pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:107/301)

Tarta z fasolką szparagową na boczku 186

plastry i wylepić nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia . Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja grzania góra-dół, bez termoobiegu . Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy.   W międzyczasie przygotować pozostałe składniki. Boczek pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na patelni, aż mięso się ładnie zrumieni(...)wszystko razem dokładnie wymieszać.  Składniki po kolei wykładać na podpieczony i wystudzony spód tarty, w kolejności: fasolka szparagowa, boczek, pomidory suszone, cebula, mozarella. Na to wylać masę jajeczną. Tak przygotowaną tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180C ok. 20-25 min. do roztopienia i zarumienienia się sera oraz ścięcia jajek

Grunt to przepis!
nietypowo kolorowo Sezon'ovo 162

zaskakującego. no i stanęły przed nami gofry z twarożkiem, który zwieńczały szprotki. kolejne były z jajecznicą robioną na parze z pudrem z boczku. następne w lekko śląsko-grillowym klimacie z kaszanką (nazywaną tu krupniokiem) z pieczonymi jabłkami. i na sam koniec były gofry słodkie - z musem chałwowym i sezonowymi owocami. deserem po deserze były cudne ciacha Marty - nie było(...)osoby, która by im się oparła ;) spotkanie blogerów kulinarnych z szefami kuchni, to oczywiście oprócz degustacji szansa na rozmowy. pretekstem oczywiście był skład pudru z boczku ;) ale zanim grzecznie wszyscy usiedli przy stole, trzeba było mistrzom zajrzeć w garnki, na co ze śmiechem przyzwalali. po śniadaniu kolejnym punktem programu była akcja "słoik". już nie tylko blogerzy mieli szansę wspólnie przygotowywać

Eksperyment sobotni
Boczek faszerowany papryką i mieloną szynką 81

pietruszką. Zmieloną szynkę łączymy z drobno posiekaną papryką czerwoną, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przygotowany farsz nakładamy na warstwę pietruszki.  2. Boczek zwijamy w roladę i mocno związujemy nicią spożywczą. Przekładamy do rękawa do pieczenia i posypujemy z każdej strony przyprawami, dodatkowo delikatnie solimy i pieprzymy. Ząbki czosnku zgniatamy i wrzucamy do środka. Odkładamy na całą

Kuchnia w czekoladzie
Domowy pasztet 128

przez maszynkę do mielenia mięsa: mięso, wątróbkę, marchewkę i pietruszkę, cebulę, boczek i paprykę. Dodajemy 2 jajka oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami. Całość dokładnie wyrabiamy. Można podlać odrobiną wywaru, którą mamy z gotowania mięsa, dzięki temu pasztet będzie bardziej wilgotny. Formę do pieczenia posypujemy bułką tartą i przekładamy pasztet do formy. Na wierzch posypać odrobiną

Olga Piecze i Gotuje
Pieczony faszerowany ziemniak szynką i cebulą 121

takie jesienne dni jak dziś trzeba dobrze zjeść :) Pieczony faszerowany ziemniak szynką i cebulą SKŁADNIKI: 5 dużych ziemniaków kawałek szynki lub boczku wędzonego 1 cebula 1 ząbek czosnku  ogórki chilli sól, pieprz, majeranek, olej 2 jajka, tarty żółty ser, szczypiorek sos jogurtowy Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać cebulę i smażyć do jej zeszklenia. Doprawić(...)Pozostawić na patelni by smaki się przeżarły. Ziemniaki podgotować w mundurkach. Nie obierać. Wydrążyć środek pozostawiając ok 1 cm ścianki. Nałożyć farsz mięsny. Do dwóch ziemniaków wbić jajko.  Piec w nagrzanym na 180 stopni  piekarniku ok 20 minut. Na ostatnie 5 minut otworzyć piekarnik i ziemniaki beż jajka posypać tartym serem. Można włączyć funkcję "grill".   Ziemniaczki posypać

MarciochaKucharzy
Skrzydełka z boczkiem 113

kurkuma - 15 dag boczek wędzony - 5 łyżek oleju Sposób przygotowania 1. - Skrzydełka posypać przyprawami -Pokroić czosnek w plasterki i boczek  w paski dodać do skrzydełek polać olejem zostawić kilka godzin do zamarynowania 2. - Przełożyć skrzydełka na blachę ja piekę w tortownicy sylikonowej  do miski co marynowały się skrzydełka wlać szklankę wody opłukać przyprawy  wlać na skrzydełka piec

W królestwie smaków Beaty
Rolowana focaccia z suszonymi pomidorami 66

prostokąt około 35x25cm. Na ciasto wyłożyć podsmażoną cukinię z cebulką, startą na tarce wędzoną mozzarellę, pokrojony w drobną kosteczkę boczek oraz pokrojone w nie duże kawałeczki suszone pomidory odsączone z zalewy. ( odłożyć po trochę cukinii pomidorów oraz boczku do dekoracji bułki). Ciasto delikatnie zwinąć w rulon i ułożyć w okrągłej formie ( może być z kominkiem) tak aby łączenie było widoczne(...)dodatkowo papier pod spód ale nie jest to konieczne. Wtedy ładniej wypiecze się pod spodem. Końce bułki połączyć. Wierzch udekorować pozostałą cukinią, pomidorami oraz boczkiem.. Odstawić jeszcze na około 30 minut do lekkiego napuszenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 ° C przez około 40 minut (w zależności od piekarnika), musi być dobrze wypieczona i mieć złoty kolor. Podawać

W garach u Gosi
Rolowana focaccia z suszonymi pomidorami 113

prostokąt około 35x25cm. Na ciasto wyłożyć podsmażoną cukinię z cebulką, startą na tarce wędzoną mozzarellę, pokrojony w drobną kosteczkę boczek oraz pokrojone w nie duże kawałeczki suszone pomidory odsączone z zalewy. ( odłożyć po trochę cukinii pomidorów oraz boczku do dekoracji bułki). Ciasto delikatnie zwinąć w rulon i ułożyć w okrągłej formie ( może być z kominkiem) tak aby łączenie było widoczne(...)dodatkowo papier pod spód ale nie jest to konieczne. Wtedy ładniej wypiecze się pod spodem. Końce bułki połączyć. Wierzch udekorować pozostałą cukinią, pomidorami oraz boczkiem.. Odstawić jeszcze na około 30 minut do lekkiego napuszenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 ° C przez około 40 minut (w zależności od piekarnika), musi być dobrze wypieczona i mieć złoty kolor. Podawać

W garach u Gosi
Zapiekanka Ziemniaczana - Kwitnący Ogród 92

wprawdzie zawiera boczek, ale to nie są duże ilości jest on tylko na smak, natomiast ziemniaki podkreślone są  przyprawą do ziemniaków Vegeta Natur która podkręca smak ziemniaka i sprawia że staje się on nie zwykłe w swoim smaku. Składniki na 3 osoby: warstwa ziemniaczana: 6 sporych ziemniaków 1/3 opakowania sera feta około 150 g wędzonego boczku 2-3 łyżeczki(...)pierwszą warstwę ziemniaków, posypujemy je odrobiną przyprawy Vegeta Natur do ziemniaków na ziemniaki dajemy połowę boczku oraz fety pokrojonej w kostkę i przykrywamy znów ziemniakami które posypujemy przyprawą do ziemniaków, potem reszta boczku i fety, a na sam koniec szprycujemy kolorowe różyczki. Zapiekankę pieczemy w 190-200 stop. przez 30 minut. Smacznego !! #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

Gotowanie...to proste !
Sałatka brokułowa z pieczonym kurczakiem, pestkami dyni i pistacjami 80

obiadu. Mnóstwo chrupiących pestek dyni oraz pistacje stanowią smakowity akcent będący jej przysłowiową kropką nad "i". Polecam!   około 800g brokuła 300g pieczonego kurczaka (waga samego mięsa; może być szynka konserwowa lub świeży boczek) 100g pestek dyni 50g pistacji Dodatkowo: majonez, jogurt naturalny (w proporcji 1:1) sól, pieprz Brokuły umyte, oczyszczone i podzielone na różyczki ugotować (na półtwardo

Di gotuje
Rolada z pieczarkowym wnętrzem 480

przygotowaną pastę pieczarkową oraz starty na drobnych oczkach żółty ser. Całość zwijamy w ciasny rulon. Wierach rolady przyprawiamy przyprawą do mięsa oraz obkładamy resztą boczku. Mięso układamy na foli aluminiowej, skrapiamy loejem i szczelnie zwijamy. Pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 50 minut. Przed końcem pieczenia otwieramy folię aby mięso się zarumieniło

VioletoweKucharzenie
Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami 122

jeszcze chrupiące to, należy zapiekankę dłużej podpiec. W zapiekance chrupiący powinien być jedynie brokuł. Po upieczeniu odczekać około 5 minut, aby zatrzymał się proces pieczenia i składniki wchłonęły wszystkie soki. Zobacz również: zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami

Kuchcik gotuje
20 wytrawnych przekąsek na imprezę. Sylwester i Karnawał. 179

szteciki z pieczarkami Muffiny pizzowe Wrapsy z paluszkami krabowymi i avocado Paszteciki z brązową soczewicą Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkowy Chorizo w cydrze Brukselka pieczona w bekonie Daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą Smalec z wędzonego boczku Papryczki jalapeño faszerowane tuńczykiem Suszone grzyby w cieście piwnym Prażone migdały z papryką Chipsy z jarmużu

Codziennik Kuchenny
Babka ziemniaczana z boczkiem 328

ziemniaki lekko odciskamy z soków, dodajemy ok. 2 płaskich łyżeczek soli i pół łyżeczki pieprzu, jaja oraz mąkę, dokładnie mieszamy a następnie łączymy z boczkiem i cebulą. Powstałą masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Czas pieczenia ok. 90 minut w tem. 200 C. Po upieczeniu babkę zostawiam w uchylonym piekarniku na kilka minut, a następnie przekładam

Apetyczna babeczka
Pieczona papryka nadziewana kaszą jaglaną, soczewicą i mozzarellą 66

przykryciem do miękkości. Przyprawić do smaku. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Farszem z kaszy napełnić połówki papryk. Ułożyć na wierzchu podsmażony boczek, przykryc plastrem mozzarelli. Zapiekać w naczyniu ok.30 minut. Smacznego! .   Artykuł Pieczona papryka nadziewana kaszą jaglaną, soczewicą i mozzarellą pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Roladki drobiowe z boczkiem i suszonymi pomidorami 189

pizzy sycylijskiej. Na piersi układamy plaster sera, na niego wykładamy ok. łyżeczkę pasty z suszonych pomidorów i rolujemy wszystko. Następnie roladkę owijamy ściśle boczkiem i układamy całość w naczyniu żaroodpornym. Roladki są gotowe do pieczenia. :) Pieczenie: Temperatura - 180ºC bez termoobiegu Czas - 20-25 minut Po wyjęciu z piekarnika roladki są gotowe do podania. Swoje podałam z dużą ilością warzyw. Świetnie

Cooking Monster
Ziemniaczane róże - szybka przekąska 120

wzajemnie zachodziły na siebie. Plasterki ziemniaków przy pomocy pędzla posmarować cienko olejem, oprószyć solą i pieprzem i zwijać wzdłuż całej długości plastra boczku różyczki ziemniaczane układać w mufinkowej foremce. Dołki przedtem lekko natłuścić. Piec w 200`C 20 minut do zrumienienia brzegów ziemniaka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron z karkówką, szparagami i grzybami / Pork sparagus and mushroom pasta 132

kurczaka. Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z karkówką, szparagami i grzybami (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju rzepakowego 400 g pieczonej karkówki (lub innego mięsa) pokrojonego w grubszą kostkę 100 g boczku, pokrojonego w drobną kostkę 1/2 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżki masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

karmelowy
Cebulak na obiad 124

delikatnie ją zeszklić.  Blachę wykładamy papierem pergaminowym i rozwałkowujemy ciasto, wykładając nim spód i boki blachy. Na ciasto rozkładamy równomiernie cebulę z boczkiem. Wszystko zalewamy mieszanką jajek ze śmietaną, solą i pieprzem. Całość pieczemy ok 30 minut w rozgrzanym piekarniku na 200C.  Smacznego

Niezły Młynek
Pyzy z mięsem pieczone w piekarniku 131

przed wylądowaniem w koszu. Nazwę to kuchennym recyklingiem, czyli sposobem na ekonomiczne, ekologiczne i smakowite wykorzystanie resztek. Dobrym sposobem na zagospodarowanie ugotowanego  lub upieczonego mięsa (z rosołu lub pieczeni) jest zrobienie mięsnego farszu. Taki farsz z "resztek" idealnie nadaje się do pasztecików, pierogów czy właśnie pyz. Pyzy to bardzo ekonomiczne i oszczędne danie, w którym swoją drugą szansę(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Na dnie piekarnika możemy ustawić naczynie z wrzącą wodą. Para wodna spowoduje, że pyzy nie wysuszą się nadmiernie podczas pieczenia. Do nagrzanego piekarnika wkładamy blaszkę z pyzami i pieczemy około 40 minut. Przed pieczeniem możemy delikatnie spryskać pyzy wodą. Pyzy podajemy ze smażoną cebulką, boczkiem lub kiełbasą, w zależności

Smakowity Blog Kulinarny
Menu dla diabetyka - podejmij listopadowe wyzwanie! 135

parze, pieczenie w folii lub pergaminie, duszenie, grillowanie, gotowanie warzyw, kasz, ryżu i makaronu “al dente”.  Przeciwwskazane jest smażenie w głębokim tłuszczu, panierowanie, pieczenie w cieście francuskim, rozgotowywanie potraw, dodawanie tłustej śmietany, masła, smalcu, boczku Zachęcam także do zajrzenia na stronę www.menudiabetyka.pl - znajdziecie tam całe kompendium wiedzy na temat diety cukrzycowej, które ułatwi Wam zadanie;) Najprościej rzecz ujmując

Kulinarne Inspiracje
roladki schabowe z chrzanem 136

pieczarki i posolić, usmażyć. Do pieczarek dodać chrzan i wymieszać. Na każdy plaster mięsa nałożyć farsz i zwijać w roladki. Każdą owinąć w boczek (jeśli trzeba to spiąć wykałaczkami) i nasmarować pozostałą mieszanką przypraw.  Piec w piekarniku około godziny w 200*C podlewając tworzącym się sosem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
boczek rolowany z jajkiem i chrzanem 140

ostra papryka Jajka ugotować na półtwardo, wystudzić i obrać. Boczek natrzeć czosnkiem, solą i przyprawami. Wzdłuż jednego boku rozsmarować chrzan i rozłożyć jajka. Zwinąć boczek w roladę. Wstawić do piekarnika nagrzanegho do 200*C i piec około godziny, polewając wytapiającym się tłuszczem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rolada schabowa ze śliwką 103

odkładamy, pozostałe układamy na schabie. Boczek w kawałku kroimy w kostkę i dodajemy do śliwek. Schab zawijamy w roladę. Obkładamy plastrami boczku. Związujemy sznurkiem wędliniarskim. Przyprawiamy po wierzchu solą, pieprzem i papryką. Pieczemy  w piekarniku rozgrzanym do 190 o C przez około 1 ½ - 1.45 godziny ( w sumie ). Pozostałe śliwki zalewamy około 1 szklanką bulionu lub wody. Podgotowujemy przez około

Smaki Ewy
Placek ziemniaczany na wędzonej słoninie z czerwonym pesto i ziołami 148

Składniki: (na blaszkę 25x30cm) - 1,5 kg ziemniaków - mąka - 2 jajka - wędzona słonina lub boczek - czerwone pesto - zioła: majeranek, kurkuma, pietruszka, pieprz, sól - papier do pieczenia Ucieramy ziemniaki, dodajemy 2 jajka, mieszając dodajemy tyle mąki aby ciasto miało gęstą konsystencje. Dosypujemy przyprawy. Blaszkę wykładamy papierem. Pokrojoną w cienkie paseczki słoninę układamy na formie. Słoninę smarujemy czerwonym pesto i wylewamy masę

upichcona
Sałatka z młodych ziemniaków i boczku 197

łyżeczki musztardy papryka ostra, sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy i kroimy w dość dużą kostkę. Boczek kroimy w cienkie paseczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 20 min w temp 180 C. Szczypiorek i cebulę siekamy. Fasolkę płuczemy i odsączamy na sitku. Musztardę, jogurt i przyprawy mieszamy

e-PrzepisyKulinarne