowansalskimi oraz polewamy przygotowanym sosem. Tak przygotowane roladki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i pieczemy ok 20 min. Pod koniec roladki posypujemy jeszcze startym serem

Niespełnione zdolności kulinarne
POLĘDWICZKI NADZIEWANE PIJANYMI ŚLIWKAMI 124

otworki wpychamy po 3-4 śliwki, polędwiczki doprawiamy do smaku. Boczek tniemy na cienkie paski, owijamy nim roladki. Ja dodatkowo owinęłam je nitką. Na patelni rozgrzewamy olej i podpiekamy polędwiczki z każdej strony na złoty kolor. Przekładamy je do naczynia do zapiekania, wlewamy wino pozostałe po śliwkach i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 *C. Roladki wykładamy, studzimy

Kulinarne Fantazje Marioli
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i pieczarkami 322

warstwę z ziemniaków. Następnie wyłożyć na nie podsmażone warzywa i boczek. Przykryć wierzch drugą warstwą ziemniaków.  Śmietanę wymieszać z surowymi jajkami, startym żółtym serem oraz natką pietruszki. Sos doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zalać nim zapiekankę i wstawić całości do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec około 30 minut

Qchnia po prostu
Co zrobić z mięsa z rosołu? 358

bułkę tartą, przyprawy od Dobrej Kiełbasy i wodę po gotowaniu boczku. Wodę dodajemy ostrożnie, małymi dawkami. Po prostu musimy wyczuć odpowiednią konsystencję mięsnej masy. Żeby nie była sucha, ale też żeby nie pływała w wodzie. Wyrabiamy masę aż wszystko się ładnie połączy. Napełniamy masą foremki (wyłożone papierem do pieczenia). U nas wyszły 3 keksówki. Pieczemy na grzałkach góra-dół przez

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania