karczek, szynka, kurczak, czy nawet indyk – przy tych bardziej suchych mięsach pamiętajcie, żeby dodać więcej płynu 😉 Pasztet z suszoną śliwką Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 500 g surowego boczku wieprzowego 500 g wątróbki (u mnie drobiowa) 2 marchewki korzeń pietruszki 1/4 małego selera 3-4 liście laurowe po kilkanaście ziaren ziela angielskiego i pieprzu jajko 3-4 ząbki czosnku(...)słodka i ostra) 1 czerstwa kajzerka łyżka oleju smalec do wysmarowania formy około 120 g s uszonych śliwek (u mnie HELIO ) pieprz sól Rozpoczynamy od podzielenia mięsa (łopatka i boczek) na mniejsze kawałki. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy mięso. Gotujemy 15-20 minut. Po tym czasie zbieramy szumowinę i dorzucamy marchewki, pietruszkę, seler, liście laurowe, ziele angielskie
PatiGotujepatyczki na szaszłyki do grilla, by ustabilizować nasz kebab w piekarniku. Możecie spróbować inne moje przepisy – zobaczcie kanapkę nowojorską a’la reuben a także kanapkę z zapiekanym boczkiem . Zobacz mój film z przygotowania kebabu Składniki – Domowy kebab z piersi kurczaka 3-4 piersi z kurczaka 500 g jogurtu pół dużej cebuli natka pietruszki łyżka kminu rzymskiego(...)blaszczce lub patelni. Teraz wyciągamy z lodówki nasze mięso i nabijamy na patyk. Całość wstawiamy do piekarnika na około 1 h lub 1 h 20 minut. Uwaga! W trakcie pieczenia nasza „wieża” z piersi kurczaka może się przechylać. Wtedy przerwijcie pieczenie i wystabilizujcie ją kolejnymi patykami. Wstawcie nasz kebab z powrotem do piekarnika. Nie zniechęcajcie się
Kuchennyviral.plOto propozycja dania, które zdobyło najwyższą notę, zdaniem jury konkursowego na danie z roślin strączkowych w tegorocznej edycji Jesień w Glśnie. Zachwyciło degustujących smakiem i niezwykłością
kgwjanczewoChlebowych eksperymentów ciąg dalszy. Wzorując się na podstawach prezentowanej wcześniej receptury na chleb pszenny z boczkiem i papryczką chilli upiekłam wersję,w której zastąpiłam część mąki pszenną razową (dzięki temu zyskał na kolorycie i dodatkowym smaczku) a użyte tam dodatki wymieniłam na kminek. Uprościłam również sam proces wypieku. Wyszło pachnąco, chrupiąco i pysznie. Nawet nie miał szans(...)miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto do podsypanej mąką podłużnej foremki typu keksówka,wierzch smarujemy mlekiem i wstawiamy do zimnego piekarnika (przeczytałam, że dzięki temu chleb nie pęka podczas pieczenia). Ustawiamy temperaturę na 210 stopni i pieczemy około 45 minut. Jeżeli przed końcem tego czasu uznamy, że chleb ma już mocno zrumienioną skórkę, należy przykryć go folią aluminiową. Wyjmujemy chleb
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaNajlepsze, jesienne grzyby – rydze. Doskonale smakują solo, zrobione tylko na maśle, można je jeść na surowo – wcześniej trzeba je dobrze posolić i odstawić na godzinę – pyszne są marynowane, pieczone i smażone. Rydze ma niepowtarzalny smak i teksturę – zawsze jest lekko chrupiący, choćby go nie wiem jak długo smażyć. Rydze są grzybami występującymi lokalnie, głównie w górach, lubią lasy sosnowe(...)dodaj! Wino w połączeniu z masłem (musi być zimne, prosto z lodówki) tworzy aksamitny sos otulający grzyby. Składniki: 6 polędwiczek z kurczaka 4-6 rydzy 2 plastry wędzonej szynki, boczku 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki białego wina 1 łyżka oleju 4 łyżki masła 1/2 łyżeczki suszonego tymianku ½ szklanki kaszy Siekana natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Wsyp kaszę
Niedzielny kucharzZapraszam Was dzisiaj na smaczne muffiny w wersji wegetariańskiej. Jeśli macie ochotę można do nich dodać kawałki kurczaka, czy dla lepszego smaku odrobinę boczku pokrojonego w kostkę i lekko podsmażonego. Warzywa jakich użyjecie do zrobienia muffinek mogą być dowolne, za każdym razem będą smakować inaczej, ale zapewniam Was, że będą równie smacznie, do tego są szybkie, łatwe do zrobienia. :) (adsbygoogle(...)śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki i oregano. Warzywa przekładamy do formy na muffinki wysmarowanej masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 25-30 minut, aż się ładnie zrumienią. Artykuł Muffiny z warzywami pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamtego wpisu ową żurawinę umieściłam w nawiasach. Pasztet natomiast podałam z domową żurawiną ze słoika. Składniki: 300g fileta z indyka 200g podudzia z indyka 200g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku 200g wątróbki drobiowej lub indyczej 2 cebule 8 plastrów suszonego jabłka 1 czerstwa kajzerka 1 szklanka białego półwytrawnego wina 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego gałązka rozmarynu 3 gałązki(...)masy można dodać żurawinę lub posiekane orzechy, jeśli lubicie pasztety z dodatkami. Formę (u mnie 25x10cm) posmarować olejem, wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut w temp. 170stC. Po upieczeniu pasztet wyjąć z piekarnika, pozostawić w foremce do wystudzenia. Gdy pasztet wystygnie i stężeje, wyjąć z foremki. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Obiad gotowypewno przypadną do gustu Twoim gościom i wszyscy pożegnają mijający rok z zadowolonym i pełnym brzuchem! Szybkie ciasta bez pieczenia na Sylwestra Jeśli szalejesz na punkcie ciast bez pieczenia , to je również tutaj znajdziesz. Wszystkie ciasta, które znajdują się u mnie na blogu są sprawdzone! Jeśli będziesz się trzymać uważnie zaleceń z każdego przepisu to ciasto będzie wyglądać identycznie(...)mozzarellą, kurczakiem i suszonymi pomidorami Zawijana tortilla z sałatą, twarożkiem i papryką Szaszłyki z łososiem i ananasem Szybkie zapiekanki na bułkach lub chlebie Rożki tortilli z szynką. Śliwki w boczku Tortilla z szynką i serkiem Tortilla z łososiem i serkiem Papryka w cieście piwnym, naleśnikowym. Roladki naleśnikowe (szpinakowe) z wędzonym łososiem Quesadilla (tortilla) z salami i serem Tortilla z tuńczykiem
Kulinarne Przebojesmak kojarzy mi się z dzieciństwem i wczesną młodością. Pamiętam jak w drodze do szkoły (liceum) często skręcałam do cukierni, gdzie kupowałam właśnie tego pączka. Co ciekawe wtedy w boczki mi nie szły, bo byłam bardzo szczupła ;-) Wam również polecam ten przepis, tym bardziej jeżeli nigdy nie jedliście tych pączków. Są przepyszne, a ich przygotowanie nie jest wbrew pozorom trudne(...)średnim ogniu. Olej powinien mieć temperaturę około 170 ° C. Do ciasta wlać wódkę, wymieszać i przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Rozciągnąć papier do pieczenia i wyciskać na nim niewielkie koła zachowując odstępy, tak aby można było powycinać z papieru kwadraty. Gotowe koła wrzucać wraz z papierem do pieczenia ciastem w dół do gorącego oleju, odkleić papier
Passions hobbies lifesuszonej żurawiny kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu 3 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego szczypta gałki muszkatołowej świeżo startej 1 łyżka oliwy (brak na zdjęciu) Wykonanie: Mięso i boczek umyłam i włożyłam do dużego garnka. Dodałam oczyszczone i umyte warzywa. Na wierzchu rozsypałam przyprawy i zalałam zimną wodą tak, żeby wszystko przykryła. Wstawiłam do gotowania na średnim gazie. Kiedy tylko(...)pasztet będzie zbyt miękki i nie da się potem kroić. Piekarnik włączyłam na 180 °C. (g/d). Foremkę (keksówkę ) o wymiarach góra: 25x12 cm, spód 22x9 cm, wyłożyłam papierem do pieczenia. Zostało mi trochę masy wiec wyłożyłam ją do dwóch naczynek do zapiekania wysmarowanych masłem. Przygotowaną masę na pasztet przełożyłam do foremki. Wygładziłam wierzch i wstawiłam do gorącego piekarnika na około
Kuchnia u Krysikulinarne (czasami, ostatnio coraz częściej w sumie...), ale przede wszystkim książki . Moją miłość do czytania już z pewnością zauważyliście. Takim samym uczuciem darzę pozycje traktujące o gotowaniu, a szczególnie pieczeniu. Uwielbiam oglądać kolorowe zdjęcia, przeglądać przepisy na przeróżne pyszności, szukać... No właśnie - inspiracji ! Książki o tematyce wszelakiej kupuję bez opamiętania, co owocuje brakiem miejsca i brakiem czasu na tak dokładne(...)stoi . Z bardzo prozaicznego zresztą powodu - jest za wysoki, żeby go postawić. Albo pokój zbyt niski... Zależy, jak na to spojrzeć. W każdym razie regał leży sobie na boczku, a więc książki też leżeć muszą. Jeśli któraś z nich szczególnie Was zainteresuje - koniecznie dajcie znać. Jeśli któreś macie, lubicie lub nie - też napiszcie. Bo Wasze inspiracje interesują mnie szalenie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasta drożdżowego. Poza tym nasz wypiek nie będzie miał dziur. 5. jak obrać i uprażyć orzechy laskowe Nagrzej piekarnik do 175°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.. Rozsyp orzechy na blasze w jednej warstwie. Włóż je do piekarnika na 10-15 minut i praż do czasu, aż zaczniesz czuć ich aromat, a skórka z wierzchu zacznie(...)źródłem witaminy B i tauryny, dlatego poprawiają nastrój, koją nerwy i ułatwiają zasypianie. Zastosowanie: Można dodawać je do ciasta albo musli. Ciekawym pomysłem jest nadzienie ich farszem z boczku. Syrop z daktyli doskonale zastępuje cukier. FIGA Figa jest owocem figowca pospolitego (Ficus carica) pochodzącego z Azji. http://bonavita.pl/figa-wartosci-odzywcze-wlasciwosci-przepisy Figa jest owocem figowca pospolitego (Ficus carica) pochodzącego z Azji
Ciastka - domowe słodkościprzeznaczeniem. Jak sytuacja wygląda na straganach to sami wiemy. Na naszych stołach królują ziemniaki w formie papki do obiadu (czas zrobić przepis na idealne „pióre”), w sałatkach lub pieczone. Ja mam dla was propozycję zupy. Pewnie powiecie, że ueeeee ziemniaczkanka. No nie taka znowu ziemniaczanka. Krem z ziemniaków z chrzanem i popcornem. Brzmi może dziwnie, ale jest pyszne. Potrzebujemy(...)jest bardzo delikatne. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i odrobiną cukru. Podajemy z popcornem uprażonym razem ze słodką papryką lub z chipsem z dojrzewającego sera. Można też podać ze smażonym boczkiem lub z grzankami z chleba razowego. Spróbujcie, bo warto! Smacznego! Post Krem z ziemniaków z chrzanem pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenBardzo się ucieszyłam ze smaku końcowego tego dania. Improwizowałam próbując uzyskać jak najlepszy efekt końcowy. Zaprosiłam większość z rodzinki na obiad, bardzo im smakowało. Upiekłam mięso
Kuchnia Pokoleń