Mięso układamy na desce na kształt prostokąta. Na nim rozsypujemy posiekaną natkę pietruszki, połowę przesmażonych pieczarek z cebulką i boczkiem oraz starty żółty ser. Całość zwijamy w rulon, owijamy nićmi. Mięso układamy w foremce lub naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy olejem i pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 60 minut. Przed końcem możemy odkryć mięso aby ładnie się zarumieniło
VioletoweKucharzeniegryczaną, dodać olej kokosowy i miód. Zagnieść ciasto. Dno okrągłej formy o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 175 ° C . Wylepić ciastem dno formy. Piec 10 minut, ciasto powinno pozostać blade. Wyjąć, wystudzić. Masa jabłkowa: około 1,8 kg kwaskowych jabłek - najlepsza dojrzała Antonówka* lub Antonówka i kilka słodkich jabłek np. Ananasów - jeśli lubicie słodsze(...)trakcie duszenia, gdy jabłka zaczną się rozklejać, dodać cynamon i wymieszać. W masie jabłkowej powinny pozostać wyraźne kawałeczki jabłek. Wylepić boczki formy ciastem. Nadzienie jabłkowe przełożyć na podpieczony spód, wyrównać. Na wierzch pokruszyć resztę ciasta. Piec około 35 minut, do momentu zarumienienia się wierzchu ciasta. Wyjąć, wystudzić. Smacznego
maniapieczeniakomponuje się z wyrazistym, lekko ostrym smakiem niebieskiego sera pleśniowego. To wszystko idealnie współgra ze słodkością pieczonej śliwki, całość aromatycznie pachnie i wyśmienicie smakuje. Składniki: 750g fileta z kurczaka (3 połówki piersi) 200g sera pleśniowego lazur 10 śliwek węgierek 12 plastrów boczku wędzonego na surowo 3 ząbki czosnku 1 łyżka miodu 200ml bulionu drobiowego 2 łyżki maggi tymianek sól(...)czosnku i oprószyć tymiankiem. Następnie zwinąć w roladkę. Każdą z przygotowanych roladek zawinąć dwoma plastrami boczku i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Całość podlać bulionem wymieszanym z maggi, na wierzchu ułożyć pozostałe kostki sera, kawałki śliwek, plasterki czosnku i polać miodem. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut
Szalona Kuchnia Ewelinywydaje się czasochłonne zapewniam Was, że tak nie jest! Pomijając czas na marynowanie i pieczenie przygotowanie samego mięsa zajmuje góra 20 minut. Dziś dietetycznie nie będzie, ale z pewnością będzie pysznie i co najważniejsze całkowicie naturalnie, bez żadnych sztucznych dodatków i konserwantów. W roli głównej - boczek! Rolada z boczku to idealny dodatek do codziennych kanapek, ale świetnie sprawdzi się także(...)łyżeczka estragonu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 zmielone liście laurowe 2 łyżki majeranku 3 ząbki czosnku 1½ łyżeczki soli Dodatkowo 2-3 łyżki musztardy ** Instructions Boczek myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na desce chudszą stroną do góry. Wszystkie składniki marynaty rozcieramy w moździerzu. Powstałą pastą z przypraw nacieramy dokładnie mięso z każdej strony. Zwijamy ciasno
Wędrówki po kuchnizimnej wody Farsz 250g wędzonego boczku 1 duży por Mały pęczek pietruszki 250 g kwaśnej śmietany 5 jaj 1/2 szklanki mleka 60 g tartego sera (waszego ulubionego) Sól, (uwaga boczek jest słony) pieprz, dodałam trochę gałki muszkatołowej. 1 łyżeczka płatków chili ( może być chili w proszku, ilość zależy od waszych upodobań smakowych) Z mąki, masła, sera, sezamu i wody(...)obsypaną(obsypałam sezamem i bułką tartą) formę. Ponakłuwać widelcem. Obciążyć kulkami ceramicznymi, lub fasolą i piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut. Zdjąć obciążenie i ponownie wsadzić do piekarnika, na około 5 minut - uważając aby nie spiec boków. Boczek pokroić ( użyłam wędzonego bekonu w plastrach) podsmażyć na patelni chwilkę. Posiekać por w talarki ( nie za grube
Piekarz-Kucharz-Garkotłukdietetycznie to do końca nie jest , ale ta śmietana tworzy sos już bez zagęszczania mąką inie warzy się ..no a smak , nie da się go uzyskać chudą ) kawałek wędzonego boczku , najlepiej swojskiego – około 0,3 kg 2 cebule małe lub 4 szalotki 3 ząbki czosnku 5-6 gałązek rozmarynu – koniecznie świeżego 1 szklanka pół-słodkiego białego wina sól(...)kawałki królika z obu stron na patelni , tak żeby się skarmelizowały . Przekładamy do formy do pieczenia . Boczniaki , tniemy w cienkie paski , smażymy małymi porcjami na bardzo rozgrzanej patelni , nie mieszając , tak żeby przysmażyły się z jednej strony , ale nie puściły soku . Przekładamy na królika . Boczek siekamy razem z cebulką i smażymy na złoty kolor , także dodając do mięsa królika . Całość
Ogrodnik w podróżyświęta przygotowuję własną szynkę, karkówkę, boczek lub schab. I mam na mięso dwa patent. Pierwszy - smaruję mięso solą peklową i zostawiał w lodówce na minimum 24 godziny, następnie płuczę i wkładam do zimnej wody z przyprawami i gotuję dwa razy po kilkadziesiąt minut w odstępie 24-godzinnym. Drugi sposób, który dzisiaj zaprezentuję jest równie prosty, ale mięso ma nieco szlachetniejszy(...)łyżka majeranku 5-6 ząbków czosnku łyżka suszonego czosnku 2 łyżki suszonej włoszczyzny pół pęczka natki pietruszki lub lubczyku 3-4 suszone grzyby 1,5 łyżki soli peklowej Do pieczenia szynki: łyżka zmielonego kminku łyżka majeranku łyżka słodkiej czerwonej papryki łyżka suszonego czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu Składniki marynaty (oprócz soli peklowej) zagotować
Czerwień i błękitfrancuskiego, nadziewany szpinakiem, serem mozzarella, boczkiem i z czosnkiem. Danie robi się w 50 min a jest na prawdę bardzo smaczne i robi wrażenie :) [:Listonic] Składniki na 1 warkocz: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie szpinaku 400 gr mrożonego (może być też świeży, wtedy trzeba go opłukać, poszatkować i usmażyć na masełku) 200 gr boczku wędzonego 1 opakowanie sera mozzarella(...)jajko (3/4 dodać do farszu, resztę zostawić do posmarowania warkocza przed pieczeniem) sól pieprz Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Szpinak, smażyć na patelni, tak żeby woda odparowała, około 10-15 min. Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę, dodać do szpinaku, dodać sól, pieprz. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni przez 10 min, tak żeby wytopić
moj przepis nafrancuskiego, nadziewany szpinakiem, serem mozzarella, boczkiem i z czosnkiem. Danie robi się w 50 min a jest na prawdę bardzo smaczne i robi wrażenie :) [:Listonic] Składniki na 1 warkocz: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie szpinaku 400 gr mrożonego (może być też świeży, wtedy trzeba go opłukać, poszatkować i usmażyć na masełku) 200 gr boczku wędzonego 1 opakowanie sera mozzarella(...)jajko (3/4 dodać do farszu, resztę zostawić do posmarowania warkocza przed pieczeniem) sól pieprz Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Szpinak, smażyć na patelni, tak żeby woda odparowała, około 10-15 min. Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę, dodać do szpinaku, dodać sól, pieprz. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni przez 10 min, tak żeby wytopić
moj przepis nafrancuskiego, nadziewany szpinakiem, serem mozzarella, boczkiem i z czosnkiem. Danie robi się w 50 min a jest na prawdę bardzo smaczne i robi wrażenie :) [:Listonic] Składniki na 1 warkocz: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie szpinaku 400 gr mrożonego (może być też świeży, wtedy trzeba go opłukać, poszatkować i usmażyć na masełku) 200 gr boczku wędzonego 1 opakowanie sera mozzarella(...)jajko (3/4 dodać do farszu, resztę zostawić do posmarowania warkocza przed pieczeniem) sól pieprz Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Szpinak, smażyć na patelni, tak żeby woda odparowała, około 10-15 min. Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę, dodać do szpinaku, dodać sól, pieprz. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni przez 10 min, tak żeby wytopić
moj przepis nawnętrza masło czosnkowe i posypać ziołami prowansalskimi. Grillujemy w folii aluminiowej, do momentu aż będą miękkie w środku z chrupiącą skórką. Szaszłyki z ziemniakami, boczkiem i cukinią Ziemniaki doskonale smakują w towarzystwie chrupiącego boczku i delikatnej cukinii. Szaszłyki z udziałem tych składników bardzo szybko znikają ze stołu! Będą zarówno doskonałą przystawką przed daniem głównym, jak i oddzielnym posiłkiem. Wbrew pozorom(...)wodzie. Cukinię kroimy wzdłuż na długie plastry, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Cukinię i plastry boczku zawijamy w ruloniki i nadziewamy na patyczki razem z ziemniakami. Przed grillowaniem można je posypać ulubionymi przyprawami i skropić oliwą z oliwek. Szaszłyki nie wymagają długiego pieczenia, wystarczy zaledwie kilka minut z każdej strony. Można je grillować bezpośrednio na ruszcie lub tacce aluminiowej
Okiem Blondynki by McBlondiswej prostocie. Wymagają jedynie odpowiedniego połączenia smaków i aromatów, czyli ostrego czosnku i ziół. Do grillowania najlepiej wybrać na sezonowe młode ziemniaki, których nie trzeba obierać ze skórki – podczas pieczenia stanie się ona chrupiąca. Ziemniaki należy dokładnie umyć i podgotować w mundurkach. Następnie łączymy miękkie masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Na koniec wystarczy nakroić(...)wodzie. Cukinię kroimy wzdłuż na długie plastry, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Cukinię i plastry boczku zawijamy w ruloniki i nadziewamy na patyczki razem z ziemniakami. Przed grillowaniem można je posypać ulubionymi przyprawami i skropić oliwą z oliwek.Szaszłyki nie wymagają długiego pieczenia, wystarczy zaledwie kilka minut z każdej strony. Można je grillować bezpośrednio na ruszcie lub tacce aluminiowej
Okiem Blondynki by McBlondiswej prostocie. Wymagają jedynie odpowiedniego połączenia smaków i aromatów, czyli ostrego czosnku i ziół. Do grillowania najlepiej wybrać na sezonowe młode ziemniaki, których nie trzeba obierać ze skórki – podczas pieczenia stanie się ona chrupiąca. Ziemniaki należy dokładnie umyć i podgotować w mundurkach. Następnie łączymy miękkie masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Na koniec wystarczy nakroić(...)wodzie. Cukinię kroimy wzdłuż na długie plastry, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Cukinię i plastry boczku zawijamy w ruloniki i nadziewamy na patyczki razem z ziemniakami. Przed grillowaniem można je posypać ulubionymi przyprawami i skropić oliwą z oliwek.Szaszłyki nie wymagają długiego pieczenia, wystarczy zaledwie kilka minut z każdej strony. Można je grillować bezpośrednio na ruszcie lub tacce aluminiowej
Okiem Blondynki by McBlondiwzględu na jego małą średnicę postanowiliśmy przygotować coś nowego . Kiełbasa dojrzewająca à la #kabanosy została przygotowana z własnoręcznie zmielonej łopatki, boczku i słoniny oraz aromatycznych przypraw. Gdy pokazałam na Facebooku zdjęcie suszonej dojrzewającej kiełbasy rozpętało się istne piekło: bombardowano nas e-mailowo, na priv pytaniami o przepis i zachwycano się jej wyglądem dając same pozytywne komentarze. Fakt kiełbasa(...)jest pyszna. Ta domowa kiełbasa ma niepowtarzalny smak. Smaczna domowa suszona Kiełbasa dojrzewająca à la kabanosy . Polecamy. Składniki: ok. 1 kg łopatki wieprzowej 250 g słoniny wieprzowej 250 g boczku wieprzowego 1 łyżka stołowa soli 1 łyżka stołowa peklosoli 1 łyżka stołowa cukru 1 łyżka pieprzu czarnego młotkowanego z kolendrą 1 łyżka czosnku suszonego po 1 łyżeczce ziaren: ziela angielskiego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwychodzi soczysta mięciutka i idealnie doprawiona, pachnie ziołami i zachwyca kolorami. Aż ślinka cieknie! Do karkówki polecam chrupiące pieczone ziemniaczki . Pycha! Składniki na 6 dużych porcji/ 1,5 kg chudej karkówki 1 kg kiszonej kapusty 6-7 plastrów wędzonego boczku 1 cebula ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 2 łyżki przyprawy do karkówki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka majeranku Sól(...)karkówka pozostała w całości, w nacięcia powkładać plastry boczku, paprykę i plasterki cebuli. Kiszoną kapustę przepłukać na sicie pod zimną wodą aby nie była zbyt kwaśna, lekko odcisnąć ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym na środek włożyć karkówkę, oprószyć majerankiem, zamknąć naczynie pokrywa ewentualnie przykryć folią aluminiową, piec 2 godziny w temp 180*c na grzaniu góra –dół. Przed
Wanilia i Kardamon