pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:110/301)

PASZTET DROBIOWY, PIECZONY, BEZGLUTENOWY 376

pieczenia pasztetu. Z podanych składników wyszły mi dwie metalowe foremki o wym. 22x8cm (dół) i 25x12cm (góra). Składniki: - ok.1250g usmażonego (pieczonego) mięsa z kurczaka, indyka, itp. - 500g surowej wątroby drobiowej - 4 całe jajka - 100g wędzonego boczku lub słoniny (dałam wędzoną słoninę) - 2 duże cebule - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej - 2 łyżki sosu sojowego (nie trzeba(...)także cebule, słoninę (lub boczek), marchew i pietruszkę. Do zmielonego mięsa dodajemy zmiażdżone kulki ziela angielskiego, doprawiamy imbirem, gałką muszkatołową, solą, świeżo mielonym pieprzem, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, stopiony, chłodny tłuszcz (lub oliwę), sos sojowy (gdy dajemy), roztrzepane jajka i dokładnie wszystko mieszamy do połączenia składników. Wyrobioną masę przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia, dokładnie ubijamy (łyżką maczaną

Smaczne Zdrowe
Porady kulinarne: Jak przygotować mięso z dziczyzny? 178

bogatsze w białko niż mięso pochodzące ze zwierząt hodowlanych, jednocześnie ma mniej tłuszczu, więc po upieczeniu mięso może być za suche, dlatego też zaleca się szpikowanie udźca słoniną lub boczkiem. Mięso z dziczyzny powinno być przed przygotowaniem marynowane, a później podawane z sosem. Najdelikatniejsze mięsa, takie jak piersi bażanta, comber z sarny czy polędwica z jelenia powinny być marynowanie krótko(...)mięso z zewnątrz, a w środku zatrzymać soki. Bardziej przerośnięte błonami i tłuszczem kawałki mięsa powinny być marynowane dłużej, nawet kilka dni. Piecze się je najczęściej polewając obficie wytopionym tłuszczem. Można też mięso zawinąć w plastry boczku, pomiędzy które wkłada się liście laurowe dla nadania aromatu. Marynata do dziczyzny to przede wszystkim alkohol i miód. Im mocniejszy trunek, tym marynowanie

WojnaNaSmaki.pl
Pizza z brukselką i szynką - zaskakująco pyszna! 215

bardzo zależało mi na tym, aby przemycić ją na mojego bloga, dlatego wymyśliłam tę oto pizzę.  Inspiracją był dla mnie właśnie smak pieczonych brukselek, które jako warzywa kapustne, świetnie łączą się z szynką albo boczkiem. Postanowiłam tym razem zrezygnować z pomidorowego sosu i ciasto posmarowałam oliwą z czosnkiem, jak robiono to we Włoszech w czasach zanim pomidory trafiły(...)przełóż do naoliwionej miski i przykryj folią (lub do naoliwionego pojemnika z przykrywką) i wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmij ciasto na 1-2 godz. przed planowanym pieczeniem pizzy. Mocno rozgrzej piekarnik do 260-270 stopni C (im wyższa temperatura, tym lepiej), najlepiej na 30 min. przez planowanym pieczeniem. Na posypanym mąka blacie rozpłaszcz ciasto, następnie delikatnie rozciągaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Rafaello 126

Biszkopt rzucany 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa: Paczka kokosu 100 gram (można zrobić z większej ilości mi zabrakło masy na boczki) aromat waniliowy 3/4 szklanki cukru masło mleko tyle żeby przykryło lekko kokos Biszkopt upiec tak jak zwykle czyli żółtka rozmątać z cukrem białka ubić

Pychotkaaa
Krążki ziemniaczane z boczkiem i mozzarellą, czyli jedzenie nie pyta, jedzenie rozumie 91

czekoladzie…: Jedzenie nie pyta, jedzenie rozumie Składniki leku (na 4 porcje): 4 średnie ziemniaki 1 mała cebulka 1 łyżeczka klarowanego masła Kulka mozzarelli (nie z zalewy) Kilka plasterków wędzonego boczku Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku 4 jajka Akcesoria: plastikowa butelka + ostry nóż LUB krążek do nakładania sałatek Przygotowanie: Ziemniaki obrałam, pokroiłam na kawałki i ugotowałam. Cebulkę posiekałam i zrumieniłam(...)plastikowej butelki pierścień o wysokości ok. 6 cm. Polecam metodę, tylko uwaga na palce! Za pomocą pierścienia ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 4 krążki z masy ziemniaczano-serowej. Każdy z nich owinęłam plastrem boczku wędzonego i zapiekłam w piekarniku w temperaturze 190 stopni ok. 15-20 minut. Na sam koniec załączyłam funkcję grilla, żeby ładnie przyrumieniło się

Kate's Kitchen
Zapiekanka makaronowa z brokułem i kurczakiem / Chicken Broccoli Pasta Bake 145

możecie wykorzystać dowolny rodzaj makaronu - wykorzystajcie ten, który akurat macie w szafce. W przepisie doskonale sprawdzi się mięso z rosołu lub resztki pieczonego kurczaka. Jeśli wolicie, mięso możecie zastąpić ulubioną wędliną lub podsmażonym na chrupko boczkiem. Do zapiekanki makaronowej z serem możecie też użyć większej ilości warzyw, dobrze smakuje też w wersji wegetariańskiej. Dzięki beszamelowi nasza zapiekanka makaronowa(...)Polecam, smacznego:) Polecam też moją zapiekankę gyros z kurczakiem i ziemniakami : Przepis na zapiekankę makaronową z brokułem i kurczakiem, składniki: ok. 250 g makaronu, ok. 400 g ugotowanego lub pieczonego mięsa z kurczaka, mały por lub cebula, 1-2 ząbki czosnku, 1/2-3/4 małego brokułu, marchewka, opcjonalnie na sos beszamelowy:  2 szklanki mleka, 2 łyżki masła (może być klarowane

Lekcje w kuchni
Pieczone BATATY 86

Wami. Dzisiaj zapraszam na pyszne pieczone bataty. Inspiracje zaczerpnęłam z bloga sceny z użycia - przepyszne wpisy i apetyczne zdjęcia :). Składniki: 4 bataty pokrojone w plastry (każdy na 4) oliwa z oliwek - np. Develey 1 czerwona cebula pokrojona w księżyce 1/2 czerwonej papryki 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę boczek pokrojony w paseczki (np. ten z Lidla) 3 łyżki jogurtu(...)szczypta ziół prowansalskich Wykonanie: Plastry batata ułożyć na blaszce, posmarować oliwą z oliwek, posypać solą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20 minut. W tym czasie przygotować farsz, na odrobinie oliwy podsmażyć cebulę, po 5 minutach dodać paprykę, na koniec boczek i czosnek, podsmażać ok 10 minut cały czas mieszając, doprawić ziołami. W miseczce wymieszać jogurt, majonez

Trufelkowo
Boczek pieczony z cebulą i żubrówką 127

Umyty oraz osuszony boczek dokładnie natrzeć mieszanką przypraw i naszpikować czosnkiem. (Zrobić małe nacięcia w mięsie i powpychać w nie małe kawałki czosnku.) Mięso odłożyć do lodówki - minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie całość ułożyć na blasze lub naczyniu żaroodpornym, obłożyć cebulą, podlać wódką i przykryć folią aluminiową (niezbyt szczelnie). Piec

Di gotuje
Najlepsza perliczka pieczona, z jabłkami i boczkiem 320

częściowo, plasterkami wędzonego boczku lub słoniny co zabezpieczy mięso przed wysychaniem a wędzonka dodatkowo wzbogaci smak. Wilgotność mięsu zapewni też soczyste, owocowe nadzienie, które razem z tymiankiem bardzo podnosi smak samego mięsa. Perliczki to nieduże ptaki. Sprzedawane tuszki mają ok. 1200-1400 g co wystarcza jednak na 4 porządne porcje pieczystego . Jeśli jeszcze nigdy nie piekliście perliczki to koniecznie rozejrzyjcie(...)żadnych problemów a zdecydowanie jest warta zachodu. Jak już wspomniałam ma bardzo smaczne mięso, chude a jednocześnie wyraziste w smaku, nie tak jak zwykłe, bezpłciowe kurczaki... Chociaż dobry pieczony kurczak jest u nas zawsze mile widziany. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Szarpane lasagne z kurczakiem, boczkiem i jarmużem 156

Ułóż poszarpane lasagne, połowę mięsa z kurczaka, boczku i jarmużu. Posyp mozzarellą i polej sosem. Ułóż kolejną warstwę lasagne, kurczaka, boczek i jarmuż. Polej resztą sosu i posyp mozzarellą. Wstaw lasagne do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez 25 minut. Przygotuj sałatkę z sałaty, pomidorów, papryki i oliwek. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i solą. Skrop sałatkę. Podaj

codojedzenia
Keto tarta szpinakowa (Paleo, LowCarb) 175

sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sposób przygotowania Spód Wszystkie składniki zmiksować w malakserze. Wylepić ciastem wyłożoną papierem do pieczenia foremkę o średnicy 18-20 cm. Schłodzić w lodówce. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10- 15 minut (do lekkiego zezłocenia). Nadzienie Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Gdy tłuszcz się już wytopi, dodać przeciśnięty przez praskę

Modern Cave Girl
Pieczeń 421

wielkości a boczek i to co zostaje tłuściejsze mielimy na sitku 6-8.Mięso krojone i mielone peklujemy peklo solą lub solą  i dobrze wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na 24 godz.Następnie po tym czasie mięsa mielone i krojone mieszamy ze sobą i przyprawiamy dolewamy odrobinę wody i mieszamy bardzo dokładnie.Wkładamy w formę do pieczenia i odstawiamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Sałatka Cezar z boczkiem 188

rzepakowego listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Cztery jajka gotujemy na miękko. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 160°C. Boczek smarujemy za pomocą pędzelka syropem klonowym, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut (aż ładnie się przyrumieni). Przygotowujemy dressing: jajko, anchois, sos worcester i sok z cytryny blendujemy/miksujemy(...)bekon, bagietkę oraz obrane i przecięte na pół jajko na miękko. Delikatnie polewamy całość dressingiem. Posypujemy tartym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem. Od razu podajemy. Post Sałatka Cezar z boczkiem pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Krem z pomidorów caprese 104

najlepszy krem z pomidorów jaki zrobiłam i jadłam! Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak: – krem z pomidorów – krem z pieczonych pomidorów – najlepsze przepisy na zupy kremy – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem kalafiorowy z boczkiem i grzankami – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa(...)diecie KREM Z POMIDORÓW CAPRESE Przygotowanie : około 20 minut + czas pieczenia papryki Ilość porcji : 3-4 Składniki: – 6 dużych pomidorów lub 2 puszki 400 g pomidorów krojonych – 1 pieczona czerwona papryka (możesz użyć papryki pieczonej z zalewy) – pół cebuli – 2 ząbki czosnku – 6-7 suszonych pomidorów w zalewie – świeże listki bazylii – 700 ml bulionu warzywnego (tylko

nietylkopasta.pl
Pieczeń a'la Orloff 190

się niezwykle smaczny, idealny na niedzielny obiad. Doskonały również kiedy musimy przygotować coś dla większej ilości osób. Alternatywa dla tradycyjnej pieczeni. Polecam ! Pieczeń a'la Orloff Składniki: około 0,5 kg schabu 5 plastry sera żółtego 5 plastrów boczku w plastrach pieprz 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oregano 1 łyżka papryki w proszku 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez(...)Wykorzystujemy jedynie połowę przygotowanej ilości sosu. Plasterki boczku składamy na pół i wkładamy w nacięcia pomiędzy serem a mięsem. Dwiema długimi wykałaczkami przebijamy mięso wzdłuż na wylot, tak aby wszystkie składniki pozostały na miejscu. Schab przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na 10 minut. Następnie polewamy obficie pozostałym sosem i pieczemy około 20-25 minut (by sos, zarumienił

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania