pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:107/301)

Pierś kurczaka z porem 343

białego wina  ( opcjonalnie) 4 plastry boczku oliwa z oliwek kilka gałązek tymianku Przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.  Mięso umyć i osuszyć. Odłożyć. Por (biała część) rozciąć i przemyć, usunąć zewnętrzne liście, a następnie pokroić go na 0,5 cm  plasterki. Włożyć do naczynia w którym będziemy piekli. Dodać  listki z  kilku gałązek świeżego tymianku(...)oliwek i ewentualnie łyżką białego wina  - wymieszać. Pierś kurczaka owinąć  plastrami boczku. To nie tylko doda smaku, ale również ochroni mięso przed wysuszeniem. Ułożyć na porach. Skropić oliwą z oliwek, umieść kilka całych gałązek tymianku na górze, wstawić do piekarnika i  piec 25 do 35 minut. Podawać z ziemniakami lub ryżem. Smacznego

Stare Gary
Pomysł na pieczone ziemniaki 3 384

Pomysł na pieczone ziemniaki :) Składniki: 210g pieczarek, 1055g obranych ziemniaków ( 8 większych sztuk), 250g bekonu lub boczku, masło,  odrobina oleju lub oliwy, przyprawa do ziemniaków (jeżeli nie używasz gotowych przypraw, użyj swoich ulubionych np. sól, pieprz, majeranek, czerwona papryka słodka, zioła - to tylko przykłady), 145g startego sera żółtego. Przygotowanie: Obrane i umyte ziemniaki pokroić w plastry. Pieczarki umyć(...)paski pokrojony boczek lub bekon i zetrzeć masło na tarce o grubych oczkach ( nie za dużo - ilość widać na zdjęciu). Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni C na godzinę ( czas jest bardzo różny, w zależności od ziemniaków - dziś mi się dopiekały ponad godzinę) Miękkość ziemniaków najlepiej sprawdzać wykałaczką. Pod koniec pieczenia ściągnąć folię aluminiową

W kuchni u Moniki
Mazurek czekoladowo wiśniowy 222

przenoszę razem z papierem do blaszki). Nie zapomnijcie wylepić 2 cm boków!!! Ciasto jest bardzo elastyczne, z łatwością można wylepić boczki. Blaszkę wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Ja zostawiłam je w spokoju na całą noc. Następnie pieczemy ciasto w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Ciasto musi być tylko lekko zarumienione, nie spieczone. Upieczone, odstawiamy do całkowitego

na moim stole...
Carbonara z łososiem 339

osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Myjemy łososia, osuszamy ręcznikami- doprawiamy solą, pieprzem , papryką. Nastawić piekarnik na 220 C i piec łososia 10 min. Rozbijamy jajko, dodajemy do niego stary parmesan.  W miseczce przygotowujemy starty ser. Odcedzamy makaron, dodajemy śmietanę, boczek i starty ser. Kładziemy z powrotem na mały gaz - mieszamy. Dodajemy jajko z parmezanem- mieszamy szybko by jajko

Smaki Edyty
Pizza z pesto, ziemniakami i cebulą 179

poza konwenanse. W ten sposób powstała dość nietypowa pizza :) Zawiera ona fuzja francuskiego pesto z typowo polskimi elementami takimi jak ziemniaki, czy boczek. .  Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut + czas na rośnięcię + 12-14 minut pieczenia Składniki (na dwie okrągłe pizze): Na ciasto: 170ml ciepłej wody 150g mąki pszennej 150g maki pszennej pełnoziarnistej* 15-20g świeżych drożdży

Kolizje Smaków
Podpłomyk alzacki 233

następnie w słupki. Poszczególne słupki dokładnie poodrywałem od siebie.  Po pokrojeniu boczku przystąpiłem do przygotowania ostatniego już składnika. Średnią cebulę obrałem z łupinek i pokroiłem w bardzo cienkie piórka, które dokładnie porozdzielałem. Można użyć białej cebuli, która ma delikatniejszy smak, jednak na skutek pieczenia również zwykła żółta cebula stanie się słodka i straci swoją ostrość. Pęczek szczypiorku drobno posiekałem(...)którą bardzo delikatnie posoliłem i doprawiłem czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Na creme fraiche rozsypałem piórka cebuli i kawałki boczku. Piekarnik z umieszczoną wewnątrz blachą rozgrzałem do maksymalnej temperatury. Wyjąłem z niego gorącą blachę, na której ułożyłem podpłomyk i umieściłem w piekarniku. Piekłem przez 6 minut, a następnie włączyłem w piekarniku funkcję grilla, aby zapiec wierzch i piekłem jeszcze przez

Wyprawy kulinarne
Rolada schabowa z żurawiną w sosie chrzanowym 194

słoiczek żurawiny  30 dag szynki parmeńskiej (albo boczku) duża garść suszonej żurawiny pęczek natki pietruszki sól pieprz Składniki na sos: 1 słoiczek chrzanu tartego dobrej jakości śmietana (u mnie 18 %) sok z połowy cytryny zioła prowansalskie koperek cukier do smaku sól Ponadto: sznurek do związania mięsa rękaw do pieczenia Schab rozcinamy na 1 duży płat, by następnie móc zwinąć(...)układamy plastry szynki parmeńskiej (albo podsmażamy plastry boczku i potem układamy je na schabie). Następnie na boczku smarujemy żurawiną ze słoiczka a potem posypujemy suszoną żurawiną oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki.Schab ściśle zwijamy w roladę i związujemy sznurkiem. Wkładamy do rękawa i pieczemy około 1 godziny w 200 stopniach C. Sos: śmietanę podgrzewamy (i przed zagotowaniem) dodajemy chrzan tarty oraz

Bon Appetit Małgorzaty
81 pomysłów na ciepłe kolacje 443

oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pikantna wieprzowina w pomidorach Pizza z boczkiem Pizza z papryką i czarnymi oliwkami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Podpłomyki Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Podpłomyki(...)Zielona soczewica w pomidorach pelati Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami i czarnymi oliwkami Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperoni Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Proziaki

Moja smaczna kuchnia
Tarte flambée / Flammkuchen - Alzackie podpłomyki 262

jest również ciekawa. Dawniej alzaccy piekarze, sprawdzając, czy piec był gotowy do pieczenia chleba, wkładali bardzo cienki kawałek ciasta i widząc tworzące się bąble powietrza, mogli stwierdzić, czy panująca wewnątrz temperatura jest odpowiednia. Z czasem zaczęli smarować je cienką warstwą  crème fraîche , a później zapiekać z boczkiem i cebulą. I tak powstały bodajże najlepsze przekąski do kufla zimnego piwa(...)Boczek pokrój w kostkę, a cebulę w piórka. Każdy placek posmaruj 1 łyżką crème  fraîche   i posyp cebulą, boczkiem oraz pieprzem (można go również wymieszać od razu ze śmietaną). Kolejno wstawiaj na rozgrzaną blachę piekarnika i piecz 5-7 minut, aż wierzch się przypiecze i zaczną pojawiać się bąble powietrza. Pamiętaj, że im wyższa temperatura, tym czas pieczenia

Food Square
Restauracja Malinowy Anioł w Zielonkach 179

smażone na maśle czosnkowym z dodatkiem białego wina, podane z zieloną natką pietruszki i grzanką z pieca. Tak dobre, że zamówiliśmy przy obu wizytach. Proste, ale doskonałe. Pstrąg z Doliny Będkowskiej w boczku wędzony dymem. Ryba była świeża i soczysta, przesiąknięta aromatem boczku i dymu. Płatki z indyka z grzybami leśnymi i cebulką, duszone w sosie z białego wina(...)śmietany, gnocchi, mieszanka sałat z sosem vinegrette. Mięso delikatne, sos faktycznie z grzybków, a nie pieczarek. Bardzo dobre. Szynka pieczona w całości z pieca podana z sosem grzybowym, żurawiną, frytkami i sałatką z ogórków kiszonych. Niedzielna specjalność. Pyszne. Wygląda imponująco. Plastry wołowiny duszone w czerwonym winie z szalotką i rozmarynem, zapiekanka ziemniaczana i młoda marchewka na ciepło z miodem

Karola gotuje
dziczyzna 157

grzybami schab z dzika na jałowcu wędzony schab z dzika na sianie schab z dzika gołąbki z dzika   pieczona szynka z dzika dzik w czekoladzie   żeberka z dzika w jałowcu    żeberka z dzika duszone boczek z dzika zawijany karczek cielęcy z dzikiem i grzybami pasztet z dzika młoda kapusta z dzikiem-zapiekanka zapiekanka ziemniaczana

królestwo garów
Kanapki z piekarnika 184

tatarskiego od Develey )   W kromkach chleba/bułek zrobić wgłębienia (**) (tak jak na poniższych zdjęciach).  Na dwóch kromkach kolejno ułożyć (warstwami): boczek, jajko, pieczarki, starty ser. Kanapki przykryć pozostałymi kromkami i zawinąć (pojedynczo) w folię aluminiową. Piec około 15-20 minut w 180 stopniach. Podawać na gorąco z ulubionym sosem.  (*) Możecie wbić 1 jajko na 1 kanapkę. Moje

Di gotuje
Soczyste szaszłyki z piekarnika 142

przy tym bardziej soczyste, bo przez większość czasu pieczemy je pod przykryciem. Pyszny i niecodzienny obiad lub kolacja dla całej rodziny. Do tego dania polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy przygotować w piekarniku razem z szaszłykami PRZEPIS TUTAJ (klik).     Składniki: ok 0,6 kg łopatki wieprzowej 20dkg boczku wędzonego 2 cebule 1 czerwona papryka 1 cukinia Przyprawy(...)odkładamy na minimum 1 godzinę *** *** Cebulę, boczek i cukinie kroimy w grube plastry, a paprykę w dużą kostkę *** *** Na patyczki do szaszłyków nakłuwamy naprzemiennie warzywa, mięso i boczek *** *** Gotowe szaszłyki układamy w żaroodpornym naczyniu (mogą być ułożone jeden na drugim) *** *** Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową albo zawijamy w folię do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego

Blog z Apetytem
awokado zapiekane z jajkiem --- avocado al forno con uovo 100

Wykonanie Przeciąć awokado ,posolić i popieprzyć. Wbić jajko do awokado i piec      Piec w piekarniku rozgrzanym do 210° przez 15 minut lub do momentu, gdy jajka upieką się takie jak lubisz      W międzyczasie usmażyć boczek i odstawić na ręczniki papierowy do odsączenia tłuszczu      Avocado caldo e cremoso

w mojej kuchni
Ziemniaki nacinane (Hasselback) nadziewane serem i boczkiem 199

polać 3-4 łyżkami oliwy z oliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 °C    i piec pod przykryciem około 40-55 minut. Upieczone ziemniaki powinny być już miękkie. W międzyczasie ser żółty pokroić w nie za cienkie paski, a boczek w cienkie plasterki (oraz następnie każdy plasterek pokroić na 2-3 części). Następnie w przygotowane nacięcia nakładać naprzemiennie(...)kawałki żółtego sera i boczku. Na sam koniec ziemniaki polać sosem śmietanowym (śmietanę przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką) i posypać pokruszoną mozzarellą. Ziemniaki ponownie wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia około 15-20 minut w  225 °C , tj. do zarumienienia wierzchu ziemniaków i rozpuszczenia się sera. Gotowe danie od razu podawać.  Nacinanie ziemniaków Faszerowanie

Ugotować