pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:109/301)

Sałatka brokułowa z pieczonym kurczakiem, pestkami dyni i pistacjami 80

obiadu. Mnóstwo chrupiących pestek dyni oraz pistacje stanowią smakowity akcent będący jej przysłowiową kropką nad "i". Polecam!   około 800g brokuła 300g pieczonego kurczaka (waga samego mięsa; może być szynka konserwowa lub świeży boczek) 100g pestek dyni 50g pistacji Dodatkowo: majonez, jogurt naturalny (w proporcji 1:1) sól, pieprz Brokuły umyte, oczyszczone i podzielone na różyczki ugotować (na półtwardo

Di gotuje
Rolada z pieczarkowym wnętrzem 480

przygotowaną pastę pieczarkową oraz starty na drobnych oczkach żółty ser. Całość zwijamy w ciasny rulon. Wierach rolady przyprawiamy przyprawą do mięsa oraz obkładamy resztą boczku. Mięso układamy na foli aluminiowej, skrapiamy loejem i szczelnie zwijamy. Pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 50 minut. Przed końcem pieczenia otwieramy folię aby mięso się zarumieniło

VioletoweKucharzenie
Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami 122

jeszcze chrupiące to, należy zapiekankę dłużej podpiec. W zapiekance chrupiący powinien być jedynie brokuł. Po upieczeniu odczekać około 5 minut, aby zatrzymał się proces pieczenia i składniki wchłonęły wszystkie soki. Zobacz również: zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami

Kuchcik gotuje
20 wytrawnych przekąsek na imprezę. Sylwester i Karnawał. 179

szteciki z pieczarkami Muffiny pizzowe Wrapsy z paluszkami krabowymi i avocado Paszteciki z brązową soczewicą Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkowy Chorizo w cydrze Brukselka pieczona w bekonie Daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą Smalec z wędzonego boczku Papryczki jalapeño faszerowane tuńczykiem Suszone grzyby w cieście piwnym Prażone migdały z papryką Chipsy z jarmużu

Codziennik Kuchenny
Babka ziemniaczana z boczkiem 328

ziemniaki lekko odciskamy z soków, dodajemy ok. 2 płaskich łyżeczek soli i pół łyżeczki pieprzu, jaja oraz mąkę, dokładnie mieszamy a następnie łączymy z boczkiem i cebulą. Powstałą masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Czas pieczenia ok. 90 minut w tem. 200 C. Po upieczeniu babkę zostawiam w uchylonym piekarniku na kilka minut, a następnie przekładam

Apetyczna babeczka
Pieczona papryka nadziewana kaszą jaglaną, soczewicą i mozzarellą 66

przykryciem do miękkości. Przyprawić do smaku. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Farszem z kaszy napełnić połówki papryk. Ułożyć na wierzchu podsmażony boczek, przykryc plastrem mozzarelli. Zapiekać w naczyniu ok.30 minut. Smacznego! .   Artykuł Pieczona papryka nadziewana kaszą jaglaną, soczewicą i mozzarellą pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Roladki drobiowe z boczkiem i suszonymi pomidorami 189

pizzy sycylijskiej. Na piersi układamy plaster sera, na niego wykładamy ok. łyżeczkę pasty z suszonych pomidorów i rolujemy wszystko. Następnie roladkę owijamy ściśle boczkiem i układamy całość w naczyniu żaroodpornym. Roladki są gotowe do pieczenia. :) Pieczenie: Temperatura - 180ºC bez termoobiegu Czas - 20-25 minut Po wyjęciu z piekarnika roladki są gotowe do podania. Swoje podałam z dużą ilością warzyw. Świetnie

Cooking Monster
Ziemniaczane róże - szybka przekąska 120

wzajemnie zachodziły na siebie. Plasterki ziemniaków przy pomocy pędzla posmarować cienko olejem, oprószyć solą i pieprzem i zwijać wzdłuż całej długości plastra boczku różyczki ziemniaczane układać w mufinkowej foremce. Dołki przedtem lekko natłuścić. Piec w 200`C 20 minut do zrumienienia brzegów ziemniaka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron z karkówką, szparagami i grzybami / Pork sparagus and mushroom pasta 132

kurczaka. Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z karkówką, szparagami i grzybami (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju rzepakowego 400 g pieczonej karkówki (lub innego mięsa) pokrojonego w grubszą kostkę 100 g boczku, pokrojonego w drobną kostkę 1/2 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżki masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

karmelowy
Cebulak na obiad 124

delikatnie ją zeszklić.  Blachę wykładamy papierem pergaminowym i rozwałkowujemy ciasto, wykładając nim spód i boki blachy. Na ciasto rozkładamy równomiernie cebulę z boczkiem. Wszystko zalewamy mieszanką jajek ze śmietaną, solą i pieprzem. Całość pieczemy ok 30 minut w rozgrzanym piekarniku na 200C.  Smacznego

Niezły Młynek
Pyzy z mięsem pieczone w piekarniku 131

przed wylądowaniem w koszu. Nazwę to kuchennym recyklingiem, czyli sposobem na ekonomiczne, ekologiczne i smakowite wykorzystanie resztek. Dobrym sposobem na zagospodarowanie ugotowanego  lub upieczonego mięsa (z rosołu lub pieczeni) jest zrobienie mięsnego farszu. Taki farsz z "resztek" idealnie nadaje się do pasztecików, pierogów czy właśnie pyz. Pyzy to bardzo ekonomiczne i oszczędne danie, w którym swoją drugą szansę(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Na dnie piekarnika możemy ustawić naczynie z wrzącą wodą. Para wodna spowoduje, że pyzy nie wysuszą się nadmiernie podczas pieczenia. Do nagrzanego piekarnika wkładamy blaszkę z pyzami i pieczemy około 40 minut. Przed pieczeniem możemy delikatnie spryskać pyzy wodą. Pyzy podajemy ze smażoną cebulką, boczkiem lub kiełbasą, w zależności

Smakowity Blog Kulinarny
Menu dla diabetyka - podejmij listopadowe wyzwanie! 135

parze, pieczenie w folii lub pergaminie, duszenie, grillowanie, gotowanie warzyw, kasz, ryżu i makaronu “al dente”.  Przeciwwskazane jest smażenie w głębokim tłuszczu, panierowanie, pieczenie w cieście francuskim, rozgotowywanie potraw, dodawanie tłustej śmietany, masła, smalcu, boczku Zachęcam także do zajrzenia na stronę www.menudiabetyka.pl - znajdziecie tam całe kompendium wiedzy na temat diety cukrzycowej, które ułatwi Wam zadanie;) Najprościej rzecz ujmując

Kulinarne Inspiracje
roladki schabowe z chrzanem 136

pieczarki i posolić, usmażyć. Do pieczarek dodać chrzan i wymieszać. Na każdy plaster mięsa nałożyć farsz i zwijać w roladki. Każdą owinąć w boczek (jeśli trzeba to spiąć wykałaczkami) i nasmarować pozostałą mieszanką przypraw.  Piec w piekarniku około godziny w 200*C podlewając tworzącym się sosem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
boczek rolowany z jajkiem i chrzanem 140

ostra papryka Jajka ugotować na półtwardo, wystudzić i obrać. Boczek natrzeć czosnkiem, solą i przyprawami. Wzdłuż jednego boku rozsmarować chrzan i rozłożyć jajka. Zwinąć boczek w roladę. Wstawić do piekarnika nagrzanegho do 200*C i piec około godziny, polewając wytapiającym się tłuszczem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rolada schabowa ze śliwką 103

odkładamy, pozostałe układamy na schabie. Boczek w kawałku kroimy w kostkę i dodajemy do śliwek. Schab zawijamy w roladę. Obkładamy plastrami boczku. Związujemy sznurkiem wędliniarskim. Przyprawiamy po wierzchu solą, pieprzem i papryką. Pieczemy  w piekarniku rozgrzanym do 190 o C przez około 1 ½ - 1.45 godziny ( w sumie ). Pozostałe śliwki zalewamy około 1 szklanką bulionu lub wody. Podgotowujemy przez około

Smaki Ewy
Placek ziemniaczany na wędzonej słoninie z czerwonym pesto i ziołami 148

Składniki: (na blaszkę 25x30cm) - 1,5 kg ziemniaków - mąka - 2 jajka - wędzona słonina lub boczek - czerwone pesto - zioła: majeranek, kurkuma, pietruszka, pieprz, sól - papier do pieczenia Ucieramy ziemniaki, dodajemy 2 jajka, mieszając dodajemy tyle mąki aby ciasto miało gęstą konsystencje. Dosypujemy przyprawy. Blaszkę wykładamy papierem. Pokrojoną w cienkie paseczki słoninę układamy na formie. Słoninę smarujemy czerwonym pesto i wylewamy masę

upichcona
Sałatka z młodych ziemniaków i boczku 197

łyżeczki musztardy papryka ostra, sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy i kroimy w dość dużą kostkę. Boczek kroimy w cienkie paseczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 20 min w temp 180 C. Szczypiorek i cebulę siekamy. Fasolkę płuczemy i odsączamy na sitku. Musztardę, jogurt i przyprawy mieszamy

e-PrzepisyKulinarne
Ziemniaczane puree z jajkiem sadzonym 116

kosteczkę bądź paski i podsmażamy na złoto.  Następnie z puree wyciskamy na papier ułożony na blaszce wianuszki, wykładamy ich środek szpinakiem i boczkiem, następnie wbijamy jajko.  Wkładamy do piekarnika na 180 stopni i pieczmy całość do ścięcia się jajka  (białka nie powinno być zbyt dużo by nie zakryło nam żółtka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jajko w koszulce, na sałatce 387

panierowania jajko do panierowania  Sos do sałatki: 3 łyżki oleju łyżka soku z cytryny łyżeczka miodu ząbek czosnku pieprz czarny, sól  Boczek kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy w piekarniku, aż będzie chrupiący. Sałatę rwiemy na mniejsze części. Cebulę kroimy w piórka, pomidora i paprykę w kostkę. Wszystkie składniki układamy

Czerwona Porzeczka
Babka ziemniaczana 173

warzywkiem a następnie dokładnie mieszamy.    Blaszkę smarujemy tłuszczem (można wykorzystać smalec domowy), przekładamy masę ziemniaczaną, wyrównujemy a na wierzchu układamy paseczki boczku.    Wstawiamy do nagrzanego do temp. 180 st. C piekarnika i pieczemy z termoobiegiem przez 60-70 minut.    Przez tę godzinę babka będzie się nad nami znęcała swoim zapachem. A oto efekt

Maminek kulinarny
Po wizycie na targu 115

zapiekania smarujemy maslem i na dnie ukladamy podpieczony chleb tostowy. Zalewamy go mlekiem. Na tostach ukladamy ugotowane szparagi na przemian z plastrami wedzonego boczku. Smietame mieszamy z parmezanem i doprawiamy pieprzem. Zalewamy tym szparagi. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C. Podajemy na cieplo. Smacznego

Przysmaki Karolki
Żary Jarmark Bożonarodzeniowy 18-22 grudnia 118

było kupić karpia oraz warzywa czy owoce. Był nawet sprzedawca z wędzarnią na kółkach więc można było zaopatrzyć się w domowe wędzone szynki, boczki i kiełbasy. Można było kupić miody, ale i ubrania czy pieczone pierogi. Zapraszam na zdjęcia

Magiczne Życie Marty
Szare kluski - kluski ziemniaczane 207

Zrobicie jak będziecie chcieli - mnie najwygodniej było przygotować je przy pomocy łyżeczki. Szare kluski dobrze smakują tylko okraszone przesmażoną cebulką albo skwarkami z boczku. Ale można je podać do dań z sosem czy mięs pieczonych. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Najpopularniejsze przepisy 2019 roku (Le ricette più popolari del 2019) 95

lette sul mio blog durante il 2019. Vi auguro quindi un nuovo anno ricco di felicità, prosperità, amore, nella speranza che tutti i vostri sogni potranno presto avverarsi!!!  Pieczone placuszki z jabłkiem (Frittelle di mele al forno) Placki z cukinią i fetą (Frittelle di zucchine e feta) Focaccia z patelni na jogurcie (Focaccia in padella con yogurt) Pomarańczowe(...)mirtilli e mandorle) Ciasteczka z białą czekoladą, migdałami i płatkami owsianymi (Biscotti con mandorle, fiocchi d'avena e cioccolato bianco) Sałatka ziemniaczana z boczkiem w sosie musztardowym (Insalata di patate con pancetta e salsa di senape) Pieczone frytki z cukinii (Bastoncini di zucchine al forno) Tarta na francuskim cieście z cukinią, papryką i fetą (Torta di sfoglia con zucchine

La grande e la piccola cuoca
Pieczeń boczkowa z warzywami 139

piątkowy wieczór mam dla Was przepis na pyszną pieczeń boczkową. Pieczeń doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam!!!  SKŁADNIKI: 1,5 kg boczku bez kości, 700g łopatki, 2 cebule, 2 marchewki, ½ selera, 4 jajka, ½ łyżki papryki słodkiej mielonej, ½ łyżki pieprzu, 1 łyżeczka soli, oliwa PRZYGOTOWANIE: 1. Marchewkę oraz selera gotuję al dente we wodzie. Cebulę kroję(...)piórka i szklę na oliwie. Z boczku odkrawam skórę. Mięso kroję na mniejsze kawałki. Razem z przygotowanymi warzywami mielę przez maszynkę do mielenia. 2. Do zmielonego mięsa dodaję jajka, paprykę mieloną, pieprz oraz sól. Dokładnie wyrabiam masę, aby wszystkie składniki się połączyły. Masę przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 11cmx35cm. Wyrównuję. Wierzch blaszki przykrywam folią aluminiową. Pieczeń

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pierś kurczaka z porem 309

białego wina  ( opcjonalnie) 4 plastry boczku oliwa z oliwek kilka gałązek tymianku Przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.  Mięso umyć i osuszyć. Odłożyć. Por (biała część) rozciąć i przemyć, usunąć zewnętrzne liście, a następnie pokroić go na 0,5 cm  plasterki. Włożyć do naczynia w którym będziemy piekli. Dodać  listki z  kilku gałązek świeżego tymianku(...)oliwek i ewentualnie łyżką białego wina  - wymieszać. Pierś kurczaka owinąć  plastrami boczku. To nie tylko doda smaku, ale również ochroni mięso przed wysuszeniem. Ułożyć na porach. Skropić oliwą z oliwek, umieść kilka całych gałązek tymianku na górze, wstawić do piekarnika i  piec 25 do 35 minut. Podawać z ziemniakami lub ryżem. Smacznego

Stare Gary
Pomysł na pieczone ziemniaki 3 293

Pomysł na pieczone ziemniaki :) Składniki: 210g pieczarek, 1055g obranych ziemniaków ( 8 większych sztuk), 250g bekonu lub boczku, masło,  odrobina oleju lub oliwy, przyprawa do ziemniaków (jeżeli nie używasz gotowych przypraw, użyj swoich ulubionych np. sól, pieprz, majeranek, czerwona papryka słodka, zioła - to tylko przykłady), 145g startego sera żółtego. Przygotowanie: Obrane i umyte ziemniaki pokroić w plastry. Pieczarki umyć(...)paski pokrojony boczek lub bekon i zetrzeć masło na tarce o grubych oczkach ( nie za dużo - ilość widać na zdjęciu). Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni C na godzinę ( czas jest bardzo różny, w zależności od ziemniaków - dziś mi się dopiekały ponad godzinę) Miękkość ziemniaków najlepiej sprawdzać wykałaczką. Pod koniec pieczenia ściągnąć folię aluminiową

W kuchni u Moniki
Mazurek czekoladowo wiśniowy 194

przenoszę razem z papierem do blaszki). Nie zapomnijcie wylepić 2 cm boków!!! Ciasto jest bardzo elastyczne, z łatwością można wylepić boczki. Blaszkę wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Ja zostawiłam je w spokoju na całą noc. Następnie pieczemy ciasto w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Ciasto musi być tylko lekko zarumienione, nie spieczone. Upieczone, odstawiamy do całkowitego

na moim stole...
Carbonara z łososiem 310

osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Myjemy łososia, osuszamy ręcznikami- doprawiamy solą, pieprzem , papryką. Nastawić piekarnik na 220 C i piec łososia 10 min. Rozbijamy jajko, dodajemy do niego stary parmesan.  W miseczce przygotowujemy starty ser. Odcedzamy makaron, dodajemy śmietanę, boczek i starty ser. Kładziemy z powrotem na mały gaz - mieszamy. Dodajemy jajko z parmezanem- mieszamy szybko by jajko

Smaki Edyty
Pizza z pesto, ziemniakami i cebulą 138

poza konwenanse. W ten sposób powstała dość nietypowa pizza :) Zawiera ona fuzja francuskiego pesto z typowo polskimi elementami takimi jak ziemniaki, czy boczek. .  Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut + czas na rośnięcię + 12-14 minut pieczenia Składniki (na dwie okrągłe pizze): Na ciasto: 170ml ciepłej wody 150g mąki pszennej 150g maki pszennej pełnoziarnistej* 15-20g świeżych drożdży

Kolizje Smaków
Podpłomyk alzacki 203

następnie w słupki. Poszczególne słupki dokładnie poodrywałem od siebie.  Po pokrojeniu boczku przystąpiłem do przygotowania ostatniego już składnika. Średnią cebulę obrałem z łupinek i pokroiłem w bardzo cienkie piórka, które dokładnie porozdzielałem. Można użyć białej cebuli, która ma delikatniejszy smak, jednak na skutek pieczenia również zwykła żółta cebula stanie się słodka i straci swoją ostrość. Pęczek szczypiorku drobno posiekałem(...)którą bardzo delikatnie posoliłem i doprawiłem czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Na creme fraiche rozsypałem piórka cebuli i kawałki boczku. Piekarnik z umieszczoną wewnątrz blachą rozgrzałem do maksymalnej temperatury. Wyjąłem z niego gorącą blachę, na której ułożyłem podpłomyk i umieściłem w piekarniku. Piekłem przez 6 minut, a następnie włączyłem w piekarniku funkcję grilla, aby zapiec wierzch i piekłem jeszcze przez

Wyprawy kulinarne
Rolada schabowa z żurawiną w sosie chrzanowym 159

słoiczek żurawiny  30 dag szynki parmeńskiej (albo boczku) duża garść suszonej żurawiny pęczek natki pietruszki sól pieprz Składniki na sos: 1 słoiczek chrzanu tartego dobrej jakości śmietana (u mnie 18 %) sok z połowy cytryny zioła prowansalskie koperek cukier do smaku sól Ponadto: sznurek do związania mięsa rękaw do pieczenia Schab rozcinamy na 1 duży płat, by następnie móc zwinąć(...)układamy plastry szynki parmeńskiej (albo podsmażamy plastry boczku i potem układamy je na schabie). Następnie na boczku smarujemy żurawiną ze słoiczka a potem posypujemy suszoną żurawiną oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki.Schab ściśle zwijamy w roladę i związujemy sznurkiem. Wkładamy do rękawa i pieczemy około 1 godziny w 200 stopniach C. Sos: śmietanę podgrzewamy (i przed zagotowaniem) dodajemy chrzan tarty oraz

Bon Appetit Małgorzaty
81 pomysłów na ciepłe kolacje 422

oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pikantna wieprzowina w pomidorach Pizza z boczkiem Pizza z papryką i czarnymi oliwkami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Podpłomyki Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Podpłomyki(...)Zielona soczewica w pomidorach pelati Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami i czarnymi oliwkami Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperoni Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Proziaki

Moja smaczna kuchnia
Tarte flambée / Flammkuchen - Alzackie podpłomyki 230

jest również ciekawa. Dawniej alzaccy piekarze, sprawdzając, czy piec był gotowy do pieczenia chleba, wkładali bardzo cienki kawałek ciasta i widząc tworzące się bąble powietrza, mogli stwierdzić, czy panująca wewnątrz temperatura jest odpowiednia. Z czasem zaczęli smarować je cienką warstwą  crème fraîche , a później zapiekać z boczkiem i cebulą. I tak powstały bodajże najlepsze przekąski do kufla zimnego piwa(...)Boczek pokrój w kostkę, a cebulę w piórka. Każdy placek posmaruj 1 łyżką crème  fraîche   i posyp cebulą, boczkiem oraz pieprzem (można go również wymieszać od razu ze śmietaną). Kolejno wstawiaj na rozgrzaną blachę piekarnika i piecz 5-7 minut, aż wierzch się przypiecze i zaczną pojawiać się bąble powietrza. Pamiętaj, że im wyższa temperatura, tym czas pieczenia

Food Square
Restauracja Malinowy Anioł w Zielonkach 143

smażone na maśle czosnkowym z dodatkiem białego wina, podane z zieloną natką pietruszki i grzanką z pieca. Tak dobre, że zamówiliśmy przy obu wizytach. Proste, ale doskonałe. Pstrąg z Doliny Będkowskiej w boczku wędzony dymem. Ryba była świeża i soczysta, przesiąknięta aromatem boczku i dymu. Płatki z indyka z grzybami leśnymi i cebulką, duszone w sosie z białego wina(...)śmietany, gnocchi, mieszanka sałat z sosem vinegrette. Mięso delikatne, sos faktycznie z grzybków, a nie pieczarek. Bardzo dobre. Szynka pieczona w całości z pieca podana z sosem grzybowym, żurawiną, frytkami i sałatką z ogórków kiszonych. Niedzielna specjalność. Pyszne. Wygląda imponująco. Plastry wołowiny duszone w czerwonym winie z szalotką i rozmarynem, zapiekanka ziemniaczana i młoda marchewka na ciepło z miodem

Karola gotuje
dziczyzna 125

grzybami schab z dzika na jałowcu wędzony schab z dzika na sianie schab z dzika gołąbki z dzika   pieczona szynka z dzika dzik w czekoladzie   żeberka z dzika w jałowcu    żeberka z dzika duszone boczek z dzika zawijany karczek cielęcy z dzikiem i grzybami pasztet z dzika młoda kapusta z dzikiem-zapiekanka zapiekanka ziemniaczana

królestwo garów